ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θάνατος αγωνιστή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΡΗΣ
Στις 12 του Μάρτη 2008 πέθανε, σε ηλικία 88 χρόνων, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΡΗΣ. Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή 14 Μάρτη στο χωριό του, Αμπελώνα της Ηλείας, σύμφωνα με την επιθυμία του.

Ο Γιάννης Κάρδαρης, σε νεαρή ακόμα ηλικία, επέλεξε το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Βγήκε στο βουνό και από τις γραμμές του ΕΛΑΣ πάλεψε για μια Ελλάδα λεύτερη, για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του. Το 1943 οργανώνεται στο ΚΚΕ και από τότε, 65 ολόκληρα χρόνια, τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, ώσπου «έφυγε» όρθιος και αταλάντευτος, όπως όρθιος και αταλάντευτος στάθηκε σε όλη του τη ζωή. Ξεριζώθηκε από τον τόπο του, γνώρισε κυνηγητά, συλλήψεις και βασανιστήρια, εξορίστηκε στη Γυάρο. Δε σταμάτησε να αγωνίζεται για την πρόοδο του λαού ως μέλος της ΕΔΑ. Η χούντα τον εξορίζει και πάλι στη Γυάρο κι από κει στη Λέρο.

Μετά τη μεταπολίτευση αναπτύσσει πλούσια δράση όπου το Κόμμα τον έταξε, στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, στο Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης, στους Συνταξιούχους. Μπροστά στις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, με οδηγό το αναπτυγμένο του ταξικό κριτήριο, έμεινε σταθερά προσηλωμένος στη νομοτέλεια της εποχής μας, υπερασπιζόμενος το Κόμμα και την προοπτική της ανθρωπότητας: το σοσιαλισμό.

Παρηγοριά και περηφάνια για την οικογένειά του, τη γυναίκα του, την κόρη του, τα εγγόνια του, η μεγάλη προσφορά της ζωής του, για να πάψει η αδικία και η εκμετάλλευση, για το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του Γιάννη Κάρδαρη, οι σύντροφοί του από τις Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
«Οχι» στην τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων

Γενική συνέλευση διοργανώνει αύριο η Επιτροπή Αγώνα μαζικών φορέων και κατοίκων Χαλανδρίου στις 11 π.μ.

Γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει αύριο, Κυριακή, η Επιτροπή Αγώνα μαζικών φορέων και κατοίκων Χαλανδρίου, ενάντια στη μεταφορά του υπουργείου Οικονομικών, στη Μεσογείων, πίσω από το Νομισματοκοπείο. Η συνέλευση γίνεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου (Σαλαμίνος και Αριστοφάνους), στις 11 το πρωί.

Να σημειωθεί ότι η μεταφορά του υπουργείου θα γίνει σε έναν από τους ελάχιστους αδόμητους χώρους της περιοχής (πίσω από το Νομισματοκοπείο, στο «γήπεδο Απόλλωνα»), έκτασης 28,5 στρεμμάτων και θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Ετσι, δίνεται, προφανώς, η δυνατότητα σε μεγαλοεπιχειρηματίες να κατασκευάσουν μια σειρά από εμπορικά και άλλα κέντρα.

Η Λούλα Καρατζά, επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι Αγωνιστική Πορεία» και δημοτική σύμβουλος, με αφορμή την επικείμενη συνέλευση, δήλωσε στον «Ρ»: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο μαζικός αγώνας όλων μας θα φέρει αποτέλεσμα και θα ακυρώσει και πάλι τα σχέδια αυτών που προκειμένου να αβγατίσουν τα κέρδη τους δε λογαριάζουν την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, που θα έχει, όχι μόνο στο Χαλάνδρι, αλλά και σε όλη την περιοχή, η κατασκευή αυτού του τερατουργήματος».

Στην αυριανή συνέλευση, είναι καλεσμένοι οι βουλευτές της περιφέρειας της Β' Αθηνών, όλων των κομμάτων, οι δήμαρχοι Χολαργού, Αγ. Παρασκευής και Χαλανδρίου, καθώς και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων και φορέων Αγίας Παρασκευής μαζί με τις αντίστοιχες Επιτροπές Αγώνα Χαλανδρίου και Χολαργού έχουν δηλώσει πως θα προχωρήσουν σε παρατεταμένο αγώνα ενάντια σε αυτή τη μεταφορά. Μάλιστα, ως πρώτη απάντηση, διοργανώνουν μαζική συγκέντρωση το Σάββατο 19 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Νομισματοκοπείο, επί της λεωφόρου Μεσογείων.

Εκδήλωση για τις γυναίκες

Εκδήλωση με θέμα «Εργαζόμενη Γυναίκα - Μητέρα - Αγρότισσα - Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό» πραγματοποιεί, σήμερα Σάββατο 5 Απρίλη, ο Σύλλογος Γυναικών Αρχανών στο Ηράκλειο, με κεντρική ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Η εκδήλωση θα γίνει στο ΚΑΠΗ Αρχανών στις 6 το απόγευμα και περιλαμβάνει και μουσικό πρόγραμμα από τον κιθαρίστα μουσικό Γιάννη Αναγνωστάκη.

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Παρέμβαση για τους εργαζόμενους στη ΔΕΠΑΠ

Την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά (ΔΕΠΑΠ) που είναι απλήρωτοι πέντε ολόκληρους μήνες απαίτησε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο η Ελπίδα Παντελάκη επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς - Αναγέννηση» κατά την τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα την επίλυση των προβλημάτων μισθοδοσίας της Δημοτικής επιχείρησης.

Η Ελπ. Παντελάκη κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος την οποία επικρότησαν οι εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα και παράλληλα επισήμανε την ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τελικά όμως, η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής του Π. Φασούλα, ενέκρινε πρόταση με την οποία θα δοθούν κάποια χρήματα, αλλά δε φαίνεται να γίνει πλήρης εξόφληση των εργαζομένων. Κι ούτε αντιμετωπίζεται ουσιαστικά το πρόβλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ