ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σύντροφοι είμαι παρών»!

Παλιός σύντροφος (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) μας έστειλε την παρακάτω επιστολή.

«Αγαπητοί σύντροφοι, παίρνω το θάρρος να σας γράψω, ύστερα από αρκετά χρόνια αποχής από την οργανωμένη δράση και πάλη. Υπήρξα μέλος της ΚΝΕ και χρημάτισα μέλος του γραφείου της ΤΟ Κοκκινιάς της ΚΝΕ τα έτη 1985-1987. Εκτοτε, για διάφορους λόγους, ομολογώ τώρα, ότι κακώς άφησα την οργανωμένη πάλη, που νομίζω τελικά ότι είναι το μόνο μέσο για να αντιμετωπίσει κανείς την άκρατη επίθεση του καπιταλισμού και αυτών που την εκπροσωπούν σήμερα.

Θα ήθελα λοιπόν να είμαι σε πρώτη φάση άμεσα συνδρομητής του "Ριζοσπάστη" μας, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του Κόμματός μας αλλά και να ενημερώνομαι άμεσα από την εφημερίδα του λαού. Θέλω λοιπόν να μου έρχεται ο "Ριζοσπάστης" κάθε Κυριακή στο σπίτι μου. Εργάζομαι σε μια εταιρεία και δύο στις τέσσερις εβδομάδες είμαι εκτός Αττικής. Θα μου πείτε σύντροφε, εάν θέλεις μπορείς να τον πάρεις από το περίπτερο όπου και εάν είσαι. Ομως ξέρετε ότι λόγω των αυξημένων αναγκών που σου επιβάλλει πλέον μια επιχείρηση κάποια στιγμή ξεχνάς και πώς σε λένε.

θέλω λοιπόν να διασφαλίσω ότι ανελλιπώς θα έχω τον "Ριζοσπάστη", αλλά και τον "Οδηγητή" στο σπίτι μου. Ενας από τους λόγους που θέλω οι εφημερίδες μας να είναι σπίτι μου είναι γιατί, εκτός από εμένα, θέλω να τις διαβάζουν και οι δυο γιοι μου, έτσι ώστε να συνεχίσουν την επαναστατική σκέψη στην οποία, μέχρι τώρα, τους έβαλε ο πατέρας τους. Ισως να αναρωτιέστε τι συμβαίνει με εμένα. Σας δικαιολογώ απόλυτα. Ομως, αν και έφυγα από την οργανωμένη πάλη, ποτέ δεν ξέχασα τις αξίες που πήρα από την ΚΝΕ και το ΚΚΕ. Ισως, τώρα, να θέλω να επανέλθω. Τα στοιχεία μου στη διάθεση της εφημερίδας».

Μ. Ι., Κορυδαλλός».

Φταίει το κράτος τους και όχι οι απεργίες

Στην κατασυκοφάντηση του αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ από τα ΜΜΕ, «του Mega, του Alpha, ή του εκάστοτε καναλιού και των δημοσιογραφικών αρμάδων του κάθε κ. Μετόχου», με αφορμή διακοπές ρεύματος σε νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ., αναφέρεται ο επιστολογράφος μας μαθητής του 61ου Λυκείου Αθηνών, Φώτης Καραμπέτσος. Γράφει ανάμεσα στα άλλα:

Αναγκαστικά, όταν απεργούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κατηγορηθούν οι εργαζόμενοι ως ταραξίες καθώς ενεργούν όπως κάθε εκμεταλλευόμενος που προσπαθεί να κερδίσει τα δικαιώματά του, κάνοντας χρήση του ανώτατου μέσου πάλης, της μαζικής απεργίας. Οπως φυσικά δεν μπορεί κανένας να κατηγορήσει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ότι αυτοί ευθύνονται για τις διακοπές ρεύματος στα κέντρα περίθαλψης της χώρας. Αλλά, για να μην υπάρχει ρεύμα στα νοσοκομεία σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτόνομες γεννήτριες για ώρα ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος δε φρόντισε να βάλει και αυτός ο κάποιος είναι το κράτος το οποίο υποβαθμίζει συνεχώς τη δημόσια Υγεία ξεπουλώντας τα πάντα στο κεφάλαιο.

... Αντίθετα με τις καπιταλιστικές χώρες, στη σοσιαλιστική Κούβα όπου την εξουσία την έχει ο λαός, η Υγεία, όπως και κάθε άλλο δικαίωμα του ανθρώπου, αποτελεί λαϊκή κτήση και παρέχεται δωρεάν. Οχι μόνο αυτό, αλλά αντίθετα, παρά τον τεράστιο οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στην Κούβα εδώ και 50 χρόνια, όχι μόνο δεν υπάρχουν προβλήματα στον τομέα της ιατρικής αλλά η Κούβα έχει τις πιο ανεπτυγμένες γνώσεις στην οφθαλμολογία και παράλληλα ένα από τα μικρότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο: 5,3 παιδιά νεκρά ανά χίλιες γεννήσεις.

Εύκολα γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι τα προβλήματα σε μια κοινωνία δε δημιουργούνται ούτε από απεργίες ούτε από κακές διαχειρίσεις αλλά από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, από τον καπιταλισμό και όσο θα υπάρχει εκμετάλλευση τόσο θα διαιωνίζονται τα προβλήματα των λαϊκών τάξεων.

Γιατί αδιαφορεί ο νομάρχης;

Σε απαράδεκτη αντιμετώπιση σε βάρος του, ενός ατόμου με αναπηρία όπως σημειώνει, από το νομάρχη Μαγνησίας, αναφέρεται με επιστολή του στον «Ρ» ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, σχετικά με την καθυστέρηση έκδοση απόφασης για υπόθεση που τον αφορά και η οποία θα διόρθωνε αδικία σε βάρος του. Γράφει ανάμεσα στα άλλα:

«Από της αναλήψεως των καθηκόντων του κ. Απ. Παπατόλια, ως νομάρχη Μαγνησίας, και μέχρι σήμερα υφίσταμαι μια μεγάλη ψυχική και οικογενειακή ταλαιπωρία με δυσμενείς επιπτώσεις στην επιβαρυμένη υγεία μου (είμαι νεφροπαθής με αναπηρία άνω του 80%), λόγω της απαράδεκτης αδιαφορίας που επιδεικνύει, κωλυσιεργώντας την έκδοση μιας απόφασης, όπως έχει υποχρέωση, που θα ικανοποιούσε ένα νόμιμο αίτημά μου και θα διόρθωνε μια μεγάλη αδικία που έχει γίνει εις βάρος μου.

Συγκεκριμένα, η 2/93 Πρ. Εφ/γής στο σχέδιο πόλης του Δήμου Ν. Ιωνίας Βόλου, περιείχε σωρεία λαθών στην απεικόνιση οικοπέδου μου (λανθασμένη καταγραφή στοιχείων μου, ορίων, μεγέθους, διπλάσιας από την υπό του νόμου οριζόμενη εισφορά σε γη κλπ.), με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην μπορώ να κάνω χρήση της ιδιοκτησίας μου»... Στη συνέχεια, αφού αναφέρεται στις διαδικασίες που ακολούθησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από δικαστικές αποφάσεις, για ανάκληση αυτής της πράξης και την ανασύνταξή της σε σωστή βάση, υπογραμμίζει ότι η πράξη αυτή βρίσκεται στα συρτάρια του νομάρχη Μαγνησίας από τον Οκτώβρη 2007, εδώ και 6 μήνες, αλλά αδιαφορεί για την υπογραφή της.

...«Εκτοτε και μέχρι σήμερα, μετά πάροδο έξι μηνών, από τη στιγμή που η Απόφαση βρίσκεται στο γραφείο του και συνολικά μετά πάροδο δεκαεννέα μηνών από την ημέρα υποβολής από το Δήμο Ν. Ιωνίας της προτάσεώς του, και παρά τις επανειλημμένες έγγραφες και τηλεφωνικές αιτήσεις μου και την εξώδικη διαμαρτυρία μου, όχι μόνο δεν προχωρεί στην υπογραφή της Απόφασης αυτής, που θα θέσει ένα τέλος στη μακροχρόνια ταλαιπωρία μου, αλλά απαξιοί ακόμη και να μου απαντήσει, όπως έχει υποχρέωση από το νόμο», τονίζεται.

Θα απαντήσει, άραγε, ο νομάρχης στον επιστολογράφο μας γιατί αυτή η αδιαφορία;

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος καλεί τους μετόχους της Τράπεζας, σύμφωνα με το Καταστατικό της, σε Τακτική Γενική Συνέλευση, τη Μεγάλη Τρίτη 22 Απριλίου 2008, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας, στην Αθήνα, Ελευθερίου Βενιζέλου 21, 2ος όροφος, αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων.

Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι τα εξής:

  • Ανάγνωση της ετήσιας Εκθεσης του Διοικητή, που υποβάλλεται με εντολή του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας για τον Ισολογισμό και τα πεπραγμένα του έτους 2007.
  • Ανάγνωση της Εκθεσης των Ελεγκτών της Διαχείρισης του έτους 2007, για τον Ισολογισμό και τη Διαχείριση του έτους αυτού.
  • Εγκριση της ετήσιας Εκθεσης, του Ισολογισμού και της Διαχείρισης του έτους 2007.
  • Εγκριση διάθεσης των καθαρών κερδών, σύμφωνα με το άρθρο 71 του Καταστατικού, που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των ευρώ 284.683.861, ως εξής:

-- για μέρισμα ίσο με το 12% του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή ευρώ 0,67 ανά μετοχή σε 15.891.909 μετοχές, ευρώ 10.647.579.

-- για έκτακτο αποθεματικό, ευρώ 36.000.000.

-- για πρόσθετο μέρισμα ευρώ 2,53 ανά μετοχή σε 15.891.909 μετοχές, ευρώ 40.206.530.

-- για φόρο μερισμάτων (Αρθρο 6, Ν.3296/2004), ευρώ 16.951.370.

-- υπόλοιπο περιερχόμενο στο Ελληνικό Δημόσιο ευρώ 180.878.382.

  • Ανακοίνωση ή έγκριση συμβάσεων που υπέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος με το Ελληνικό Δημόσιο, Πιστωτικά Ιδρύματα και Οργανισμούς.
  • Καθορισμός αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων των μελών του Γενικού Συμβουλίου.
  • Καθορισμός αμοιβής των Ελεγκτών της Διαχείρισης του έτους 2008.
  • Απαλλαγή από κάθε προσωπική ευθύνη των μελών του Γενικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών για τα πεπραγμένα και τη Διαχείριση του έτους 2007.
  • Εκλογή Συμβούλων.
  • Εκλογή Ελεγκτών της Διαχείρισης του έτους 2008.
  • Ανακοινώσεις.

Στη Συνέλευση έχει δικαίωμα να λάβει μέρος και να ψηφίσει αυτοπροσώπως, ή με πληρεξούσιο, τηρουμένων των περιορισμών του άρθρου 14 του Καταστατικού, ο κύριος τουλάχιστον 75 μετοχών, που είναι εγγεγραμμένος στα αρχεία του Συστήματος Αυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε. (πρώην Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών) τρεις (3) μήνες πριν από τη Συνέλευση, δηλαδή μέχρι και την 21η Ιανουαρίου 2008. Μέτοχοι, που έχουν λιγότερες από 75 μετοχές, μπορούν να διορίσουν κοινό αντιπρόσωπο μέτοχο, ο οποίος μπορεί να παραστεί στη Συνέλευση, εφόσον συγκεντρώνει την αντιπροσωπεία τουλάχιστον 75 μετοχών (άρθρα 13 και 16 του Καταστατικού, σε συνδυασμό με την από 29.2.2000 (Συν.2) απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας).

Οι μέτοχοι που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στη Συνέλευση, παρακαλούνται να δεσμεύσουν τις μετοχές τους είτε μέσω του Χειριστή τους (εφόσον οι μετοχές είναι καταχωρισμένες σε λογαριασμό Χειριστή στο ΣΑΤ) είτε μέσω των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε. (εφόσον οι μετοχές είναι καταχωρισμένες στον Ειδικό Λογαριασμό του δικαιούχου στο ΣΑΤ) και να καταθέσουν τη σχετική «Βεβαίωση Δέσμευσης Αξιών» στην Υπηρεσία Μετοχών του Τμήματος Γραμματείας της Τράπεζας, για να παραλάβουν τα δελτία εισόδου τους, μέχρι και την 16η Απριλίου 2008.

Τα πληρεξούσια με τα οποία παρέχεται δικαίωμα παράστασης και ψήφου, πρέπει να κατατεθούν στην Υπηρεσία Μετοχών του Τμήματος Γραμματείας της Τράπεζας μέχρι και την 14η Απριλίου 2008.

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2008

Με εντολή του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Το ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», τεύχος 137

(Γενάρης - Φλεβάρης - Μάρτης 2008)

Ανάμεσα στα δημοσιεύματα περιέχονται:

ΑΦιέρωμα:

-- 90 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

-- Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90χρονα του Κόμματος

-- Επανέκδοση της ΕΠΟΝίτικης «Νέας Γενιάς» προς τιμήν των 90 χρόνων.

Επέτειοι:

-- Νίκος Μπελογιάννης, 56 χρόνια «αθάνατος»: Ιστορικό άρθρο του Ν. Ζαχαριάδη για τον ήρωα.

-- Η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΟΚΝΕ και η δράση της ΕΠΟΝ.

Αρθρα - Μελέτες:

-- Μακρόνησος: Εγκαταλειμμένη από την πολιτεία, βεβηλωμένη από τα συμφέροντα.

-- ΕΑΜικά έντυπα στη Ρούμελη

Σελίδες από τον ΔΣΕ:

-- Γράμμος: Τόπος μνήμης και θυσιών.

-- Αντάρτικο χτύπημα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (24.12.1948).

Αναμνήσεις - Χρονικά:

-- Απαίσιο έγκλημα των Γερμανοτσολιάδων.

-- Η απελευθέρωση του Βόλου.

Το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» διατίθεται: Στα Κεντρικά Γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ): Μαυρομματαίων 12, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210.8222.952, φαξ: 210.8834.093. Και στα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ.

Πήραμε την επιστολή σας

Παύλο Μαυρομμάτη, Καβάλα. Πήραμε την επιστολή σας με τις επισημάνσεις σας σχετικά με το γεγονός της ανάρτησης της Σημαίας της Νίκης στο Ράιχσταγ από τον κόκκινο στρατό. Επίσης, πήραμε την επιστολή σας που αναφέρεται στη «δίκη του Ναυτικού» και την εκτέλεση των 26 αξιωματικών στο Γουδή, που από λάθος, σε δημοσίευμα - «Μνήμη αγωνιστή» που μας στάλθηκε γράψαμε για 21 εκτελεσμένους. Ευχαριστούμε για τις επισημάνσεις σας, τις παίρνουμε υπόψη.

Μενέλαο Γουβέτα. Πήραμε την επιστολή σας σχετικά με τα ανιστόρητα και αντικομμουνιστικά της ΝΕΤ.

Γεώργιο Σ. Πογιατζή. Πήραμε τα γράμματά σας αλλά είναι δυσανάγνωστα.

Γιώργο Μακροδημήτρη, Αυλώνα. Πήραμε το σημείωμά σας σχετικά με την εκπομπή Λαζόπουλου.

Δημούλα Ευάγγελο. Πήραμε το γράμμα με την πρότασή σας.

Αγγελική Βρυώνη, αγρότισσα από Καλαμάτα. Πήραμε το γράμμα σας που αναφέρεστε στον οικιστικό νόμο.

Δημήτρη (Χρήστο) Βασ. Κανελλόπουλο. Πήραμε τις επιστολές σας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ