ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Δυο γραμμές

Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που έγινε την Πέμπτη στη Βουλή, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση των θέσεων και των προσανατολισμών των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, για την κατάσταση στα Βαλκάνια, τις αιτίες του προβλήματος και τη διέξοδο. Το ΚΚΕ έθεσε ως βασική αιτία των συγκρούσεων και των πολέμων, των εντάσεων και των προστριβών ανάμεσα στα βαλκανικά κράτη, την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και ως διέξοδο την αναγκαιότητα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Σε κοινή γραμμή, παρά τις διαφορές στις αποχρώσεις και παρά τις εικονικές αντιπαραθέσεις τους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στους «μύθους» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους «μπαμπούλες» της απομόνωσης της χώρας, αν δεν παίξει ενεργά στο νεοταξικό παιχνίδι και στην καλλιέργεια απόψεων περί «κακού» ΝΑΤΟ και «καλής» Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στον ίδιο χορό και ο ΛΑ.Ο.Σ., που με λαϊκιστικές κορόνες επιχειρεί να δηλώσει την παρουσία του. Ξεκινώντας, λοιπόν, από τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για τα αποτελέσματα της ΝΑΤΟικής συνόδου και τις ...ευκαιρίες που έχει η χώρα στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, αλλά και τη διαπίστωσή του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας», συνεχίζοντας με την αγωνία που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη νομιμοποίησης της παραμονής των ελληνικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και καταλήγοντας με τα διλήμματα που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος περί «καλής» ΕΕ και «κακών» ΗΠΑ, φαίνεται πως ο ευρωμονόδρομος όχι μόνο τους χωράει όλους, αλλά δεν αφήνει και περιθώρια για μιαν άλλη πορεία παρά μόνο της αντιπαράθεσης και της ρήξης με αυτόν.

Ομως, καμιά προσπάθεια ωραιοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να συγκαλύψει την ιμπεριαλιστική της φύση και τη δράση της στα Βαλκάνια. Πώς μπορεί, άραγε, να ωραιοποιηθεί ο ρόλος της σε όλη τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς; Εξάλλου, πόσο αξιόπιστη είναι η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όταν ζητάει μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και στη συνέχεια αυτοαναιρείται, ζητώντας ευρωπαϊκή νομιμοποίηση τών εκεί ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής; Επίσης, πόσο έξω από τη δράση του ιμπεριαλιστικού συστήματος είναι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όταν τοποθετείται απλά κατά του «ακραίου μιλιταρισμού των ΗΠΑ και συμμάχων τους στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αφήνοντας, όμως, στο απυρόβλητο την ίδια την ΕΕ; Οταν, μάλιστα, είναι «φρέσκια» η απόφασή της να στείλει δικό της στρατό στο Κοσσυφοπέδιο...

Η προβολή του ρόλου της ΕΕ ως «άλλου πόλου» απέναντι στις ΗΠΑ είναι απάτη. Και καλλιεργεί όχι μόνον αυταπάτες στους λαούς, αλλά τους σπρώχνει να στηρίζουν τον ένα ιμπεριαλιστή που τους κατασπαράζει ενάντια στον άλλο ιμπεριαλιστή, στο μεταξύ τους αλληλοσπαραγμό. Καμία ελπίδα δεν προσφέρει η διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός, το μόνο που υπόσχονται είναι μεγαλύτερα κέρδη στην ελληνική πλουτοκρατία, ξεζούμισμα στους γειτονικούς λαούς και τίποτα άλλο. Οι επενδύσεις αυτές είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, που πρέπει από κοινού να αμφισβητήσουν και να ανατρέψουν οι βαλκανικοί λαοί.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Εργοδοτικός με παράσημο

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Καπνεργοστασίων (ΟΕΚΕ), που έγινε πρόσφατα, η πλειοψηφία της διοίκησης ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ αποφάσισε να τιμήσει τον Γρηγόρη Κόντο για τις υπηρεσίες, λέει, που προσέφερε στην Ομοσπονδία - αν και δεν ήταν ποτέ στην ΟΕΚΕ - και τον κλάδο. Οι «υπηρεσίες» για τις οποίες τιμήθηκε ο Γρηγόρης Κόντος, από αυτές τις παρατάξεις και μάλιστα παρά τις έντονες διαμαρτυρίες συνέδρων, ήταν οι εξής:

Ο Γρ. Κόντος, το 2005 σαν αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», μαζί με αυτές τις παρατάξεις που πλειοψηφούν και στη διοίκηση του σωματείου, ξεπούλησε τα συμφέροντα των συναδέλφων του στην πολυεθνική «Philip Morris», ιδιοκτήτρια της καπνοβιομηχανίας. Συμφώνησε με την εργοδοσία να περάσει μια σειρά αντεργατικών μέτρων, όπως η «Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», με την οποία χτυπήθηκαν ανελέητα οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι. Το ΚΚΕ, του οποίου ήταν τότε μέλος, άμεσα πέταξε από τις γραμμές του τον Γρ. Κόντο, ανακοινώνοντας στις 31 Μάρτη 2005 ότι η πράξη του ήταν «ανεπίτρεπτη και ασυμβίβαστη με τις αξίες, την αποστολή και τις ευθύνες των κομμουνιστών». Βεβαίως, από τότε ο Γρ. Κόντος συνέχισε να διαπρέπει ως εργοδοτικός. Γι' αυτές του τις υπηρεσίες, οι όμοιοί του στην Ομοσπονδία τον τίμησαν με το «παράσημο» της υπόκλισης στα συμφέροντα της εργοδοσίας. Να το χαίρεται και να τον χαίρονται...

Φάλαινες και... εργαζόμενοι

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι σχέση μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ και οι φάλαινες; Δύσκολη σπαζοκεφαλιά, όσο ευφάνταστος και όσο ευφυής κι αν είναι κανείς. Οχι όμως και για τα κυβερνητικά μυαλά που πλημμυρίζουν από... φαεινές ιδέες. Μια από αυτές ήταν να πληρώσουν αδρά τους εν ελλάδι αντιπροσώπους αμερικανικής εταιρείας, με σκοπό στην ουσία, να παρουσιάσουν το... όραμα κυβέρνησης και διοίκησης ΗΛΠΑΠ για την επιχείρηση. Το γνωστό... όραμα της επιβολής της σκληρής αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ. Στην παρουσίαση αυτού του «προγράμματος» - εκτός από τα στελέχη του ΗΛΠΑΠ - κλήθηκαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων, με προφανή στόχο να εξασφαλιστεί και η απαιτούμενη... συναίνεση στην τελική σύνταξη του σχεδίου για το μέλλον του ΗΛΠΑΠ. Σε όλα αυτά πού «κολλάνε» οι φάλαινες; Απλούστατα, ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας, που είναι και συγγραφέας βιβλίων,... εντρυφώντας στην εκπαίδευση των φαλαινών, ανακάλυψε «ότι οι ίδιες αρχές (εκπαίδευσης των φαλαινών) είναι εφαρμόσιμες και στην ανθρώπινη συμπεριφορά». Δεν ξέρουμε εάν κυβέρνηση και διοίκηση ΗΛΠΑΠ σκοπεύουν να επιβάλουν στους εργαζόμενους την αγορά και ανάγνωση του βιβλίου «Μπράβο της Φάλαινας» του Αμερικανού μπίζνεσμαν - συγγραφέα. Ξέρουμε, όμως, ότι οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ και τις άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, επιβάλλεται να «κόψουν το βήχα» των κυβερνώντων με τις... φαλαινοθηρικές προθέσεις.

Οπου ανήκει ο καθένας...

Με το υφυπουργό Πολιτισμού της διορισμένης από τους Αμερικανούς κυβέρνησης του Ιράκ συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Ο οποίος Ιρακινός είπε ότι «στο φίλο μου Γ. Καρατζαφέρη τόνισα ότι το θέμα της τρομοκρατίας δεν είναι μια εσωτερική υπόθεση, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα και μια πιθανή εξάπλωσή της αποτελεί απειλή για όλα τα κράτη», αναπαράγοντας ως τσιράκι τη «γραμμή» της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο δε Καρατζαφέρης βρήκε να απαντήσει ότι «θα βοηθήσουμε και πρέπει να βοηθήσουμε το Ιράκ να βρει το βηματισμό του. Εχουν περάσει πέντε χρόνια από την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ και δεν έχουν έρθει τα αποτελέσματα που θα έπρεπε. Το Ιράκ προσπαθεί και εμείς θα είμαστε δίπλα του». Γενικότητες δηλαδή και ούτε μια λέξη για την ουσία, την κατοχή που υφίσταται ο ιρακινός λαός. Λέξη για τα κατοχικά στρατεύματα που εδρεύουν εκεί και την ανάγκη άμεσης αποχώρησής τους. Ακόμα ακόμα, λέξη για τα ελληνικά στρατεύματα που μετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο, ή όπου αλλού, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της πατρίδας και τα λαϊκά συμφέροντα. Καθείς εφ' ώ ετάχθη και ο Καρατζαφέρης εκεί όπου ανήκει.

Τρομοκράτες των λαών

Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, οποιοδήποτε λαϊκό κίνημα, οργάνωση ή και κράτος ολόκληρο όπου γης, που δεν υποτάσσεται άμεσα στα σχέδιά τους το χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση. Και, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπως οι ίδιοι την εννοούν, ζητούν και από τις άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν ως τρομοκρατικές οργανώσεις τα λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση ακόμα και το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο που κυβερνά εδώ και πάνω από μια δεκαετία τη Νότια Αφρική μετά την κατάρρευση του ρατσιστικού καθεστώτος του Απαρτχάιντ στη χώρα αυτή. Αυτό αποκαλύφθηκε προχτές όταν η Αμερικανίδα Κ. Ράις στο Αμερικανικό Κογκρέσο υποχρεώθηκε να δηλώσει: «Είναι μάλλον ενοχλητικό που θα πρέπει ακόμη να επεμβαίνω προσωπικώς για να επιτρέπεται η είσοδος στο έδαφός μας του Νοτιοαφρικανού ομολόγου μου, για να μην μιλήσω για τον μεγάλο αυτόν ηγέτη που είναι ο Νέλσον Μαντέλα! Ευελπιστώ πραγματικά πως θα μπορέσουμε να άρουμε τις απαγορεύσεις που ισχύουν για το ANC»... Αυτά για όποιον είχε ακόμα αμφιβολία για το ποιοι είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες...

Για άλλη μια φορά η ... κάθαρση

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΙΓΑ ΜΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ «κάθαρση στον αθλητισμό» η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε τελική ανάλυση, το υποσχέθηκε ο ίδιος ο Μιχάλης Λιάπης...

Αλλωστε, τόσες και τόσες «καθάρσεις» έχει εξαγγείλει από τότε που «ήρθε στα πράγματα».

Στο χώρο της Δικαιοσύνης, στις εξοπλιστικές δαπάνες, στα κοινοτικά κονδύλια, στα ασφαλιστικά ταμεία. Στον αθλητισμό ...θα «κωλώσει»;

Φυσικά, οι απεργίες συνεχίζουν να βγαίνουν παράνομες, τα αποθεματικά να τζογάρονται, τα κονδύλια να ξεκοκαλίζονται και οι μίζες να δίνουν και να παίρνουν.

Ομως, αυτό καμία σημασία δεν έχει. Κάθαρση είπαμε θα κάνει (δηλαδή, θα κατηγορηθούν μερικοί) δε θα αλλάξει το σύστημα.

Διότι - όπως παντού - έτσι και στον αθλητισμό φταίνε μερικοί παράγοντες, κάποιοι επίορκοι και ορισμένοι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Σε καμία περίπτωση δε φταίνε τα συμφέροντα που κερδοσκοπούν ή η υποταγή (και) του αθλητισμού στους νόμους της αγοράς.

ΑΛΗΘΕΙΑ, πώς έγινε αυτό και δεν έχει ακόμη ζητήσει το ΠΑΣΟΚ εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το θέμα του «ντόπινγκ»;

Ούτως ή άλλως, σε κάτι τέτοια εξαντλούν την υποτιθέμενη αντιπολίτευσή τους. Ας μην τα ξεχνάνε κι αυτά.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ». Το είπε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης.

Σωστά υφυπουργέ μας. Είναι ...αξιαγάπητη η Αστυνομία και προσπαθείτε να την κάνετε ακόμη πιο αγαπητή.

Οταν βλέπεις, για παράδειγμα, (κάθε μέρα και σε κάθε γωνιά) τα ΜΑΤ, με τα γκλομπ, τις ασπίδες, τα κράνη, τα πιστόλια, τα δακρυγόνα, τις επιγονατίδες, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα...

Σου έρχεται να τους φιλήσεις!


Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ