ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Σήμερα διεξάγεται η δίκη

Από παλιότερη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Τσέχους κομμουνιστές στη χώρα μας
Από παλιότερη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Τσέχους κομμουνιστές στη χώρα μας
Μια νέα πράξη στον αντικομμουνιστικό κατήφορο θα «παιχτεί» σήμερα Τετάρτη στην Τσεχία, καθώς διεξάγεται η δίκη για την τελική ετυμηγορία των τσέχικων δικαστηρίων στην ήδη διακηρυγμένη κυβερνητική απόφαση του Οκτώβρη του 2006 να απαγορευτεί η δράση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ), με την αιτιολογία ότι προβάλλει «την αντίληψη της ταξικής πάλης, του Μαρξισμού - Λενινισμού και της βίαιης επανάστασης».

Στόχος τους είναι η νομιμοποίηση του εντεινόμενου αντικομμουνισμού, η ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστών και ο εκφοβισμός της νεολαίας και του λαού, για να επιχειρήσουν να περάσουν και να εφαρμόσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση.

Ωστόσο, όποια και αν είναι τελικά η ετυμηγορία, οι νεολαίοι Τσέχοι κομμουνιστές έχουν αποδείξει, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές ότι συνεχίζουν τη δράση τους και με μεγαλύτερο σθένος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της συνέχισης της καμπάνιάς τους ενάντια στην εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα, όπου με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και τη συλλογή υπογραφών βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους του αγώνα μαζί με το λαό και τη νεολαία.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Καταδίκη της Κολομβίας για την επέμβαση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΙΜΑ.--

Την καταδίκη τους για την παραβίαση της κυριαρχίας του Εκουαδόρ εκ μέρους της Κολομβίας εξέφρασαν με κοινή διακήρυξη χθες τα ξημερώματα οι υπουργοί Εξωτερικών των 34 χωρών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), διακήρυξη που έγινε δεκτή εκ μέρους της κυβέρνησης του Εκουαδόρ ως «θρίαμβος».

Οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν ως αποκλειστικό θέμα της ατζέντας της έκτακτης συνάντησής τους τα ευρήματα της διερευνητικής αποστολής του OAS, με επικεφαλής τον ΓΓ του Οργανισμού Μιγκέλ Ινσούλσα, για την αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Κολομβίας στο έδαφος του Εκουαδόρ την 1η Μάρτη, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβία (FARC) Ραούλ Ρέγιες, 20 ακόμη ανταρτών, καθώς και 4 Μεξικανών φοιτητών.

Στο κείμενο της τελικής Διακήρυξης της 25ης Συνάντησης επαναβεβαιώνεται, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, η «απόλυτη χρήση και άσκηση της αρχής της εδαφικής κυριαρχίας χωρίς ουδεμία εξαίρεση ως ζωτική αρχή της συνύπαρξης των χωρών της αμερικανικής ηπείρου». Παράλληλα, γίνεται αποδεκτή η Διακήρυξη της Ομάδας του Ρίο - στην οποία κατέληξαν οι χώρες κατά τη Σύνοδό τους στις 7 Μάρτη στο Σάντο Ντομίνγκο - περί «προσέγγισης όλων των πλευρών, βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου», καθώς και της θέσης για «μη απειλή ή χρήσης βίας» και «της ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων κρατών», όπως διατυπώνεται στη χάρτα του OAS. Τέλος, η επέμβαση των στρατευμάτων της Κολομβίας στην περιοχή Σουκούμπιος του Εκουαδόρ της 1ης Μάρτη «πραγματοποιήθηκε χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεση του Εκουαδόρ», γεγονός που συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των άρθρων 19 και 21 της Χάρτας του OAS».

Πράγματι, η απόφαση του OAS, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι επίσης δεν έγινε δεκτή τελικά η πρόταση της Κολομβίας περί «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», συνιστά νίκη για το Εκουαδόρ και μία ακόμη ήττα για την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ. Εντούτοις, αν και το παρόν επεισόδιο φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση, τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.

Ετσι, μετά την προσπάθεια εμπλοκής και της Κούβας - εκτός του Εκουαδόρ και της Βενεζουέλας - με πρόσχημα την παρουσία των Κολομβιανών Γιατρών στο Εκουαδόρ και στη ζούγκλα της Κολομβίας, ο πρωθυπουργός του Περού Χόρχε ντε Καστίγιο αναλαμβάνει να «ανοίξει και άλλο το παιχνίδι». Κατηγορεί τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες ότι βρίσκεται πίσω από πολλά ανθρωπιστικά κέντρα στο Περού, τα οποία συνδέονται με την ALBA, και χρηματοδοτεί κρυφά αριστερές πρωτοβουλίες στη χώρα, με στόχο να προωθήσει τη δική του άποψη «για το σοσιαλισμό στη Λατινική Αμερική».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στρατιωτικά μέτρα για τις ελλείψεις στο ψωμί

ΚΑΪΡΟ.--

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος διέταξε το στρατό ν' αυξήσει άμεσα την παραγωγή και διανομή ψωμιού, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι εντεινόμενες ελλείψεις που έχουν προκαλέσει τεράστια κοινωνική ένταση. Το αποτέλεσμα είναι ότι, τις τελευταίες ημέρες, σημειώνονται συγκρούσεις στους περισσότερους φούρνους των φτωχών συνοικιών και έχουν καταγραφεί ακόμη και νεκροί.

Η έλλειψη ψωμιού οφείλεται στον τριπλασιασμό της τιμής του σιταριού παγκοσμίως, από το περασμένο καλοκαίρι. Στην Αίγυπτο, πάρα πολλοί φούρνοι ελέγχονται από το στρατό και την αστυνομία και προμηθεύουν ψωμί, κυρίως, στα δύο αυτά σώματα. Από τα 70 εκατομμύρια των πολιτών, η πλειοψηφία ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και ουσιαστικά η διατροφή του στηρίζεται στο ψωμί.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΪΑΜΙ.-- «Οχι» στην επανάληψη των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα είπαν τελικά οι Δημοκρατικοί στη Φλόριντα, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτόν συμπλέουν με τους κανονισμούς του κόμματος. Οι εκλογές είχαν γίνει προτού ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία - στις 21 Γενάρη - με αποτέλεσμα να ακυρωθούν.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ενα κοριτσάκι 12 ετών τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα στην πόλη Μεντόσα από οπαδούς της ομάδας Γκοντόι Κρους, την ώρα που το αργεντίνικο ποδόσφαιρο συγκλονίζεται από ένα νέο κύμα βίας, έπειτα κι από το θάνατο ενός φιλάθλου της Βελές Σάρσφιλδ.

ΜΟΡΟΝΙ.-- Σε πλήρη εξέλιξη ήταν και χτες οι επιχειρήσεις του στρατού των Νησιών Κομόρες και της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη νήσο Αντζουάν με στόχο τον αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρο Μοχάμεντ Μπακάρ που κήρυξε προ βδομάδων το νησί «ανεξάρτητο». Πληροφορίες του BBC ανέφεραν το θάνατο δεκάδων ενόπλων και τον τραυματισμό μόλις δύο στρατιωτών του ανατολικοαφρικανικού νησιωτικού κρατιδίου...

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στους «5»

Εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς πατριώτες θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 του Μάρτη 2008, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα ΠΛΕΙΑΔΕΣ του Πνευματικού Κέντρου Κορυδαλλού. Την εκδήλωση διοργανώνουν η ΠΕΑΕΑ (Παράρτημα Κορυδαλλού), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγωνιστών και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η Επιτροπή Ειρήνης, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού και η Δημοτική Κίνηση «Δημοκρατική Ενότητα». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κουβανός πρέσβης στην Αθήνα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες.

ΘΙΒΕΤ
Η Κίνα κατηγορεί τον Λάμα για τα επεισόδια

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΝΤΡΑΜΣΑΛΑ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εξακολουθούν οι συγκεντρώσεις στην Ινδία, για ανεξαρτησία του Θιβέτ, ο Δαλάι Λάμα (θρησκευτικός ηγέτης της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ, που ανήκει διοικητικά στην Κίνα) να δηλώνει ότι αποκηρύσσει τη βία και είναι διατεθιμένος να παραιτηθεί. Επίσης, φέρεται να δήλωσε ότι «η ανεξαρτησία δεν είναι στην ημερήσια διάταξη». Τις συγκεντρώσεις διοργανώνουν κυρίως βουδιστές μοναχοί που ζητούν ανεξαρτησία, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ σιγοντάρουν, καλώντας ταυτόχρονα σε ...αυτοσυγκράτηση.

Χτες Θιβετιανοί συγκεντρώθηκαν στην πόλη Σιλιγκούρι, στην Ινδία, πραγματοποιώντας πορεία με αίτημα την έρευνα από τα ΗΕ των καταγγελιών για δολοφονίες στις διαδηλώσεις στο Θιβέτ, ενώ στο Κατμαντού, δεκάδες Θιβετιανοί ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας να δοθεί τέλος στα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων.

Η Κίνα παραδέχτηκε την ύπαρξη επεισοδίων και εκτός Θιβέτ, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ουέν Τζιαμπάο να κατηγορεί για την κατάσταση τον Δαλάι Λάμα. Οπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, «αυτά τα τρομερά επεισόδια στη Λάσα και οι προσπάθειες να οργανωθούν παρόμοια επεισόδια σε άλλες περιοχές της Κίνας, αυτές οι επιθέσεις στο εξωτερικό εναντίον κινεζικών διπλωματικών αποστολών, δεν έχουν σχέση με αυτόν; (το Δαλάι Λάμα)», ενώ ανέφερε και ως στόχο των επεισοδίων, την υπονόμευση των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο.

ΥΕΜΕΝΗ
Επίθεση με όλμους κοντά στην αμερικανική πρεσβεία

ΣΑΝΑ'Α.-- Δύο όλμοι έπληξαν περιοχή δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία, στην κεντρική συνοικία Σαουάν, της πρωτεύουσας της Υεμένης. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο Υεμενίτης φρουρός της πρεσβείας, τραυματίστηκαν άλλοι τρεις συνάδελφοί του, ενώ τραυματίστηκαν και τρεις μαθητές του γειτονικού λυκείου.

Οι αρχές απέκλεισαν αμέσως την περιοχή. Επισήμως δεν είχε ανακοινωθεί τίποτε μέχρι το βράδυ. Κυβερνητικές πηγές, όμως, προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, σχετίζοντάς το με διαμάχη στο σχολείο.

Η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, οπότε βρίσκεται σε εξέλιξη σιιτική εξέγερση στη βόρεια επαρχία Σάαντα. Επίσης, αλλεπάλληλες είναι οι κυβερνητικές επιχειρήσεις κατά ισλαμιστών της «Αλ Κάιντα», που έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση κατά του αμερικανικού πλοίου «Cole», το 2000, στο λιμάνι του Αντεν, με 17 νεκρούς και κατά του γαλλικού πετρελαιοφόρου «Limburg», το 2002.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ