ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΛΙΑ ΕΡΕΝΜΠΟΥΡΓΚ
Αγνός επαναστάτης δημιουργός

Η τρίτη εκδήλωση του τετράπτυχου αφιερώματος στη σοβιετική Τέχνη πραγματοποιείται την Τετάρτη (7μ.μ.), στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Το αφιέρωμα στον επαναστάτη συγγραφέα - δημοσιογράφο Ιλία Ερενμπουργκ, διοργανώνουν το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και τα 90χρονα του ΚΚΕ.

Ο Ερενμπουργκ υπήρξε αγνός μαχητής των σοσιαλιστικών ιδανικών. Τα έργα του αποτελούν «θησαυρό» της Ιστορίας του 20ού αιώνα. Πρωτοεμφανίζεται στα Γράμματα το 1916 ως ποιητής. Γράφει μέχρι το θάνατό του, απεικονίζοντας στο έργο του την εξέλιξη της ιστορικής πραγματικότητας. Η φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, ο αποφασιστικός ρόλος των απλών ανθρώπων στις μεγάλες καμπές της Ιστορίας, τα βιώματά του από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και η κριτική του στην αστική ηθική μετατρέπονται σε υψηλής αισθητικής τέχνη.

Την επιλογή των κειμένων και την έρευνα στο αφιέρωμα έκανε η Αννεκε Ιωαννάτου, η οποία τονίζει: «Σε όλο το έργο του, η τέχνη και η αποστολή της τον απασχολούν ιδιαίτερα, θίγοντας διαχρονικά ερωτήματα, όπως το γιατί η λογοτεχνική δημιουργία παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις στην πορεία της Ιστορίας. Στη μελέτη του "Η δουλειά του συγγραφέα" μέσα από τη σοβιετική πραγματικότητα αναπτύσσει τις σκέψεις του για το πώς αντανακλάται η κοινωνία στη λογοτεχνία».

Διασκευή - σκηνική επιμέλεια Κωστή Μαλκότση. Βίντεο Κώστα Σταματόπουλου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αναστασίου, Κάτια Γέρου (βίντεο), Γεωργία Θεοδωρακοπούλου, Μαρία Καψή, Αντρέας Κουτσουρέλης, Χάρης Εμμανουήλ, Σπύρος Σαραφιανός, Γιώργος Σώχος (βίντεο), Ελένη Φιλιούση. Χορεύει ο Ερμής Μαλκότσης. Ακούγεται το τραγούδι του Τσιτσάνη «Της Γερακίνας γιος», σε διασκευή - εκτέλεση του «Τριφώνου».

Θεατρικό «Σύστημα Αθήνα 2008»

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΕΚΔΙΘ) καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους θιάσους για το «Σύστημα Αθήνα 2008», που αφορά στην επικοινωνία του ελληνικού θεάτρου με το εξωτερικό. Το ΕΚΔΙΘ ανακοινώνει ότι η πρώτη επίσημη διοργάνωσή του (14 - 18/5) θα περιλάβει 15 παραστάσεις της περιόδου Απρίλιος 2007 - Μάρτιος 2008. Τις 15 παραστάσεις που θα επιλέξει επιτροπή ανθρώπων των Γραμμάτων και Τεχνών και φοιτητές Θεατρολογίας, θα παρακολουθήσουν διευθυντές διεθνών φεστιβάλ και πολιτιστικών φορέων που μπορούν να μετακαλέσουν παραστάσεις, Ελληνες και ξένοι κριτικοί και θεατές.

Ο θεσμός στοχεύει σε διεθνείς συνεργασίες και πρόσκληση ελληνικών παραστάσεων σε διεθνή φεστιβάλ. Να σημειωθεί ότι οι παραστάσεις βιντεοσκοπούνται από το «Σύστημα Αθήνα», ώστε να δημιουργηθεί ψηφιακό αρχείο ελληνικών παραστάσεων. Από την περσινή πιλοτική εφαρμογή του θεσμού προσκλήθηκαν σε ξένα διεθνή φεστιβάλ οι 4 από τις 8 επιλεγμένες παραστάσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι θίασοι πρέπει να υποβάλλουν: Δήλωση συμμετοχής (με υπογραφή νομίμου εκπροσώπου τους και σφραγίδα). Συμπλήρωση των όρων και προϋποθέσεων (με υπογραφή νομίμου εκπροσώπου τους και σφραγίδα). 15 αντίγραφα DVD της παράστασης (για τα 15 μέλη της επιτροπής). Υποβολή δηλώσεων και DVD έως την 1η Απρίλη. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων στις 15/4. Πληροφορίες: Ελληνικό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, τηλ.- φαξ: 210 3303.149, 210 3306.115, system@hellastheatre.grwww.hellastheatre.gr.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Κέδρος»: Λούλα Αναγνωστάκη «Ο ήχος του όπλου» (θεατρικό έργο που πρωτοπαίχτηκε στο «Θέατρο Τέχνης», το δεύτερο στα πλαίσια της έκδοσης των θεατρικών Απάντων της Λ. Αναγνωστάκη). Ελλη Παππά «Βίος και έργα της γάτας της σοφής» (τρυφερό και χιουμοριστικό βιβλίο για τις συνήθειες της μακρόβιας γάτας που είχε η συγγραφέας). Πάνος Χριστοδούλου «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές» (παιδικό μυθιστόρημα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας). Ντέιζι Μέντους «Μαγικό ουράνιο τόξο» (μετάφραση Στεφανία Φέρρο, εικονογράφηση Τζόρτζι Ρίπερ - σειρά παιδικών βιβλίων, με νεράιδες).

-- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Μαρία Γεωργιάδου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής (ένας μαθηματικός υπό τη σκέπη της εξουσίας)» (πρόλογος Γιώργος Παπανικολάου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορτ. Βιογραφία του Ελληνα μαθηματικού, γεννημένου στο Βερολίνο το 1873, που πέθανε το 1950. Ο Καραθεοδωρής, διάσημος διεθνώς με τη θεωρία του για το εξωτερικό μέτρο και το φερώνυμο θεώρημα επέκτασης και ολοκλήρωσής του, υπήρξε ο πρώτος επισκέπτης καθηγητής της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας και εκτός του Πανεπιστημίου του Βερολίνου δίδαξε και σε άλλα φημισμένα. Στη διάρκεια του ναζισμού δεν εναντιώθηκε στο καθεστώς, αλλά βοήθησε στη διάσωση Εβραίων και διωκομένων επιστημόνων). «Κοινωνικοί αγώνες και Διαφωτισμός (Μελέτες αφιερωμένες στον Φίλιππο Ηλιού)» (επιμέλεια Χρήστος Λούκος. Εννέα μελέτες που υπογράφουν οι ιστορικοί: Βασίλης Κρεμμύδας, Κώστας Λάππας, Δημήτρης Σπάθης, Χρήστος Λούκος, Σπύρος Ι. Ασδραχάς, Αγγελος Ελεφάντης, Στρατής Μπουρνάζος - Αννα Πατθαίου - Πόπη Πολέμη, Αλέξης Πολίτης, Νίκος Χατζηνικολάου).

-- Χαμπής Τσαγγάρης «Καλικάντζαροι - Κυπριακές ιστορίες» (εικονογραφημένη με όμορφα μαυρόασπρα του Κύπριου καλλιτέχνη συλλογή με λαογραφικές παραδόσεις για τους καλικάντζαρους. Διεύθυνση: Χαμπής Τσαγγάρης, Πλατανίσκια 4605. Λεμεσός. Κύπρος. Email:printmarket@cytanet.com.cy).

-- «Μεταίχμιο»: Μαρούλα Κλιάφα «Ανθρωποι του μόχθου - Θεσσαλία (1920-1980)» (Φωτογραφικό λεύκωμα και κείμενα της Θεσσαλής λαογράφου για τους ανθρώπους του μόχθου και τα παραδοσιακά επαγγέλματα στη Θεσσαλία). Ελίζαμπεθ Βέρντικ «Οι ουρές δεν είναι για να τις τραβάμε» (μετάφραση Δανάη Δάσκα, επιμέλεια Καλλιόπη Κύρδη, παιδικό βιβλίο για τα κατοικίδια) και «Τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε» (μετάφραση Δανάη Δάσκα. Βιβλίο που μαθαίνει στα παιδιά να φυλάγονται από βρωμιές που κρύβουν μικρόβια).

-- «Ροδακιό»: Ολγα Ντέλλα «Ακος ψυχής. Ακος» (ποιητική συλλογή, με θέμα την ποίηση, τον άνθρωπο και την ψυχή του). Βίκυ Γεωργοπούλου «Γούρι από φελλό» (συλλογή διηγημάτων).

-- «Αγρα»: Αρτύρ Ρεμπό «Γράμματα από το Χαράρ» (μετάφραση Απόστολος Καρούλιας, εισαγωγή Ντ. - Ν. Πετιφό, επίμετρο Ζερόμ Βερέν. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα γράμματα του μεγάλου Γάλλου ποιητή στη μητέρα και την αδελφή του, από το Χαράρ, όπου έζησε τα τελευταία έντεκα χρόνια της πρόωρα χαμένης ζωής του). Τζέιμς Ελρόι «Αμερικάνικο ταξίδι θανάτου» (μετάφραση Ανδρέας Αποστολίδης. Πολιτικοαστυνομικό μυθιστόρημα, που αρχίζει τη μέρα δολοφονίας του Τζον Κένεντι και τελειώνει την ημέρα δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, καθρεφτίζοντας τα πολιτικά, οικονομικά και μαφιόζικα παιχνίδια, τον πόλεμο στο Βιετνάμ, την Κου Κλουξ Κλαν, το κίνημα φυλετικής ισότητας και γνωστά «γεράκια» των ΗΠΑ). Vatsyayna «Κάμα - Σούτρα (το εγχειρίδιο του έρωτα)» (μετάφραση Ιωάννα Λευκάκου. Το έργο του βραχμάνου Βατσιαγιάνα περί έρωτα, θρησκείας, ηθικής, κοινωνίας στην Ινδία μεταξύ 2ου και 5ου μ.Χ. αιώνα, συνοδεύεται με εκτενή ανθολόγηση της σχετικής πολυφωνικής και πολυμορφικής -γλυπτικής, ζωγραφικής, χαρακτικής - εικονογραφίας στην ινδική τέχνη ανά τους αιώνες).

-- Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο Ναυπλίου: Γιώργος Ζερβουλάκος «Κεκραγάρια (ήτοι σύναξις ιστοριών από τον Αθωνα, τη Μάνη κι αλλού, που έζησα, άκουσα από ιδικούς μου ή βρήκα σε παλαιά βιβλία)» (συλλογή - καταγραφή ιστοριών από τον ελληνικό χώρο και χρόνο, λογοτεχνημένη και εικονογραφημένη με φωτογραφίες και παραδοσιακά έργα τέχνης, από το γνωστό κινηματογραφιστή. Το βιβλίο προλογίζουν οι Γιώργος Πατρινιός, Θανάσης Βαλτινός, Νίκος Κούνδουρος. Με την ευκαιρία να σημειώσουμε και την ταινία του Γ. Ζερβουλάκου «Λακωνίας περίπλους», σε παραγωγή του Αντώνη Φελούρη, που κυκλοφόρησε σε DVD).

-- «Διαβάζω» (επιθεώρηση για το βιβλίο. Τεύχος 480, με οδηγό νέων εκδόσεων, πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς και αφιέρωμα για το χιούμορ στον Καζαντζάκη).

-- «Ο Πολίτης» (επιθεώρηση ποικίλης ύλης. Τεύχος 160, με αφιέρωμα στον Αντόνιο Γκράμσι).

-- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 178).

Εναρξη του Φεστιβάλ Λάρισας

Ξεκινούν (31/3) στη Λάρισα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 16ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 3/4, ενώ μέχρι τις 6/4 θα διεξαχθεί το κυρίως πρόγραμμα. Πιστό στην παράδοσή του να προσκαλεί προσωπικότητες του εγχώριου και διεθνούς κινηματογράφου, φέτος το φεστιβάλ υποδέχεται το «δεξί χέρι» σκηνοθετών - όπως οι Μπονιουέλ, Γκοντάρ, Μαλ, Οσιμα - τον Γάλλο σεναριογράφο Ζαν Κλοντ Καριέρ, τον οποίο θα τιμήσει με «Χρυσό Ιππο». Αναλόγως θα τιμηθεί και ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν 17 ταινίες μικρού μήκους και 25 ταινίες στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό. Την Ελλάδα στο διεθνές εκπροσωπεί η ταινία του Χάρη Σταθόπουλου «Ισόγειο», ενώ στο μεσογειακό «Το πέρασμα» του Γιάννη Κατσάμπουλα και το «Μπλουζ για τη Νέδη Ράιαν» του Κύπριου Χριστόφορου Ροδίτη.

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς. Γεννημένος το 1934 στη Χαλκίδα, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους: Σ. Παπαλουκά, Γ. Μόραλη. Με υποτροφία μελέτησε τη λαϊκή τέχνη στη Μυτιλήνη και συνέχισε τις σπουδές του στη σκηνογραφία και στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι. Το 1969 ξεκίνησε τη διδασκαλία του στην ΑΣΚΤ και το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής ζωγραφικής. Διατέλεσε, επίσης, αντιπρύτανης και πρύτανης της Σχολής. Εκτός από τη ζωγραφική, ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία, την ενδυματολογία και το θέατρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ