ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Ελπιδοφόρο μήνυμα η σαφής άνοδος της ΠΚΣ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές

Eurokinissi

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, τονίζονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες που ενίσχυσαν μαζικά την Πανσπουδαστική ΚΣ και την ανέδειξαν και πάλι σε τρίτη ισχυρή δύναμη στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Η σαφής άνοδος της ΠΚΣ περιέχει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Περικλείει και εκφράζει δυναμική ριζοσπαστικοποίησης των νεανικών συνειδήσεων. Η σημασία της μεγαλώνει καθώς αυτή επιτεύχθηκε σε δύσκολες συνθήκες γενικής επίθεσης κατά του ΚΚΕ και επικοινωνιακής πλημμυρίδας αποπροσανατολισμού από τα ΜΜΕ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποδείχνει ότι οι επιδιώξεις της πλουτοκρατίας να μασκαρέψει το πολιτικό σύστημα για να ματαιώσει τη ριζοσπαστικοποίηση των αγωνιστικών διαθέσεων της νεολαίας στο χώρο των ΑΕΙ και ΤΕΙ συναντά ισχυρές αντιστάσεις, που θα δυναμώσουν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι παραμένουν ισχυρές οι δυνάμεις που εκφράζουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ δεν εγκρίνουν την πολιτική τους. Η ανατροπή του συσχετισμού δύναμης στο χώρο των ΑΕΙ - ΤΕΙ μπορεί να γίνει μόνο με την ανασυγκρότηση του κινήματος, την ιδεολογική πολιτική αντεπίθεση στο κίνημα και στο μάθημα. Μόνο έτσι θα αποκαλύπτεται ο ρόλος αυτών των παρατάξεων, θα χτυπιούνται τα φαινόμενα της διαφθοράς και σήψης.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απάντηση και στο βερμπαλισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να καπηλευτεί τους αγώνες των φοιτητών και των σπουδαστών. Τα χαμηλά ποσοστά της παράταξης που υποστήριξε (παρότι είναι άθροισμα δυνάμεων) καταδεικνύουν την πλήρη αναντιστοιχία που έχουν τα λόγια του με την πραγματικότητα. Η δήθεν κινηματική του παρουσία ήταν μόνο τηλεοπτική. Η επιδίωξή του να στριμώξει τη σημερινή γενιά φοιτητών - σπουδαστών σε στενά σχήματα της δεκαετίας του '60 χαρακτηρίζοντάς τη γενιά του άρθρου 16, συνάντησε έναν ηχηρό χλευασμό.

Η νέα γενιά, νέοι εργάτες, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, έχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί με το λαό για τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες τους, για ριζικές αλλαγές, για να ανατρέψουν τον "ευρωμονόδρομο".

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, τους φίλους της Πανσπουδαστικής που συσπειρώθηκαν στα ψηφοδέλτιά της. Τους καλεί να συνεχίσουν με νέα δύναμη και θέληση τη δράση τους για τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στις σχολές, για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού σπουδαστικού κινήματος».

* Η παράταξη ΓΕΝΟΒΑ 2001 καταμετράται στην ΕΑΑΚ και τα περσινά αποτελέσματα της ΓΕΝΟΒΑ έχουν προστεθεί στα αποτελέσματα αντίστοιχα της ΕΑΑΚ.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που παρουσιάζονται αφορούν στους 192 από 197 φοιτητικούς και 64 από 69 σπουδαστικούς συλλόγους στους οποίους έγιναν εκλογές σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Λείπει ο Σύλλογος Φοιτητών Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, στον οποίο δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση μέχρι αργά χτες το βράδυ, καθώς και οι Σύλλογοι Φοιτητών: Πληροφορικής και Βιοϊατρικής Λαμίας, Νοσηλευτικής και Οργάνωσης Διοίκησης Αθλητισμού Σπάρτης. Επίσης λείπουν οι σύλλογοι σπουδαστών: Τουριστικών Επιχειρήσεων Αμφισσας, ΣΔΟ Ηγουμενίτσας, Διοίκησης Εφοδιασμού Χαλκίδας, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Κεφαλονιάς και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων Ναυπάκτου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Αντοχή και δυναμική προόδου»

Στα αποτελέσματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δήλωσή της σημείωσε:

«Ο ριζοσπαστικός, αγωνιστικός και ασυμβίβαστος πόλος, που στηρίζει η ΚΝΕ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αποδείχτηκε ότι έχει αντοχή και δυναμική ανόδου. Πράγμα που κλείνει πολλά στόματα σε σχέση με την εκστρατεία και το σφετερισμό των αγώνων του φοιτητικού κινήματος που προσπάθησαν να κάνουν ορισμένοι. Ωστόσο, το φοιτητικό κίνημα έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του για να αντιμετωπίσει τα κρισιακά φαινόμενα και το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά ήρθε πρώτη δύναμη η ΔΑΠ. Αυτό δείχνει ότι ο γενικότερος συσχετισμός δεν αντανακλά τις δυνατότητες και τις ανάγκες μέσα στους εκπαιδευτικούς χώρους. Θα στηρίξουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες που επιδιώκουν ένα πραγματικά οργανωμένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα στο πλευρό του λαϊκού κινήματος, ένα κίνημα που έχει όργανα, που λειτουργεί και οι φοιτητές συμμετέχουν μαζικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ