ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Κλιμάκωση στους δρόμους του ταξικού αγώνα

Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης έδωσαν χτες το σύνθημα για την κορύφωση της πολύμορφης πάλης που σχεδιάζει το ΠΑΜΕ

Οι εργάτες της Ζώνης ανεβαίνουν την Πειραιώς
Οι εργάτες της Ζώνης ανεβαίνουν την Πειραιώς
Η μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση όχι μόνο δε σταματά με την ψήφιση του νομοσχεδίου, που ολοκληρώνεται την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή, αλλά συνεχίζεται με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς. Για να πάρει συνολική απάντηση η πολιτική που ευθύνεται για το διαχρονικό πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για συντάξεις και παροχές στο ύψος των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ, προετοιμάζοντας τις επόμενες πολύμορφες κινητοποιήσεις και απεργιακούς αγώνες.

Αυτό το μήνυμα έκαναν πράξη χτες και οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, κλιμακώνοντας τη μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση, για το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για να γυρίζουν σπίτια τους σώοι και αρτιμελείς από το μεροκάματο. Το μεσημέρι επί δύο και πλέον ώρες έθεσαν υπό τον κλοιό τους το κέντρο της Αθήνας.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους διαμήνυσαν ότι «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Τα λιμάνια ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό». Ξεκαθάρισαν ότι «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και, παράλληλα, έστειλαν σαφές μήνυμα προς τους συμβιβασμένους βροντοφωνάζοντας: «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών».

Οι εργάτες της Ζώνης, στα πλαίσια παύσης εργασιών που κήρυξαν τα ταξικά σωματεία τους, κατέφτασαν με πούλμαν στην πλατεία Κουμουνδούρου, στη 1.30 το μεσημέρι. Από εκεί ξεκίνησαν πορεία. Πρώτος σταθμός το κτίριο του υπουργείου Απασχόλησης στην Πειραιώς και στη συνέχεια στο κτίριο του υπουργείου στη Σταδίου, όπου απαίτησαν συνάντηση με την υπουργό Φ. Πετραλιά. Ωστόσο, αυτοί που τους «υποδέχτηκαν» και στα δύο κτίρια ήταν οι ισχυρές δυνάμεις καταστολής. Οι εργάτες, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση, «στόλισαν» τα δύο κτίρια με αυγά και ντομάτες.

Από τους προέδρους των σωματείων Σωτήρη Πουλικόγιαννη του Μετάλλου, Θανάση Παναγιωτόπουλο των Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Γιάννη Δεληγιάννη των Αμμοβολιστών, ειπώθηκε από την ντουντούκα ότι η κινητοποίηση αυτή ήταν «μόνο η αρχή». Οι εργάτες της Ζώνης την ερχόμενη Πέμπτη 3 Απρίλη θα κάνουν, στις 12 το μεσημέρι, ξανά παύση εργασιών και στη συνέχεια θα συγκεντρωθούν στο νέο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και έπεται συνέχεια.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Χιονοστιβάδα αντιδράσεων για την κατάπτυστη Σύμβαση

Οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν την «αύξηση» του ενός ευρώ και καλούν σε κλιμάκωση της πάλης

Νεολαίοι εργαζόμενοι διαδηλώνουν έξω από τη ΓΣΕΕ για τις «αυξήσεις» των 0,77 ευρώ στη Σύμβαση του 2006 - 2007
Νεολαίοι εργαζόμενοι διαδηλώνουν έξω από τη ΓΣΕΕ για τις «αυξήσεις» των 0,77 ευρώ στη Σύμβαση του 2006 - 2007
Χιονοστιβάδα αντιδράσεων από τις ταξικές Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα συνδικάτα προκαλεί η κατάπτυστη Σύμβαση που υπέγραψαν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους βιομηχάνους και προβλέπει «αυξήσεις» μικρότερες του ενός ευρώ στο μισθό και στο μεροκάματο.

Οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζουν ήδη την απάντησή τους σε κυβέρνηση, εργοδότες και στους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους, με κλιμάκωση τις επόμενες μέρες των πολύμορφων κινητοποιήσεων και των απεργιακών αγώνων, με αιχμή τις Συμβάσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση. Ενας αγώνας ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές Συμβάσεις και η Σύμβαση του αίσχους που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια.

«Η ΓΣΕΕ, πριν κατασταλάξει ο απόηχος των κινητοποιήσεων, έτρεξε να κλείσει συμφωνία με τους εργοδότες ακολουθώντας κατά γράμμα την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης για τη νέα ΕΓΣΣΕ του 2008 και 2009. Να μας προσφέρει το γνωστό "μαξιλάρι"», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας. Σύμβαση - «επιθυμία» των βιομηχάνων χαρακτηρίζει τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος. Καλεί, τους εργαζόμενους να συντονίσουν τη δράση τους με το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα το επόμενο διάστημα για την υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, καθώς και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να μην δεχτούν την κοροϊδία και τις αυξήσεις «ξεφτίλα» που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες που στην πράξη βοηθούν να υλοποιηθεί η αντεργατική πολιτική. Προδοτική χαρακτηρίζει τη στάση της ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ενώ για ξεπούλημα της πάλης της εργατικής τάξης στα αφεντικά της, καταγγέλλει τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Τη συμφωνία της ΓΣΕΕ που καταδικάζει συνειδητά την εργατική τάξη να ζει με μισθούς πείνας και ντροπής, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Τέλος, με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ καταδικάζει «την πολιτικά κατάπτυστη και άθλια συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ που υπογράφτηκε χτες για τη νέα διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους να επιβιώσουν με αύξηση ενός ευρώ περίπου την ημέρα».

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Πλώρη για την ισχυροποίηση της ΠΕΜΕΝ

Αταλάντευτα, αποφασιστικά και με όπλο την ταξική πάλη, οι μηχανικοί βάζουν πλώρη για νέους δυναμικούς αγώνες. Ενώνουν τη δύναμή τους με όλη την εργατική τάξη, διεκδικώντας αιτήματα που συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες. Ενώ κυρίαρχο καθήκον τους αναδεικνύουν την ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ταξικού τους σωματείου, της ΠΕΜΕΝ, καθώς φέτος είναι χρονιά εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Αυτά ήταν τα κύρια στοιχεία που αναδείχτηκαν στη μαζική τους γενική συνέλευση που έγινε χτες το πρωί.

Ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, παρουσιάζοντας την εισήγηση της διοίκησης, αναφέρθηκε σε όλα τα αντιναυτεργατικά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ του κεφαλαίου με σύμμαχο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις. Στις προσπάθειες τρομοκράτησης των ναυτεργατών στους χώρους δουλειάς, στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης - μετεκπαίδευσης, στη νέα ασφαλιστική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, στα ελλείμματα του ΝΑΤ, στην υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις - κοροϊδία, στον παραπέρα διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια και την αντικατάστασή τους από ναυτεργάτες χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης απαιτείται, τόνισε, κλιμάκωση του αγώνα και της δράσης, αταλάντευτα και με όπλο την ενιαία πάλη της εργατικής τάξης. Στη συνέλευση χαιρέτισε ο Γιώργος Τούσσας, πρώην πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΠΑΜΕ
Την Τρίτη η σύσκεψη στο θέατρο «Ακάδημος»

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη σε ανοιχτή - πλατιά και μαζική σύσκεψη, με θέμα την εκτίμηση των κινητοποιήσεων και τον προγραμματισμό της δράσης για το επόμενο διάστημα. Η σύσκεψη θα γίνει την Τρίτη 1 Απρίλη στις 5.30 μ.μ. στο θέατρο «ΑΚΑΔΗΜΟΣ» (γωνία Ιπποκράτους και Ακαδημίας) και η παρουσία όλων είναι αναγκαία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ