ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΠΑΜΕ - ΕΕΔΔΑ - ΟΓΕ
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Την Πέμπτη, 20 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια

Από παλαιότερη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ και του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Από παλαιότερη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ και του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Κάλεσμα προς όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να πάρουν μέρος στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν μεθαύριο Πέμπτη 20 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, απευθύνουν η ΕΕΔΥΕ, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΔΑ και η ΟΓΕ.

Το σύνθημα της κινητοποίησης είναι «Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 9 χρόνων από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το NATO, το Μάρτη του 1999, και 6 χρόνων από την επίθεση και εισβολή των ΗΠΑ και των πρόθυμων συμμάχων τους, με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Ιράκ, και συνδέεται με τις εξελίξεις που συντελούνται στο χώρο των Βαλκανίων, όπως η μονομερής κήρυξη της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου με την προτροπή των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ.

Οι διοργανωτές θέτουν τα αιτήματα: Απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών και Ευρωενωσιακών στρατευμάτων και βάσεων από την περιοχή των Βαλκανίων. Αντίθεση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και στην «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου.

ΒΟΛΟΣ
Πανθεσσαλικό «Οχι» στη ΝΑΤΟική αρμάδα

Το Σάββατο 22 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Βόλο

Φιλειρηνικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνουν το Σάββατο 22 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Βόλο, οι Επιτροπές Ειρήνης της Θεσσαλίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επίσκεψη της ΝΑΤΟικής Δύναμης της Μεσογείου στο λιμάνι του Βόλου. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας στην πόλη του Βόλου και στη συνέχεια θα γίνει πορεία στο λιμάνι.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλίας, μετά από σύσκεψη και με αφορμή την επίσκεψη της ΝΑΤΟικής Δύναμης Μεσογείου στο λιμάνι του Βόλου 22 - 26 Μάρτη, σε ανακοίνωση καλούν το λαό να εμποδίσει την κυβέρνηση να συμμετάσχει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, όπως είναι οι κατοχικές δυνάμεις στο Κόσσοβο, η αναγνώριση της ανεξαρτητοποίησης, η παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Η «Καθημερινή» και οι αγωνίες της

Δεν είναι πρώτη φορά που η «Καθημερινή» ασχολείται με την ιστορία του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα στις πιο μεγαλειώδεις στιγμές του, όπως η Αντίσταση στην Kατοχή και κυρίως η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην πρωτοπορία των οποίων ήταν το ΚΚΕ. Φαίνεται πως η ενασχόλησή της με την ιστορία του ΚΚΕ και τη συγκεκριμένη περίοδο, αποτελεί ένα από τα πρωταρχικά ενδιαφέροντα μιας από τις εφημερίδες της πρώτης γραμμής της αστικής ιδεολογικοπολιτικής δράσης της πλουτοκρατίας και των ευρωενωσιακών, μα πάνω απ' όλα των Αμερικανών συμμάχων της. Προς τι το ενδιαφέρον της για τη συγκεκριμένη περίοδο;

Το 3σέλιδο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής 16/3/2008, επικεντρώνει σε δυο ζητήματα. Στην ανάδειξη των λαθών του τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη και του ΚΚΕ, και στη συκοφάντηση της ΕΣΣΔ στη συγκεκριμένη περίοδο. Επομένως ο στόχος είναι φανερός. Οχι μόνο για το τότε, αλλά για το σήμερα. Οτι το λαϊκό κίνημα τσάμπα πάλεψε τότε ενάντια στην πλουτοκρατία και τους Αμερικανούς συμμάχους της, γιατί η ηγεσία του δεν μπορούσε να το οδηγήσει στη νίκη. Το ίδιο και η σοσιαλιστική Σοβιετική Ενωση, δε βοήθησε. Δεν είναι καινούρια ζητήματα στην αστική προπαγάνδα. Πασχίζουν να αποδείξουν «πατώντας» στην ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκοεπαναστατικού κινήματος του οποίου ηγήθηκε, ότι το Κόμμα, η πολιτική του, ο σοσιαλισμός, όχι μόνο είναι επιζήμια για το λαό, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ως εχθρούς του!

Θα 'λεγε κανείς πως σαν εφημερίδα της πλουτοκρατίας και των Αμερικανών συμμάχων της για την προάσπιση των συμφερόντων τους και συνολικά του καπιταλιστικού συστήματος δεν μπορεί να αρκείται μόνο στην προβολή της πολιτικής τους. Αλλωστε η αντιΚΚΕ προπαγάνδα και επίθεση αποτελεί την αιχμή του δόρατος προκειμένου να χειραγωγείται ο λαός. Μα δεν είναι μόνο αυτό. Ταξική πολιτική πάλη κάνουν. Στο ΚΚΕ και στο εργατικό, λαϊκό κίνημα βλέπουν τον εχθρό τους. Ξέρουν πολύ καλά πως παρά τη σημερινή από άποψη συσχετισμών δύναμή τους, η δυναμική της πολιτικής του ΚΚΕ με δεδομένη τη στρατηγική του, την εναλλακτική του διέξοδο και σε συνδυασμό με τις σημερινές αδυναμίες του αστικού πολιτικού συστήματος και την ολομέτωπη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, μπορεί να δημιουργήσει προοπτικά κρίση που να τους βάλει σε περιπέτειες. Και πάνε να προλάβουν. Αλλωστε στη συγκεκριμένη περίοδο η άρχουσα τάξη και η εξουσία της είδαν το χάρο με τα μάτια τους από την οργανωμένη πάλη και με την ανώτερη μορφή της, την ένοπλη, από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Ωχριούν και μόνο στην ιστορική ανάμνηση ότι ένας λαός αποφάσισε να επιλέξει τα όπλα και όχι τις αλυσίδες των αστών και των ιμπεριαλιστών και να σηκώσει ανάστημα. Για να τους ανατρέψει, για να διαφεντέψει ο ίδιος τις τύχες του. Τη φοβούνται αυτή την επιλογή αυτής της απόφασης. Και από την ταξική πολιτική πάλη της συγκεκριμένης περιόδου αντλούν συμπεράσματα. Γιατί ξέρουν πολύ καλά πως χωρίς τους Αμερικανούς και τα όπλα τους, κινδύνευαν. Και δεν ξεχνούν. Γι' αυτό αφιερώνουν σελίδες και σελίδες για τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, συκοφαντούν τον αγώνα του ΚΚΕ με τη λαθολογία, λοιδορούν το σοσιαλισμό και την ΕΣΣΔ.

Νομίζουν βεβαίως πως μόνο αυτοί θυμούνται, στοχεύοντας στο κέρδισμα των συνειδήσεων της νέας γενιάς με τη σάπια ιδεολογία και πολιτική τους. Ελα όμως που και η εργατική τάξη και ο λαός θυμούνται την ηρωική Ιστορία που έγραψαν προκειμένου να καταργηθούν τα μονοπώλια και η εξουσία τους. Ελα που υπάρχει το ΚΚΕ και δεν το 'χουν του χεριού τους. Και που όλ' αυτά είναι παρακαταθήκη και υλική δύναμη στην κοινωνικοπολιτική πάλη για τη λαϊκή εξουσία. Αυτός είναι ο φόβος τους. Ας πασχίζουν όσο θέλουν. Θα τους κάνουμε να χάσουν τον ύπνο τους απ' αυτό το φόβο. Ωσπου να περάσουν εκεί που είναι η θέση τους. Στην προϊστορία της ανθρωπότητας.


Σ.

Κάλεσμα της ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με ανακοίνωσή της καλεί στο συλλαλητήριο της Πέμπτης:

«Η ΟΓΕ καλεί τα μέλη της και όλες τις γυναίκες της Αττικής στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Πέμπτη 20 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

-- 9 χρόνια από τις δολοφονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

-- 5 χρόνια από την επίθεση και εισβολή των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους, με την ανοχή της ΕΕ στο Ιράκ.

-- Τώρα, η μονομερής κήρυξη της "ανεξαρτησίας" του Κοσσόβου με την προτροπή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Εχουμε χρέος να είμαστε όλες εκεί».

Αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις-συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, αύριο Τετάρτη 19 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Εθνική άμυνα και εξωτερική πολιτική της Ελλάδας», με ομιλητή τον Αντ. Κακαρά, αρχιπλοίαρχο ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς της πόλης, αύριο Τετάρτη 19 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., μπροστά από το Δημαρχείο, διοργανώνουν αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, από κοινού με το ΠΑΜΕ, το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών, πολιτιστικούς συλλόγους και εργατικά συνδικάτα της Πάτρας, τη Δευτέρα 24 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων, διοργανώνουν αντιπολεμικό συλλαλητήριο και πορεία στο βρετανικό υποπροξενείο με κεντρικό σύνθημα «Εξω οι φονιάδες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη γειτονιά μας».

-- Καρδίτσα στις 20 Μάρτη.

-- Ελευσίνα στις 26 Μάρτη.

-- Λευκάδα στις 30 Μάρτη.

ΗΕπιτροπή Ειρήνης Λάρισας, την Παρασκευή 21 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια», όπου θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ