ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Και η ακρίβεια... «στο ύψος της»

Πάνω από τα 10 ευρώ το κιλό το αρνί - κατσίκι. Φωτιά στις τιμές της ντομάτας

Αποψη από τη Βαρβάκειο αγορά της Αθήνας
Αποψη από τη Βαρβάκειο αγορά της Αθήνας
Στην αγορά των εντελώς απαραίτητων ειδών περιορίστηκαν και χτες οι καταναλωτές, που για άλλη μια χρονιά είδαν το «δώρο» του Πάσχα να εξανεμίζεται στο άψε - σβήσε, καθώς στην πραγματικότητα ήταν ήδη «υποθηκευμένο» σε οικονομικές υποχρεώσεις που εκκρεμούσαν από πριν. Πρακτικά, ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός μισθοσυντήρητων νοικοκυριών δεν προσδοκά το «δώρο» του Πάσχα, όπως και εκείνο των Χριστουγέννων, για να κάνει «κάτι παραπάνω», αλλά για να κλείσει ένα μέρος των εκκρεμοτήτων τους, που συσσωρεύονται όλο το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Πάντως, χτες η αγορά των τροφίμων δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με τη Μ. Δευτέρα, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές αφήνουν για τη Μ. Παρασκευή - Μ. Σάββατο την αγορά αυτών των ειδών. Οι τιμές σε κάθε περίπτωση παραμένουν «στο ύψος τους», στα γνωστά, δηλαδή, επίπεδα της ακρίβειας με αποτέλεσμα να μην είναι λίγες οι οικογένειες που θα δυσκολευτούν να τα φέρουν βόλτα με τις αυξημένες, όπως τις θέλει η παράδοση, απαιτήσεις.

Χτες, στη Βαρβάκειο αγορά επικρατέστερη τιμή στο κατσίκι γάλακτος, «ντόπιο», κατά τα αναρτημένα ταμπελάκια, εμφανιζόταν εκείνη των 9 ευρώ το κιλό. Γενικά, η τιμή του κατσικιού κυμαινόταν ως επί το πλείστον από 7 μέχρι 10 ευρώ το κιλό, υπήρχαν και 1 - 2 μεμονωμένες περιπτώσεις με 11 ευρώ το κιλό. Ανάλογες ήταν και οι τιμές στο «ντόπιο» αρνί, ενώ τα εισαγωγής από Βουλγαρία και Ρουμανία πωλούνταν στα 6 - 7 ευρώ το κιλό. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία το κατσίκι πωλείται στα περισσότερα από αυτά στα 10,50 - 11,50 ευρώ το κιλό, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες φτάνει και τα 12,50 ευρώ το κιλό.

Εκεί όπου η κερδοσκοπική ασυδοσία έχει ...στήσει χορό είναι η τιμή της ντομάτας που κυμαίνεται μεταξύ 1,20 και 2,70 ευρώ το κιλό, ενώ η βιολογική πωλείται και στα 3,80 ευρώ το κιλό. Οι πατάτες πωλούνται στα 0,60 - 0,85 ευρώ το κιλό, τα ξερά κρεμμύδια στα 80 λεπτά, τα φρέσκα 1,20 ευρώ, οι μελιτζάνες 1,50 ευρώ, το σπανάκι 80 λεπτά - 1 ευρώ το κιλό, το μαρούλι 40 - 70 λεπτά το ένα, τα καρότα 80 - 90 λεπτά το κιλό, τα μήλα 1 - 1,70 ανάλογα με την ποικιλία, τα αχλάδια 1,50 ευρώ το κιλό.

Κατασχέσεις

Απόπειρα παράνομης ελληνοποίησης 2 τόνων νωπών αρνιών προέλευσης Βουλγαρίας, στα οποία δεν αναφερόταν η χώρα προέλευσης, ενώ και η σήμανση καταλληλότητας δεν ήταν η προβλεπόμενη, εντόπισαν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη. Επίσης, στην Αγορά του Ρέντη, κατασχέθηκαν 5 τόνοι νωπών αρνιών προέλευσης FUROM, τα οποία κρίθηκαν ως μη ασφαλή και ακατάλληλα για κατανάλωση, λόγω δυσδιάκριτων σφραγίδων σήμανσης καταλληλότητας.

Παράλληλα, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, οι γεωπόνοι της Νομαρχίας προχώρησαν στην απαγόρευση εισόδου συνολικά 87 νέων τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης που προορίζονταν για την ελληνική αγορά. Επρόκειτο για 3 τόνους ρυζιού, προέλευσης Ινδίας, 84 τόνους φασόλια προέλευσης Κίνας.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΗ ΑΕ
Εγκρίθηκε η στρατηγική συνεργασία με την RWE

Κυβέρνηση και διοίκηση επιλέγουν το γερμανικό κεφάλαιο στις διαμορφούμενες συμμαχίες στον ενεργειακό τομέα

Εγκρίθηκε χτες από το ΔΣ της ΔΕΗ το διαβόητο μνημόνιο συνεργασίας της επιχείρησης με τη γερμανική RWE, το οποίο «λύνει τα χέρια» της διοίκησης για την έναρξη μιας στρατηγικής συνεργασίας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στα Βαλκάνια. Η έγκριση του μνημονίου σηματοδοτεί για τη ΔΕΗ την επιλογή «παίκτη» στο σκληρό παιχνίδι του ενεργειακού ανταγωνισμού στην Ευρώπη, όπου σύμφωνα και με αναλυτές θα επικρατήσουν στο τέλος 4 ή 5 μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες και θα ελέγχουν τον ηλεκτρισμό και συμπληρωματικά την εμπορία του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, θα διερευνηθούν πλέον δυνατότητες συνεργασίας στους εξής τομείς:

  • Ανάπτυξη στην Αλβανία λιθανθρακικού σταθμού 500 - 800 MW. Εάν το έργο θεωρηθεί βιώσιμο, θα δημιουργηθεί μια ξεχωριστή εταιρεία που θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται τη μονάδα με την RWE να κατέχει το 51%, τη ΔΕΗ το 39% και την ΤΙΤΑΝ το 10%. Η Αλβανία είναι βεβαίως μόνο η αρχή και τίποτα δεν εμποδίζει τις δυο εταιρείες να επεκτείνουν και σε άλλα έργα τη συνεργασία τους στην ευρύτερη περιοχή.
  • Φυσικό αέριο. Αν και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος ανέφερε πρόσφατα ότι η είσοδος της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ (διεκδικεί το 30%) θα ακυρώσει τα σχέδια συνεργασίας με την RWE στο συγκεκριμένο τομέα, το πιο λογικό είναι να τα ενδυναμώσει, αφού η ΔΕΗ θα έχει ένα επιπλέον «ατού» στο φυσικό αέριο.
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα σχετικά έργα δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ θα κατέχει σε ό,τι αναπτυχθεί το 49%, μέσω της θυγατρικής της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ». Ο σχετικός όρος είναι ενδεικτικός των διαθέσεων που υπάρχουν, καθώς η ΔΕΗ δεν εμποδίζεται να αναπτύξει τέτοια έργα και μόνη της, ανεξαρτήτως ισχύος.

Η τροποποίηση του μνημονίου, το οποίο περιλάμβανε αρχικά τη δημιουργία δύο λιθανθρακικών μονάδων, αντιμετωπίστηκε από πολλούς, ΜΜΕ, αλλά και εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, λίγο - πολύ ως ουσιαστική αποτυχία της συνεργασίας των δύο εταιρειών μετά από τους αγώνες των εργαζομένων. Τίποτα όμως δεν εμποδίζει τη ΔΕΗ και το συνέταιρό της να επανέλθουν σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα σχέδια όταν κρίνουν ότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων τους, ενώ η συνεργασία στα Βαλκάνια αποτελεί αυτόματα ανώτερο ποιοτικό στοιχείο στη σχέση των δύο εταιρειών.

  • Επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ στη Ρόδο ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ, με μονάδα 120 MW. Στις 27 του Μάη ολοκληρώνεται ο σχετικός διαγωνισμός. Αναμένεται η λειτουργία του το 2011 και ταυτόχρονα θα περιοριστεί η λειτουργία του υφιστάμενου ΑΗΣ Σορωνής.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενεργειακή συμφωνία με Τουρκία

Την κατάρτιση πρωτοκόλλου ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας συμφώνησαν χτες στη Ρώμη όπου συναντήθηκαν, στο περιθώριο του 11ου Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μ. Χιλμί Γκιουλέρ. Η συμφωνία προβλέπει την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία το καλοκαίρι και την επιστροφή της τους χειμερινούς μήνες της περιόδου 2008 - 2009.

Επίσης, θα υπογραφεί σύντομα μνημόνιο συνεργασίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε έτοιμη για την τετραμερή συμφωνία Ελλάδας, Τουρκίας, Ιταλίας, Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την τροφοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου που θα καταλήγει στην Ιταλία.

Το ωράριο των καταστημάτων

Τις επόμενες μέρες τα καταστήματα θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Σήμερα Μ. Τετάρτη και αύριο Μ. Πέμπτη: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Στον Πειραιά, τα καταστήματα θα ανοίγουν το πρωί μια ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 8.00 π.μ.

Τη Δευτέρα του Πάσχα τα εμπορικά θα παραμείνουν κλειστά, ενώ την Τρίτη του Πάσχα επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ