ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Ξεζούμισμα με τόκο

Γρηγοριάδης Κώστας

Τετρακόσιοι περίπου οικοδόμοι στα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού στην περιοχή των Ιωαννίνων βρίσκονται αυτές τις μέρες σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα από τις κατασκευαστικές του έργου. Σε μια από αυτές, μέτοχος είναι και μια από τις μεγάλες τράπεζες της αγοράς. Λόγω της μη καταβολής των μισθών, οι εργάτες και οι οικογένειές τους έχουν φτάσει στο όριο των αντοχών τους. Σ' αυτή την ώρα της ανάγκης, όπως καταγγέλλουν, η τράπεζα - μέτοχος προσπαθεί εδώ και 15 μέρες να τους πασάρει πιστωτικές κάρτες! Να κονομήσει δηλαδή διπλά: και από το γεγονός ότι παρακρατά το νόμιμο μισθό τους, αλλά και από τους τόκους που προσδοκά από τις πιστωτικές που θα πουλήσει, στο όνομα του να ανακουφιστούν οικονομικά οι οικοδόμοι. Ο,τι δε ρούφηξε από την εργατική τους δύναμη, να το πάρει σε τόκους. Ο πιο σύντομος ορισμός του καπιταλισμού...

Σωστό περιβόλι...

Σωστό «περιβόλι» ήταν η ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν δημοψήφισμα καταδίκης της ΝΔ και της ΔΑΠ. Είχε προηγηθεί ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ (συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ), δηλώνοντας πως εχθρός είναι μόνο η ΔΑΠ που βγαίνει 1η δύναμη εδώ και 21 χρόνια. Τους διέφυγε προφανώς ότι και το ΠΑΣΟΚ δε διαφοροποιείται και πολύ από την πολιτική της ΝΔ για την ανώτατη εκπαίδευση, την οποία εφάρμοσε όταν ήταν στην κυβέρνηση και εξακολουθεί να στηρίζει. Και δε θα μπορούσε να μην τους διαφύγει. Γιατί πάνω σε κάτι τέτοιες «παραλείψεις» οικοδομούν τη ρητορική τους περί ενός νέου δήθεν ΠΑΣΟΚ, που διαφοροποιείται από το παλιό. Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε ότι χάρηκε για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αφού μέτρησε τέσσερις (4) φορές τη λέξη «νεοφιλελευθερισμός» στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου... Κάνει πρόοδο και στην Κουμουνδούρου τού την αναγνωρίζουν...

... με πολλές κοτσάνες

Σε δύσκολη θέση θα πρέπει να βρέθηκε ο Αλ. Τσίπρας, όταν κάποιος από το ακροατήριό του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι δεν είπε ούτε μισή λέξη για το τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντάς του πως ο Αλ. Αλαβάνος είχε δηλώσει ότι θέλουμε κυβέρνηση όμορφη, χαρούμενη, αισιόδοξη κ.λπ. Ο ερωτών ζήτησε, ακόμα, από τον πρόεδρο του ΣΥΝ να διευκρινίσει σε ποια ενότητα αναφέρεται όταν στις 19 Μάρτη διαδήλωναν μαζί με τον Γ. Παπανδρέου, όταν δεν καταδικάζουν το νόμο Ρέππα, όταν συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ σε δήμους και νομούς, όταν διατυπώνουν αιτήματα όπως 10% πλαφόν στη μερική απασχόληση, όταν έλεγαν «ναι» στην αναγνώριση των ΚΕΣ... «Ποια αλλαγή, αλήθεια, φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ;», κατέληξε στο ερώτημά του ο ακροατής του κ. Τσίπρα. Και ο κ. Τσίπρας αντί απάντησης - και τι απάντηση να δώσει; - αρκέστηκε να πει: «Σύντροφε, την κριτική αυτή τη διαβάζω καθημερινά στον "Ριζοσπάστη"»!

Και προκειμένου να αποδείξει ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις, διατύπωσε μερικές «όχι συνηθισμένες», όπως είπε. Ποιες είναι, λοιπόν, οι ασυνήθιστες, ρηξικέλευθες, προτάσεις τους; Εμείς - είπε - θέλουμε να πάρουν περισσότερα οι πολλοί και λιγότερα οι λίγοι. Θέλουμε αναδιανομή. Κοινωνική συνοχή. Αναρωτώμενος «δεν είναι αυτές ρεαλιστικές προτάσεις;». Οχι, δεν είναι. Ούτε μια δεκάρα δε θα δώσει απ' τα κέρδη της η πλουτοκρατία, όσο δεν αμφισβητείται η πολιτική και η εξουσία της. Τέτοιες προτάσεις έχει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αναγνωρίζουμε, βέβαια, ότι ο δικομματισμός δε θέλει «να νικηθεί ο καπιταλισμός», κάτι που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τον Αλ. Τσίπρα... Τους υπενθυμίζουμε, για την περίπτωση που τους διαφεύγει, ότι για να νικηθεί ο καπιταλισμός, πρέπει να πάψουν να υπάρχουν οι «λίγοι». Το οποίο - παρεμπιπτόντως - δε θα συμβεί σε συνθήκες «κοινωνικής συνοχής».

Ενα πιάτο φαΐ!

Το ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Περιστερίου (ΝΔ) είχε στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό κατά την πρόσφατη πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, είναι γνωστό. Επίσης, γνωστό είναι ότι έφθασε στο σημείο να «φτιάξει» μέχρι και έγγραφα που δήθεν είχαν σφραγίσει και υπογράψει τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου, προκειμένου τα σκουπίδια να περνάνε ως απόβλητα των νοσοκομείων.

Ομως το θράσος ξεπέρασε κάθε όριο. Οπως καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη στο Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο, «Αγωνιστική Ενότητα», η δημοτική αρχή προχτές έστειλε πρόσκληση που καλεί σε «τσιμπούσι» τον απεργοσπαστικό μηχανισμό «σαν ένα μικρό "ευχαριστώ" για τη βοήθειά σου τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν». Δηλαδή, επιβραβεύει με ένα πιάτο φαΐ την απεργοσπασία, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, τη διάσπαση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να μην επιτρέψουν να περάσει η πρόκληση της εργοδοσίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ακόμα χειρότερα...

Την Πέμπτη - που όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι - επέλεξε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει την εισοδηματική πολιτική για το 2008. Και ανακοίνωσε ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις, «θα» αυξηθούν φέτος 4,5% και 5% αντίστοιχα. Ο Γ. Αλογοσκούφης μάλιστα, ισχυρίστηκε πως με την εισοδηματική πολιτική όχι μόνο «υπερκαλύπτεται ο πληθωρισμός» αλλά και «ενισχύεται περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων»!

Τα ψέματα που αράδιασε ο επί των Οικονομικών υπουργός ήταν πολλά. Νιώθοντας όμως πως δεν πείθει, έσπευσε να συγκρίνει την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα, που αποφάσισε η κυβέρνηση, με αυτή του ιδιωτικού τομέα, που υπεγράφη πρόσφατα από τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ. Επιπλέον σημείωσε, με νόημα, πως «οι κατώτατες αποδοχές στο Δημόσιο παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα»! Βέβαια, οι προκλητικοί ισχυρισμοί του υπουργού, ότι τάχα η κυβέρνηση της ΝΔ προστατεύει και ενισχύει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, πέρασαν σχεδόν ασχολίαστοι, από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ανεξάρτητα από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει την εισοδηματική της πολιτική σαν... απλόχερη, η αλήθεια δεν αλλάζει. Οτι δηλαδή και η εισοδηματική πολιτική του 2008 στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κινείται στον αστερισμό της άγριας λιτότητας καθώς βασικός της στόχος είναι η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, προκειμένου να ενισχυθούν παραπέρα τα υπερκέρδη και οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Οι ισχνές αυξήσεις που θα πάρουν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι - και φέτος - πολύ κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό, που τρέχει ήδη με ρυθμό 4,4%. Τα ψίχουλα των αυξήσεων στους μισθούς στο Δημόσιο, που όλο κι όλο είναι 57 λεπτά, έχουν γίνει ήδη φύλλο και φτερό, πριν ακόμη τα εισπράξουν, από τις τσουχτερές ανατιμήσεις σχεδόν σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Φτάνει μόνο να αναφερθεί πως τα ποσοστά αύξησης που επιβλήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο (ψωμί, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, τιμολόγια ΔΕΗ, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνες, διόδια κλπ.) είναι διψήφιος αριθμός. Αρχίζουν από 10% και φτάνουν μέχρι 150%, ενώ έπεται και συνέχεια με τις νέες τσουχτερές αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών (από 1ης Μάη), στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ κλπ.

Αυτή την αλήθεια τη βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Και οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι και εν γένει τα λαϊκά νοικοκυριά, που χρόνο με το χρόνο τα φέρνουν όλο και πιο δύσκολα βόλτα. Ακόμη και αν δεν ήταν έτσι ακριβώς, παρόμοια θα ήταν. Πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης εφαρμόζουν. Η μόνη ελπίδα, για διέξοδο, είναι να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους. Να οργανώσουν, να εντείνουν και να συντονίσουν την πάλη με τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, με όλους όσοι θίγονται από αυτή την πολιτική. Οχι απλά για να αντισταθούν και να βάλουν φρένο, αλλά για να την ανατρέψουν. Από αυτή την άποψη, η μαζική συμμετοχή στην απεργία που οργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα με το ΠΑΜΕ στις 16 Απρίλη, αποτελεί καθήκον για όλους μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ