ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Ο κατεργάρης... στον πάγκο του

Τι δεν έχουμε ακούσει και τι δεν έχουμε διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Αρθρα, δηλώσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις, αναλύσεις, δημοσκοπήσεις που έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι «Ο ΣΥΝ είναι πρώτο κόμμα στους φοιτητές», ότι «έχει πάνω από 25% στη νεολαία», ότι «ο Τσίπρας σαρώνει στους νέους»!

Από την περίοδο των φοιτητικών κινητοποιήσεων, με την αμέριστη στήριξη των ΜΜΕ, στήθηκε η επιχείρηση εμφάνισης του ΣΥΝ, ως πρωταγωνιστή των αγώνων και της νεολαίας. Ο ΣΥΝ ασέλγησε στο φοιτητικό κίνημα, βάφτισε, για ψηφοθηρικούς λόγους με επικοινωνιακές συνταγές «τη γενιά του άρθρου 16». Ο νέος πρόεδρος, με κομπασμό και την αμέριστη στήριξη των συγκροτημάτων του Τύπου, επιχείρησε να εισαγάγει σε ΑΕΙ - ΤΕΙ το δημοσκοπικό του αέρα. Επιδόθηκε σε ψάρεμα με αριστερά συνθήματα στα αμφιθέατρα, με πιασάρικες ατάκες και τηλεοπτικό στήσιμο. Από κοντά, συμπαραστάτες των επιδιώξεων του ΣΥΝ, συγκεκριμένοι αρθρογράφοι και σχολιαστές. Και τι δεν έγραψαν: «Το ΚΚΕ νιώθει την ανάσα του ΣΥΝ στα Πανεπιστήμια», «μάχη στήθος με στήθος Αλέξη - Αλέκας», «βαθιά κρίση της ΚΝΕ στα ΑΕΙ, μεγάλος κερδισμένος ο ΣΥΝ»!...

Ηρθε η ώρα της κάλπης και ψήφισαν 150.000 φοιτητές και σπουδαστές. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν την πραγματικότητα. Οι λαθροχειρίες έχουν κοντά ποδάρια. Επί του συνόλου των συλλόγων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η Πανσπουδαστική, η παράταξη της νεολαίας του ΚΚΕ, ξεπέρασε το 15% στα ΤΕΙ και το 16% στα ΑΕΙ, σημειώνοντας άνοδο ψήφων και ποσοστών. Αυτή η επιτυχία μεγαλώνει και λόγω της αποτυχίας του οπορτουνισμού στη φοιτητική - σπουδαστική νεολαία.

Ο ΣΥΝ, μαζί με την ΚΟΕ και διάφορα ανεξάρτητα σχήματα, πήρε 5% στα ΑΕΙ και 2,5% στα ΤΕΙ. Αυτά είναι τα ποσοστά που έδωσαν φοιτητές - σπουδαστές, χλευάζοντας ηχηρά στις σχολές τους ισχυρισμούς του ότι ο ΣΥΝ είναι το «πρώτο κόμμα στη νεολαία» και αφήνοντάς τον καβάλα στο καλάμι του.

Είναι καθαρό ότι ο στόχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ήταν το χτύπημα της δικής μας επιρροής. Χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα, από καλέσματα για ενότητα των αριστερών έως το ανοιχτό προβοκάρισμα. Από σενάρια κρίσης της ΚΝΕ μέχρι κοινή στάση με ΕΑΑΚ και ΠΑΣΠ στις συνελεύσεις. Επιδίωξαν να στήσουν ανάχωμα στη δυναμική της ΚΝΕ, να χτυπήσουν το ΚΚΕ και την πλατιά επαφή της πολιτικής του με ριζοσπαστικά τμήματα της νεολαίας.

Απέτυχαν και έχουμε κάθε λόγο να χαιρόμαστε. Ο αρνητικός συσχετισμός, με την ισχυρή ΔΑΠ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για να ανατραπεί, προϋποθέτει το χτύπημα του οπορτουνισμού σε όλες τις εκδοχές του. Η αναζωογόνηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, τα φαινόμενα εκφυλισμού, ο προσανατολισμός και οι στόχοι των αγώνων, η πάλη μαζί με το εργατικό κίνημα απαιτούν την ήττα των αναχωμάτων. Ηττα σε όλη τη γραμμή πολιτικά - ιδεολογικά, στην κατεύθυνση, στους στόχους, στην προοπτική.

Δεν το κρύψαμε όλη αυτήν την περίοδο στα αμφιθέατρα ότι ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να στοχεύει τον πυρήνα του προβλήματος, την εξουσία των μονοπωλίων και την ΕΕ. Τα αιτήματα να συγκρούονται με τη λογική του «εφικτού». Οι καθημερινές εστίες, για να αποσπάσουμε κάτι και να εμποδίσουμε την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, να μην κρύβουν το σκληρό ολομέτωπο αγώνα που χρειάζεται για την ανατροπή. Καλέσαμε το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα να συναντηθεί με το ΠΑΜΕ, κόντρα στις ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Αναδείξαμε την ανάγκη να απευθυνόμαστε στους φοιτητές - σπουδαστές, υπολογίζοντας την κοινωνικο - ταξική τους θέση και προέλευση.

Είναι σημαντικό και ενισχύει την επιτυχία της ΚΝΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ότι αυτήν την προεκλογική περίοδο, ταυτόχρονα, συσπείρωσε ευρύτερες δυνάμεις φοιτητών στην κάλπη και στα ψηφοδέλτιά της, ενώ άνοιξε μαζί με το Κόμμα τη συζήτηση με χιλιάδες φοιτητές - σπουδαστές για την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Σε πάνω από 60 συγκεντρώσεις σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ άνοιξε η συζήτηση για την ανατροπή. Κουβεντιάσαμε για τα εργαλεία της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Για την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τη σχεδιασμένη οικονομία, τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο.

Δείξαμε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το φοιτητικό κίνημα μαζί με το λαό για τη συγκρότηση του Μετώπου της αντιιμπεριαλιστικής αντεπίθεσης, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη Λαϊκή Εξουσία.

Η ΚΝΕ απέδειξε, όχι μόνο ότι είναι η δύναμη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ απέναντι στη ΔΑΠ και όσες δυνάμεις εκφράζουν την κυρίαρχη πολιτική, αλλά ότι έχει και το σθένος να βάζει ανοιχτά, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, ότι δεν πάει άλλο με τον εκφυλισμό στα όργανα του κινήματος. Είναι αποφασισμένη να παλέψει για ζωντανούς συλλόγους, επανασύσταση των ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ, δημοκρατική λειτουργία χωρίς «καπέλα» και αυτόκλητους εκπροσώπους, σεβόμενη κάθε φοιτητή και σπουδαστή, ζητώντας τη συμμετοχή του στις συλλογικές λειτουργίες.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, έκλεισε πολλά στόματα, έφερε τους επίδοξους αναμορφωτές του συστήματος, τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στα πραγματικά του μεγέθη. Επιβεβαίωσε ότι η οργανωμένη δύναμη της ανατροπής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, με αυξημένη δυναμική, είναι η νεολαία του ΚΚΕ και η παράταξή της.


Του
Νίκου ΣΟΦΙΑΝΟΥ *
*Ο Νίκος Σοφιανός είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ