ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 19 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
Προχωράμε μπροστά με νέους ταξικούς αγώνες!

Η μαζικότητα, η μαχητικότητα, η συμμετοχή νέων δυνάμεων και η σταθεροποίηση της επαφής και της κοινής δράσης με σωματεία και εργαζόμενους που έχουν ήδη κάνει το βήμα και συμπορεύονται με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, την Τετάρτη που μας πέρασε. Στο πλαίσιο μιας καθ' όλα επιτυχημένης απεργίας, στην οργάνωση της οποίας οι ταξικές δυνάμεις είχαν καθοριστική συμβολή, δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα πορεύτηκαν με τα πανό και τις σημαίες του ΠΑΜΕ, από τον Εβρο ως την Κρήτη, συγκροτώντας στην πλειοψηφία των περιοχών πρωτόγνωρες σε μέγεθος και παλμό απεργιακές συγκεντρώσεις.

Αυτούς τους χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους άνεργους που συμμετείχαν στην απεργία και στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις, όλους εκείνους που από τα χαράματα έδωσαν τη μάχη στις απεργιακές φρουρές για να σπάσει η τρομοκρατία της εργοδοσίας και των δυνάμεων καταστολής, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι έστειλαν μαζικό, ταξικό, αποφασιστικό μήνυμα, δίνοντας σκληρή μάχη ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, του κεφαλαίου. Απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων Σιούφα - Ρέππα. Διεκδίκησαν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Η συμμετοχή στην απεργία αλλά και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν μεγαλύτερη από προηγούμενα και απέδειξε την εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης στο ΠΑΜΕ. Απέδειξε ότι η καθημερινή δράση του στους χώρους δουλειάς, η παρέμβασή του, το πλαίσιό του, η γραμμή πάλης μπορούν και συσπειρώνουν καθημερινά όλο και περισσότερους εργαζόμενους, δίνουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, στην εργοδοσία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους. Δε βρίσκουν έδαφος οι λογικές και οι συκοφαντίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τα περί διάσπασης που εξαπολύουν ενάντια στο ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει εμπειρία και γνωρίζουν ότι καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουν σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, γιατί αυτοί καθορίζουν τη στάση τους στη λογική της αντοχής της οικονομίας και με βάση την πολιτική των κομμάτων του δικομματισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η μάχη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής δεν τελείωσε. Συνεχίζεται. Η κλιμάκωση του αγώνα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων είναι αναγκαία για να μην περάσει ο αντιασφαλιστικός νόμος στη συνείδηση της εργατικής τάξης, για να ανατραπεί στην πράξη. Για να οργανωθεί η πάλη για τις συλλογικές συμβάσεις, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό το αισιόδοξο και αποφασιστικό μήνυμα έστειλε την Τετάρτη ο εργατόκοσμος που απέργησε με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να οργανώσουν τη συνέχιση της πάλης, την κλιμάκωσή της. Να δουλέψουν για την οργάνωση της τάξης των καταπιεσμένων, των εργατών, των εργαζομένων σ' όλους τους κλάδους στα σωματεία, για τη μαζικοποίησή τους. Να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ στα συνδικάτα, με χτύπημα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, του συμβιβασμού και της υποταγής. Να χτυπηθούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, της ανταγωνιστικότητας, της «ισχυρής οικονομίας» και του ευρωμονόδρομου.


ΑΘΗΝΑ
Διαδήλωση - σταθμός στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες

Χιλιάδες ήταν οι απεργοί εργάτες που κατέκλυσαν χτες την πλατεία Ομόνοιας και το κέντρο της Αθήνας

Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Μαζικά, ταξικά, ανυποχώρητα. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι χιλιάδες απεργοί που το πρωί της Τετάρτης βούλιαξαν στην κυριολεξία την πλατεία Ομόνοιας και τους γύρω δρόμους, συγκροτώντας μια πραγματικά μεγάλη σε όγκο απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Σε πλήρη και ιδιαίτερα πυκνή διάταξη, η πορεία που ακολούθησε απλώθηκε σε όλη τη Σταδίου και στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή βρισκόταν στη Βουλή, με μέτωπο προς τη Βασιλίσσης Σοφίας που είχε αποκλειστεί από τις δυνάμεις καταστολής, τα τελευταία μπλοκ δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει από την Ομόνοια.

Πάνω από μία ώρα, διαδηλωτές απεργοί κύρια από τον ιδιωτικό τομέα, με τα πανό των ταξικών συνδικάτων, των επιτροπών αγώνα και φορέων από τις συνοικίες, των Γραμματειών του ΠΑΜΕ, περνούσαν μπροστά από τη Βουλή και κατευθύνονταν προς τα Προπύλαια, βλέποντας από τους κάθετους δρόμους τα άλλα μπλοκ της πορείας να ανεβαίνουν ακόμα τη Σταδίου.

Οι πρώτες σημαίες μπροστά από την εξέδρα έκαναν την εμφάνισή τους πολύ πριν το καθορισμένο ραντεβού, προμηνύοντας το μέγεθος της συγκέντρωσης. Οταν άρχισαν να καταφτάνουν οι προσυγκεντρώσεις, η πλατεία φόρεσε τα γιορτινά της. Στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Αιόλου, οι φοιτητές χαλούσαν τον κόσμο με τα συνθήματά τους, «ζεσταίνοντας» από νωρίς το κέντρο της Αθήνας: «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες!». Την τιμητική τους είχαν τα γιγαντοπανό που οι ταξικές δυνάμεις ανάρτησαν στις προσόψεις των Ταμείων, που κατέλαβαν συμβολικά τις προηγούμενες μέρες.

Το μπλοκ των μαθητών
Το μπλοκ των μαθητών
Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Μπάμπης Βορτελίνος, στέλεχος του ΠΑΜΕ στον κλάδο των ΟΤΑ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής τον Συντονιστή του Πολιτικού Συμβουλίου, Ν. Μπουζάνη, της Δημοκρατικής Ανανέωσης με επικεφαλής τον Στ. Παπαθεμελή, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, ο Πίτερ Μέντελ, πρόεδρος του Κόμματος Εργατών Βελγίου, σύσσωμη η γραμματεία της ΔΗΣΕΚ, εκπρόσωπος της Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών στην Ελλάδα, το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης συνταξιούχων από τη ΔΕΗ και αντιπροσωπεία της ΟΓΕ.

Η πορεία προς τη Βουλή τα είχε όλα. Παλμό, δυναμισμό, φωνές και συνθήματα. Ακόμα και μουσική, από τα τύμπανα των καλλιτεχνών που πορεύτηκαν με το ΠΑΜΕ. Εκεί και τα μαθητούδια του Γυμνασίου και του Λυκείου, που δε σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν συνθήματα. Αλλά και οι συμμαθητές τους από τα ΤΕΕ, όπως αυτοί του Περιστερίου, που βρέθηκαν στο πλευρό των αυριανών συναδέλφων τους.

Στο ύψος της Βουλής, τα συνθήματα ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, που την ώρα εκείνη βρισκόταν στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, πλήθυναν. Μαζί και οι φωνές καταδίκης της πολιτικής που επιβάλλει κάθε αντιλαϊκό αντεργατικό μέτρο. Εκεί όμως που οι φωνές έφταναν στο απόγειό τους, ήταν το σύνθημα: «Αγώνας ρήξη ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή». Η υπόσχεση της επόμενης μέρας δοσμένη από τα στόματα χιλιάδων εργαζομένων.



Η πορεία μπαίνει στο Σύνταγμα
Η πορεία μπαίνει στο Σύνταγμα




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ