ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάτω τα χέρια από τους απεργούς!

Αμεση παρέμβαση του ΠΑΜΕ στον εισαγγελέα Παναγιωτόπουλο που χτες κάλεσε σε κατάθεση πέντε συνδικαλιστές της ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει το εργατικό κίνημα και τους απεργιακούς του αγώνες

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Ενας ακόμα αντιδραστικός και επικίνδυνος κρίκος στην αλυσίδα της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της σημειώθηκε χτες, με την κλήση των πέντε μελών του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να καταθέσουν σαν ύποπτοι («ανωμοτί», δηλαδή χωρίς να ορκιστούν), για την «παρακώλυση λειτουργίας εγκατάστασης που εξυπηρετεί την προμήθεια φωτισμού στο κοινό» (!) κατά τη διάρκεια της πολυήμερης απεργίας του κλάδου.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, που έχει αναλάβει την τρομοκρατική έρευνα για τις διακοπές ρεύματος, μετά την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, κάλεσε τους Νίκο Φωτόπουλο, Ευάγγελο Μπουζούλα, Ρίζο Ρίζο, Διονύση Στασινόπουλο και Ηλία Σταμέλο, στέλεχος του ΠΑΜΕ, να καταθέσουν μεθαύριο Δευτέρα, 24 του Μάρτη. Το αδίκημα με το οποίο σέρνονται στον εισαγγελέα θεωρείται πλημμέλημα και μπορεί σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα να μετατραπεί σε κακούργημα, αν θεωρηθεί ότι οι διακοπές ρεύματος δημιούργησαν κατάσταση «κοινής ανάγκης».

Αμεση και αποφασιστική ήταν η απάντηση των ταξικών δυνάμεων στη νέα τρομοκρατική απόπειρα σε βάρος των απεργών. Χωρίς να χάσουν λεπτό, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων της Αθήνας, συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Συντεταγμένα έφτασαν μέχρι το κτίριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Μπαίνοντας μέσα στο γραφείο όπου βρισκόταν ο Π. Παναγιωτόπουλος, απαίτησαν να σταματήσει τώρα η νέα επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Η κλήση που επιδόθηκε στον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Ηλία Σταμέλο
Η κλήση που επιδόθηκε στον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Ηλία Σταμέλο
Με συνθήματα όπως «η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την υποταγή της Δικαιοσύνης στην υπηρεσία του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής. Γεγονός που επιβεβαιώνει όχι μόνο η συγκεκριμένη εξέλιξη στη ΔΕΗ, αλλά και οι επανειλημμένες δικαστικές αποφάσεις που έχουν βγάλει παράνομες και καταχρηστικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Σε μια περίοδο μάλιστα που ολοένα και περισσότεροι εργάτες και υπάλληλοι συνειδητοποιούν την ανάγκη να απαντήσουν αγωνιστικά στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους.

Μέσα στο γραφείο του εισαγγελέα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δεν άφησαν κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί η αποφασιστικότητα του ταξικού κινήματος να μην αφήσει κανέναν να απλώσει χέρι σε απεργούς και αγωνιστές εργάτες. «Πάρτε πίσω τώρα την απόφαση! Η απεργία δεν είναι αδίκημα! Κατηγορούμενοι είστε εσείς, η αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που τη στηρίζουν! Εσείς πρέπει να απολογηθείτε!» ξεκαθάρισαν στον εισαγγελέα, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Φεύγοντας από την Ευελπίδων, δυνάμεις της αστυνομίας παρακολούθησαν τα αυτοκίνητα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, για να αποχωρήσουν μετά από νέα παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων.

ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Δολοφονική επίθεση σε βάρος στελέχους του ΠΑΜΕ

Τραμπούκος της εργοδοσίας, από εργοτάξιο το οποίο περιφρούρησαν την Τετάρτη οι οικοδόμοι της περιοχής, επιτέθηκε με στειλιάρι στον πρόεδρο του Συνδικάτου

Ανανδρη και δολοφονική επίθεση, με στόχο την τρομοκράτηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων, δέχτηκε ο Γιώργος Ηλιόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηλείας, προχθές το βράδυ, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Δράστης ήταν ο Σπύρος Προκόπης, τσιράκι του μεγαλοεργολάβου της περιοχής Τάσου Χριστακόπουλου, ο οποίος του είχε στήσει ενέδρα.

Συγκεκριμένα, την ώρα που ο Γ. Ηλιόπουλος βρισκόταν με το αυτοκίνητό του μπροστά από το ΕΚΠ κι ετοιμαζόταν να περάσει μέσα, τον περίμενε ο Σπ. Προκόπης, ο οποίος του επιτέθηκε με ύβρεις κι απειλές επαναλαμβάνοντας συνεχώς πως «θα σε σκοτώσω». Στη συνέχεια, άρπαξε ένα μεγάλο στειλιάρι κι άρχισε να χτυπά με μανία το αυτοκίνητο, με στόχο τον Γ. Ηλιόπουλο, σπάζοντας το παρμπρίζ και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο αμάξωμα. Ο Γ. Ηλιόπουλος, παρά τα χτυπήματα, κατάφερε και ξέφυγε.

Για την ενέργειά του αυτή, ο Σπ. Προκόπης είχε «ενημερώσει» από το πρωί της απεργίας, όταν, κλιμάκιο του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή του Γ. Ηλιόπουλου προσπάθησε να σταματήσει την απεργοσπασία στο εργοτάξιο, όπου ήταν επικεφαλής ο πρώτος. Αφού απέτυχε να τους εμποδίσει να μιλήσουν με τους εργαζόμενους, τους απείλησε πως «αυτό θα μου το πληρώσετε».

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καταγγέλλει την άνανδρη και δολοφονική επίθεση και επισημαίνει πως «ηθικοί αυτουργοί της συγκεκριμένης δολοφονικής επίθεσης είναι τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οπλίζουν το χέρι των ανδρείκελων, αφού πάνω απ' όλα φροντίζουν για το ιερό δικαίωμα της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί σε συγκέντρωση την άλλη Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ του Πύργου. Την τραμπούκικη και δολοφονική επίθεση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Απέτρεψε απόλυση μετά την απεργία

Καθημερινές και σημαντικές κατακτήσεις μετρά η δράση του ταξικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής στους χώρους δουλειάς.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ακύρωση απόλυσης εργαζομένου ύστερα από παρέμβαση του Συνδικάτου. Ο εργαζόμενος που δουλεύει στην εταιρεία Hellas on Line πήρε μέρος στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 19 Μάρτη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τού ανακοινώθηκε τηλεφωνικά η απόλυσή του. Γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Συνδικάτου. Πριν ακόμα γίνει η καθορισμένη με την εργοδοσία συνάντηση, ειδοποιήθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου ότι η απόλυση δεν ισχύει.

Πριν από λίγες μέρες, η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου στο χώρο των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ, κατάφερε μέσα από συνεχείς πολύμορφες δράσεις να υποχρεώσει τη διοίκηση της επιχείρησης, να θεσπίσει 15λεπτο διάλειμμα ανά δύο ώρες εργασίας. Ενα παράδειγμα που δείχνει καθαρά «πως μόνο ο ταξικός κι ανυποχώρητος αγώνας των εργαζομένων (...) μπορεί να έχει αποτελέσματα, μπορεί να οδηγήσει σε κατάκτηση και ικανοποίηση των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Σωματειακή Επιτροπή.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλει τη δίωξη συνδικαλιστή

Την παράνομη και καταχρηστική απόλυση του μέλους της Διοίκησης του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά Γιάννη Κηπουρά από την εταιρεία «ΙΚΕΑ φρανσάιζ πρότζεκτ μάρκετινγκ» δύο μέρες πριν την πανελλαδική απεργία στις 19 Μάρτη, καταγγέλλει ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά.

Η εταιρεία με την απόλυση του συνδικαλιστικού στελέχους αποσκοπεί, τονίζεται στην ανακοίνωση, στην παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης και στην τρομοκράτηση γενικότερα των εργαζομένων. Είναι προφανές, προσθέτει, ότι πρόκειται για εκδικητική, παράνομη απόλυση και προσπάθεια να φιμωθεί κάθε φωνή αντίστασης μέσα στους χώρους δουλειάς και σήμερα αυτό το καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας απειλών απολύσεων σε βάρος όλων των εργαζομένων γενικεύεται. Ο σύλλογος απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταδικαστεί καθολικά η νέα πρόκληση

Σε σχόλιό του για τη νέα προκλητική ενέργεια του εισαγγελέα κατά συνδικαλιστών της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η ενέργεια του εισαγγελέα Πρωτοδικών να καλέσει συνδικαλιστές των εργαζομένων της ΔΕΗ να καταθέσουν ως κατηγορούμενοι για παρακώλυση της λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί μια νέα τρομοκρατική ενέργεια κατά της απεργιακής κινητοποίησης. Είναι η συνέχεια των προκλήσεων Σανιδά, των απειλών και των συκοφαντιών της κυβέρνησης. Στρέφεται συνολικά εναντίον των εργαζομένων που αγωνίζονται κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων. Στρέφεται κατά του δικαιώματος στην απεργία. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη νέα πρόκληση, να απαντήσουν δυναμώνοντας την αλληλεγγύη, το συντονισμό και την πάλη τους για την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ