ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Ο μαζικός αθλητισμός απάντηση στο βούρκο του πρωταθλητισμού »

Στο σκάνδαλο του ντόπινγκ αναφέρθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή

Στο σκάνδαλο του ντόπινγκ αναφέρθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας τη σαπίλα που υπάρχει στο σημερινό σύστημα του αθλητισμού. Παράλληλα, καυτηρίασε τον πρωταθλητισμό της ντόπας, ενώ επισήμανε ότι μόνη λύση αποτελεί η μαζική λαϊκή άθληση όλου του λαού. Πιο συγκεκριμένα η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Εμείς πολύ σπάνια προτείνουμε να χρησιμοποιείται ο όρος εθνική περηφάνια. Γεμίσαμε με εθνική περηφάνια με την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτών των αγώνων που έχουν πια μπει μέσα σε βούρκο. Κυριολεκτικά σε βούρκο, δε σηκώνονται.

Από τη στιγμή που έχουμε επαγγελματικό αθλητισμό, από τη στιγμή που έχουμε χορηγούς και επιχειρηματίες, τέλειωσε η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων όπως ξεκίνησαν από την Ολυμπία κλπ.

Αυτό να το ομολογήσουμε, δε σώζεται και να το πω καθαρά: Αν μας βάλετε το δίλημμα τι θέλετε, πρωταθλητισμό ή μαζικό αθλητισμό; Και μπαίνει διλημματικά σήμερα. Λογικά δεν έπρεπε να μπαίνει, αλλά μπαίνει. Εμείς λοιπόν θα απαντήσουμε το εξής: Προτιμούμε 11 εκατομμύρια Ελληνες να γυμνάζονται από τη στιγμή που γεννιόμαστε - τα μωρά λέει ότι τα βάζουν μέσα στο νερό να γεννηθούν και αποκτούν και την πρώτη επαφή - μέχρι να πεθάνουμε, να διδασκόμαστε, να μαθαίνουμε, να μας γίνει δεύτερη συνήθεια, που δε μας έχει γίνει και ας μην έχουμε πρωταθλητές, παρά να έχουμε πρωταθλητές της ντόπας και τέτοιοι είναι οι πρωταθλητές, οι ολυμπιονίκες κλπ. Θα μου πείτε μπορεί να μην είναι όλοι. Ο,τι και να είναι, είναι μέσα σε αυτόν το βούρκο».

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ
«Ο σώζων εαυτόν... »

Αλυσίδα «αδειάσματος» των πρωταγωνιστών, στην ιστορία του εκτεταμένου ντοπαρίσματος στην Εθνική άρσης βαρών, έλαβε χώρα, κυρίως χτες. Κάθε εμπλεκόμενη πλευρά διατράνωσε την αθωότητά της και «έριξε το μπαλάκι» στους άλλους.

Η Ομοσπονδία (ΕΟΑΒ) - παρέδωσε το πόρισμα που συνέταξε η σχετική επιτροπή της στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδη, και θα το στείλει και στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία - «άδειασε» τον Χρ. Ιακώβου. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «οι σχετικές προμήθειες αφορούσαν νόμιμο φαρμακευτικό υλικό και πάντοτε ακολουθούσε τη διαδικασία εγκρίσεως». Και προσθέτει ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός «αυτοβούλως, χωρίς την έγκριση του ΔΣ, προέβη στη διαδικασία παραγγελίας των επίμαχων σκευασμάτων. Οπως ο ίδιος παρεδέχθη ενώπιον της Επιτροπής, στην περίπτωση αυτή ενήργησε χωρίς να τηρήσει την προβλεπόμενη και ορθή διαδικασία. Φυσικά η ευθύνη αυτή βαρύνει τον ίδιο τον εθνικό προπονητή».

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα (το οποίο περιλαμβάνει και το απολογητικό υπόμνημα του Χρ. Ιακώβου) διαψεύδουν ότι γνώριζαν τον Λαρισαίο επιχειρηματία και, ουσιαστικά, καλύπτουν αθλητές και αθλήτριες αναφέροντας ότι πήραν σκευάσματα που πίστευαν πως είχαν εγκριθεί από την Ομοσπονδία (την οποία ξαναεπισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΕΟΦ και πήρε κάποια παραστατικά) και είναι νόμιμα. Δεν κατέθεσαν πάντως το σκεύασμα, όπως τους είχε ζητηθεί, γιατί είχε εξαντληθεί.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδης, «αδειάζει» την Ομοσπονδία. Αμέσως μετά την (περίπου 2,5 ωρών) συνάντηση των δύο πλευρών, ο πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού παρουσιάστηκε δυσαρεστημένος. Σε σχετική συζήτηση, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ρώτησα πολλά αλλά δεν πήρα απαντήσεις. Δε με κάλυψαν. Κάντε λίγη υπομονή, μέχρι να βρούμε την άκρη του νήματος».

Νέο κρίκο στην «αλυσίδα αδειάσματος» πρόσθεσε ο συνήγορος του Χρ. Ιακώβου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η σχέση και η επαφή του κ. Κατσέλου (σ.σ. ο επιχειρηματίας που δηλώνει πως έκανε την παραγγελία) με τον κινέζικο οικονομικό κολοσσό όπως φαίνεται, που παρήγε και απαγορευμένες ουσίες κατά τις ομολογίες τους, δεν αφορά βέβαια τον κ. Ιακώβου»... Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «εκτός από τα "email" (ηλεκτρονικά μηνύματα), όπως μας έχει ενημερώσει από τη Λάρισα και ο κ. Κατσέλος, ο οποίος είχε και τις επαφές με την κινέζικη εταιρεία, υπάρχουν αντίγραφα των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του κ. Κατσέλου με τους Κινέζους».

Δήλωσε ότι του ανατέθηκε από τον πελάτη του να γίνουν αγωγές στην κινεζική εταιρεία και επιτέθηκε, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, στην ασιατική χώρα: «Ο,τι και να κάνει η Κίνα αυτή τη στιγμή καταλαβαίνετε ότι εκτίθεται, αφού είμαστε παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων και φαίνεται πως οι άνθρωποι παράγουν ντόπινγκ (!). Οσο και να θέλουν οι κρατικές αρχές να βοηθήσουν και να κουκουλωθεί η υπόθεση (!), δε θα το επιτρέψουμε εμείς».

Η ΕΟΑΒ γνωστοποίησε πως έλαβε επιστολή από την κινεζική εταιρεία, με την οποία απολογείται επειδή κατά λάθος πρόσθεσε στα σκευάσματα απαγορευμένες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες. Την αποστολή της επιστολής φέρεται να επιβεβαιώνει και εργαζόμενος της εταιρείας («Auspure Biotechnology Co Ltd]), στην εφημερίδα «Νέα του Πεκίνου». Αλλος υπάλληλος φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με το πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερ», και να γνωστοποίησε ότι ήδη διεξάγεται έρευνα στην εταιρεία. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Κίνας ανακοίνωσε πως ερευνά το θέμα, αλλά δε δείχνει να συμμερίζεται τους ισχυρισμούς που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα. Μην πιστεύετε σε αυτήν την αποκαλούμενη απολογητική επιστολή, είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της στην εφημερίδα.

Αναφορικά με τον Λαρισαίο επιχειρηματία, θ' απολογηθεί την επόμενη βδομάδα. Την Τρίτη που είχε κληθεί για κατάθεση, στο Τμήμα Ασφαλείας της πόλης, ζήτησε και πήρε 48ωρη αναβολή. Χτες επισκέφτηκε πάλι το τμήμα και, όπως έγινε γνωστό, την επόμενη βδομάδα θα δώσει νέα συμπληρωματική κατάθεση, στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διατάξει ο εισαγγελέας της Λάρισας.

  • Τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, θα επισκεφτούν σήμερα (10.30 π.μ.) ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδης.
«Ολοι εκτεθειμένοι»

Μιλάει στο «Ρ» ο Κώστας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του ΙΦΕΤ

«Δεν υπάρχει λάθος, υπάρχει έγκλημα. Με αυτά που είπανε εκτίθενται. Αυτοί μόνοι τους "θάψανε" τον εαυτό τους». Ο σχολιασμός αφορά ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους, στην υπόθεση ντοπαρίσματος της Εθνικής άρσης βαρών, και έγινε από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Ιδρύματος Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), Κ. Λουράντο.

Μιλώντας στον «Ρ», ένας από τους καθ' ύλην αρμόδιους, αναφέρεται στην κείμενη νομοθεσία και πως τα προβλεπόμενα σ' αυτήν εκθέτουν τους παρουσιαζόμενους ισχυρισμούς και αυτούς που τους επικαλέστηκαν. «Για την εισαγωγή οποιουδήποτε σκευάσματος, η διαδικασία είναι ξεκάθαρη και πολύ συγκεκριμένη», είπε ο Κ. Λουράντος και μας παρέθεσε τα προβλεπόμενα στάδια...

«Αρχικά κατατίθεται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) συνταγή γιατρού, η οποία προσδιορίζει το σκεύασμα (που δεν υπάρχει στη χώρα μας) και αιτιολογεί την αναγκαιότητα απόκτησής του. Ο ΕΟΦ εξετάζει το αίτημα και αν το εγκρίνει, το παραπέμπει στον ΙΦΕΤ. Εμείς κάνουμε έρευνα (τιμής και ποιότητας) πρώτα στην Ευρώπη. Αν δε βρεθεί εκεί, τότε ελέγχουμε σε τρίτες χώρες. Στη συνέχεια το παραγγέλνουμε και φτάνει στο τελωνείο.

Εκεί καθηλώνεται με ευθύνη και έξοδα της εταιρείας παραγωγής του, μέχρι ο ΕΟΦ να κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο αλλά και έλεγχο όλων των εγγράφων που απαιτούνται για εισαγωγές από τρίτες χώρες. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, δίνεται το πιστοποιητικό αποδέσμευσης παρτίδας».

Σε απλά ελληνικά η Ομοσπονδία (διοίκηση και ιατρική ομάδα), ο Χρ. Ιακώβου και ο Λαρισαίος επιχειρηματίας - ακόμα και βάσει των ισχυρισμών που έχουν παρουσιάσει - παρανόμησαν. Δεν ακολούθησαν κανένα από τα στάδια της προβλεπόμενης διαδικασίας αλλά την παρέκαμψαν, ολοκληρωτικά. Γιατί άραγε;

Επίσης, υποστήριξαν ο προπονητής και ο επιχειρηματίας, ότι έγινε έρευνα από το διαδίκτυο και βρέθηκε η κινέζικη εταιρεία να διαθέτει το ζητούμενο σκεύασμα (το αμινοξύ Β13 OROTICO). Αρα υπήρχε έτοιμη ποσότητα, δεν έγινε ειδική παραγγελία. Μόνο η Εθνική άρσης βαρών το προμηθεύτηκε; Στους άλλους πελάτες έγινε «λάθος» και στάλθηκαν αντίστοιχα - με αυτό που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα - ηλεκτρονικά μηνύματα;


Γ.Κ.

Διευκρινίσεις ζητάει το ΕΣΚΑΝ

Στη Σούπερ Λίγκα παραπέμπει το θέμα της μη δειγματοληψίας από την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού, το ΕΣΚΑΝ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου «η ομάδα δε βρισκόταν στο χώρο προπόνησης την ώρα που είχε δηλωθεί στο έντυπο εντοπισμού ("whereabout") που είχε στη διάθεσή του το ΕΣΚΑΝ. Αναμένονται σχετικές διευκρινίσεις από τη Σούπερ Λίγκα, ως αρμόδια αρχή». Να θυμίσουμε πως - η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ - αποδίδει σε μπέρδεμα, το ζήτημα. Εστειλε ενημερωτικό φαξ (για την αλλαγή της ώρας προπόνησης) αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος δεν έφτασε έγκαιρα στη διοργανώτρια. Οταν αυτό διαπιστώθηκε, με νέο φαξ, ενημέρωσε τη Σούπερ Λίγκα για το πρόβλημα και κατέθεσε το αποδεικτικό μη αποστολής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ