ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 2008
Σελ. /20
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Φωνές της επανάστασης!

Με τις δύο τελευταίες εκδηλώσεις Τετάρτη και Παρασκευή ολοκληρώνεται το τετράπτυχο αφιέρωμα εκδηλώσεων για την ανάδειξη της σοβιετικής τέχνης, που διοργανώνει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τα 90χρονα της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, με ελεύθερη είσοδο, τιμάται την Τετάρτη, στις 7 μμ, ο επαναστάτης συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιλία Ερενμπουργκ. Ο Ερενμπουργκ υπήρξε ένας αγνός μαχητής για τα σοσιαλιστικά ιδανικά. Τα έργα του αποτελούν έναν πλούσιο θησαυρό για την ιστορία του 20ού αιώνα. Η φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, ο αποφασιστικός ρόλος των απλών ανθρώπων στις μεγάλες καμπές της ιστορίας, τα βιώματά του από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και η κριτική του στην αστική ηθική μετατρέπονται σε υψηλής αισθητικής τέχνη. Την επιλογή των κειμένων και την έρευνα στο αφιέρωμα στον Ερενμπουργκ έχει κάνει η Αννεκε Ιωαννάτου, τη διασκευή και σκηνική επιμέλεια ο Κωστής Μαλκότσης. Το βίντεο επιμελήθηκε ο Κώστας Σταματόπουλος. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αναστασίου, Κάτια Γέρου (βίντεο), Γεωργία Θεοδωρακοπούλου, Μαρία Καψή, Αντρέας Κουτσουρέλης, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Σπύρος Σαραφιανός, Γιώργος Σώχος (βίντεο), Ελένη Φιλιούση. Χορευτής Ερμής Μαλκότσης. Ακούγεται το τραγούδι του Τσιτσάνη «Της Γερακίνας γιος» σε διασκευή και εκτέλεση από το «Τρίφωνο».

Ενώ την Παρασκευή, στις 7 μμ, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο σοβιετικό κινηματογράφο που υπήρξε επιβλητικός και πρωτοποριακός για την παγκόσμια εξέλιξη της τέχνης των κινουμένων εικόνων. Αναμφισβήτητα και ο σύγχρονος παγκόσμιος κινηματογράφος βρίσκει την ουσιαστική καλλιτεχνική και κοινωνική του υπόσταση, ξεφεύγοντας από την τεχνική του κυρίαρχη αναφορά, στα πρωτοπόρα ρεύματα που ξεπηδούν από τη νικηφόρα Οχτωβριανή Επανάσταση. Το σενάριο και η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Κώστα Σταματόπουλου. Στην αφήγηση: Τάκης Βαμβακίδης, Κωνσταντίνα Γεωργαντά, Γιάννης Δημητρίου, Φώτης Μιχαλόπουλος.


Κυριακή 30/3
  • Δόμνα Σαμίου
    Δόμνα Σαμίου
    Ενα ξεχωριστό «Μουσικό Πρωινό» οργανώνει ο δραστήριος Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς, στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό του Κέντρο (Δεληγιώργη 24, 210.5222.175). Μουσικά δρώμενα από το δυναμικό του Συλλόγου, σε διεύθυνση της μαέστρου Χριστίνας Ρόκκου.
  • Ο Νότης Μαυρουδής, η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Παναγιώτης Μάργαρης ενώνουν δυνάμεις και εμπειρίες, περπατώντας στους δρόμους του ελληνικού τραγουδιού και στα δικά τους «κομμάτια» ζωής, στον «Ιανό» (Σταδίου 24).
  • Το διάσημο ζευγάρι χορευτών του τάνγκο Monica Romero και Omar Ocampo, γνωστοί με το όνομα «Los Ocampo», συναντούν τον Αργεντίνο κιθαρίστα Hernan Romero με το κουαρτέτο του, στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς, 210.9213.310), μέχρι 3/4.
Δευτέρα 31/3
  • Τον Χρόνη Αηδονίδη και την Δόμνα Σαμίου τιμά το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών για τη σημαντική προσφορά τους στο δημοτικό τραγούδι, σε συναυλία (8.30 μ.μ.), στο Θέατρο «Ακροπόλ» της Λυρικής, όπου θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι μουσικοί και τραγουδιστές. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης συναντά τα συγκροτήματα «Encardia» και «Οίστρον» και μία παρέα εκλεκτών μουσικών και ερμηνευτών (Νίκος Πλατύραχος, Πάνος Δημητρακόπουλος, Νάνα Μπινοπούλου, κ.ά.), στη σκηνή του «Polis Stage» (Πέτρου Ράλλη 18, 210.3452.527). Μία αναπάντεχη μουσική γιορτή, κάθε Δευτέρα και Τρίτη (9.30 μ.μ.).
  • Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Μετόπη» (Ερεχθείου και Καλλισπέρη 27), έκθεση γλυπτικής της Κατερίνας Δελλαπόρτα με τίτλο «Σιωπηλή παρουσία».
  • Κομέντια ντελ άρτε από την ομάδα «Ανήσυχοι θεατρίνοι» που παρουσιάζει το έργο «Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω» σήμερα και αύριο στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι). Διασκευή - σκηνοθεσία: Αθηνά Κεφαλά, μουσική: Κώστας Καλδάρας. Παίζουν και τραγουδούν: Αντώνης Αντωνάκος, Αιμιλία Βασιλακάκη, Γιάννης Μοσχίδης, Στέλλα Μπονάτσου, Μαρίνα Κάτσικα, Λίμπι Σέιχ.
Τρίτη 1/4
  • Χρόνης Αηδονίδης
    Χρόνης Αηδονίδης
    Στην γκαλερί «A.D.» (Παλλάδος 3), παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Θεοδωρόπουλου.
Τετάρτη 2/4
  • Ο θίασος «Πράξη» παρουσιάζει, στη Β΄ Σκηνή του «Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας», την παράσταση «Κρυψώνες». Πρόκειται για τους μονολόγους «Η τελευταία Μάρθα» του Αλέξη Σταμάτη, με ερμηνευτή τον Χρήστο Στέργιογλου και «Το πράσινό μου το φουστανάκι» της Λένας Κιτσοπούλου, με ερμηνεύτρια την Μαρία Σκουλά.
  • Στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Κούβαρη με τίτλο: «Εικαστική προσέγγιση στο αντικείμενο και το συμβολισμό».
  • Βραζιλιάνικη τζαζ από το μουσικό σχήμα «Brazz», στον «Πυρήνα» (Μιχαλακοπούλου και Διοχάρους 11, 210.7237.150).
Πέμπτη 3/4
  • Στο χώρο τέχνης «William James» (Υμηττού 64, Χολαργός) παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Σεργουλόπουλου (1920-2002).
Παρασκευή 4/4
  • Τη δεξιοτεχνία της μουσικού με την τρυφερότητα και το δυναμισμό της ερμηνεύτριας συνδυάζει η Γεωργία Νταγάκη, που εμφανίζεται σήμερα και αύριο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Πλ. Καραϊσκάκη - Μεταξουργείο, 210.5203.661). Με το μουσικό της σχήμα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα όπου συναντιέται η λύρα με τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, η παράδοση με το ροκ, οι σύγχρονοι Ελληνες δημιουργοί με τους παλαιότερους. Μαζί της ο Βαγγέλης Βατσινέας, νέος τραγουδοποιός από την Κω. Φιλική συμμετοχή: Μάνθος Αρμπελιάς (Μικρές Περιπλανήσεις).
  • Γεωργία Νταγάκη
    Γεωργία Νταγάκη
    «Νόστος» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Ψυχοπαίδη, που φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Εβδομήντα περίπου έργα, μεικτής τεχνικής και ζωγραφικής, από το 1980 έως σήμερα, αποκαλύπτουν σημαντικές στιγμές της εξελικτικής πορείας του δημιουργού.
  • Η μουσική πανδαισία της Holly Golightly (ο ήχος της συνδυάζει δικές της συνθέσεις με στοιχεία ροκ, ηλεκτρικά μπλουζ, φολκ, σόουλ) θα πλημμυρίσει σήμερα και αύριο το «Rodeo club» (Χέϋδεν 34, Πλ. Βικτωρίας, 210.8814.702).
Σάββατο 5/5
  • Σε τζαζ διασκευές σπουδαίων ροκ κομματιών ειδικεύεται το τρίο των «Bad Plus» που εμφανίζεται (μέχρι 10/4), στο «Half Note», δένοντας πετυχημένα την ανεξάρτητη ροκ διάθεση με την μεταμοντέρνα τζαζ και την ευρηματική ποπ.

Εργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη
Εργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ