ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύριο το αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού

Στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια το αντιπολεμικό συλλαλητήριο και η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Από παλαιότερο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της ΕΕΔΥΕ
Από παλαιότερο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της ΕΕΔΥΕ
Αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών οι αγωνιστές της ειρήνης, οι εργαζόμενοι και η νεολαία δίνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και ακολούθως στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, που διοργανώνουν η ΕΕΔΥΕ, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΔΑ και η ΟΓΕ.

Η κινητοποίηση, με σύνθημα «Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 9 χρόνων από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το NATO, το Μάρτη του 1999, και 6 χρόνων από την επίθεση και εισβολή των ΗΠΑ και των πρόθυμων συμμάχων τους, με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Ιράκ, και συνδέεται με τις εξελίξεις που συντελούνται στο χώρο των Βαλκανίων, όπως η μονομερής κήρυξη της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου με την προτροπή των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ.

Οι διοργανωτές στο κάλεσμά τους επισημαίνουν:

«Η συμπλήρωση 9 χρόνων από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το NATO, το Μάρτη του 1999, και 6 χρόνων από την επίθεση και εισβολή των ΗΠΑ και των πρόθυμων συμμάχων, καθώς και την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Ιράκ βρίσκει τους λαούς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής να διανύουν μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο, από την έξαρση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού.

Χύνεται καθημερινά το αίμα των λαών στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν κ.α. Εξυφαίνονται σχέδια νέων πολέμων, μπαίνουν στην παραγωγή νέα πυρηνικά όπλα, συγκροτούνται νέες επιθετικές στρατιωτικές μονάδες στο NATO και στην ΕΕ.

Η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Η μονομερής κήρυξη της "ανεξαρτησίας" του Κοσσόβου, με την προτροπή των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ, απειλεί να πυροδοτήσει νέο γύρο εντάσεων, αλλαγών συνόρων, νέες εστίες αποσταθεροποίησης, νέο γύρο πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Η απόσχιση δεν αποτελεί λύση για τα δεινά και τη φτώχεια του λαού που ζει στο Κόσσοβο. Ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή οι εργαζόμενοι της περιοχής θα συνεχίσουν να μην έχουν στοιχειώδη δικαιώματα αφού το κρατίδιό τους θα αποτελεί προτεκτοράτο του NATO. Αντίθετα, ο καλλιεργούμενος εθνικισμός θα γίνει φονικό όπλο που θα στραφεί ενάντια στα συμφέροντα όλων των λαών των Βαλκανίων, ενώ το Κόσσοβο θα αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο για άλλες περιοχές».

Τονίζεται ακόμα: «Οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) όχι μόνο δεν εναντιώθηκαν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στις επεμβάσεις των ΗΠΑ, NATO και ΕΕ, αλλά πήραν μέρος σε αυτές τις δολοφονικές επιχειρήσεις με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, διεκδικώντας για την αστική τάξη μερίδιο από τη λεία της καταλήστευσης των λαών».

Τα αιτήματα που μπαίνουν είναι:

  • Να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής από τα Βαλκάνια, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και όπου αλλού βρίσκονται.
  • Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα από τις δυνάμεις κατοχής που συμμετέχουν.
  • Να απομακρυνθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια καθώς και να βγει η χώρα μας από το NATO.
  • Να μην αναγνωριστεί η «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσόβου από την κυβέρνηση.
  • Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον ιρακινό, αφγανικό, λιβανέζικο λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό.
  • Απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής.
  • Προστασία των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων από την επίθεση του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών.
ΒΟΛΟΣ
Πανθεσσαλικό «Οχι» στη ΝΑΤΟική αρμάδα

Συλλαλητήριο, το Σάββατο 22 Μάρτη στις 11 π.μ., στο Βόλο ενάντια στην παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων

Φιλειρηνικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνουν το Σάββατο 22 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Βόλο, οι Επιτροπές Ειρήνης της Θεσσαλίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επίσκεψη της ΝΑΤΟικής Δύναμης της Μεσογείου στο λιμάνι του Βόλου. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας στην πόλη του Βόλου και στη συνέχεια θα γίνει πορεία στο λιμάνι.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλίας, μετά από σύσκεψη και με αφορμή την επίσκεψη της ΝΑΤΟικής Δύναμης Μεσογείου στο λιμάνι του Βόλου 22 - 26 Μάρτη, σε ανακοίνωση, καλούν το λαό να εμποδίσει την κυβέρνηση να συμμετάσχει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, όπως είναι οι κατοχικές δυνάμεις στο Κόσσοβο, η αναγνώριση της ανεξαρτητοποίησης, η παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ κ.ά. Και απαιτούν:

  • Να φύγουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από το Κόσσοβο και τα Βαλκάνια.
  • Να απομακρυνθούν όλες οι ξένες βάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την περιοχή των Βαλκανίων.
  • Να μη χρησιμοποιούνται τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, ο εναέριος χώρος, τα εδάφη της πατρίδας μας για ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σκοπούς.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι, όπου και να βρίσκονται (Αφγανιστάν, Κόσσοβο κλπ.) στην πατρίδα.
Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, την Παρασκευή 21 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου, με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια», όπου θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

Κάλεσμα της ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με ανακοίνωσή της, καλεί στο αυριανό συλλαλητήριο:

«Η ΟΓΕ καλεί τα μέλη της και όλες τις γυναίκες της Αττικής στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Πέμπτη 20 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

-- 9 χρόνια από τις δολοφονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

-- 5 χρόνια από την επίθεση και εισβολή των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους με την ανοχή της ΕΕ στο Ιράκ.

-- Τώρα, η μονομερής κήρυξη της «ανεξαρτησίας» του Κοσσόβου με την προτροπή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Εχουμε χρέος να είμαστε όλες εκεί».

Αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις - συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, σήμερα Τετάρτη 19 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Εθνική άμυνα και εξωτερική πολιτική της Ελλάδας», με ομιλητή τον Αντ. Κακαρά, αρχιπλοίαρχο ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς της πόλης, σήμερα Τετάρτη 19 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., μπροστά από το Δημαρχείο, διοργανώνουν αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, από κοινού με το ΠΑΜΕ, το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών, πολιτιστικούς συλλόγους και εργατικά συνδικάτα της Πάτρας, τη Δευτέρα 24 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων, διοργανώνουν αντιπολεμικό συλλαλητήριο και πορεία στο βρετανικό υποπροξενείο με κεντρικό σύνθημα «Εξω οι φονιάδες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη γειτονιά μας».

-- Καρδίτσα, την Πέμπτη 20 Μάρτη.

-- Ελευσίνα, την Τετάρτη 26 Μάρτη.

-- Λευκάδα, την Κυριακή 30 Μάρτη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την ερχόμενη Δευτέρα η αντιπολεμική συγκέντρωση

Αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση τη Δευτέρα 24 Μάρτη στις 7 το απόγευμα μπροστά στο Αμερικάνικο Προξενείο, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 9 χρόνων από την ημέρα έναρξης των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών εναντίον του γιουγκοσλάβικου λαού. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Καζάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, ηθοποιός. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από τις 11 το πρωί.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει μαζικά και να απαιτήσει «έξω οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια»! Να καταδικάσει την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, έχει δώσει γην και ύδωρ στους ευρωνατοϊκούς συμμάχους και εταίρους της, δένει ακόμα περισσότερο τη χώρα στο άρμα των μακελάρηδων των Βαλκανίων.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της: 9 χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία η σφαγή των λαών στα Βαλκάνια συνεχίζεται, οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου συνεχίζονται.

Πριν 9 χρόνια ήταν οι «έξυπνες βόμβες», οι «παράπλευρες απώλειες» των νοσοκομείων, των τρένων, των καμένων και διαμελισμένων κορμιών των παιδιών και του λαού της Γιουγκοσλαβίας, η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ στο όνομα της «εθνοκάθαρσης» του Μιλόσεβιτς...

Σήμερα είναι οι εθνικιστικές εξάρσεις, η μονομερής «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσόβου, οι νέες δυνάμεις κατοχής στα Βαλκάνια, ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ