ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ
Στο μήνυμά του μένουμε σταθεροί και βαδίζουμε σαν κομμουνιστές

Ομιλία στην Καλαμάτα, σε εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη

«Σήμερα εδώ αναπολούμε τον τιμημένο δρόμο που πέρασαν γενιές συντρόφων μας. Μακρύς ο κατάλογος των θυσιών του ΚΚΕ. Γι' αυτό σήμερα εδώ μαζί με τον Μπελογιάννη τιμούμε όλους τους νεκρούς μας». Τα παραπάνω τόνισε ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες το βράδυ στην Καλαμάτα, σε εκδήλωση προς τιμήν και μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη. Και συνέχισε:

«Τιμούμε ταυτόχρονα όλους τους επιζώντες μαχητές και μαχήτριες που συνεχίζουν απροσκύνητοι τις παραδόσεις της λεβεντιάς, της πίστης στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Δεν καταφέραμε, αγαπητοί σύντροφοι, εδώ στη χώρα μας να κατακτήσουμε αυτό το στόχο. Ομως, φέραμε στην ελληνική κοινωνία νέες απελευθερωτικές ιδέες, νέες αξίες και ιδανικά, που βοήθησαν το λαό μας να κατακτήσει όχι λίγα.

Είμαστε περήφανοι γιατί στην 90χρονη ιστορία μας δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση που το Κόμμα μας όχι ν' απουσίασε, αλλά να μην πρωτοστάτησε στον αγώνα του λαού μας για την ειρήνη και την υπεράσπιση της πατρίδας μας. Για το ψωμί, για την παιδεία, την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία. Σε κρίσιμες ώρες, όταν όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα, όταν οι άλλοι τα δίπλωναν, ή λιποτακτούσαν ή συμβιβάζονταν, το ΚΚΕ πάντα έδινε το "παρών" και το αίμα του ακόμα.

Καμιά μικρόψυχη "φιλολογία" για το μάταιο δήθεν του αγώνα, κανένας "μπακάλικος" ισολογισμός θυσιών - κερδών, τίποτα δεν μπορεί να αγγίξει, να μειώσει την πατριωτική προσφορά του ΚΚΕ για τη ζωή και την προοπτική του λαού μας.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η προσφορά του Κόμματός μας δε μετριέται μόνο με το μέγεθος των λαϊκών κατακτήσεων, δε μετριέται μόνο με το βάρος της λαϊκής θυσίας, ούτε και με την τροπή των ιστορικών γεγονότων. Μαζί μ' όλα αυτά στην προσφορά του ΚΚΕ αναδείχνεται και μετράει διαχρονικά και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό. Μετράει η αξία ενός πρότυπου ζωής που έφερε.

Αυτό του ανθρώπου που δε σκύβει το κεφάλι μπροστά στον ισχυρό δυνάστη, που δε συμβιβάζεται με ό,τι καταπιέζει το δίκιο του και μειώνει την ανθρωπιά του.

Ετσι, χιλιάδες απλοί άνθρωποι, που δε γεννήθηκαν ήρωες, δε θέλησαν να γίνουν ήρωες, μέσα απ' τα βάσανά τους, τα βάσανα του λαού, ένιωσαν και καταξίωσαν μέσα απ' τις γραμμές του ΚΚΕ το μήνυμα πως ο μόνος τρόπος να ζήσουν σαν άνθρωποι είναι να αγωνιστούν οι ίδιοι για τη ζωή, να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους, χωρίς πείνα, δυστυχία κι εκμετάλλευση.

Ετσι τελικά βγήκε το φωτεινό χαμόγελο του Μπελογιάννη. Ετσι γεννιούνται οι ήρωες, όχι μονάχα οι γνωστοί, αλλά και οι χιλιάδες άγνωστοι, αυτοί που δίνουν νόημα στη λέξη "ελευθερία" και σφραγίζουν την ιστορία.

Δεκάδες φορές είπε στην απολογία του: "Μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου ή να πεθάνω παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω. Αντικρίζω την καταδικαστική σας απόφαση με περηφάνια και ηρεμία. Και με το κεφάλι ψηλά θα σταθώ μπροστά στο εκτελεστικό σας απόσπασμα".

Με τα λόγια αυτά του Μπελογιάννη το ΚΚΕ δε μας δίδαξε μόνο να αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό με την καρδιά και το αίμα μας.

Πάνω απ' όλα, μας δίδαξε τον αναντικατάστατο ρόλο του ΚΚΕ. Και δίδαξε την πίστη στη δύναμη του ανθρώπου. Μας δίδαξε την αισιοδοξία, τη δυνατότητα της αναγέννησης των κομμουνιστών και του κομμουνιστικού κινήματος σε κάθε απότομη στροφή της ιστορίας».

Να ενθαρρύνουμε το πνεύμα αντίστασης

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Είναι αλήθεια ότι η ανατροπή του σοσιαλισμού γέννησε απογοήτευση, έφερε πισωγυρίσματα, μείωσε το αγωνιστικό πνεύμα, τη διάθεση για προσφορά και θυσία.

Είναι όμως και αλήθεια ότι η εξέλιξη αυτή δε μείωσε καθόλου τα προβλήματα των εργαζομένων. Αντίθετα, τα αύξησε.

Σήμερα έχουμε καθήκον να μην περάσει η ιδεολογική τρομοκρατία του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης.

Να ενθαρρύνουμε το πνεύμα αντίστασης, να εμποδίσουμε τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό, που σπέρνουν οι δυνάμεις του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού.

Κι αν σήμερα δεν περπάτησε το εγχείρημα που ξεκίνησε στον αιώνα μας η εργατική τάξη με την Οχτωβριανή Επανάσταση, αυτό δε σημαίνει ότι η ζωή αμφισβητεί και ακυρώνει τον ιστορικό της ρόλο.

Ούτε αμφισβητεί το θετικό που πρόσφερε στην ανθρωπότητα το εγχείρημά της.

Η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα έχουν την ιστορία τους.

Κι ο 19ος αιώνας με την Κομμούνα του Παρισιού έδειξε τη δυνατότητα της εργατικής τάξης για εξέγερση.

Εδειξε όμως παράλληλα εκείνη την εποχή και τα συγκεκριμένα όριά της για να νικήσει.

Στον 20ό αιώνα το εργατικό κίνημα αφομοίωσε τα διδάγματα αυτής της ήττας, έκανε ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Απέδειξε ότι μπορεί να πραγματοποιεί την κοινωνική επανάσταση, να επικρατεί, να προχωρά στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, χωρίς όμως να μπορέσει να νικήσει σταθερά μέχρι το τέλος στην κομμουνιστική προοπτική.

Βρισκόμαστε στη φάση που το εργατικό κίνημα διεθνώς και στη χώρα μας, αργά ή γρήγορα, θα αφομοιώσει τα διδάγματα αυτής της ήττας και πιο ώριμα θα σηματοδοτήσει στο νέο αιώνα την παρουσία του, αποδείχνοντας ότι μπορεί να νικά μέχρι το τέλος, πραγματοποιώντας το όραμα της ανθρώπινης απελευθέρωσης, για το οποίο έδωσε τη ζωή του ο Μπελογιάννης.

Οσο μας αφορά τιμούμε τον Μπελογιάννη συνεχίζοντας ως Κόμμα τον αγώνα του, γενικεύοντας την πείρα μας, ανεβάζοντας την ετοιμότητα του ΚΚΕ, του κομμουνιστικού κινήματος, σ' ένα ανώτερο επίπεδο.

Ετσι και σήμερα προχωρούν τελικά όχι αυτοί που δεν αναρωτιούνται, δεν προβληματίζονται, δε διστάζουν, αλλά αυτοί που δε συντρίβονται, δεν τα διπλώνουν.

Αυτοί που πιστοί στη μεγαλειώδη προσφορά του κομμουνιστικού κινήματος, στην κόκκινη σημαία του Οχτώβρη, προσπαθούν να τη σώσουν και να τη στήσουν στην εποχή μας.

Σ' αυτό τον αγώνα είναι μαζί μας ο Μπελογιάννης.

Ο Μπελογιάννης ζει μες στις καρδιές μας και στο μήνυμά του μένουμε σταθεροί και βαδίζουμε σαν κομμουνιστές».


ΠΑΤΡΑ
Μεγάλη συγκέντρωση τιμής στον Ν. Μπελογιάννη

Με μεγάλη παμπελοποννησιακή συγκέντρωση στην Πάτρα αύριο Κυριακή 13 του Απρίλη, όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη, που διοργανώνει η ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στο κλειστό θέατρο (Λαδόπουλου), Ακτή Δυμαίων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει κατά σειρά:

-- Ανοιγμα από τον Κώστα Μπάτσικα, γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Προβολή ντοκιμαντέρ.

-- Απαγγελία ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου από τον ηθοποιό και βουλευτή Κ. Καζάκο.

-- Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

-- Ενορχηστρωμένη παρουσίαση αφήγησης της ζωής και της δράσης του Ν. Μπελογιάννη από τους Β. Κολοβό και Τ. Σταθέα, σε κείμενα της Ντίνας Τσούβα.

-- Υμνος της Γ΄ Διεθνούς.

  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ν. Ηλείας της ΚΟΑ δρομολογεί πούλμαν από την Αθήνα για τη συγκέντρωση στην Πάτρα. θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Αμαλιάδα στο μνημείο του Ν. Μπελογιάννη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 210.9737.276 και 6979109641.
  • H ΠΕΑΕΑ δρομολογεί πούλμαν για την Πάτρα, την Κυριακή 13 Απρίλη. Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος ώρα 7 π.μ. (Για συμμετοχή: 210.8831.368 - 210.8225.407 και 6977453200).
Στην Αμαλιάδα

Σήμερα Σάββατο στην Αμαλιάδα (πλατεία Μπελογιάννη), στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «90 χρόνια ΚΚΕ - Αφιέρωμα στον Μπελογιάννη - Επίκαιρα μηνύματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ