ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ
Να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του

Αποσπάσματα από παρεμβάσεις παραβρισκομένων

Μετά το πέρας των τριών κύριων ομιλιών πήραν το λόγο κι έκαναν σύντομες παρεμβάσεις ορισμένοι απ' τους παραβρισκόμενους. Παραθέτουμε σύντομα αποσπάσματα που δίνουν το στίγμα των παρεμβάσεών τους.

Την επιδεικτική αγνόηση της εκφρασμένης βούλησης των λαών κατά της «ευρωσυνθήκης» επισήμανε στην παρέμβασή του ο Λάμπρος Βλάχος, εκ μέρους της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η καπιταλιστική ολοκλήρωση είναι ασύμβατη με τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες και ότι με την «ευρωσυνθήκη» συντελείται θεσμική θωράκιση της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Εκτενή αναφορά έκανε στην ενίσχυση της καταστολής, στην υπονόμευση εργασιακών δικαιωμάτων και στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Υπογράμμισε την ανάγκη ριζικής αντιπαράθεσης με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τον ΣΥΡΙΖΑ, που σκόπιμα παραγνωρίζουν την αιτιώδη συνάφεια όλων των συνθηκών της ΕΕ, τις οποίες έχουν στηρίξει ή και ψηφίσει, ενώ υπερασπίζουν την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ.

Καταλήγοντας τόνισε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν την ανάγκη σύγκρουσης με την ΕΕ και τις επιλογές της. Επισήμανε πως αποκρύπτουν το δομικά ταξικό χαρακτήρα της ΕΕ ισχυρισμοί όπως «μια άλλη ΕΕ είναι εφικτή». Συμπλήρωσε ακόμα πως η διεκδίκηση δημοψηφίσματος και η πάλη για απεγκλωβισμό από τα ευρωενωσιακά δεσμά είναι καθήκον.

Την ανάγκη να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση με το λαό προκειμένου να διαλυθούν μύθοι γύρω από την ΕΕ, που με την «ευρωσυνθήκη» θεσμοθετεί το νεοφιλελευθερισμό, τόνισε στην παρέμβασή του ο εκδότης Βαγγέλης Χωραφάς, όπως π.χ. ότι μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στις ΗΠΑ, ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνη της, ότι είναι ένας μηχανισμός που δίνει λεφτά και βοηθάει στην ανάπτυξη.

Ακολούθως επέκρινε τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τους ισχυρισμούς του περί μιας πιο κοινωνικής, αριστερής ΕΕ, που τον ταυτίζουν όπως είπε με τη σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η ταύτιση - κατέληξε - που οδηγεί σε στρατηγική μη ανάσχεσης τώρα της πορείας της ΕΕ, πρέπει να αποκαλυφθεί στο λαό και οι λαϊκές δυνάμεις να πάρουν στα χέρια τους αυτό το θέμα για να φτάσουμε σε μια άλλη στρατηγική για τη χώρα.

Ως το ευρωσύνταγμα μεταμφιεσμένο χαρακτήρισε τη νέα «ευρωσυνθήκη» ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Διονύσης Γκούσκος, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για τις ίδιες βασικές ρυθμίσεις. Οπως τόνισε, η ενωμένη Ευρώπη ήταν, είναι και θα παραμείνει το στήριγμα της αμερικανικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο, κι αυτό καθώς όλες οι ρυθμίσεις της «ευρωσυνθήκης» συνιστούν πολιτικές ταυτόσημες με εκείνες που εδώ και πολλά χρόνια έχει προδιαγράψει η αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Ο ομιλητής σημείωσε πως είναι αναγκαία η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφέροντας ακόμα πως οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη διεξαγωγή του θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις αυτές είναι απέναντι στους λαούς, τους φοβούνται, γι' αυτό και δε θέλουν δημοψήφισμα και κατέληξε επισημαίνοντας πως το μόνο που μένει απέναντι σε αυτή την επιχείρηση αποπροσανατολισμού είναι ο αγώνας για την ακύρωση της «ευρωσυνθήκης».

Τον περίπλοκο τίτλο της «ευρωσυνθήκης» επισήμανε αρχίζοντας την παρέμβασή του ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, τονίζοντας ότι ανάλογο είναι και το περιεχόμενό της.

Ωστόσο, σημείωσε, σαφείς είναι οι αναφορές και οι κίνδυνοι που πηγάζουν από αυτή. Ειδική αναφορά έκανε στη διασύνδεση ΕΕ και ΝΑΤΟ, λέγοντας πως είναι χαρακτηριστικό ότι αν μια χώρα επιτεθεί, π.χ., στην Ελλάδα οι άλλες χώρες μέλη θα την παραπέμψουν στο ΝΑΤΟ το οποίο με τη σειρά του, όπως έχει εδώ και καιρό κάνει σαφές, δε θα σπεύσει προς αλληλεγγύη. Πρόβλεψε δε, αύξηση των πιέσεων και συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ο Μανώλης Κοκκινάκης, δικηγόρος, στην παρέμβασή του επισήμανε ότι η πορεία που έχει δρομολογηθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγεί στην ολοκληρωτική διακυβέρνηση της Ευρώπης. Ο πυρήνας αυτής της διαδικασίας βρίσκεται στο ευρωσύνταγμα που τώρα έρχεται με τη μορφή της «ευρωσυνθήκης». Σημείωσε δε, ότι αυτό που συντελείται είναι η κατοχύρωση της ακόμα μεγαλύτερης φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα. Την ίδια ώρα, τόνισε, νομιμοποιούνται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και περιορίζονται τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Γενικότερα, η ευρωσυνθήκη επιφέρει ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στους λαούς της Ευρώπης και στις κατακτήσεις τους. Αναφέρθηκε ακόμα στην επιχειρούμενη εναρμόνιση των κομμάτων με τα ιδανικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ απουσιάζει παντελώς η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας. Για να καταλήξει ότι ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί αυτή η συνθήκη είναι οι λαϊκοί αγώνες.

ΜΕΧΜΕΤ ΚΟΥΖΟΥΓΚΙΛ
Η εργατική τάξη απέναντι στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο

«Ανταπόκριση» απ' τα τεκταινόμενα στην Τουρκία έκανε ο Μ. Κουζουγκίλ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΤ, μιλώντας στην εκδήλωση. Οπως τόνισε, στην Τουρκία οι κοινωνικοί πόροι περικόπτονται, οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν, η ανεργία αυξάνεται, ενώ τα βιομηχανικά ατυχήματα έχουν μετατραπεί σε «κοινωνικές σφαγές». Το κυβερνών κόμμα, σημείωσε, «είναι ένα ισλαμικό κόμμα που αναδιοργανώθηκε για τις σύγχρονες ανάγκες του καπιταλισμού. Το ΑΚΡ υλοποιεί το κοινό σχέδιο του τούρκικου κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού», ενώ καυτηρίασε την υποκρισία της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο «κύριος υποστηρικτής ενός κόμματος που συνεχίζει την πολιτική δομή στη βάση του Ισλάμ», η ίδια που «παίρνει ισχυρές αποφάσεις για το Ισλάμ και τα ισλαμικά κινήματα της Μέσης Ανατολής αλλάζει δραματικά πορεία όταν πρόκειται για το φιλελεύθερο - ισλαμικό κόμμα στην Τουρκία», κάτι που αποτελεί όπως είπε «ένα τέλειο παράδειγμα χρησιμοποίησης θρησκευτικών ιδεολογιών από το ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο (...). Είναι εμφανές πως η Τουρκία που θα υποστηρίξει την επιθετικότητα των ΗΠΑ ενάντια στους λαούς της Μέσης Ανατολής πρέπει να καμουφλάρεται από μια ισλαμική ταυτότητα».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ενώ σε ό,τι αφορά στην Ευρωσυνθήκη τόνισε πως «το ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο είναι αποφασισμένο να εμποδίσει την πρωτοβουλία των λαών της Ευρώπης, με τη χρήση της θέλει να καταπνίξει τη θέληση του τούρκικου λαού να πάρει πίσω κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης και στην Τουρκία». «Ο αγώνας σήμερα πραγματοποιείται ανάμεσα στην εργατική τάξη και στον βασικό θιασώτη αυτής της διαδικασίας, το Φιλελεύθερο Ισλαμικό Κόμμα» (...) «το ευρωπαϊκό κεφάλαιο που επένδυσε πολιτικά σ' αυτό το κόμμα βρίσκεται κι αυτό στο στόχαστρο».

ΓΚΑΡΕΘ ΜΟΥΡΦΙ
Με την Ευρωσυνθήκη η ΕΕ αποκτά σαρωτικές εξουσίες

Η θέση του ΚΚ Ιρλανδίας για την ΕΕ και την Ευρωσυνθήκη καθορίζεται από την ιστορική πείρα μας, απ' την αντίληψή μας και την αντίθεσή μας στον ιμπεριαλισμό, επισήμανε ο Γκάρεθ Μούρφι, μέλος της ΕΕ του ΚΚ Ιρλανδίας, στην ομιλία του, τονίζοντας παρακάτω πως από το 1952, οπότε και η ίδρυση της σημερινής ΕΕ, όλες οι διαδοχικές συνθήκες ενίσχυσαν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Επισήμανε το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 80% των νόμων στην Ιρλανδία έρχονται από τις Βρυξέλλες και σε αντίστοιχο ποσοστό δε συζητήθηκαν ποτέ σε κάποιο δημοκρατικά αρμόδιο σώμα.

Για την Ευρωσυνθήκη ανέφερε πως είναι η ίδια συνθήκη που απέρριψαν οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ιρλανδία, τόνισε ότι η κυβέρνηση εκεί δεν είναι πιο δημοκρατική από άλλες, απλά είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να το κάνει. Και συμπλήρωσε: «Ψηφίζοντας ναι στο δημοψήφισμα είναι σαν να δίνουμε λευκή επιταγή στον ευρωπαϊκό μονοπωλιακό καπιταλισμό και την άρχουσα τάξη να μας κάνουν ό,τι θέλουν».

Ακολούθως αφού σημείωσε ότι και η Ιρλανδία επηρεάζεται από τομείς της Ευρωσυνθήκης που αφορούν τη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία, την οικονομία, τα εργασιακά δικαιώματα, την εξωτερική πολιτική και τη στρατιωτικοποίηση, επισήμανε την ανάγκη να μη λησμονείται ότι «στον ιμπεριαλισμό δεν υπάρχει διαχωρισμός της οικονομίας απ' την πολιτική ή της πολιτικής από τη στρατιωτική δράση».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, στάθηκε σε καθέναν απ' τους τομείς αυτούς, τονίζοντας τις τεράστιες συνέπειες που θα επιφέρει η αυξανόμενη συνοχή της ΕΕ σε ένα ενοποιημένο ιμπεριαλιστικό μπλοκ, που ολοένα και περισσότερο θα εκφράζεται και θα λειτουργεί συντονισμένα, με σαρωτικές εξουσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ