ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στρώνεται το έδαφος για την αναγνώριση των ΚΕΣ

Μια εβδομάδα μετά τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, ξεδιπλώνεται μια συζήτηση - ζύμωση στον Τύπο, για το πλαίσιο «πιστοποίησης» των ΚΕΣ και αναγνώρισης των πτυχίων ξένων πανεπιστημίων. Δεν είναι τυχαίο δε ότι αυτά συμβαίνουν εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Για «αυστηρή αξιολόγηση» και «συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας», για ένα «θεσμικό πλαίσιο που θα ελέγχει την ποιότητα των υποδομών και της παρεχόμενης γνώσης» στα ΚΕΣ, κάνει λόγο ο υφυπουργός Παιδείας, Σπ. Ταλιαδούρος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Με άλλα λόγια, επαναλαμβάνει το χιλιοειπωμένο και από τον υπουργό Παιδείας «καρότο» της πιστοποίησης και του ελέγχου προκειμένου να «μπει μια τάξη». Ωστόσο, η ίδια η οδηγία 36/05 ορίζει ότι την πιστοποίηση τη δίνει το μητρικό ίδρυμα και το μόνο που μπορεί να «ελέγξει» το κράτος υποδοχής είναι αν... πράγματι έχει δοθεί η πιστοποίηση!

Εξάλλου, η ΕΕ αντιμετωπίζει τα ΚΕΣ ως επιχειρήσεις, γι' αυτό εξέδωσε και τη συγκεκριμένη οδηγία, πράγμα που παραδέχεται και ο υφυπουργός, λέγοντας ότι η νομική βάση της κοινοτικής οδηγίας θεμελιώνεται στις «διατάξεις περί ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και υπηρεσιών». Με άλλα λόγια, στις γνωστές και μη εξαιρετέες «ελευθερίες» του Μάαστριχτ! Την ίδια ώρα που τα παραδέχεται όμως αυτά, ισχυρίζεται: «Δεν είναι δυνατό να πιστοποιείται ένα εκπαιδευτήριο με διαδικασίες εμπορικής επιχείρησης. Η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα»...

Αυτό ακριβώς θέλει να αποκρύψει η κυβέρνηση με τη διγλωσσία της: Την πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.

Καθώς η ουσία τόσο της οδηγίας όσο και των ίδιων των ιδρυμάτων που λειτουργούν με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising) είναι ότι στρώνει το έδαφος για την αναγνώριση των ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων, για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων. Την ίδια στιγμή, υποβαθμίζονται σύσσωμες οι σπουδές και τα πτυχία και των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ καθώς στην πράξη ισοτιμούνται με τα πιστοποιητικά των διαφόρων ιδιωτικών παραρτημάτων που παρέχονται μετά από δίχρονες και τρίχρονες σπουδές.

ΡΟΔΟΣ
Πολιτική απάντηση στον οχετό της ΔΑΠ

Ανακοίνωση του ΝΣ Νότιας Δωδεκανήσου της ΚΝΕ

Ενοχλήθηκε καθώς φαίνεται η παράταξη της ΔΑΠ στη Ρόδο από την άνοδο της ΠΚΣ (τόσο στους τρεις φοιτητικούς συλλόγους του νησιού όσο και πανελλαδικά) και εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση - οχετό κατά των δυνάμεων της ΚΝΕ και της ΠΚΣ, αποκαλώντας τους «τραμπούκους», «λασπολόγους», «προβοκάτορες», «καθεστωτικά φερέφωνα», «παράσιτα», «άεργους φοιτητοπατέρες» και άλλα τέτοια ΔΑΠίτικου ύφους...

Σε απάντησή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νότιας Δωδεκανήσου της ΚΝΕ τονίζει: «Ανησυχούν, όταν βλέπουν ότι η προσπάθειά τους να μετατρέψουν τους συλλόγους σε μαγαζάκια τους, απομακρύνοντας τους φοιτητές από τις μαζικές διαδικασίες, βρίσκει εμπόδια, όταν νιώθουν πως βρίσκει έδαφος η πρόταση ρήξης και ανατροπής του ΚΚΕ, όταν βλέπουν νέους να μπαίνουν στη μάχη για να ξαναζωντανέψουν οι σύλλογοι. Καλά κάνουν και τρέμουν, γιατί ακόμη δεν είδαν τίποτα»!

Η ΚΝΕ, απέναντι στους κενούς χαρακτηρισμούς της ΔΑΠ, επιλέγει την πολιτική αντιπαράθεση και επισημαίνει τις ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για: «Το γεγονός ότι πάνω από το 30% των φοιτητών αναγκάζεται να εργαστεί για να ολοκληρώσει τις σπουδές του», για την ανύπαρκτη (στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών) ή δυσμενή (στους Νηπιαγωγούς) επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων, για το ότι δεν υπάρχει δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές και πληρώνουν πανάκριβα για τη διαμονή τους, για τις συνέπειες που θα έχει στη ζωή των φοιτητών και αυριανών εργαζομένων η εφαρμογή των προωθούμενων αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, την εργασία, την Κοινωνική Ασφάλιση.

«Για όλα αυτά που η ΔΑΠ τα αποκαλεί ξύλινη γλώσσα ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ. Καταψήφιζε μαζί με την ΠΑΣΠ με νύχια και με δόντια στα ΔΣ τις προτάσεις της Πανσπουδαστικής να συζητηθούν όλα τα παραπάνω στις Γενικές Συνελεύσεις. Ελεγε πως δεν αφορούν τους φοιτητές», τονίζει χαρακτηριστικά η ΚΝΕ.

Το μοναδικό γεγονός που αναφέρει η ΔΑΠ προκειμένου να στηρίξει τους αισχρούς χαρακτηρισμούς της, αφορά στη δήθεν παρεμπόδιση (από μέλη της ΠΚΣ) μιας αλλοδαπής φοιτήτριας να ψηφίσει. Σχετικά με αυτό, η ΚΝΕ καταγγέλλει στην απάντησή της τη ΔΑΠ ότι: «Επιδίωξε να ψηφίσουν ακόμη και φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια που είναι στη χώρα μας για λίγους μήνες και δεν μπορούν να είναι μέλη του συλλόγου. Φέτος ήταν μια φοιτήτρια, του χρόνου ίσως βρεθούν 10. Η εκπρόσωπος της ΠΚΣ απέτρεψε τη νοθεία με τη σύμφωνη γνώμη της φοιτήτριας που δεν ήξερε ούτε να μιλά ούτε να διαβάζει ελληνικά (με τι κριτήριο θα ψήφιζε;) και όταν αντέδρασε η ΔΑΠ, ζήτησε τη συμπαράσταση από τους συντρόφους της. Αυτός ήταν ο "τραμπουκισμός" της ΠΚΣ».

Πάρκινγκ κάτω από αυλές σχολείων;

Πρωτοπόροι στην εφαρμογή των μέτρων που προωθούν την αποκέντρωση και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της εκπαίδευσης εμφανίζονται κάποιοι δήμοι. Στην προκειμένη περίπτωση, ο λόγος για το Δήμο Αργυρούπολης, που καλεί τους διευθυντές σχολείων να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του δήμου. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται σε ζητήματα όπως «η δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης κάτω από τους αύλειους χώρους Σχολείων, η χωροταξική κατανομή των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που αφορά την εύρυθμη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων που βρίσκονται στα άκρα της πόλης, ο μεγάλος αριθμός Λυκείων σε σχέση με τα λειτουργούντα Γυμνάσια κ.ά.» Με το πρόσχημα δηλαδή της διαβούλευσης για το επιχειρησιακό σχέδιο - το οποίο γίνεται από συμβούλους και αποτελεί κατά κανόνα ειλημμένη απόφαση - καλούνται οι διευθυντές να συμφωνήσουν στην κατασκευή πάρκινγκ κάτω από τα πόδια των μαθητών αλλά και ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της εκπαίδευσης όπως «η χωροταξική κατανομή των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης» και «ο μεγάλος αριθμός λυκείων σε σχέση με τα λειτουργούντα Γυμνάσια». Βέβαια, η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη λογική της ανταποδοτικής λειτουργίας της εκπαίδευσης και την Παιδεία του λιγότερου κόστους...

Προβλήματα στελέχωσης στην ΤΕΕ

Καθώς ο αντιδραστικός νόμος για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση εφαρμόζεται, έχουν ενταθεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, πολλοί καθηγητές καταδικάζονται «σε εργασιακή αβεβαιότητα, περιπλάνηση και ανασφάλεια» ενώ δημιουργούνται υπεραριθμίες εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, εκπαιδευτικοί με αρκετά χρόνια υπηρεσίας σε ΤΕΕ που μετατράπηκε σε ΕΠΑΛ, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που έχουν διδακτικές ώρες μόνο στις ΕΠΑΣ, είναι υπεράριθμοι στο σχολείο τους (ΕΠΑΛ) και τοποθετούνται υποχρεωτικά σε ΕΠΑΣ. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και για εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΣ που οι ειδικότητές τους δεν παρέχονται πια σε αυτές αλλά από τα ΕΠΑΛ, όπως και για εκπαιδευτικούς γενικών μαθημάτων για τους οποίους δεν υπάρχουν πλέον διδακτικές ώρες στις ΕΠΑΣ. Η ΟΛΜΕ ζητά από το υπουργείο Παιδείας να δώσει λύση στο θέμα με νομοθετική ρύθμιση.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Να λυθούν τα προβλήματα των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ

Τα σοβαρά προβλήματα κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής που αντιμετωπίζει το σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ Ζακύνθου, στον Αγιο Κήρυκα του Δήμου Αρκαδίου, αλλά και ο εμπαιγμός από πλευράς του υπουργείου Παιδείας (που παρά τις δεσμεύσεις του δεν έχει προχωρήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων), έχουν εξοργίσει γονείς, μαθητές κι εργαζόμενους. Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, προχώρησαν χτες σε κατάληψη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Νομαρχίας Ζακύνθου, ενώ σχετικό ψήφισμα έχει βγάλει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, δηλώνοντας την αποφασιστικότητα μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων «να μην ξαναλειτουργήσει το συγκρότημα αυτό που ονομάζεται σχολείο, τη νέα σχολική περίοδο».

Οι φορείς απαιτούν, μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Παιδείας:

Εξασφάλιση της κρατικής χρηματοδότησης για τις απαραίτητες επισκευές και κατασκευές στο σχολείο. Να έχει επισκευαστεί το κτίριο Κ8 πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου. Κατεδάφιση του κτιρίου του εργαστηρίου που έχει κριθεί κατεδαφιστέο και ανέγερση νέου. Επιβίβαση - αποβίβαση των μαθητών στα λεωφορεία σε χώρο του σχολικού συγκροτήματος κι όχι στο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Εκτακτη χρηματοδότηση 100.000 ευρώ στο δήμο για τις απαραίτητες επισκευές συντήρησης. Εξασφάλιση σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής και μηχανημάτων για την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις ειδικότητες.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • «Η ζωή του μαθητή σήμερα και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ, αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Εκδήλωση για τα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ διοργανώνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ, αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ