ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάη 2008
Σελ. /32
Ποιοι και πόσα κερδίζουν από την κούρσα του πετρελαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τεράστια κέρδη αποκομίζουν από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και οι κάτοχοι των «κερδοσκοπικών κεφαλαίων».

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα δείχνουν τους κερδισμένους από την κούρσα που οδήγησε την τιμή στα 120 δολάρια το βαρέλι. Δείχνουν, ταυτοχρόνως, και ποιοι κρύβονται πίσω από τις διαρκείς ανατιμήσεις του «μαύρου χρυσού».

Ανοδο κατά 63% στα καθαρά της κέρδη εμφάνισε η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ, δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ευρώπης, για την περίοδο του α΄ τριμήνου του 2008.

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν στα 7,62 δισ. δολάρια από 4,66 δισ. δολάρια πέρυσι.

Η Shell, δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου, ανακοίνωσε επίσης ότι τα κέρδη της τους τρεις πρώτους μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 12%, στο επίπεδο - ρεκόρ των 7,8 δισ. δολαρίων. Τα κέρδη και των δύο εταιρειών ήταν περισσότερο από 1 δισ. δολάρια υψηλότερα από αυτά που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τροφοδότες της υψηλής κερδοφορίας των ΒΡ και Shell ήταν τα τμήματα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία αν και δεν αύξησαν την παραγωγή τους επωφελήθηκαν ιδιαιτέρως από το άλμα των τιμών, ο μέσος όρος των οποίων στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ήταν 100 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers εξέφρασε χτες την εκτίμηση ότι οι σημερινές τιμές του πετρελαίου είναι κατά 30% «φουσκωμένες», λόγω της άγριας κερδοσκοπίας στην οποία επιδίδονται μετά μανίας διάφορα επενδυτικά κεφάλαια. Υπολογίζεται ότι μόνο φέτος έχουν επενδυθεί στην αγορά συμβολαίων αργού πετρελαίου περίπου 40 δισ. δολάρια. Υπολογίζεται, ακόμη, ότι από τη σημερινή τιμή του πετρελαίου (120 δολάρια το βαρέλι) τα 20 ως 30 δολάρια οφείλονται στη δράση των «κερδοσκοπικών κεφαλαίων».

Εντυπωσιακά στοιχεία περιλαμβάνει δημοσίευμα του περιοδικού «Alpha», σχετικά με τα κέρδη των hedge funds κατά τη διάρκεια του 2007. Τα κέρδη αυτά υπολογίζονται συνολικά στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια!

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κερδών προέρχεται από τις «επενδύσεις» αυτών των κεφαλαίων στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά. Ενα μέρος, επίσης, προέρχεται από τις αντίστοιχες «επενδύσεις» στην αγορά ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 25 πλουσιότεροι διαχειριστές τέτοιων κεφαλαίων έβγαλαν κέρδη, κατά μέσο όρο 892 εκατ. δολάρια από 532 εκατ. δολάρια το 2006. Οι πενήντα της λίστας έβγαλαν 29 δισ. δολάρια πέρυσι, όσο περίπου το ΑΕΠ της Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με τη λίστα των καλύτερα αμειβόμενων διαχειριστών hedge funds, που δημοσιεύει το περιοδικό «Alpha», στην κορυφή των 50 καλύτερων βρίσκεται ο Τζον Πόλσον, του ομώνυμου hedge fund Paulson & Co. Η εταιρεία του κέρδισε μόνο πέρυσι 3,7 δισ. δολάρια, υποσκελίζοντας το διάσημο διαχειριστή κεφαλαίων Τζορτζ Σόρος.

Γερμανοί μετανάστες...

Πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια θα φαινόταν αδιανόητο. Ωστόσο, το 2008 είναι στοιχείο μιας πραγματικότητας. Ο λόγος για τους Γερμανούς εργαζόμενους που παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης για να βρουν μια δουλειά.

Μιλάμε φυσικά για τη Γερμανία, η οποία κατά τις δεκαετίες του '60, του '70 και του '80 ήταν η κατ' εξοχήν χώρα υποδοχής μεταναστών απ' όλο τον κόσμο.

Από τις δημόσιες αρχές υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 155.000 Γερμανοί εργαζόμενοι υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να ζητήσουν καλύτερη τύχη κάπου άλλου. Αλλο ένα «κατόρθωμα» της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών.

Το ενδιαφέρον και ταυτοχρόνως προκλητικό είναι το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση παρουσιάζει την εξέλιξη αυτή περίπου ως ...κατάκτηση των εργαζομένων.

Προβάλλεται, μάλιστα, το πρόγραμμα «διευκολύνσεων» για τους μετανάστες, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δωρεάν αγγελίες για εύρεση εργασίας και πληρωμή ενός μέρους των εξόδων για τη μετεγκατάστασή τους.

Αυτό είναι το κατά τα άλλα γερμανικό «κοινωνικό κράτος», πρότυπο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Για τα μέσα ενημέρωσης, οι Γερμανοί και οι Γερμανίδες που αναγκάζονται να εκπατριστούν για να ζήσουν, είναι συχνά άνθρωποι με προσόντα, πτυχία ανωτάτων σχολών, πείρα, υψηλού βαθμού ειδίκευση. Και δεν προέρχονται όλοι από την πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου η ανεργία είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη. Σημειώνεται ότι σήμερα στη Γερμανία κατοικούν κοντά εφτά εκατομμύρια ξένοι. Σύμφωνα με στοιχεία, πρόσφατα δημοσιευμένα στον ευρωπαϊκό Τύπο, η αναλογία των Τούρκων (περιλαμβανομένων των Κούρδων) μεταξύ των αλλοδαπών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα ανέρχεται στο 25,7%. Επονται οι Ιταλοί με ποσοστό σχεδόν 8%, οι Πολωνοί (5,5%), οι Σέρβοι και Μαυροβούνιοι (4,7%), οι Ελληνες (4,5%), οι Κροάτες (3,4%).

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΤΙΜΕΣ Αν και τις τελευταίες μέρες η τιμή του πετρελαίου έπεσε (ελαφρώς), οι «αναλυτές» επιμένουν ότι η κούρσα της ανόδου δεν τελείωσε. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), Χακίμπ Χελίλ, προέβλεψε ότι με τις υφιστάμενες συνθήκες το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 200 δολάρια το βαρέλι. Υπολογίζεται ότι για κάθε υποχώρηση του δολαρίου κατά 1%, η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι αυξάνεται κατά 4 δολάρια και αντίστροφα.

ΗΠΑ - ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ H τρέχουσα πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ έχει πολλές και δυσάρεστες επιπτώσεις. Οπως η πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο ναδίρ της τελευταίας 14ετίας και ο υπερδιπλασιασμός των κατασχέσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο, αλλά και η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων κατά 12,7% το Φλεβάρη. Ολα αυτά επισφραγίζουν την απαισιόδοξη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας. Υπογραμμίζεται ακόμη η αδυναμία αποπληρωμής ομολογιακών δανείων 8,8 δισ. δολαρίων. Το φαινόμενο αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στο 2008 και το 2009.

ΗΠΑ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ Σε περαιτέρω μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2%, προέβη την περασμένη Τρίτη η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Fed να τονώσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβρη του 2004. Στο συνοδευτικό κείμενο της απόφασης η Fed αφήνει να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έως το Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ