ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Με προτάσεις ανατροπής αυτής της πολιτικής

«Μπροστά στην καταιγιστική επίθεση του κεφαλαίου απαιτείται συντονισμένος, ταξικός αγώνας. Που θα συγκρούεται με τον πυρήνα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, θα στοχεύει στην ανατροπή τους, θα προβάλλει αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, θα βαθαίνει την αναμέτρηση με την πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των πολιτικών τους στηριγμάτων». Με το κάλεσμα αυτό, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα κληθούν να συζητήσουν το περιεχόμενο της 77ης γενικής συνέλευσης της ΔΟΕ που θα γίνει τον Ιούνη. Το ΔΣ της ΔΟΕ δεν έχει καταλήξει σε προσωρινή ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης καθώς η κάθε παράταξη επέμεινε στην πρότασή της, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα το διεκδικητικό πλαίσιο υποστηριζόταν από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚ - Παρεμβάσεις).

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, κατά τη σχετική συζήτηση στο ΔΣ της ΔΟΕ, σημείωσε ότι τον αγώνα που απαιτείται «ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει η σημερινή συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΔΟΕ» που «αποτελεί στήριγμα της αντιλαϊκής επίθεσης». Στην πρόταση που κατέθεσε για την ημερήσια διάταξη σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση εκτός της κριτικής των πεπραγμένων του ΔΣ της ΔΟΕ, πρέπει να ασχοληθεί και με άλλα σοβαρά ζητήματα για τον κλάδο. Ειδικότερα, αναφέρει τα ζητήματα των οικονομικών διεκδικήσεων, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, της δομής και περιεχομένου της εκπαίδευσης, των κριτηρίων επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, της αποκέντρωσης και ιδιωτικοποίησης κ.ά. καλώντας τους εκπαιδευτικούς να υιοθετήσουν το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Σε ό,τι αφορά την κοινή πρόταση ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ για αλλαγή καταστατικού, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ έχει δηλώσει ότι «δεν είναι το καταστατικό που ευθύνεται για την πορεία ενσωμάτωσης που ακολουθεί η Ομοσπονδία. Το πρόβλημα είναι οι συσχετισμοί στο ΔΣ της ΔΟΕ, η γραμμή του υποταγμένου συνδικαλισμού που με συνέπεια υπηρετούν οι γαλαζοπράσινες πλειοψηφίες με τη συνδρομή και αριστερών υποστηριγμάτων, όποτε τα χρειάζονται». Ειδικότερα για το θέμα της συμμετοχής των ωρομισθίων στις διαδικασίες των συλλόγων, τονίζει ότι «δε χρειάζεται καμία καταστατική τροποποίηση γι' αυτό, αφού το υπάρχον καταστατικό δεν το απαγορεύει» και θυμίζει ότι σε αντίθεση μάλιστα με τη βούληση των γαλαζοπράσινων κολάρων που αποτελούν την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ και παρά τις απειλές, η συμμετοχή των ωρομισθίων ισότιμα σε όλες τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος έχει επιβληθεί, με μπροστάρη τις ταξικές δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δράσης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τόνισε ότι, με δεδομένη και την αντιασφαλιστική επίθεση, ο κλάδος πρέπει να προχωρήσει σε αγώνες σε συντονισμό με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με υιοθέτηση διάφορων μορφών και απεργιακό βήμα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
Τίποτα να μην πέφτει κάτω!

«Να μην αφήνουμε να πέφτει κάτω τίποτα, ούτε μικρά, ούτε μεγάλα προβλήματα. Να ψάχνουμε το κάθε τι, να το γνωρίζουμε, γιατί επιδιώκουν να ελέγχουν ό,τι κινείται. Να μη γίνουν τα παιδιά μας ευέλικτοι εργαζόμενοι σ' έναν ευέλικτο κόσμο. Να μην αποδεχτούμε τα παιδιά μας να καταντήσουν χειρότερα κι από τις γιαγιάδες μας και να πιστεύουν σε μάγισσες και χαρτορίχτρες».

Δεκάδες Ενώσεις Γονέων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας, Πειραιά, Ανατ. Αττικής, στην παναττική σύσκεψη που έγινε προχτές, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Σκοπός της σύσκεψης η αλληλοενημέρωση, η ανταλλαγή πείρας, η κοινή ανάπτυξη και ο συντονισμός δράσης για τα καθημερινά προβλήματα, κυρίως όμως απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται.

Μνημόνιο συνεργασίας των 8, περιεχόμενο της εκπαίδευσης, ευέλικτη ζώνη, αποκέντρωση, προσχολική αγωγή, ειδική αγωγή, κενές θέσεις εκπαιδευτικών, έλλειψη βιβλίων, κτιριακό και διπλοβάρδια, κόστος σπουδών, χαρακτηρισμένα οικόπεδα για ανέγερση σχολείων, κοινοτικά προγράμματα, είναι μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη, καθώς «χρειάζονται μέρες για να πιάσουμε όλα όσα μας ετοιμάζουν». Γιατί «το 'χουμε καταλάβει πολύ καλά ότι ζούμε σε ταξική κοινωνία και δε γίνεται να έχουμε αταξική Παιδεία».

Οι Ομοσπονδίες Γονέων προσανατολίζονται σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 10 του Απρίλη για ζητήματα που αφορούν στη σχολική στέγη και τον προσεισμικό έλεγχο. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν άμεσα σε εξορμήσεις στα νηπιαγωγεία και συζητήσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς καθώς και σε συναντήσεις με κοινότητες μεταναστών.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Διαμαρτυρήθηκαν με ... μουσική και μπάλα

Την απόφασή τους να συνεχίσουν δυναμικά να αγωνίζονται ενάντια σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής τους, όπως η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που περικόβει τις σχολικές εκδρομές, διατράνωσαν για μια ακόμα φορά, μέσα από τη συναυλία διαμαρτυρίας, με νεανικά συγκροτήματα, που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά μαζί με την Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά.

Οι μαθητές έκαναν σαφές πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα και να μη σκύψουν το κεφάλι στην τρομοκράτηση που επιχειρείται σε βάρος τους. Διεκδικούμε δωρεάν και ασφαλείς εκδρομές για όλους τους μαθητές μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τόνισε ο Πέτρος Κηπουρόπουλος, πρόεδρος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά και αναφέρθηκε στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και στα Τοπικά Συμβούλια Νέων που στόχο έχουν να καπελώσουν τα 15μελή Συμβούλια, το Συντονιστικό και να χειραγωγήσουν τους αγώνες τους. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των μαθητών εξέφρασε και ο Γιώργος Φλουτσάκος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά.

  • Τη στιγμή που «κόβουν και ράβουν κράτη στα Βαλκάνια», οι μαθητές της Πετρούπολης στέλνουν μήνυμα ειρήνης: «Δεν ανεχόμαστε τους πολέμους στη γειτονιά μας και το εθνικιστικό μίσος». Πρόκειται για την «ημέρα δράσης ενάντια στον πόλεμο», που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πετρούπολης, προχθές Κυριακή, στα γήπεδα του Γρηγορίου, μια πρωτοβουλία που φέτος ξεκίνησε για πρώτη φορά και όλα δείχνουν πώς θα καθιερωθεί ως θεσμός. Τουλάχιστον 9 μαθητικές ομάδες από 6 σχολεία της Πετρούπολης συμμετείχαν στο τουρνουά ποδοσφαίρου. Για την ιστορία, πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η ποδοσφαιρική ομάδα του 4ου ΕΛ Πετρούπολης, ενώ δόθηκε συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα.
Ανέξοδες «λύσεις» για τις ανάγκες των σχολείων

Με ανέξοδες λύσεις σε βάρος της λειτουργίας των νηπιαγωγείων επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να καλύψει τις ανάγκες των νηπίων, ενώ την ίδια στιγμή προχωρά σε συμπτύξεις, καταργήσεις και υποβιβασμούς δημοτικών και νηπιαγωγείων. Πρόσφατα, με το αιτιολογικό της «ορθολογικής κατανομής» τους στα νηπιαγωγεία το υπουργείο Παιδείας ζήτησε να γίνουν προεγγραφές των νηπίων. Η κίνηση αυτή του υπουργείου δείχνει ότι θέλει να γνωρίζει έγκαιρα τον αριθμό των νηπίων που πρόκειται να φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία που λειτουργούν με ελλείψεις ώστε να έχει τη δυνατότητα για τις απαραίτητες μετακινήσεις των νηπίων που πλεονάζουν σε σχολεία, εκτός γεωγραφικών ορίων, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο ΔΣ της ΔΟΕ, καλώντας τη διοίκηση της Ομοσπονδίας να πάρει θέση για το θέμα.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και οι κτιριακές υποδομές, παρά την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο, παραμένουν καθηλωμένες πίσω από τις ανάγκες. Ομως, όπως φαίνεται και από τις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, προωθούνται και καταργήσεις και υποβιβασμοί σχολείων (παρά την αρνητική εισήγηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αττικής). Ετσι, αντί το υπουργείο να προχωρήσει στην καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, στις ιδρύσεις νέων νηπιαγωγείων, στην ανέγερση νέων διδακτηρίων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, στη μείωση της αναλογίας του αριθμού των νηπίων ανά νηπιαγωγό στο 1/15, σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και του απαραίτητου προσωπικού, για άλλη μια φορά επέλεξε ανέξοδες λύσεις ενώ κρατά ανοιχτές τις πόρτες των δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών για τη λειτουργία τμημάτων νηπιαγωγείων.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Διάλεξη

«Η ανάπτυξη του ανθρώπινου ψυχισμού» είναι το θέμα της διάλεξης που πραγματοποιεί σήμερα, όπως κάθε Τρίτη, το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» στα γραφεία του (Τροίας 36), στις 6.30 μ.μ. Ομιλητής θα είναι ο Μιχαήλ Κουβελάς, ειδικός ερευνητής. Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στη Γραμματεία του περιοδικού: τηλ. 210.8213.430.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Στάση εργασίας την Πέμπτη

Σε δίωρη στάση εργασίας για τις δύο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις δύο πρώτες του απογευματινού προχωρούν την Πέμπτη 3 του Απρίλη οι καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή δεδουλευμένων σε πολλούς εκπαιδευτικούς. Την ίδια μέρα, στη 1 το μεσημέρι, διοργανώνεται συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται στις έδρες των ευρύτερων διοικητικών περιφερειών της χώρας.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα από το χρόνο πρόσληψής τους (Νοέμβρης 2007). Απλήρωτοι για 15 μήνες παραμένουν και εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ