ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2008 - Κυριακή 27 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ
Παλλαϊκό αίτημα για δημοψήφισμα

Οσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αρκεί να επισκεφθούν τη διεύθυνση rizospastis.gr και να επιλέξουν με το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους αυτό το εικονίδιο/σύνδεσμο στο πάνω δεξιά μέρος της ιστοσελίδας για να στείλουν την υπογραφή τους
Οσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αρκεί να επισκεφθούν τη διεύθυνση http://www.rizospastis.gr και να επιλέξουν με το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους αυτό το εικονίδιο/σύνδεσμο στο πάνω δεξιά μέρος της ιστοσελίδας για να στείλουν την υπογραφή τους
Μεγάλες διαστάσεις παίρνει μέρα με τη μέρα ο κύκλος των υπογραφών κάτω απ' την έκκληση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος απέναντι στην ΕΕ και την Ευρωσυνθήκη.

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται σε όλη τη χώρα - κι ενώ έχουν ξεκινήσει στη Βουλή οι διαδικασίες έγκρισης της Ευρωσυνθήκης -περιορίζοντας έτσι τη συζήτηση πάνω στο αντιλαϊκό αντιδραστικό περιεχόμενό της, γιατί φοβούνται την ενημέρωση του λαού που σκόπιμα τον κρατάνε στο σκοτάδι.

Και διαδικτυακή υπογραφή στην αίτηση για δημοψήφισμα

Δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της αίτησης διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αντιδραστική Ευρωσυνθήκη δίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του «Ριζοσπάστη». Οσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αρκεί να επισκεφθούν τη διεύθυνση http://www.rizospastis.gr και να επιλέξουν με το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους το εικονίδιο/σύνδεσμο στο πάνω δεξιά μέρος της ιστοσελίδας για να στείλουν την υπογραφή τους.

Το κείμενο έκκλησης προσωπικοτήτων συγκέντρωσης υπογραφών, που φέρει τον τίτλο «Αίτηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη», ανάμεσα σ'άλλα αναφέρονται και τα εξής:

«Με τη νέα Ευρωσυνθήκη, ουσιαστικά επανέρχεται το "ευρωσύνταγμα", αφού έχουν το ίδιο περιεχόμενο και το οποίο δύο τουλάχιστον λαοί (Γαλλία - Ολλανδία) το απέρριψαν με δημοψήφισμα πριν τρία χρόνια. Αυτό το καταψηφισμένο "ευρωσύνταγμα" μετονομάστηκε Συνθήκη της Λισαβόνας, για να παρακάμψουν τα δημοψηφίσματα, για να φιμώσουν την αντίθεση των λαών στην Ευρωένωση και στην ενίσχυση των εξουσιών της. Σύμφωνα με έρευνες, το 70% των λαών των 5 μεγαλύτερων κρατών - μελών της ΕΕ ζητάει δημοψήφισμα. Η μεθόδευση παράκαμψης της θέλησης των λαών δείχνει περιφρόνηση της ετυμηγορίας τους.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως και το "ευρωσύνταγμα":
  • Ενισχύει τα μιλιταριστικά χαρακτηριστικά, τις εξουσίες του Υπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, το δικαίωμα στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτικών επεμβάσεων σε κράτη - μέλη και σε τρίτες χώρες, τη στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
  • Περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, αναγνωρίζει την υπεροχή του ενωσιακού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων.
  • Αναπτύσσει νέες πολιτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων και κατεδάφισης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, βαθαίνοντας τον αντιλαϊκό δρόμο που άνοιξαν το Μάαστριχτ, η Στρατηγική της Λισαβόνας, η οδηγία Μπολκεστάιν και η "ευελφάλεια".
  • Καταργεί το "βέτο" σε 50 τομείς, σε όφελος των ισχυρών χωρών της Ευρωένωσης.
  • Ενισχύει αποφασιστικά τις αστυνομικές και κατασταλτικές εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο και σε κάθε κράτος - μέλος χωριστά, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής εσωτερικής τάξης και ασφάλειας.
  • Περιορίζει ασφυκτικά ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, προσθέτοντας στο υπάρχον "αντιτρομοκρατικό" πακέτο την καταπολέμηση των "ριζοσπαστικών" ιδεολογιών.
Αποφάσεις Μαζικών φορέων υπέρ του δημοψηφίσματος

Το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη έχουν υιοθετήσει μέχρι σήμερα με αποφάσεις των οργάνων τους οι παρακάτω μαζικοί φορείς:

- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ και ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ και τις ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ-ΝΗΣΙΩΝ-ΒΟΙΩΤΙΑΣ και ΕΥΒΟΙΑΣ

- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ και ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

- ΣΥΝΔ. ΕΡΓΑΤ/ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ και ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓ/ΤΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ και ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

- ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ και ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ και τις ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

- ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ και ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΑΡΤΑΣ

- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ και ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ

- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ και ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ

- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

- ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ

- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΑΡΤΕΡΓΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ-ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

- ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΖΙΝΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Καθένας μας μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει το δικαίωμά του να ενημερωθεί και να εκφράσει τη θέλησή του απένανττι στην ευρωσυνθήκη. Γι'αυτό υπογράψτε μαζικά και με κάθε πρόσφορο τρόπο, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πατριδογνωμόνιο
Λαφυραγώγηση η ακρίβεια

Είναι ακριβή η ακρίβεια σύντροφοι. Πολύτιμη λέξη που βγαίνει από το σεντούκι των κερδών της άρχουσας αστικής τάξης όποτε το προπαγανδιστικό της οπλοστάσιο θέλει να στήσει ασπίδα στα πυρά ομαδόν της λαϊκής οργής. Πανάκριβη λέξη. Πετάγεται σαν χειροβομβίδα κρότου/λάμψης για να τρομοκρατήσει τους πολίτες/καταναλωτές και να τραβήξει την προσοχή από την πολιτική που την παράγει. Ο καπιταλίστας χρειάζεται τέτοιες λέξεις. Τις φέρνει στην επιφάνεια ως συνώνυμες της λαίλαπας, της θύελλας, της καταιγίδας, του χαλαζιού, σαν να πρόκειται για φυσικό φαινόμενο κι όχι για πολιτικο-οικονομικό αποτέλεσμα. Θύελλα ανατιμήσεων. Χαλάζι αυξήσεων. Καταιγίδα φουσκωμένων λογαριασμών. Λαίλαπα η ακρίβεια που σαρώνει τους ήδη σαρωμένους μισθούς, τις συντάξεις, τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά.

Η ακρίβεια είναι πολύτιμη λέξη. Επιτρέπει τη λαφυραγώγηση της ταξικής συνείδησης, αφού γίνεται πεδίο ανταγωνισμού εργαζομένων σε διαφορετικούς κλάδους και συνάμα ενοχοποιεί τις μάζες, ενώ ταυτόχρονα αποενοχοποιεί τα... μέτρα που λαμβάνονται για την πάταξή της. Για να φυλαχτείς από την ακρίβεια πρέπει να περιορίσεις τις ανάγκες σου στα απολύτως χρειώδη και να σταυροκοπιέσαι που δεν ψάχνεις στα σκουπίδια και τ' αποφάγια της λαϊκής να γεμίσεις τ' ανοιχτά στόματα παιδιών και γέρων που σε περιμένουν σπίτι.

Για την ακρίβεια δε μιλάει εκείνο το υπέροχο της Μ. Τετάρτης που θυμίζει στον άνθρωπο τη φύση του και στη φύση τους ανθρώπους. «Δωρεάν λάβετε, δωρεάν δότε». Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Μήτε ο κλεμμένος ιδρώτας που πότισε και φούσκωσε τη φράουλα και πρόσθεσε στο χρώμα της το κόκκινο μιας ψυχής που περιπλανήθηκε τη μισή Γη για να φοβηθεί δυο - τρεις τραμπούκους ορθωμένους απέναντι στο δίκιο των κόπων της.

Ολα τ' ακούς για την ακρίβεια. Την ντόπια. Που μεγαλώνει πάντα γιορτάρες μέρες. Εκτός από το αίτημα, την απαίτηση του κομμουνιστή για αύξηση μισθού και μεροκάματου τώρα. Αυτό δεν είναι μέτρο κατά της ακρίβειας. Προϋποθέτει να ξέρεις ποιον έχεις απέναντι, ποιος είναι ο εχθρός ο ταξικός που κρύβεται πίσω από την ακρίβεια σαν το φιλάνθρωπο πίσω από τις σορούς των εργατών που του επέτρεψαν να τιμολογεί την εργασία, την τιμή και την ίδια τους τη ζωή. Για να σ' ανακουφίσουν από τον καθημερινό γολγοθά, σου πουλάνε ειδησεογραφικό τσαμπουκά: Πεινάνε οι Αμερικανοί. Ψοφάνε για ρύζι στην Ταϊλάνδη. Λιμός στην Αϊτή. Βολέψου με μισό αρνί κι ευλόγησε την τύχη σου που μπορείς να κάνεις Πάσχα και φέτος. Υπομονή... Η ακρίβεια, σαν καταιγίδα, θα περάσει. Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις τη φτώχεια που έρχεται κατά πάνω σου είναι να προσαρμοστείς. Οποιος δεν προσαρμόζεται στη φύση, πεθαίνει. Ο καπιταλισμός είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Θα φροντίσει για το προλεταριάτο τρέφοντάς το όταν δεν μπορεί να τραφεί απ' αυτό. Οταν η εκμετάλλευση γίνει εξόντωση τότε θ' αρχίσει να υποχωρεί κι η αγορά στα μεγέθη της αντοχής σου. Υπομονή... Ακρίβεια είναι θα περάσει.

Η ανάσταση είναι για θεούς. Η επανάσταση για ανθρώπους. Η στάση ζωής οδηγεί στην ελευθερία να διαλέξεις μια λύση κοινή για ευτυχισμένους, χορτασμένους, πολιτισμένους, ζωντανούς ανθρώπους στον παρόντα χωρόχρονο. Πιο ακριβούς από την ακρίβεια που τους δέρνει. Καλή ανα-επανάσταση...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων

H ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί αύριο, Κυριακή του Πάσχα, το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), στον Αυλώνα Αττικής, στις 11.30 π.μ.

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Στο πλαίσιο της πορείας του ΚΚΕ στο λαό η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφτεί τη Λάρισα την Τρίτη 6/5.

-- Την Πέμπτη 15/5 και ώρα 20.30, η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στη μεγάλη συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων του Λεκανοπεδίου του ΚΚΕ, στο Σύνταγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ