ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΤΕΙ
Για να γίνει πιο ισχυρή η δύναμή μας

Λίγες μέρες πριν τις σπουδαστικές εκλογές το κύριο που πρέπει να δουν οι σπουδαστές άμα κάνουν τη σούμα αυτής της χρονιάς - από τις ίδιες τις εξελίξεις - είναι η ενιαία επίθεση που δέχονται στις σπουδές, στη ζωή και το μέλλον τους από την πολιτική της άρχουσας τάξης, από τα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Επομένως, οι σπουδαστές πρέπει να φτάσουν στην κάλπη έχοντας υπόψη όλα όσα ζουν μέσα και έξω από τη σχολή. Είναι η ώρα που ο σπουδαστής πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα για τον αντιασφαλιστικό νόμο και την ανασφάλιστη εργασία, για την ιδιωτικοποίηση των πάντων, για τους νόμους και τις οδηγίες της ΕΕ που υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τις σπουδές του προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι η ώρα που οι σπουδαστές πρέπει να πάρουν υπόψη τους την ίδια την κατάσταση στο σπουδαστικό κίνημα, που έχει καταντήσει ένα σκορποχώρι με ευθύνη χρόνια τώρα των παρατάξεων ΔΑΠ - ΠΑΣΠ (διαλυμένα ΔΣ και ανύπαρκτες Γενικές Συνελεύσεις), με στόχο οι σπουδαστές να μη σηκώσουν κεφάλι. Τους θέλουν ελεγχόμενους, μια μάζα αμέτοχη, ή να ασχολούνται με όσα δεν αγγίζουν τις επιχειρήσεις, τα μονοπώλια.

Πάνω σε αυτή την τραγική κατάσταση η Πανσπουδαστική έδωσε εξετάσεις και πρωτοστάτησε στην οργάνωση της αντεπίθεσης, στο συντονισμό των σπουδαστών σε όλους τους συλλόγους της χώρας. Ζωντάνεψε και ανέδειξε τη δύναμη των Γενικών Συνελεύσεων. Μπήκε μπροστά ώστε οι σπουδαστές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους σε κάθε τμήμα, κάθε εξάμηνο, κάθε σχολή, με εκατοντάδες Επιτροπές Αγώνα, με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των ΤΕΙ. Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των ΤΕΙ είναι βασικό όπλο του σπουδαστή.

Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν οργανωτής και πρωτοστάτησε στα βασικά προβλήματα των σπουδαστών με διάφορες μορφές πάλης (παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις).

Γιατί το ίδιο το πλαίσιο του Συντονιστικού πατάει στις πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών.

Γιατί το Συντονιστικό δε μαντρώνει στους τέσσερις τοίχους των σχολών τους σπουδαστές αλλά πάλεψε για να γίνει μια γροθιά η πάλη μας μαζί με τους γονείς μας, την εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, απέναντι στον κοινό εχθρό.

Γιατί ήταν το βασικό στήριγμα για να αναδείξουμε στο σύνολο της κοινωνίας την εκρηκτική κατάσταση στα ΤΕΙ. Είναι το βασικό όπλο ώστε ο κάθε σπουδαστής να βγάλει έγκαιρα συμπεράσματα για το ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος για την κατάσταση στη σχολή του, ποιος του βάζει φραγμούς στο δικαίωμα στη δουλειά. Αναδείχτηκαν οι ευθύνες ΕΕ, κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ.

Γιατί αποδεικνύεται πως η πραγματική ενότητα των σπουδαστών γίνεται τεράστια δύναμη απέναντι στον κοινό εχθρό, χωρίς εκπτώσεις στα αιτήματα.

Γιατί πολλαπλασιάστηκε η δύναμη του κάθε σπουδαστή, του κάθε συλλόγου στον κοινό αγώνα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία προς όφελος του λαού, στα μεγάλα πανελλαδικά συλλαλητήρια μαζί με τα ΑΕΙ.

Γιατί μέσα από το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ αναδείχτηκε η ανάγκη για επανασύσταση της ΕΣΕΕ, η οποία πρέπει να ενεργοποιηθεί ώστε το σπουδαστικό κίνημα να δουλεύει ενιαία.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ ασφαλώς και δέχτηκε τεράστια επίθεση σε όλη την Ελλάδα από τις παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, γιατί πολύ απλά η συντονισμένη δράση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συλλόγων έβαζε στον τοίχο την πολιτική γραμμή τους, την κατεύθυνση των βιομηχάνων.

Λάσπη - χωρίς βέβαια να πιάσει - εκτοξεύτηκε και από τις δυνάμεις ΣΥΝ-ΕΑΑΚ γιατί το Συντονιστικό Αγώνα των ΤΕΙ με ξεκάθαρο πλαίσιο, χωρίς βαρίδια από την ΕΕ, απέδειξε έμπρακτα και μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις ποιος πραγματικά είναι αγωνιστής και ποιος είναι τζάμπα...

Επομένως, αναδεικνύεται η ανάγκη το επόμενο διάστημα να συνεχιστεί πιο έντονα η συντονισμένη δράση ακόμα περισσότερων συλλόγων. Βασική προϋπόθεση σε κάθε σύλλογο είναι ο μαζικός απεγκλωβισμός δυνάμεων από ΔΑΠ - ΠΑΣΠ. Στις 9 του Απρίλη ψηφίζουμε για την ισχυροποίηση, για το δυνάμωμα του σπουδαστικού κινήματος. Η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής διαμορφώνει τις προϋποθέσεις γι' αυτό, κάνει τη φωνή των σπουδαστών δύναμη ανατροπής.


Αιμίλιος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος της επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΣ της ΚΝΕ

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στις σχολές

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις σε σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όπου παρουσιάζουν και συζητούν την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται:

Σήμερα Κυριακή

-- Σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Αθήνας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου), στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει η Ε. Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τρίτη 1 Απρίλη

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης, στο ΤΕΙ, στις 2 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θα μιλήσει η Ε. Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στη 1 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΘ.

Τετάρτη 2 Απρίλη

-- Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στη 1 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο ΤΕΙ Λάρισας, στις 12 το μεσημέρι, στο μικρό αμφιθέατρο της ΣΔΟ. Θα μιλήσει ο Ν. Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο ΤΕΙ Κοζάνης, στη 1 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο. Θα μιλήσει η Ε. Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Καρλόβασι της Σάμου, στο Πανεπιστήμιο, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κ. Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πέμπτη 3 Απρίλη

-- Στο ΤΕΙ Λαμίας. Θα μιλήσει ο Θ. Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο ΤΕΙ Σερρών. Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Πολυτεχνείο Χανίων, στη 1 μ.μ. Θα μιλήσει ο Μ. Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Μυτιλήνη, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θα μιλήσει ο Κ. Παπασταύρου, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δευτέρα 31 Μάρτη

Στο Τμήμα Νηπιαγωγών Αθήνας, στη 1.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Χημείου, με θέμα: «Πρόγραμμα Νηπιαγωγείου - Προσχολική αγωγή ή σχολειοποίηση;» και ομιλήτρια την Ειρήνη Σιόντη, υπεύθυνη ομάδας Νηπιαγωγών Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το περιοδικό «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ».

Τρίτη 1 Απρίλη

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα 301 (παλιό κτίριο), με θέμα: «Οι εξελίξεις στην ελληνική ναυτιλία», θα μιλήσει ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Στα ΤΕΦΑΑ Αθήνας, στη 1 το μεσημέρι, με θέμα: «Η επαγγελματική προοπτική των γυμναστών».

Στη Φιλοσοφική Αθήνας, με θέμα: «Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

Στη Θεσσαλονίκη

Οι Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ μπροστά στη μάχη των φοιτητικών εκλογών και στην προσπάθεια ενίσχυσης της Πανσπουδαστικής ΚΣ πραγματοποιούν εκδήλωση την Τρίτη 1 Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα: «Ενεργειακοί πόροι και γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί». Θα μιλήσει ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΘ.

Διάλεξη

Συνεχίζονται οι επιστημονικές διαλέξεις που διοργανώνει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» με τη βοήθεια ειδικών συνεργατών. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 1 Απρίλη, η διάλεξη έχει θέμα: «Η ανάπτυξη του ανθρώπινου ψυχισμού» και θα τη δώσει ο Μιχαήλ Κουβελάς, ειδικός ερευνητής. Οι διαλέξεις διεξάγονται στην έδρα του Ομίλου Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, που εκδίδει το περιοδικό, στην Αθήνα (Τροίας 36), κάθε Τρίτη στις 6.30 μ.μ. Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στη Γραμματεία του περιοδικού: τηλ. 210-8213430.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ