ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Στο στόχαστρο τα δικαιώματα και οι κινητοποιήσεις τους

Αγωγή σε βάρος της 48ωρης απεργίας των τεχνικών κατέθεσαν οι μεγαλοκαναλάρχες. Αγανάκτηση από τους δημοσιογράφους και για τη στάση της πλειοψηφίας στην ΕΣΗΕΑ

Οι εξελίξεις και στο χώρο των ΜΜΕ αναδεικνύουν την ανάγκη του ενιαίου αγώνα όλων των εργαζόμενων, με αιτήματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών τους
Οι εξελίξεις και στο χώρο των ΜΜΕ αναδεικνύουν την ανάγκη του ενιαίου αγώνα όλων των εργαζόμενων, με αιτήματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών τους
Σε 48ωρη απεργία για το Ασφαλιστικό προχωρούν σήμερα και αύριο οι τεχνικοί της ιδιωτικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας με αποφάσεις των Ενώσεών τους (ΕΤΙΤΑ, ΕΤΙΤΒΕ, ΕΤΕΡ, ΕΤΕΡΜΘ). Σε μια προσπάθεια να ποινικοποιήσουν τον αγώνα τους, οι μεγαλοκαναλάρχες, μέσω της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, κατέθεσαν αγωγή, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η 48ωρη απεργία των εργαζομένων. Η αγωγή δεν εκδικάστηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους μετέφερε χτες στους τεχνικούς η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη, η οποία βρέθηκε το μεσημέρι στα δικαστήρια. Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την προσπάθεια των ιδιοκτητών των καναλιών να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους τεχνικούς της τηλεόρασης, σέρνοντάς τους στα δικαστήρια. Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα τους και τους καλεί να πάρουν μέρος στην απεργία κόντρα στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό της εργοδοσίας. Συμπαραστεκόμενες στον αγώνα των τεχνικών, η Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και η Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ), κήρυξαν για σήμερα 4ωρη στάση εργασίας (7 μ.μ. - 11 μ.μ.).

ΕΣΗΕΑ - ΠΟΕΣΥ

Στο μεταξύ, αντιμέτωπη με την έντονη οργή και αγανάκτηση των εργαζόμενων δημοσιογράφων βρέθηκε χτες η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στη συνεδρίαση του Μεικτού Συμβουλίου. Τα μέλη του Μεικτού άσκησαν έντονη κριτική στην πλειοψηφία του ΔΣ για την αγωνιστική απραξία που έχει επιβάλει στην Ενωση και ομόφωνα απαίτησαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με στόχο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα. Απαίτησαν επίσης να κηρυχτούν για σήμερα στάσεις εργασίας στα μεσημεριανά και βραδινά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών ως έμπρακτη συμπαράσταση στην απεργία των τεχνικών. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συνεδριάζει σήμερα στις 11 π.μ.

Η ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων για να μην περάσει το νομοσχέδιο εκφράστηκε και στη συνεδρίαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών που έγινε χτες με τη συμμετοχή και των προέδρων των Ενώσεων - μελών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ έγινε στις 3 Μάρτη! Η ηγεσία της ΠΟΕΣΥ, αφού άφησε να περάσει πολύτιμος χρόνος, αποφάσισε χτες, δύο μέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, να εισηγηθεί στις Ενώσεις να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 63 πόλεις

Αύριο θα γίνουν συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις παρακάτω πόλεις:

Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ομόνοιας

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Λουδοβίκου (Ηλεκτρικός Σταθμός)

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., Νέα Αγορά

Αλμυρός, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Σκόπελος, 10 π.μ., έξω από τα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (παραλία)

Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο

Πρέβεζα, 9.30 π.μ., παλαιό ΚΤΕΛ

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πεζόδρομος

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αγρίνιο, 10 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας

Λευκάδα, 9.30 π.μ., Αγιος Μηνάς

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Κόρινθος, 10 π.μ., Περιβολάκια

Καλαμάτα, 11 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου

Τρίπολη, 10 π.μ., πλατεία Πετρινού

Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος, 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Ζάκυνθος, 10 π.μ., έξω από το ΕΚ

Αργοστόλι, 10.30 π.μ., έξω από το ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Σέρρες, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Νάουσα, 10 π.μ., πλατεία Καρατάσου

Κατερίνη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 10 π.μ., Μικρά Καταρρακτάκια

Γιαννιτσά, 10 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Κοζάνη, 10 π.μ., πεζόδρομος

Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχανά

Φλώρινα, 11 π.μ., πεζόδρομος

Καστοριά, 11 π.μ., απέναντι από τη Νομαρχία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ηράκλειο, 10.00 π.μ., Νομαρχία

Χανιά, 10.00 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Ρέθυμνο, 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Αγιος Νικόλαος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 10 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Λήμνος, 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Ρόδος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κάλυμνος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κάρπαθος, 10 π.μ., πεζόδρομος

Κως, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Εύδηλος, 11.30 π.μ., λιμάνι

Σύρος, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

ΚΚΕ
Με την αλληλεγγύη όλων να πετύχει η απεργία

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται για την επιχείρηση των καναλαρχών να καταστείλουν την απεργία των τεχνικών τηλεόρασης:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την τρομοκρατική επιχείρηση των μεγαλοκαναλαρχών που με κάθε τρόπο επιδιώκουν την καταστολή της απεργιακής κινητοποίησης των τεχνικών σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Εκτός από την άμεση τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών επιστρατεύουν τώρα και τα δικαστήρια, με στόχο την απαγόρευση της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής.

Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ, εκτός από το ότι χρησιμοποιούν τη δύναμη των Μέσων που κατέχουν, για να συκοφαντούν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, καταπατούν και τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων στους σταθμούς και τις εφημερίδες τους. Είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές όλων των αντιλαϊκών μέτρων και των κυβερνήσεων της ΝΔ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα έχουν τη στήριξη των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους δημοσιογράφους να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων τεχνικών της τηλεόρασης. Να αποκρουστεί η εργοδοτική τρομοκρατία. Να πετύχει η απεργία. Να λάβουν οι μεγαλοκαναλάρχες και η κυβέρνηση την απάντηση που πρέπει».

Οι συγκοινωνίες σήμερα και αύριο

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο ως εξής:

Σήμερα Τρίτη:

  • Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του «Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου» και του Μετρό (24ωρη απεργία).
  • Στον προαστιακό σιδηρόδρομο από σήμερα έως και μεθαύριο Πέμπτη, θα εκτελείται μόνο ένα δρομολόγιο στις 11.38 π.μ. (Πειραιάς - Κιάτο) και στις 7.14 μ.μ. (Κιάτο - Πειραιάς).

Αύριο Τετάρτη:

  • Ακινητοποιούνται τα αστικά λεωφορεία και το τραμ (24ωρη απεργία).
  • Τα τρόλεϊ δε θα κυκλοφορήσουν από τις 10.30 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
  • «Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος» και Μετρό θα κυκλοφορήσουν από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
  • Οι λεωφορειακές γραμμές «εξπρές» που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» δε θα λειτουργήσουν από τις 4.25 π.μ. έως τις 12 αύριο τα μεσάνυχτα.
  • Από σήμερα έως και μεθαύριο Πέμπτη δε θα εκτελεστούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ. Θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες που ορίζονται ως «Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών».
Στη Θεσσαλονίκη

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 19 Μάρτη, πραγματοποιούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 8 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Την Πέμπτη 20 Μάρτη προχωρούν σε 24ωρη απεργία και την Παρασκευή 21 Μάρτη προχωρούν και πάλι σε στάσεις εργασίας (έναρξη βάρδιας - 8 π.μ. και 8 μ.μ. - λήξη βάρδιας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ