ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σταυρώνει» τα εργασιακά δικαιώματα
  • Η υλοποίηση του αντιασφαλιστικού νόμου και οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής
  • Επιδιώκει να «τελειώνει» μέσα στη βδομάδα με τον ΟΤΕ, ενώ κλιμακώνει την επίθεση για την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων σε πρώην ΔΕΚΟ και δημόσιο τομέα

Καμία χαλάρωση στους ρυθμούς υλοποίησης του δεύτερου γύρου των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπει η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση και κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι «μεγαλοβδομαδιάτικα» η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ώθηση σε μια σειρά ανοιχτά μέτωπα, όπως η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου, η συμφωνία για το ξεπούλημα του ΟΤΕ, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ και στο στενό δημόσιο τομέα, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων αλλά και της «Ολυμπιακής».

Για το σκοπό αυτό σήμερα συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο που θα προχωρήσει η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου, με αιχμή την κατάσταση στο ΙΚΑ μετά την ενοποίησή του με ασφαλιστικά ταμεία που θα «κουβαλάνε» ελλείμματα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται από τον αντιασφαλιστικό νόμο, αντιμετωπίζοντας με κάθε τρόπο τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Πριν τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Κ. Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον Γ. Αλογοσκούφη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των παζαριών για το ξεπούλημα του ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» και να χαραχτούν τα επόμενα βήματα, με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης «να τελειώνει» μέσα στη βδομάδα. Πάντως ο υπουργός Οικονομίας φρόντισε να διαμηνύσει σε συνέντευξή του στα χτεσινά «Νέα» ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει επικαλούμενος ότι «εμείς υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και ο στόχος μας είναι ένα ισορροπημένο διοικητικό σχήμα στον ΟΤΕ με έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς».

Παράλληλα, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην υλοποίηση του νόμου για τις πρώην ΔΕΚΟ, που προβλέπει ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωση απολύσεων, ενώ επιβάλλει άγρια λιτότητα στο όνομα της αντιμετώπισης «των ελλειμμάτων». Οι οδηγίες δόθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών με τους διοικητές των πρώην ΔΕΚΟ, όπου αποφασίστηκε να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς κάτω από τον πληθωρισμό(!). Το «στίγμα» της αντιλαϊκής επίθεσης το έδωσε ο Κ. Χατζηδάκης σε χθεσινή συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο»: «Η πολιτική περιορισμού των ελλειμμάτων μόνο ως φιλολαϊκή πολιτική θα πρέπει να αντιμετωπιστεί», υποστηρίζει, αποσιωπώντας βέβαια ότι καμία ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι για τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ. Παράλληλα, δεν κρύβει ότι στόχος είναι η εξομοίωση προς τα κάτω και στους μισθούς, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι θα παίρνουν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις και του στενότερου δημόσιου τομέα, υπάλληλοι υπουργείων, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, δάσκαλοι, που θα είναι τα θύματα». Είναι ολοφάνερο ότι και αυτή τη φορά βασικό όπλο της κυβέρνησης είναι «το διαίρει και βασίλευε» και ο κοινωνικός αυτοματισμός.

«Πονοκέφαλος» Τατούλη

Σε αυτό το φόντο το συνεχιζόμενο σίριαλ με τις φραστικές διαφοροποιήσεις του Π. Τατούλη, μπορεί να χαλάει λίγο την «εικόνα ομοφωνίας», ωστόσο δε δημιουργεί «εμπόδια» στην υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών. Και αυτό γιατί ο γαλάζιος «αντάρτης» ψηφίζει όλα τα νομοσχέδια, ενώ η κριτική που ασκεί γίνεται από πιο νεοφιλελεύθερες θέσεις και πιέζει για μια πιο επιθετική αντιλαϊκή πολιτική. Υπερασπιζόμενος το δικαίωμά του να εκφράζει τις απόψεις του δηλώνει, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ότι πολλοί συμμερίζονται τις απόψεις του, ενώ περνώντας στην αντεπίθεση σημειώνει με έμφαση ότι «η κυβέρνηση απειλείται από τα προβλήματα του Ελληνα πολίτη που δεν επιλύουμε». Η Ρηγίλλης πάντως κρατά χαμηλούς τόνους, αν και φροντίζει να στέλνει διαρκώς «μηνύματα», με προφανή στόχο να προλάβει ένα νέο κύμα διαφοροποιήσεων από γαλάζιους βουλευτές. Στο πλαίσιο αυτό, ο Λ. Ζαγορίτης επανέλαβε ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει την άποψή του», αλλά στη συνέχεια προειδοποίησε ότι «εάν κάποιο στέλεχος παρεκτραπεί θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες κινήσεις από την πλευρά μας». Αντίθετα, ο Γ. Κεφαλογιάννης δεν κράτησε τα προσχήματα: «Από τη στιγμή που ακολουθεί αυτό το δρόμο, εγώ θα τον είχα διαγράψει. Εάν δεν τον εκφράζει πια το κόμμα του, θα έπρεπε να παραιτηθεί», δήλωσε στον «Αλφα 9,89», καλώντας τον βουλευτή «να καταθέσει την έδρα του στη ΝΔ και μετά να λέει ό,τι θέλει»...

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θα παραμείνει στο νοσοκομείο για δύο - τρεις μέρες

«Σηκώνει» το θέμα του ΟΤΕ το ΠΑΣΟΚ

Στο νοσοκομείο ΚΑΤ θα παραμείνει και τις επόμενες δυο με τρεις μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μετά το ατύχημα που είχε την προηγούμενη Κυριακή με το ποδήλατό του και όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ. Παπακωνσταντίνου «η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται καθημερινά».

Ο Γ. Παπανδρέου, αν και θα βγει πριν από το Πάσχα από το νοσοκομείο, η σοβαρότητα του τραυματισμού του - υπέστη κάταγμα στον 8ο θωρακικό σπόνδυλο και σε δάκτυλο του χεριού του - δε θα του επιτρέψει να ακολουθήσει το πρόγραμμα που είχε καταρτίσει η Χαριλάου Τρικούπη, αφού θα παραμείνει ακίνητος για τέσσερις βδομάδες στο σπίτι του. Ετσι, η περιοδεία που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει στην Ηλεία, θα γίνει από κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ αύριο με επικεφαλής τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Γ. Ραγκούση.

Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζοντας τη δικομματική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση γύρω από το θέμα του ΟΤΕ, κατέθεσε μέσω δέκα βουλευτών του Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το «μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο εκποίησης του ΟΤΕ». Στο πολυσέλιδο κείμενο της Ερώτησης, ουσιαστικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ... επιτίθενται στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της γύρω από την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος την οποία εξάλλου ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές επιλογές που οδηγούν στην «εκχώρηση του μάνατζμεντ του Οργανισμού».

Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην υπόθεση του ΟΤΕ και στις συγκρίσεις που, όπως είπε, γίνονται «ανάμεσα στην πώλησή του και στην κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"», υποστήριξε ότι «άλλο είναι να πουλάς τον ΟΤΕ, και άλλο να δημιουργείς έργα υποδομής που, στο τέλος, μετά από την ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης, επανέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου»! Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ... πέτυχε «από την αποικιοκρατική συμφωνία, που παρέλαβε» που σ' αυτή όπως είπε «το Δημόσιο, ήταν μειοψηφία 35 με 40%» να «γίνει πλειοψηφία με 55%»!

Ο ίδιος καταδίκασε «απερίφραστα τον ξυλοδαρμό των στελεχών του ΠΑΜΕ στις κινητοποιήσεις που έγιναν» στη Νέα Μανωλάδα, αλλά εμφανίστηκε στις δηλώσεις του σαν να «πέφτει από τον ουρανό» για τις συνθήκες εργασίας, τις αμοιβές και τη διαβίωση των ξένων εργατών, ξεχνώντας προφανώς ότι υπήρχαν και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Προθεσμία σε δύο στελέχη της «Siemens»

Στις 5 και 6 Μάη θα απολογηθούν τελικά τα δύο πρώην στελέχη της «Siemens Ελλάδος» μετά την προθεσμία που ζήτησαν χτες από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου. Και οι δύο είχαν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων σχετικά με την υπόθεση των λεγόμενων «μαύρων ταμείων» της μητρικής «Siemens». Ενα ακόμα στέλεχος της εταιρείας που είχε κληθεί χτες δεν κατέθεσε επειδή δε βρέθηκε στη διεύθυνση που εστάλη η κλήση και αναζητείται.

Ο εισαγγελέας έχει καλέσει συνολικά να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου επτά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι κλήσεις αφορούν τη σύμβαση του 1997 για ψηφιοποίηση στον ΟΤΕ και τη σύμβαση για την προμήθεια του C4I ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες το προανακριτικό υλικό εμπεριέχει επιβαρυντικά στοιχεία, όχι μόνο για τη σύμβαση της «Siemens» με τον ΟΤΕ, αλλά και με την ΕΡΓΟΣΕ, για το ολυμπιακό σύστημα ασφαλείας C4I και το σύστημα τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι έμποροι ναρκωτικών δεν μπορεί να είναι ανάμεσά μας

Μετά το τέλος της χτεσινής περιοδείας της στο οικοτροφείο για άτομα με ειδικές ανάγκες «Οι Αγιοι Ανάργυροι», η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, αν υπάρχει όριο στην εσωκομματική δημοκρατία, με αφορμή το θέμα Τατούλη. Και απάντησε: «Δεν έχω δικαίωμα να μιλάω για τα καταστατικά και τη λειτουργία άλλων κομμάτων».

Ακόμα, σε ερώτηση για την αποποινικοποίηση του χασίς τόνισε: «Αυτοί που κάνουν εμπόριο και πλασάρισμα χασίς και άλλων ναρκωτικών δεν μπορεί να αγιοποιούνται. Είναι άλλο πράγμα τα παιδιά - θύματα, τα οποία τα αναγκάζουν πολλές φορές να είναι και βαποράκια. Η γνώμη μας είναι ότι ακόμα και αν χρειάζεται σε κάποια ηλικία να επιβάλλεται ένα είδος ποινής, αυτή δεν μπορεί να είναι μια πραγματική ποινή, πρέπει να είναι μια προσπάθεια απεξάρτησης, μια προσπάθεια κοινωνικής ένταξης. Αλλά οι έμποροι ναρκωτικών δεν μπορεί να είναι ανάμεσά μας και να μας κάνουν μαθήματα μοντερνισμού και μεταμοντερνισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ