ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ο λαϊκός παράγοντας πάντα παρών

Πλημμύρισε την Κυριακή το Καράκας από τη διαδήλωση για την 6η επέτειο της λαϊκής νίκης που ανέτρεψε το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα

Associated Press

Πλημμύρισε την Κυριακή το Καράκας από τη διαδήλωση για την 6η επέτειο της λαϊκής νίκης που ανέτρεψε το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής χιλιάδες Βενεζουελανοί πορεύτηκαν από πολλές περιοχές της πρωτεύουσας προς το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, όπως έξι χρόνια πριν, όταν η λαϊκή τους κινητοποίηση ανέτρεψε το πραξικόπημα των ΗΠΑ και της εγχώριας ολιγαρχίας, το οποίο εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 11 του Απρίλη 2002. Η μεγάλη διαδήλωση, από την οποία σείστηκε το Καράκας, ήταν το αποκορύφωμα των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης για το πραξικόπημα και την ανατροπή του από το λαϊκό παράγοντα.

Το πραξικόπημα του 2002 κράτησε μόλις 48 ώρες... Οι διαδηλωτές, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης του Απρίλη, ξεκίνησαν και συγκεντρώθηκαν σε σημεία - κλειδιά της πρωτεύουσας, όπως το οχυρό Φουέρτε Τιούνα και το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες. Οι μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις απαιτούσαν την επιστροφή του Προέδρου Τσάβες στη θέση του. Λίγες ώρες αργότερα ο Πρόεδρος Τσάβες, με τη συμβολή και δημοκρατών στρατιωτικών, επιστρέφει με ελικόπτερο στο κυβερνητικό μέγαρο και η χούντα που είχε επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων, Πέδρο Καρμόνα (σήμερα με άσυλο στην Κολομβία), ανατρέπεται.

«Εδώ συνέβη αυτό που ποτέ πριν στην ιστορία των λαών της ανθρωπότητας δεν είχε συμβεί. Ανατράπηκε ένα φασιστικό πραξικόπημα μετά από κινητοποίηση ενός λαού ηρωικού που είχε στο πλευρό του ηρωικούς στρατιώτες», τόνισε ο Πρόεδρος Τσάβες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Κυριακή. «Ο λαός δεν ξεχνά και είναι η νίκη μας αυτή που μας κάνει να νιώθουμε ελεύθεροι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την ίδρυση μίας νέας πρωτοβουλίας, της «Μισιόν 13 Απρίλη», που στόχο έχει την ίδρυση και ισχυροποίηση των κοινωνικών κομμούνων ώστε να ενισχυθεί η εξουσία του λαού της Βενεζουέλας, ένα από τα σημαντικά μεταρρυθμιστικά σχέδια που περιλαμβανόταν και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, που απορρίφθηκε οριακά τον περασμένο Δεκέμβρη. Τέλος, ο Πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε την έναρξη διαλόγου με τη Βραζιλία για την ίδρυση ενός Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Νότια Αμερική, κάτι που αναμενόταν να συζητηθεί και χτες κατά την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας της Βραζιλίας στο Καράκας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Υποκριτικός συναγερμός για «έκτακτα μέτρα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τουλάχιστον 33 χώρες του κόσμου σε κάθε γωνιά του πλανήτη μπορεί να αντιμετωπίσουν κοινωνικές αναταραχές λόγω της ακρίβειας σε τρόφιμα και καύσιμα εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο πρόεδρός της, Ρόμπερτ Ζέλικ, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην εαρινή συνάντηση οργανισμών του διεθνούς κεφαλαίου στην Ουάσιγκτον, μίλησε για μία «παγκόσμια επισιτιστική έκτακτη κατάσταση». Ζήτησε υποκριτικά μία «νέα συμφωνία» (new deal) για τα τρόφιμα ώστε να καταπολεμηθεί η... παγκόσμια πείνα μέσω «έκτακτης βοήθειας και μακροπρόθεσμων προσπαθειών» για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής σε αναπτυσσόμενες χώρες. Κάλεσε τέλος την ΕΕ, την Ιαπωνία και άλλες πλούσιες χώρες να συμβάλουν στη συγκέντρωση 500 εκατ. δολαρίων ως την 1η Μάη, τα οποία χρειάζεται το Παγκόσμια Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ για να τα διανείμει ως ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες χώρες όπως η Αϊτή, οι Φιλιππίνες, χώρες της δυτικής Αφρικής κ.ά.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στράους-Καν, προειδοποίησε για «μαζική λιμοκτονία και άλλες συνέπειες» σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι αυξήσεις στις τιμές βασικών τροφίμων, προβλέποντας ακόμη και «πόλεμο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ πρότεινε στις αναπτυσσόμενες χώρες να βασιστούν περισσότερο στην αύξηση της ντόπιας αγροτικής παραγωγής για να μειωθούν οι συνέπειες από την εισαγωγή τροφίμων και να επιδοτηθούν τα μέσα (π.χ. λιπάσματα κ.ά.) για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, προειδοποίησε χτες πως η ραγδαίως κλιμακούμενη κρίση της ακρίβειας στα τρόφιμα έχει φθάσει ήδη «σε επίπεδο έκτακτης κατάστασης απειλώντας να εξαφανίσει επταετείς προσπάθειες προόδου στην καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας». Ζήτησε τη λήψη «μέτρων» ώστε να αποτραπούν οι λιμοί.

ΑΪΤΗ
Κυβερνητική κρίση από την ακρίβεια

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Με τη συναίνεση και των δύο νομοθετικών σωμάτων θα επιλεγεί ο νέος πρωθυπουργός σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Ρενέ Πρεβάλ για την αντικατάσταση του Ζακ Εντουάρ Αλέξις. Ο Αλέξις αποπέμφθηκε το Σάββατο με ομόφωνη απόφαση της Γερουσίας της Αϊτής, εξαιτίας των βίαιων ταραχών που έχουν ξεσπάσει από τις 4 Απρίλη, για τις υψηλές τιμές των τροφίμων, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 5 άνθρωποι ενώ άλλοι 200 τραυματίστηκαν. Το Σάββατο σκοτώθηκε και ένας Νιγηριανός κυανόκρανος κατά τα επειδόσια κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Ρενέ Πρεβάλ ανακοίνωνε σε συνέντευξη Τύπου τη μείωση της τιμής του ρυζιού κατά 8 δολάρια ανά τσουβάλι των 50 κιλών, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν στα ύψη στην Αϊτή μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς το ρύζι έφτασε στα 70 δολάρια τα 50 κιλά έναντι 35 που είχε προηγουμένως. Η τιμή της βενζίνης επίσης αυξήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.

Τέλος, η Βενεζουέλα αποστέλλει 364 τόνους τροφίμων, περιλαμβανομένων βασικών ειδών, όπως γάλα, πουλερικά και όσπρια, ως αρωγή για την άμεση αντιμετώπιση των βασικών αναγκών στην Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα της αμερικανικής ηπείρου όπου το 80% του πληθυσμού της ζει με λιγότερα από 2 δολάρια ημερησίως.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εκλογές σε 16 δήμους ετοιμάζει το Βελιγράδι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στην εφημερίδα της σερβικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκε χτες η είδηση της διεξαγωγής εκλογών στις 11 του Μάη και σε 16 δήμους του Κοσσυφοπεδίου παρά τις αρνητικές αντιδράσεις της διοίκησης του ΟΗΕ στην περιοχή (UNMIK), με το πρόσχημα ότι μόνο η UNMIK είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή εκλογών. Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, εξήγησε ότι «κάνοντας εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο λέμε καθαρά ότι αυτό είναι μέρος της Σερβίας»...

Παράλληλα, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, διατεινόταν πως «κανένας Σέρβος δε θα σταλεί στο δικαστήριο της Χάγης μετά τις εκλογές της 11ης του Μάη».

Στο μεταξύ, Σέρβοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το Βελιγράδι θα ζητήσει τη διενέργεια έρευνας απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχετικά με τις καταγγελίες της πρώην επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, για την παράνομη αφαίρεση και διακίνηση ανθρώπινων οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων από αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κοσσυφοπέδιο. Απ' την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι (πρώην ηγέτης «Ουτσεκάς»), ξεκαθάρισε ότι δε θα ερευνήσει τους «ισχυρισμούς» που καταγράφονται στο βιβλίο της Ντελ Πόντε «Το Κυνήγι», όπου αναφέρονται απαγωγές περίπου 300 Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ και αφαίρεση των οργάνων τους σε κλινικές στην Αλβανία.

ΚΙΝΑ
Ζήτημα εθνικής ακεραιότητας το Θιβέτ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οπλα κρυμμένα σε θιβετιανό μοναστήρι ανακάλυψαν οι κινεζικές αρχές, στην επαρχία Σετσουάν, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Κίνας, μετά από πληροφορίες που έδωσαν οι κάτοικοι, ενώ συνελήφθησαν και εννέα Θιβετιανοί μοναχοί στην κινεζική Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ ως ύποπτοι για την έκρηξη βόμβας σε κυβερνητικά γραφεία.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Χου Ζιντάο, σε δηλώσεις του αναφορικά με την κρίση στο Θιβέτ και τις σκοπιμότητές της, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του. Απαντώντας σε όσους καλούν το Πεκίνο να συζητήσει με τον Δαλάι Λάμα, ο Χου Ζιντάο είπε ότι «η πόρτα του διαλόγου με τον Δαλάι Λάμα είναι πάντα ανοιχτή», λέγοντας ότι τα εμπόδια προέρχονται από τη δική του πλευρά και αν πραγματικά θέλει συμφωνία, να το αποδείξει με πράξεις, εγκαταλείποντας τις «αυτονομιστικές του δραστηριότητες, τις δολοπλοκίες με στόχο τη βία, τα σχέδιά του για σαμποτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ