ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με νέες δυνάμεις στη μάχη

Σημαντική η παρουσία εργαζομένων από κλάδους που συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Στο δρόμο του ταξικού αγώνα, για να μπει τέρμα στην αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και της πλουτοκρατίας, συσπειρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι. Την Τετάρτη άφησαν τα εργοστάσια, τα γραφεία, τους χώρους δουλειάς και πήραν τη θέση τους κάτω από τα λάβαρα και τα πανό του ΠΑΜΕ, στην πορεία σύγκρουσης με την πολιτική που διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα.

Εργαζόμενοι από όλους τους χώρους και κλάδους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία και τις ανοιχτές προσπάθειες απεργοσπασίας, που εκδηλώθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις και με την προστασία της αστυνομίας.

Νέοι εργαζόμενοι από τους νέους κλάδους που αναπτύσσονται (ψυχοκοινωνικές δομές, εργολαβικοί κλπ). Μεγάλα μπλοκ συγκρότησαν οι οικοδόμοι (Ελληνες και μετανάστες), οι εργαζόμενοι στο Μέταλλο, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ κλπ. Στο πλευρό της εργατικής τάξης πήραν τη θέση τους και εκατοντάδες φοιτητές, που άφησαν τις σχολές και βγήκαν στο δρόμο του αγώνα για δουλειά με δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, χαιρέτισαν ο Γ. Τσαγκάρης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και τους Περιφερειακούς Δήμους, η Μ. Παρλάκογλου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Καζίνο και ο Χ. Μανουσαρίδης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ. Ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που κατέληξε στο Λιμάνι, για να αναδείξει την αντίθεση του εργαζόμενου λαού στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και ειδικότερα στο ξεπούλημα των Λιμανιών με την εκποίηση των ΣΕΜΠΟ.


Motion Team


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κύκλωσαν το λιμάνι οι χιλιάδες απεργοί

Με χειροκροτήματα έγιναν δεκτοί στη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι της DOMUS που το πρωί περιφρουρήθηκε από τις ταξικές δυνάμεις

Η πορεία στον Πειραιά
Η πορεία στον Πειραιά
Το δικό τους ανάστημα απέναντι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική ύψωσαν προχτές το πρωί και οι εργατοϋπάλληλοι του Πειραιά, συγκροτώντας μια απεργιακή διαδήλωση που συγκλόνισε το πρώτο λιμάνι της χώρας.

Απεργοί εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των εργοστασίων ελαιουργοσαπουνοποιίας, της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, εργάτριες του εργοστασίου κλειδαριών DOMUS, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, ναυτιλιακοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι των δήμων, ναυτεργάτες, αλλά και συνταξιούχοι, συγκροτημένα και οργανωμένα σε μαζικά μπλοκ, με δεκάδες πανό και έχοντας στην εμπροσθοφυλακή την εργαζόμενη νεολαία, τους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, σπουδαστές και μαθητές, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από το λιμάνι και το κέντρο της πόλης. Διαμήνυσαν ότι «τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες». Βροντοφωνάζοντας «Μέτωπο, ρήξη, ανατροπή - η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή». «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «έριξαν» το σύνθημα της αντεπίθεσης.

Οι απεργοί πολύ πριν τις 10.30 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού, από κάθε πλευρά της περιφέρειας. Οι ήδη συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τις εργάτριες του γκέτο της DOMUS, που έφτασαν στον τόπο της συγκέντρωσης με πορεία από το εργοστάσιο και αφού, με τη συμπαράσταση της ομάδας περιφρούρησης του ΠΑΜΕ, έδωσαν παλικαρίσια μάχη με τους τρομοκρατικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιώργος Λαμπράκης, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών Καθαριότητας του Δήμου Πειραιά, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων. Η μεγάλη πορεία περικύκλωσε το λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά, με σταθμό το κτίριο του ΥΕΝ στο Πασαλιμάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ