ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πρόταση μομφής - εμπόδιο στη ριζοσπαστικοποίηση του λαϊκού κινήματος

Σε μια κίνηση αποπροσανατολισμού, ενταγμένη σε ένα γενικότερο σχέδιο καθυπόταξης του λαϊκού κινήματος και συγκάλυψης της ταύτισης των θέσεων του ΠΑΣΟΚ με τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ, κατέφυγε χτες ο Γ. Παπανδρέου, με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Η χτεσινή αιφνιδιαστική κίνηση του ΠΑΣΟΚ, με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, είχε διπλή στόχευση. Πρώτος στόχος του Γ. Παπανδρέου ήταν να ανακτήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την «πρωτοκαθεδρία» στον κενό περιεχομένου ανταγωνισμό με το ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ασκεί δήθεν πιο ...«σκληρή αντιπολίτευση». Δεύτερος και βασικότερος στόχος είναι να θέσει εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση του λαϊκού κινήματος. Μπορεί χτες η Χαριλάου Τρικούπη να καλούσε τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα αύριο, Παρασκευή, κατά την ψηφοφορία της πρότασης μομφής, αλλά επί της ουσίας διάνθιζε την ψευδεπίγραφη αντιπολίτευσή της με επικοινωνιακά τρικ.

Πίσω από αυτή την κίνηση το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να κρύψει ότι συμφωνεί μέχρι κεραίας με την κυβέρνηση στην αντιασφαλιστική επέλαση, όπως εξάλλου αυτό καταγράφεται στις προγραμματικές του θέσεις που ψηφίστηκαν ομόφωνα από 7.000 στελέχη του πριν από λίγες μέρες στο συνέδριό του.

Ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του εστίασε την κριτική του προς την κυβέρνηση αναφέροντας ότι έξι μήνες μετά τις εκλογές «έχει προδώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» και υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση «δεν είναι αυτό που ζήτησε ο ελληνικός λαός στις εκλογές στις 16 Σεπτέμβρη». Υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θίγει το «δικαίωμα στην αξιοπρεπή σύνταξη»... Μια «αξιοπρεπή σύνταξη» που το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του την καθορίζει στο ύψος των 550 ευρώ!!!

Εγκάλεσε, συγχρόνως, την κυβέρνηση ότι «εκποιεί το δημόσιο πλούτο με στόχο να αφελληνίσει την οικονομία». Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, μάλιστα, χτες στη Βουλή, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι με την πρόταση μομφής το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την αντίθεσή του στο «ξεπούλημα του ΟΤΕ». Οπως ανέφερε και ο Γ. Παπανδρέου, «κάτω από τον ψεύτικο τίτλο της μεταρρύθμισης ξεπουλά και τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, τα οποία δεν είναι απλά ασημικά, αλλά ζωτικές επιχειρήσεις, που διασφαλίζουν βασικά εθνικά εργαλεία προγραμματισμού και που εγγυώνται βασικά αγαθά στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες». Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου ...ξέχασε να αναφέρει ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα ολοκληρώνεται από τη ΝΔ.

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για σκάνδαλα, όπως στο υπουργείο Πολιτισμού, και υποστήριξε ότι η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει, «εκ μέρους ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ», εκφράζει τη «συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, που παρίστατο στην αίθουσα της Βουλής, απέδωσε την πρόταση του Γ. Παπανδρέου στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να υπερκεράσει την πρόταση του ΣΥΝ (δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό). Απαντώντας ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε πως το κόμμα του «δεν το ενδιαφέρει εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι είμαστε ή δεν είμαστε ουρά του οποιουδήποτε. Το πρόβλημα είναι να μην είναι η Ελλάδα ουρά στην ΕΕ, στην οικονομία, στα θέματα κοινωνικής πολιτικής».

Το χρονικό της απόφασης

Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να καταθέσει πρόταση μομφής, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με στενούς συνεργάτες του. Χτες το πρωί έγινε στη Βουλή δεύτερη σύσκεψη με τη συμμετοχή των Γ. Ραγκούση, Δ. Ρέππα, Ε. Βενιζέλου, Θ. Πάγκαλου, Ν. Αθανασάκη, Χ. Καστανίδη, Α. Διαμαντοπούλου, Χρ. Παπουτσή, Α. Λοβέρδου, Φ. Πετσάλνικου και Τ. Χυτήρη και, παρά τις αντιρρήσεις που υπήρξαν από κάποια στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη κίνηση.


Η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Αναπτύσσοντας την πρόταση δυσπιστίας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, για την οποία «προσωπικά υπεύθυνος είναι ο Κ. Καραμανλής», ο οποίος είναι στην ουσία «απών» και με τη στάση του «προσβάλλει το Κοινοβούλιο». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με το Ασφαλιστικό, όρισε ως αντίπαλό της «την κοινωνική πλειοψηφία» και, παραγνωρίζοντας τις προβλέψεις του νόμου Ρέππα, είπε ότι από το ΠΑΣΟΚ «δεν πρόκειται να θιγούν ασφαλιστικά δικαιώματα».

Σχολιάζοντας δήλωση που αποδίδεται στον Α. Αλαβάνο («καλώς τα παιδιά», είπε όταν έμαθε για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ), ανέφερε ότι «οι θεσμοί δεν είναι παιδότοπος και πρέπει να έχουμε σοβαρότητα».

Με τη σειρά του, ο Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «απαράδεκτες και ευκαιριακές τις μεταρρυθμίσεις της ΝΔ» και ισχυρίστηκε ότι επί ΠΑΣΟΚ αυξανόταν σταθερά το εισόδημα των πολιτών. Ζήτησε να μη συμφωνήσει η κυβέρνηση με «διπλή ονομασία» στο θέμα των Σκοπίων και ούτε να αναγνωρίσει «μακεδονική εθνότητα».

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ είναι «άσφαιρα πυρά» και είναι η πιο παράξενη πρόταση που έρχεται, έξι μόλις μήνες μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ο υπουργός είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι «προσχηματική» και οφείλεται στις αρνητικές για το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπήσεις και στο γεγονός ότι το κόμμα αυτό είχε φύγει πίσω από τα γεγονότα και δεν ήταν καν αξιωματική αντιπολίτευση.

ΟΧΙ στα παιχνίδια εντυπώσεων

Δεν παίζουμε σε παιχνίδια εντυπώσεων, όπως κάνουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης, σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και τα όσα λαμβάνουν χώρα γύρω από το δημοψήφισμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής χαιρέτισε τα εκατομμύρια των εργαζομένων, που το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στους δρόμους των απεργιακών αγώνων. Υπογράμμισε ότι σ' αυτούς οι εργαζόμενοι δεν εξέφρασαν την αντίθεσή τους μόνο σε επιμέρους ζητήματα - παρά την προσπάθεια παγίδευσης - αλλά αντιπαρατάχθηκαν συνολικά στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Διαδήλωσαν, είπε, την αντίθεσή τους στις πολιτικές της ΕΕ και του κεφαλαίου, που κατακρεουργούν τα κοινωνικά δικαιώματα, και το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη μαζί με το λαό για να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας και να έχει ταξικό προσανατολισμό.

Εμείς, τόνισε, δεν παίζουμε σε παιχνίδια εντυπώσεων, ούτε παίρνουμε μέρος στα σενάρια που επεξεργάζεται η αστική τάξη για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες του δικομματισμού. Ο Δ. Κουμπούρης υπογράμμισε ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν, αφού τα αντιλαϊκά μέτρα δεν πρόκειται να σταματήσουν, μιας και αποτελούν επιταγές του κεφαλαίου και της ΕΕ. Αυτό όμως, κατήγγειλε, το αποκρύπτουν όσοι ψήφισαν το Μάαστριχτ, πάνω στο οποίο οικοδομούνται όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Θα συνεχιστεί, είπε, η επίθεση, που θα ξεκινάει από την αύξηση των ωρών και των ημερών εργασίας, τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και σ' αυτήν την επίθεση η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δε δίνουν μάχη εντυπώσεων, αλλά ουσίας και έτσι για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αποφασίζονται απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Ανυπακοή και απειθαρχία στους αντιλαϊκούς νόμους

H αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ψευδεπίγραφη, αφού ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχει στρατηγική συμφωνία στον πυρήνα της πολιτικής που ακολουθείται σε μεγάλα και σοβαρά θέματα, τόνισε στην ομιλία του για την πρόταση δυσπιστίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

Υπογράμμισε ότι για το ΚΚΕ οι αντιλαϊκοί νόμοι, όπως είναι και ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος, πρέπει να συναντήσουν από την πλευρά του κινήματος την ανυπακοή και την απειθαρχία. Τα αντιλαϊκά οικοδομήματα, είπε, ανατρέπονται μέσα από την ταξική πάλη και όχι με κινήσεις κορυφής. Τόνισε, δε, ότι για το ΚΚΕ η Κοινωνική Ασφάλιση δεν αποτελεί κόστος, όπως λένε τα άλλα κόμματα, αλλά πλούτο. Ο βουλευτής χαρακτήρισε σκοταδιστική την πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. να καταργηθούν οι εισφορές των εργοδοτών και τόνισε ότι για το ΚΚΕ πρέπει να επέλθει σταδιακή κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων.

Η επίθεση, υπογράμμισε, κατά των λαϊκών κατακτήσεων δεν είναι μια ελληνική ιδιομορφία, αλλά μια γενικευμένη επίθεση που εξαπολύεται από την ΕΕ, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Τα δύο κόμματα, κατέληξε, δεν έχουν σοβαρές διαφορές στην πολιτική τους, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβισμένος στη λογική του «ευρωμονόδρομου», ακροβατεί ακόμα και με αμιγώς νεοφιλελεύθερες προτάσεις, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αποτελεί ιδέα του Τ. Φρίντμαν, πατέρα του νεοφιλελευθερισμού.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, το κόμμα του οποίου διακρίνεται ιδιαίτερα στο ανούσιο παιχνίδι εντυπώσεων, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και εξάντλησε την τοποθέτησή του στο γνωστό θέμα του δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Χωρίς να διευκρινίσει εάν θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε να κατοχυρωθούν συνταγματικά τα δημοψηφίσματα και είπε ότι εφόσον δεν είναι δυνατόν να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής για έξι μήνες, η κυβέρνηση θα κλείσει στο Σκοπιανό και θα μείνει στο απυρόβλητο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ