ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ
Η Τέχνη «όπλο» της Επανάστασης

Λίλα Καφαντάρη - Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Λίλα Καφαντάρη - Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Με παρατεταμένο χειροκρότημα και ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι θεατές την εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή της σοσιαλιστικής επανάστασης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Η εκδήλωση που εντάσσεται στο τετράπτυχο αφιέρωμα εκδηλώσεων για την ανάδειξη της σοβιετικής τέχνης και διοργανώνει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τα 90χρονα της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και τα 90χρονα του ΚΚΕ, σκοπό είχε να μας εμπνεύσει παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του ποιητή και του έργου του.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ η Βαγγελιώ Πλατανιά και στη συνέχεια η Εύα Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στην ομιλία αναφέρθηκε στο ρόλο του καλλιτέχνη και την πρωτοπόρα δράση του στην επαναστατική διαδικασία και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Μιλώντας για τον πληθωρικό αυτό διανοούμενο που έθεσε το ταλέντο του στη διάθεση της επανάστασης και του νεοσύστατου σοσιαλιστικού κράτους, τόνισε ότι υπηρέτησε ποικιλοτρόπως την υπόθεση της εργατικής τάξης, υμνώντας τον ηρωισμό και την εποποιία της, καθοδηγώντας και διαφωτίζοντας το λαό με την προπαγανδιστική του δουλειά.

Στην παράσταση επιλέχθηκε η φόρμα της αφήγησης της ζωής και του έργου του ποιητή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα γεγονότα της εποχής. Στην αφήγηση (Σπύρος Σαραφιανός) παρεμβάλλονταν επιλεγμένα αποσπάσματα των ποιημάτων του Μαγιακόφσκι (Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος), θεωρητικών κειμένων του, μικρών προσωπικών αναμνήσεων, αλλά και αποσπάσματα από τις αναμνήσεις της συντρόφισσάς του, Λίλι Μπρικ (Λίλα Καφαντάρη). Τα εκτός αφήγησης κείμενα αποδόθηκαν με τρόπο θεατρικό, με διακριτικές αναφορές στο εικαστικό και ενδυματολογικό ύφος της εποχής. Παράλληλα, η ζωντανή μουσική και το ζευγάρι των χορευτών, σχολίαζαν με τη δική τους «γλώσσα». Η προβολή, σε δύο οθόνες, προσώπων και σκηνών της εποχής, φωτογραφίες του ίδιου του ποιητή και της αγαπημένης του, αλλά και οι σκηνές από την Επανάσταση, μετέφεραν επίσης το κλίμα και το ύφος της εποχής.

Τα κείμενα ήταν της Δώρας Μόσχου, η σκηνοθεσία της Λίλας Καφαντάρη, τα σκηνικά του Πέτρου Ζουμπουλάκη, η επιμέλεια οπτικού υλικού του Σήφη Στάμου, η μουσική της Μίρκας Λαμπροπούλου, η χορογραφία της Σοφίας Μάντη και οι φωτισμοί του Προκόπη Δάφνου. Επαιξαν οι μουσικοί: Μίρκα Λαμπροπούλου (κιθάρα), Παύλος Παπαναστασάτος (βιολί). Χορευτές: Σοφία Μάντη, Μιχάλης Περπερίδης.

Υπενθυμίζουμε ότι, την ερχόμενη Τετάρτη 26/3, στις 7μ.μ., στον ίδιο χώρο, ακολουθεί το αφιέρωμα στον επαναστάτη συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι.

Εξαναγκάστηκε σε συνάντηση

Με το ζόρι αναγκάστηκε να δεχτεί χτες τους απεργούς του υπουργείου Πολιτισμού ο Μιχάλης Λιάπης, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ποιους επιλέγει να έχει απέναντί του στην κυβέρνηση στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά τη χτεσινή απεργία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο. Ο υπουργός αρνήθηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία των απεργών, οι οποίοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και με συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» ανέβηκαν στον 5ο όροφο όπου βρίσκεται το υπουργικό γραφείο. Ακόμη και τότε ο υπουργός αρνήθηκε να τους δεχτεί, αλλά επειδή έπρεπε αναγκαστικά να πάει στη Βουλή και δεδομένου ότι οι απεργοί είχαν αποκλείσει ακόμη και την έξοδο κινδύνου, αναγκάστηκε να φορέσει τη «μάσκα» του διαλόγου και να βγει στο διάδρομο. Ωστόσο, δεν είπε τίποτα, ούτε για τα αιτήματα, ούτε για την αίτηση του υπουργείου να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Ο υπουργός, αιφνιδιασμένος από την απρόσμενη εξέλιξη, δεσμεύτηκε να δεχτεί τη διοίκηση του Σωματείου σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι, μετά το πέρας της κατάληψης, ανακοίνωσαν και νέα συγκέντρωση στο ΥΠΠΟ σήμερα στη 1 το μεσημέρι, καθιστώντας σαφές ότι ο αγώνας για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής θα έχει συνέχεια και διάρκεια. Σε έκτακτη ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση» επισημαίνει επίσης ότι ο Ενιαίος Σύλλογος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της οικοδομικής άδειας σύμφωνα με την οποία εκτελούνται οικοδομικές εργασίες στο παλαιό (40 ετών) κτίριο των καπναποθηκών Κεράνη στο Ρέντη.

Σε ανακοίνωσή της επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ καταγγέλλει την «απαράδεκτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, η οποία, αφού δεν κατάφερε με τα δικαστήρια να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, χρησιμοποίησε απέναντι στους απεργούς τις δυνάμεις των ΜΑΤ». Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Λέμε όχι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, όχι στη μεταστέγαση του ΥΠΠΟ και ναι στις αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις των εργαζομένων».

Για τους ανθρώπους του μόχθου

Την περασμένη Τρίτη το βράδυ γέμισε, σχεδόν, η αίθουσα των ανοιχτών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας από αγωνιστές διαφόρων ηλικιών, οι οποίοι, παρά την απεργία στις συγκοινωνίες - θέλησαν να ακούσουν και να μάθουν για το νέο βιβλίο του βετεράνου δημοσιογράφου, αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης και προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων Γιώργη Μωραΐτη «Με τους ανθρώπους του μόχθου» (εκδόσεις ΓΚΟΛΕΜΑ). Κύριος οργανωτής της εκδήλωσης ήταν το «Ανοιχτό Φιλοσοφικό Σχολείο Αθήνας», που δημιούργησε ο εκπαιδευτικός, ερευνητής - συγγραφέας Δημήτρης Ντούσας, ο οποίος με ουσιώδεις επισημάνσεις «βιογράφησε» την αγωνιστική και δημοσιογραφική προσφορά του Γ. Μωραΐτη, συνόψισε το περιεχόμενο του βιβλίου και τόνισε τον ταξικό χαρακτήρα και στόχο του υπέρ των δικαιωμάτων και των αγώνων του εργαζόμενου λαού.

Αναλυτικότερα για τα κείμενα του βιβλίου (πρόκειται για άρθρα και ρεπορτάζ του Γ. Μωραΐτη, που δημοσιεύτηκαν στο «Ριζοσπάστη») και για τη μακρόχρονη και αταλάντευτη αγωνιστική πορεία του Γ. Μωραΐτη στα κατοχικά, εμφυλιακά, μετεμφυλιακά, μεταπολιτευτικά χρόνια, για τα πολύτιμης ιστορικής αξίας βιβλία του, τη σημερινή προσφορά του σαν προέδρου της ΠΟΑΟ, μίλησε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Ηλίας Ξυδέας. Το ακροατήριο χειροκρότησε με θέρμη και συγκίνηση τα αποσπάσματα του βιβλίου, που διάβασαν (κατά σειρά) οι ποιήτριες Βίκυ Γεωργέτη, Βίλμα Τζαβάρα και Μαρία Μιστριώτη.

Μετά από παρεμβάσεις παραβρισκομένων ο Γ. Μωραΐτης αφηγήθηκε μνήμες του από δικούς του αγώνες στην Καλλιθέα και μνημόνευσε άλλους αγωνιστές από την περιοχή. Μίλησε για το χτες και το σήμερα των ανθρώπων του μόχθου, αλλά και για τη σκόπιμη τακτική του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Καλλιθέας σε βάρος του μνημειακού παράνομου Τυπογραφείου του ΕΑΜ στην Καλλιθέα και τέλος ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Για τον Ν. Βρεττάκο

Αφιερωμένη στον Νικηφόρο Βρεττάκο είναι η σημερινή βραδιά στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς 138 και Ανδρόνικου), στο πλαίσιο της Ημέρας της Ποίησης. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Αθανασίας Δρακοπούλου «Περιουσιακά στοιχεία» (8.30 μ.μ.), ενώ θα γίνει συζήτηση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή. Θα μιλήσουν οι: Ερατοσθένης Καψωμένος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Vencenzo Rotolo καθηγητής του Πανεπιστημίου Παλέρμο, Τίτος Πατρίκιος ποιητής, Βαγγέλης Αθανασόπουλος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ντέιβιντ Κόνολι αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ και Ελένη Τζινιέρη - Τζανετάκου διευθύντρια Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου.

Μουσικο-χορευτικοί «Κέλτικοι Θρύλοι»

Ενα μουσικο-χορευτικό ψηφιδωτό του παραδοσιακού ιρλανδικού πολιτισμού αποτελεί η παράσταση «Κέλτικοι Θρύλοι», που ξεδιπλώνεται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (Λεωφ. Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη, 210 9315600). Νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες από το Γκάλγουεϊ, το Δουβλίνο, το Μπέλφαστ κατορθώνουν να ενώσουν, σε ένα θέαμα, διάρκειας δύο ωρών, τον ορμητικό παλμό της κλακέτας, τη χάρη του χορού, τη ρυθμική μανία της μουσικής, τη μελαγχολία της ιρλανδικής μπαλάντας. Δώδεκα χορευτές σε απόλυτο συγχρονισμό που κόβουν την ανάσα, μαζί με πέντε από τους καλύτερους μουσικούς της ιρλανδικής σκηνής: Damien McGeehan, Mhairi Hall, Martin O' Connell, Thomas Johnston, Sean McElhain. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του διάσημου Ιρλανδού τενόρου Michael Londra - για σειρά ετών «πρώτη φωνή» του Riverdance. Συμμετέχουν ο χορογράφος Gerard Hayes - επί τετραετία κορυφαίος χορευτής στο «The Lord of the Dance» - και ο συνθέτης / ακορντεονίστας Fergal O' Murchu.

Πολυφωνικά τραγούδια της μέρας και της νύχτας παρουσιάζει το σύνολο «Χαονία» σήμερα - ανήμερα της εαρινής ισημερίας και της Παγκόσμιας ημέρας Ποίησης - στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, 210.9270.628). Ενα πρόγραμμα με τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς από τα Πωγώνι, Δερόπολη, Παρακάλαμο, Χιμάρα, Βόλακα Δράμας, Κ. Ιταλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ