ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Η μητρότητα δεν είναι θητεία»

Ημερίδα με θέμα την κοινωνική αξία της μητρότητας πραγματοποίησε η ΟΓΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ για τη μητρότητα
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ για τη μητρότητα
Μια εφ' όλης της ύλης ενημέρωση για τη μητρότητα και τους παράγοντες που σχετίζονται με αυτήν, με σκοπό να κινητοποιηθούν οι γυναίκες εργαζόμενες, περιλάμβανε η ημερίδα που διοργάνωσε χτες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με θέμα: «Η μητρότητα δεν είναι ΘΗΤΕΙΑ. Εχει κοινωνική αξία».

Την εκδήλωση άνοιξε η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ, λέγοντας ότι «μέσα από το ζήτημα της μητρότητας ξεδιπλώνεται όλο το αντιλαϊκό πακέτο που αφορά στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας».

Παίρνοντας το λόγο η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως «το δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα είναι πρόβλημα όχι της μητρότητας μα της πολιτικής που ασκείται που είναι βαθύτατα αντιλαϊκή» και αναφέρθηκε στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν και που δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο για να διευκολύνουν και το ρόλο του γονιού.

Η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας, αναφέρθηκε σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και στα σημερινά μέτρα, λέγοντας πως προωθείται η «ισότητα» με ισοπέδωση όλων των κατακτήσεων του γυναικείου κινήματος.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της Γεωργίας Τσούμπα, μητέρας με παιδί με αναπηρία και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, η οποία περιέγραψε το γολγοθά των γονιών με παιδιά με ειδικές ανάγκες ελλείψει και των στοιχειωδών δομών Υγείας και Πρόνοιας. Στη συνέχεια, η Βάνα Τζιαντζή, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας αναφέρθηκε στο διαπαιδαγωγητικό ρόλο που θα έπρεπε να παίζει το σχολείο. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της Κατερίνας Μιχαλιού, νοσηλεύτριας επαγγελματικής Υγείας, η οποία αναφέρθηκε στις επαγγελματικές ασθένειες σε συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς.

Επίσης, μίλησαν ο Γεράσιμος Ρηγάτος, παθολόγος - ογκολόγος, η Ρίτα Αρβανιτάκη, γιατρός, η Βασιλεία Παπαρήγα, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, η Μαίρη Μπέικο, μετανάστρια, η Σταυρούλα Σταθοπούλου, πρόεδρος του συλλόγου Οικογένειας και Φίλων «ΙΘΑΚΗ» και η Ζωή Λαζάνη μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ.

Κύκλωμα κρατούσε φυλακισμένους μετανάστες

Δύο άτομα κατηγορούνται από την Αστυνομία, για υπόθεση παράνομης κράτησης μεταναστών. Συγκεκριμένα, μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας συνελήφθη ένας Ελληνας, ενώ αναζητείται ένας Αλγερινός. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στα πολλά άλλα, που έχουν συμβεί κατά καιρούς, σε βάρος μεταναστών.

Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο Ελληνας, σε χώρο πίσω από το «Σύλλογο Ελληνοαφρικανικής Φιλίας», στον οποίο ήταν έφορος, κλείδωνε 20 αλλοδαπούς και, μέσω του Αλγερινού, εισέπραττε από τον καθένα από 3 έως 5 ευρώ την ημέρα. Ο τελευταίος, μάλιστα, κλείδωνε τα βράδια την πόρτα, προκειμένου να μη φύγει κανείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθείς είναι πρώην αστυνομικός.

Πληθαίνουν, λοιπόν, τα περιστατικά όπου μετανάστες κρατούνται παράνομα από επιτήδειους είτε σε αποθήκες είτε σε στάβλους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ανάγκη τους και να εισπράξουν όσα περισσότερα μπορούν από τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, όπου κύκλωμα ανάγκασε τους περίπου 150 πρόσφυγες που είχε βάλει παράνομα στη χώρα, να καταβάλουν το ποσό των 10.000 ευρώ προκειμένου να τους απελευθερώσει. Τους παραπάνω τους φυλούσαν, για να μην δραπετεύσουν, ένοπλοι φρουροί στην Καλλονή Τροιζηνίας. Επίσης, πρόσφατα είχαν συλληφθεί δύο αλλοδαποί που ζητούσαν από μετανάστες το ποσό των 3.000 ευρώ για να τους προωθήσουν στην Ιταλία. Και όταν αυτοί δεν τα έδιναν, ασκούσαν ψυχολογική και σωματική βία.

Εκδήλωση της ΠΕΕΠΠ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει την εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη) την Κυριακή, 16 Μάρτη 2008, ώρα 16, στην Αίθουσα Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, 2οςόροφος, Πλατεία Κάνιγγος. Η εκδήλωση θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο (εδέσματα). Πληροφορίες: πρωί 8-13 στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΕΠΠ, Σωκράτους 79-81, 3ος όροφος και στα τηλ. 210.5230.526 - 210.5230.534.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών
  • Σήμερα Πέμπτη 13.3.08 και ώρα 10 πμ πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των μελών του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, στα γραφεία του (Μαυρομματαίων 12, 3ος όροφος, στην Αθήνα). Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα γίνει με όσους παρόντες την Πέμπτη 20.3.08 στον ίδιο τόπο την ίδια ώρα.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, η ΠΕΑΕΑ Λαυρίου και σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής, τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου, διοργανώνουν, την Κυριακή 16 Μάρτη 2008, ώρα 10.30 πμ, στο Λαύριο, Ιστορική Πολιτιστική Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από τη μεγάλη σφαγή του 1948 (Πούλμαν από πλ. Κάνιγγος ώρα 8 πμ - για συμμετοχή τηλ.: 210.3247.820). Για την εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ, πούλμαν δρομολογεί και η ΠΕΑΕΑ που θα αναχωρήσουν, ώρα 8.30 πμ, από την πλατεία Κάνιγγος.
  • Τα Παραρτήματα Τρικάλων και Καλαμπάκας της ΠΕΑΕΑ μαζί με τους Απογόνους και Φίλους της ΕΑ και του ΔΣΕ, την Κυριακή 16.3.08 και ώρα 11 το πρωί γιορτάζουν την επέτειο της ιστορικής Μάχης της ΜΕΡΙΤΣΑΣ, στο χώρο του μνημείου.
ΔΗΜΟΣ ΑΙΔΗΨΟΥ - ΕΥΒΟΙΑ
Σε ιδιώτες η καθαριότητα

Την παράδοση του τομέα της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο, αποφάσισε η διοίκηση του Δήμου Αιδηψού (ΠΑΣΟΚ), κατά την τελευταία συνεδρίασή του. Απόφαση που θα έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο το χαράτσωμα εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, αλλά παράλληλα βάζει σε καθεστώς ανασφάλειας τους υπάρχοντες εργαζόμενους συμβασιούχους στην καθαριότητα, οι οποίοι και κινδυνεύουν με απόλυση.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος, παρουσιάζοντας μια «Τεχνική Εκθεση» που υπογράφεται από τον προϊστάμενο της ΤΕΔΚ Νομού Εύβοιας και με τη σαθρή δικαιολογία ότι ο δήμος δε διαθέτει τον απαιτούμενο και κατάλληλο εξοπλισμό, πρότεινε η καθαριότητα των δημοτικών διαμερισμάτων Λουτρών Αιδηψού, Ηλίων και Γιάλτρων, να δοθεί σε ιδιώτη εργολάβο, έναντι αμοιβής 545.000 ευρώ για διάστημα 8 μηνών.

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση των εργαζομένων, που σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την πλειοψηφία ότι μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει 60 εργαζόμενους στην ανεργία και 60 οικογένειες στην πείνα.

Την ενέργεια καταγγέλλει και ο Μ. Γάσπαρης, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Ενότητας Αιδηψού», επισημαίνοντας ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ με τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζουν ή ψηφίζουν, φορτώνουν τα βάρη λαό. Σημειώνει, δε, ότι οι εκλεγμένοι των εν λόγω κομμάτων στην Αυτοδιοίκηση, αξιοποιούνται σα «Δούρειος Ιππος» για να γίνει πιο «εύπεπτη» αυτή η πολιτική μετατροπής των δήμων και νομαρχιών σε παραμάγαζα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του κεφαλαίου.

Η ΔΑΕ, τονίζει ο Μ. Γάσπαρης, καλεί σωματεία, φορείς και τους δημότες να αντισταθούν και μαζί με τις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις να επιβάλουν την ανάκληση της αντιλαϊκής αυτής απόφασης.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μάρτη, διοργανώνει το Σάββατο 15 Μάρτη και ώρα 5 το απόγευμα, εκδήλωση για τις γυναίκες με θέμα: «ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΚΛΟΝΗΤΕΣ», στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους).

Φαίνεται να υποχωρεί η κυβέρνηση από τα σχέδιά της να ιδρύσει 7ο Τμήμα στο ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις έντονες αντιδράσεις των δικαστών του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, καθώς και να θέσει ανώτατο όριο πέντε χρόνων που θα μπορούσαν να παραμείνουν οι δικαστές του ΣτΕ στο ίδιο Τμήμα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να «ελέγξει» κάποια Τμήματα του ΣτΕ επιδίωξε να ιδρύσει ένα νέο Τμήμα στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής εγκρίθηκαν τέσσερα νομοσχέδια (για τη διοικητική δίκη, την καταπολέμηση της διαφθοράς, το απόρρητο των επικοινωνιών και τη Eurojust). Ως γνωστόν, η κυβέρνηση πριν τρεις μήνες «έφερε» διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται οι κάμερες να μαγνητοσκοπούν ακόμη και πορείες διαδηλωτών, με το πρόσχημα της αποτροπής εγκληματικών ενεργειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ