ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στην αντιιμπεριαλιστική πάλη με νέες δυνάμεις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Καράκας της Βενεζουέλας

Από τη συνέντευξη που δόθηκε για τις εκδηλώσεις του ΠΣΕ στο Καράκας (στο κέντρο ο Θ. Παφίλης, δεξιά ο Γιουλ Γιαμπούρ)
Από τη συνέντευξη που δόθηκε για τις εκδηλώσεις του ΠΣΕ στο Καράκας (στο κέντρο ο Θ. Παφίλης, δεξιά ο Γιουλ Γιαμπούρ)
Της απεσταλμένης μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΟΣΧΟΒΟΥ (φωτογραφίες ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ).--

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 9-10 Απρίλη, στο Καράκας, και η νέα ηγεσία του ΠΣΕ παρουσιάστηκαν την περασμένη Δευτέρα σε Συνέντευξη Τύπου, στο ξενοδοχείο «Αλμπα», στο κέντρο της βενεζουελάνικης πρωτεύουσας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου του ΠΣΕ, στο οποίο - όπως αναφέρθηκε - συμμετείχαν συνολικά 550 φιλειρηνιστές (από άλλες χώρες αλλά και τη Βενεζουέλα) εκπροσώπησαν 124 οργανώσεις από 76 χώρες από κάθε ήπειρο (6 οργανώσεις δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν λόγω εκτάκτων προβλημάτων), αλλά και η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ειρήνης που ακολούθησε το Συνέδριο (11-12/4), ανέδειξαν τις νέες δυνάμεις με τις οποίες το ΠΣΕ επιδιώκει τα επόμενα χρόνια να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων των λαών όλου του κόσμου.

Ολοκληρώθηκε μια γόνιμη συζήτηση για το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, σημείωσε ο γενικός γραμματέας της COSI (του μέλους του ΠΣΕ στη χώρα) Γιουλ Γιαμπούρ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, επισημαίνοντας ότι η πραγματοποίηση του Συνεδρίου στη Βενεζουέλα αποτύπωσε τη στήριξη προς τον αντιιμπεριαλιστικό μπολιβαριανό αγώνα και την κυβέρνηση της χώρας, που συμβάλλει σημαντικά στην ειρήνη. Την απόφαση του Συνεδρίου παρουσίασε αναλυτικά η νέα πρόεδρος του ΠΣΕ, Σόκορο Γκόμες (εκπρόσωπος του Βραζιλιάνικου Κέντρου για την Ειρήνη).

Από τη μεριά του, ο επανεκλεγείς γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Παρά τον πλούτο που υπάρχει, τα προβλήματα των ανθρώπων δε λύνονται. Ποιο είναι το πρόβλημα; Είναι ο ιμπεριαλισμός! Εν έτει 2008, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να πιουν καθαρό νερό! Το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 60% του παγκόσμιου πλούτου! Μόνο την τελευταία 15ετία είχαμε 5 εκατομμύρια νεκρούς από πολέμους. Από τη μεριά μας υψώνουμε μια φωνή: Σταματήστε τώρα!». Ενώ επισήμανε ότι με δεδομένη την όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης παγκοσμίως, αποτελεί επιβεβλημένο καθήκον η αποφασιστική συμμετοχή των συνδικάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, του λαϊκού κινήματος, του καθενός χωριστά, στην αντιιμπεριαλιστική πάλη.

Το Συνέδριο εξέλεξε νέα 40μελή Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε τη νέα Γραμματεία, η οποία αποτελείται από τις εξής οργανώσεις: MOVPAZ (Κούβα), CPPC (Πορτογαλία), Γερμανικό Συμβούλιο Ειρήνης, Επιτροπή Ειρήνης και Αλληλεγγύης Παλαιστίνης, Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης Συρίας, Συμβούλιο Ειρήνης ΗΠΑ, Κογκολέζικη Επιτροπή Ειρήνης, Νοτιοαφρικάνικη Πρωτοβουλία Ειρήνης, Βιετναμέζικη Επιτροπή Ειρήνης, Γιαπωνέζικη Επιτροπή Ειρήνης, Πανινδική Οργάνωση Ειρήνης και Αλληλεγγύης. Στη θέση του εκτελεστικού γραμματέα συνεχίζει να είναι η ΕΕΔΥΕ (με εκπρόσωπο τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη). Επίσης, συντονιστές ανά περιφέρεια εκλέχτηκαν: για την Αμερική η MOVPAZ (Κούβα), για την Ευρώπη η CPPC (Πορτογαλία), για την Αφρική η Κογκολέζικη Επιτροπή Ειρήνης, για τη Μέση Ανατολή η Παλαιστινιακή Επιτροπή Ειρήνης, για την Ασία - Ειρηνικό η Βιετναμέζικη Επιτροπή Ειρήνης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Οχι στις απειλές κατά της Κούβας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας προειδοποίησε με πρόσφατη ανακοίνωσή του την ισπανική κυβέρνηση να μην υποστηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διεγείρει εχθρικές πολιτικές της Ευρώπης ενάντια στην Κούβα, ιδιαίτερα που αυτό το διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει συζήτηση για τη λεγόμενη «κοινή θέση» της ΕΕ για την Κούβα.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του, ο Χοσέ Λουις Κεντέλα, υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων του κόμματος, αναφέρει ότι η πιθανή επίσκεψη του Κάλεμπ Μακ Κέρι, συντονιστή της λεγόμενης «Επιτροπής Αρωγής για μια ελεύθερη Κούβα» - μιας επιτροπής που στόχο έχει την ανατροπή της κουβανικής εξουσίας και προωθείται από την κυβέρνηση Μπους - στη Μαδρίτη θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη επιθετική ενέργεια ενάντια στον κουβανικό λαό καθώς είναι «άνθρωπος που προσπαθεί να παρακάμψει το διεθνές δίκαιο» και προέτρεψε τις αρχές να την απορρίψουν.

Οπως τονίζει το ΚΚ Ισπανίας, αρκετοί Ισπανοί βουλευτές, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι θα απαιτήσουν από το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών να μη στηρίξει τις δραστηριότητες του Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στο Βέλγιο, στη Γερμανία και τη Νορβηγία, ενώ πιθανά να σταματήσει και σε άλλες χώρες. Το κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα στην Ισπανία, καθώς και άλλες οργανώσεις θα «απαντήσουν κατάλληλα σε όσους δραστηριοποιούνται στην επέμβαση και την κατοχή μιας κυρίαρχης χώρας και μέλους της διεθνούς κοινότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Νέος γύρος έντασης

ΚΙΤΟ.--

«Ενα ακόμη ψέμα της κυβέρνησης του προέδρου Aλβαρο Ουρίμπε που προσπαθεί να στοχοποιήσει την κυβέρνηση του Εκουαδόρ συνδέοντάς τη με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - FARC» ήταν απάντηση του νέου υπουργού Αμύνης Χαβιέ Πόνσε στις κατηγορίες που εκτόξευσε η κυβέρνηση Ουρίμπε την Κυριακή, ότι «ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα δεν έδωσε την εξουσιοδότησή του προς στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να διεξάγουν επιχειρήσεις κατά των FARC όταν εισέβαλαν στο έδαφος του Εκουαδόρ».

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο της έντασης μεταξύ της Κολομβίας και του Εκουαδόρ, που ξεκίνησε από την αρχή της ανάληψης της προεδρίας από τον Ραφαέλ Κορέα αλλά μέχρι στιγμής σοβαρότερο επεισόδιο ήταν αυτό της 1ης Μάρτη, με την εισβολή στο έδαφος του Εκουαδόρ που είχε αποτέλεσμα τη δολοφονία του Ραούλ Ρέγιες και 24 άλλων, ανταρτών των FARC, 4 Μεξικανών φοιτητών και 1 πολίτη του Εκουαδόρ.

Από τότε οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν διακοπεί ενώ η ανακοίνωση αποτελεί κατά τον Πόνσε απόδειξη της «θρασύτητας της κυβέρνησης της Κολομβίας» και την κάλεσε να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών της ή ότι έστω αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν βάση, εντός 48 ωρών. Μία πρώτη αντίδραση της Μπογκοτά ήταν ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι «η παρουσία του Ραούλ Ρέγιες ήταν απόδειξη».

Τέλος, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ κατέθεσε επίσημη νότα διαμαρτυρίας στον ΟΑS για τις πρόσφατες «υβριστικές» δηλώσεις των Κολομβιανών κυβερνητικών αξιωματούχων.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΚ
Αλληλεγγύη στην μπολιβαριανή διαδικασία

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την αμέριστη αλληλεγγύη τους προς την «μπολιβαριανή επανάσταση και προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PCV) για τον ηρωικό αγώνα του για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη χώρα του» εξέφρασαν οι εκπρόσωποι 40 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που, στο περιθώριο των εργασιών του ΠΣΕ που έγινε στη Βενεζουέλα, πήραν μέρος σε συνάντηση που πραγματοποίησε το ΚΚ Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρός του Χερόνιμο Καρέρα και ο ΓΓ της ΚΕ Οσκαρ Φιγκέρα ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος για την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει προς την μπολιβαριανή διαδικασία σε κρίσιμες καμπές που πρέπει να συνεχιστεί. Ανάμεσα στα κόμματα που βρέθηκαν στη συνάντηση ήταν: ΚΚΕ, Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Βραζιλιάνικο ΚΚ, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας - Μαρξιστικό, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Κομμουνιστικό Κόμμα Ιορδανίας, ΚΚ Αργεντινής, Κολομβιάνικο ΚΚ, ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας, ΚΚΣΕ, ΚΚ Ουκρανίας, Κομμουνιστική Επανίδρυση του Πουέρτο Ρίκο, Εργατικό Κόμμα Βελγίου κ.ά.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η φτώχεια διευρύνεται

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ - ΤΕΓΚΟΥΣΙΚΑΛΠΑ.--

Ολες οι δυνατές επιλογές έχουν τεθεί επί τάπητος στην Κεντρική Αμερική, που μαστίζεται από τη φτώχεια και τώρα έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της επάρκειας των τροφίμων σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των τιμών τους και τις αυξήσεις στα καύσιμα. Ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, πρότεινε την ανακήρυξη ενός «επισιτιστικού συναγερμού» που, κατά τις δηλώσεις του, θα διευκολύνει τόσο τη Νικαράγουα, την Ονδούρα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής, να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να προκληθεί και να στηριχτεί η αύξηση της γεωργικής παραγωγής και ειδικά της παραγωγής σιτηρών και να καταστεί εφικτό να διατεθούν σε «δίκαιες τιμές», τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο, προτού υπάρξει συνολικά παγκόσμια άνοδος των τιμών των τροφίμων.

Ο Ορτέγκα σε δηλώσεις την περασμένη Κυριακή ανέφερε ότι έχει αρχίσει τις επαφές με τους ομολόγους του Παναμά και της Ονδούρας, Μάρτιν Τορίχος και Μανουέλ Ζελάγια. Ειδικά για τη Νικαράγουα, κατέληξε ο Ορτέγκα, η πρωτοβουλία και τα κίνητρα που θα δοθούν για την αύξηση της γεωργικής παραγωγής και παραγωγής σιτηρών θα επιτρέψει στην Εθνική Επιχείρηση Βασικών Ειδών Διατροφής (Enabas) να διαθέσει σε τιμές κόστους, μέσω των Συμβουλίων της Εξουσίας των Πολιτών(CPC) ρύζι, φασόλια, καλαμπόκι και σιτάλευρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ