ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Οι «διαφορετικές αναγνώσεις» της πραγματικότητας

Motion Team

Από δω τα 'φεραν, από κει τα 'φεραν κι επειδή η πραγματικότητα δεν επιβεβαίωνε τις εκτιμήσεις τους και τις εντυπώσεις που ήθελαν να δημιουργήσουν... τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα... η οποία και κακοποιήθηκε! Ο λόγος για τα χτεσινά ρεπορτάζ των εφημερίδων, αλλά και τα ελάχιστα «αποτελέσματα» που επέλεξαν να δώσουν οι υπόλοιπες παρατάξεις το βράδυ των εκλογών.

Μέχρι τις 12 το βράδυ, την ώρα που η Πανσπουδαστική ΚΣ παρουσίαζε στην ιστοσελίδα της τα αποτελέσματα σε πάνω από 100 συλλόγους (σε όσους συλλόγους είχε τελειώσει μέχρι εκείνη την ώρα η καταμέτρηση), η ΔΑΠ έδινε αποτέλεσμα σε μόλις 41 συλλόγους, γιατί δήθεν... είχε «πέσει» ο σέρβερ. Αντίστοιχα, το σύνολο του φιλοκυβερνητικού Τύπου στηρίχτηκε σ' αυτό το αποτέλεσμα που έδωσε η ΔΑΠ, γιατί του ήταν αρκετό προκειμένου να πανηγυρίσει την 22η χρονιά πρωτιάς της παράταξης στους φοιτητές.

Η ΠΑΣΠ, για ώρες τηρούσε σιγήν ιχθύος, προτιμούσε να διαρρέει τις εκτιμήσεις της αντί για αποτελέσματα και λίγο μετά τις 12 το βράδυ έδωσε αποτελέσματα για μόλις 33 συλλόγους! Εφτασε μάλιστα στο σημείο, μαγειρεύοντας, να επιλέξει εκείνους τους συλλόγους που δείχνουν να τη φέρνουν στην πρώτη θέση (!) με ποσοστό 32,9% και να ρίχνουν τη ΔΑΠ στο 30,55%.

Προφανής στόχος τους, οι τίτλοι των φιλικών τους εφημερίδων την επόμενη μέρα που θα μπορούσαν να κατατάξουν την ΠΑΣΠ στην... Αριστερά και να μιλήσουν για πτώση της ΔΑΠ και άνοδο ΠΑΣΠ - Αριστεράς (όπως έκανε για παράδειγμα το «Εθνος»). Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι, με εξαίρεση «Τα Νέα», καμιά άλλη φιλοΠΑΣΟΚική εφημερίδα δεν παρουσιάζει πίνακα με αποτελέσματα... σαν να μην υπήρχαν.

Τις ίδιες ώρες η ΕΑΑΚ, μέσω της ιστοσελίδας της νεολαίας του ΝΑΡ έδινε αποτελέσματα για 36 συλλόγους, τα οποία απείχαν μίλια μακριά από την πραγματικότητα των πανελλαδικών συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων (29% στη ΔΑΠ, 21% στην ΠΑΣΠ, 21% στην ΠΚΣ και 14,5% στον εαυτό της)...

Οσο για την ΑΡΕΝ, του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί απορίας άξιο πώς κατάφερε στους 65 συλλόγους από τους οποίους εμφάνισαν αποτελέσματα να δίνουν στον εαυτό τους 9,2% και αντίστοιχα το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» να μιλά για 10%!! Το συγκεκριμένο ανέκδοτο βέβαια, δε φαίνεται να το πίστεψε κανένας άλλος.

Ως μοναδικό ή αλλιώς «καθαρά κερδισμένο» των εκλογών, η «Ελευθεροτυπία» αναγνώριζε χτες το ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που τα αποτελέσματα έδιναν μπροστά και με διαφορά την ΠΚΣ. Ωστόσο για την ΠΚΣ προτίμησε το χαρακτηρισμό «διατήρηση δυνάμεων», ενώ διέγνωσε και πτώση των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, την ώρα που και οι δυο κρατούν τις δυνάμεις τους με μικρή αύξηση ψήφων.

Το «Βήμα» διέγνωσε μικρή πτώση της ΔΑΠ, αύξηση της ΠΑΣΠ στις σχολές της περιφέρειας και στασιμότητα στο κέντρο, αύξηση της ΠΚΣ (συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία) και αύξηση της ΑΡΕΝ χωρίς όμως να φτάνει τις δημοσκοπικές εκτινάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δε «Καθημερινή», εκτίμησε «κόπωση των φοιτητών απέναντι στις παρατάξεις λόγω της διετούς αναταραχής στα Ιδρύματα», την ώρα που για άλλη μια χρονιά η συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών στις εκλογές σημείωσε άνοδο, ενώ τα αποτελέσματα προσφέρονται πραγματικά για γόνιμα συμπεράσματα, ακόμα και για τις μεγάλες κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων.


Οι κάλπες δεν υπάκουσαν στις «δημοσκοπήσεις»

Από το περίπου 5,48% που έλαβε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στα ΑΕΙ και το περίπου 2,28% στα ΤΕΙ έως το 20, 21 και το 28% η διαφορά είναι τεράστια. Τα δύο πρώτα είναι πραγματικά ποσοστά, αδιαμφισβήτητα, καταγράφτηκαν στις φοιτητικές και σπουδαστικές κάλπες. Τα υπόλοιπα είναι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήματος, που επιχειρούσαν να διαμορφώσουν μια εικονική πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία λαϊκές μάζες, ειδικά οι νεολαίοι κι ακόμα πιο ειδικά οι σπουδαστές και φοιτητές έτρεχαν σαν τρελοί να ψηφίσουν ΣΥΝ. Τζίφος.

Καιρό τώρα έχει στηθεί μεγάλο πανηγύρι στην Κουμουνδούρου, στον ΣΥΡΙΖΑ, στις φιλικές προς αυτόν εφημερίδες, στη βάση των δημοσκοπικών ευρημάτων. Ενδεικτικά να θυμίσουμε δημοσκόπηση στις 24/2 από την «Marc» για το «Εθνος», η οποία έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 16,2%, φέρνοντάς τον πρώτο κόμμα στις ηλικίες 18 - 34 με ποσοστό 28,1%. Στις 2/3 στο «Βήμα» δημοσκόπηση της «Kapa Research» του δίνει 18,4%, κ.ο.κ.

Στις 4 Μάρτη η «Ελευθεροτυπία» φιλοξενεί την άποψη του πολιτικού επιστήμονα Γ. Σεφερτζή, ο οποίος εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζει σε επίπεδο πολιτικού λόγου με περισσότερη ευστοχία τις ανάγκες του λεγόμενου νέου ψηφοφόρου, δηλαδή εκείνου κάτω των 45 ετών».

Στις 9 Μάρτη η «Ελευθεροτυπία» και πάλι γράφει για τον ΣΥΡΙΖΑ, «σαρώνει στις πλέον παραγωγικές ηλικίες μεταξύ 24-44 (είναι πρώτο κόμμα στη μέτρηση της "Κάπα", δεύτερο μετά τη ΝΔ στην GPO), ενώ πολύ καλά είναι τα ποσοστά του και στους μικρότερους (18 έως 24)». Εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στις ηλικίες 18 - 29 να διαθέτει ποσοστό 20,7%!

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν επιβεβαιώθηκε απ' την κάλπη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Απ' την κάλπη στην οποία προσήλθαν 150.000 χιλιάδες άνθρωποι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, στην οποία κατά τις δημοσκοπήσεις και τους ερμηνευτές τους ο ΣΥΡΙΖΑ «σαρώνει». Οπως βέβαια δεν επιβεβαιώνονται όλα αυτά πουθενά αλλού όπου στήνονται κάλπες για να εκφραστεί ο εργαζόμενος, ο άνθρωπος του μόχθου και τα παιδιά του. Σε σωματεία, μαζικούς φορείς κ.ά.

Την ώρα της όποιας κάλπης άλλα κριτήρια ψήφου πρυτανεύουν και όχι η ηλικία και το καλλιεργημένο «ίματζ» του επικεφαλής ενός κόμματος, μιας παράταξης κλπ. Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητικές εκλογές επιβεβαιώνουν ότι η συνέπεια αρχών και δράσης, η μαχητικότητα κ.ά., είναι στοιχεία που αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται. Απ' το αποτέλεσμα φαίνεται και ποιοι δεν τα διαθέτουν.

Τραμπουκισμοί και προβοκάτσιες...

Στο σύλλογο της ΣΤΕΦ Λάρισας ψήφισαν 1.312 σπουδαστές. Αργά το βράδυ, καθώς η καταμέτρηση ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ξέσπασαν ξαφνικά και αδικαιολόγητα στημένες και προβοκατόρικες για την εκλογική διαδικασία συμπλοκές μεταξύ μελών των παρατάξεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ. Καταστράφηκε το εκλογικό υλικό (ψηφοδέλτια, καταστάσεις, πίνακας καταμέτρησης), ενώ σημειώθηκε επίθεση και στην κάλπη, η οποία βρέθηκε ξεσφράγιστη μετά το τέλος των επεισοδίων. Στη συνέχεια διακόπηκε οριστικά κάθε διαδικασία καταμέτρησης.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί άμεσα σε Γενική Συνέλευση του συλλόγου της ΣΤΕΦ για να αποφασιστεί η ημερομηνία νέων εκλογών. Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές είναι δημοκρατική κατάκτηση του λαϊκού κινήματος και «δεν μπορεί να εκφυλίζεται με αυτό τον τρόπο, ούτε να γίνεται αντικείμενο παζαριών με βάση τη βία και τη νοθεία», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Επίθεση από κουκουλοφόρους δέχτηκαν προχτές το πρωί φοιτητές του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης, καθώς προετοίμαζαν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας γύρω στις 8 το πρωί. Εκείνη την ώρα μπούκαραν στο αμφιθέατρο οι κουκουλοφόροι κι άρχισαν να σπάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, έβαλαν φωτιά σε ψηφοδέλτια, στις κάλπες και στις πόρτες του αμφιθεάτρου χρησιμοποιώντας κάποιο εύφλεκτο υλικό. Οι φοιτητές, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, αναγκάστηκαν να περάσουν μέσα από τις φωτιές για βγουν από το αμφιθέατρο που καιγόταν. Οι εκλογές του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής συνεχίστηκαν κανονικά σε άλλη αίθουσα.

Στο ΤΕΙ Γρεβενών η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ συμφώνησαν και ...απέρριψαν το ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ από την εκλογική διαδικασία! Σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική ΚΣ υπογραμμίζει ότι το ψηφοδέλτιό της απορρίφθηκε αν και δηλώθηκε κανονικά και είχε δικαίωμα συμμετοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ