ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Η κυβέρνηση διαιωνίζει το πρόβλημα

Ακολουθώντας τη συνήθη βολική τακτική της διαδρομής μακριά από την ουσία και με όπλο τα ευχολόγια και την αναδίπλωση σε τακτικές που στο παρελθόν οι πολιτικές που εκπροσωπούν δημιούργησαν ή υποστήριξαν, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης παρουσίασαν χτες τη δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, τα οποία θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο κατά της βίας.

Για άλλη μια φορά οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν ξέφυγαν από την πεπατημένη προηγούμενων χρόνων. Καμιά κουβέντα δεν ειπώθηκε και κανένα μέτρο δεν πάρθηκε που να αφορά το γενικότερο πλαίσιο του σημερινού ανταγωνιστικού αθλητισμού, ο οποίος συνδέεται με την άκρατη εμπορευματοποίηση και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των χορηγών που έχουν σαν στόχο την απόκτηση κέρδους. Παράμετροι που είναι σίγουρα συνδεμένοι και με τη χρήση αναβολικών από τους αθλητές.

Μένοντας μακριά από ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν το ντοπάρισμα, οι αρμόδιοι προσπάθησαν να πείσουν για την αποτελεσματικότητα των καινούριων εξαγγελιών. Φάνηκε όμως ότι στόχος είναι το λίφτινγκ του προϊόντος που λέγεται αθλητισμός και όχι η πλήρης κατάργηση του φαινομένου ντόπινγκ.

Η αναθεώρηση μάλιστα πρακτικών που μέχρι τώρα οι ίδιοι επικροτούσαν παρουσιάστηκε σαν νέο όπλο για την καταπολέμηση του φαινομένου. Ουσιαστικά όμως και μέσω αυτών των καινούριων μέτρων αυξάνεται ο ανταγωνισμός (που οι ίδιοι θεωρούν κυρία αιτία της χρήσης αναβολικών) στον αθλητισμό.

Για παράδειγμα, το μέτρο που αφορά την αλλαγή των προνομίων που υπήρχαν για αθλητές με εθνικές ή διεθνείς επιτυχίες (εισαγωγή στις Ενοπλες Δυνάμεις ή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ) τα οποία μειώνονται σημαντικά, ωστόσο όμως δεν καταργούνται, αφού πλέον θα αφορούν αθλητές με θέσεις στην πρώτη τριάδα (και όχι οκτάδα όπως ήταν μέχρι σήμερα). Αλλάζει και η εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου θα υπάρχει συνδυασμός της αθλητικής και ακαδημαϊκής επίδοσης (μοριοδότηση) και όχι απευθείας, λόγω της διάκρισης και μόνο.

Στα μέτρα επίσης περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση και η καλύτερη συνεργασία με τις ομοσπονδίες οργανισμών όπως ο ΕΟΦ, το ΕΣΚΑΝ, και οι αυστηρότερες ποινές σε σχέση με αυτές που υπάρχουν σήμερα.

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Οξύνεται η κόντρα

Με... απίστευτες καταστάσεις - από αυτά που λέγονται - συνεχίζεται η κόντρα συμφερόντων που υπάρχει στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκας. Η όξυνση του φανατισμού ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές και παράγοντες, οι βαριές κουβέντες, που δημιουργούν επικίνδυνο κλίμα, είναι τα δυο κύρια στοιχεία πλέον της επόμενης ημέρας του τέλους του πρωταθλήματος. Επικίνδυνες τακτικές, ενδεικτικές όμως της κατάστασης που επικρατεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπου το επιχειρηματικό κέρδος μέσω της επιτυχίας είναι το μοναδικό ζητούμενο.

Χτες στην προπόνηση της «Ενωσης», όπου αποφασίστηκε να κατεβεί κανονικά η ομάδα στα πλέι οφ που αρχίζουν σήμερα, στο μένος των «κιτρινόμαυρων» βρέθηκε η ΕΠΟ και ο Ολυμπιακός. Η πρώτη ουσιαστικά χαρακτηρίστηκε «μαγαζάκι» των «ερυθρολεύκων», ενώ ειδικά για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Βασίλη Γκαγκάτση, αφέθηκε να εννοηθεί ότι έκανε εξυπηρέτηση στον Ολυμπιακό (η αρμόδια επιτροπή τον δικαίωσε στον αγώνα με την Καλαμαριά). Εκπληξη προκαλούν και τα λεγόμενα του Βραζιλιάνου Ριβάλντο, ο οποίος άφησε υπονοούμενα για την καθαρότητα των πρωταθλημάτων που κατέκτησε με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Στην αντεπίθεση πέρασε η ΕΠΟ, που με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι θα προβεί σε μηνύσεις.

Μέσα σε όλα αυτά σήμερα διεξάγεται και η 1η αγωνιστική των πλέι οφ με τα παιχνίδια Αρης - Παναθηναϊκός (19.00, ΝΕΤ) και ΑΕΚ - Πανιώνιος (20.00). Η ειδική βαθμολογία: ΑΕΚ 8, Παναθηναϊκός 7, Αρης 2, Πανιώνιος 0.

ΠΑΟ
Μένει και... πουλάει

Την αναδίπλωση, αφού όπως φαίνεται οι συνθήκες επιβάλλουν την ανακωχή προκειμένου να διατηρηθούν, επέλεξε τελικά ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Βαρδινογιάννης, στον πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων που διεξάγεται με αφορμή τα διοικητικά της ομάδας και απώτερο σκοπό το... λόγο στο μερίδιο της πίτας των κερδών. Απαντώντας στις τελευταίες επιθέσεις της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (ΠΕΚ) ο «Τζίγκερ» προτίμησε το «μη χείρον βέλτιστον» ανοίγοντας την πόρτα για συνιδιοκτησία της ΠΑΕ με τη θέση για πώληση του 50% των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Η πολυμετοχικότητα θα υλοποιηθεί άμεσα με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ που θα καλυφθεί από τους υποψήφιους συμμετόχους. Η οριστική πρόταση θα παρουσιαστεί επισήμως στο επόμενο 20ήμερο.

ΒΟΛΕΪ

Με τον αέρα της νίκης του στη Γλυφάδα, με την οποία προηγείται 1-0, ο Ηρακλής φιλοξενεί σήμερα τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο τελικό για τον τίτλο του πρωταθλητή στην Α1 (19.00 ΣΠΟΡ +). Για τις θέσεις 3-4 η Λαμία θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό ο οποίος προηγείται με 1-0 νίκες (21.00).

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
«Καίγεται» η... ουρά

Με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ουρά της βαθμολογίας, όπου κορυφώνεται η μάχη για την παραμονή στην κατηγορία, πέφτει σήμερα η αυλαία της κανονικής περιόδου στην Α1 στο μπάσκετ με τη διεξαγωγή της 25ης αγωνιστικής. Αναλυτικά το πρόγραμμα (17.00): ΑΙΓΑΛΕΩ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ, (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ, (ΣΠΟΡ+) ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ - ΑΕΚ, (ΣΠΟΡ+) ΟΛΥΜΠΙΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) ΜΑΡΟΥΣΙ - ΑΕΛ, (ΕΤ1) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ, (ΣΚΑΪ) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΡΕΘΥΜΝΟ.

  • Η ΚΑΕ Αρης ζήτησε τον ορισμό τουλάχιστον δύο εισαγγελέων για την αναμέτρηση, μετά την εγκληματική επίθεση από αγνώστους που δέχτηκαν το βράδυ της Μ. Δευτέρας οι παίκτες των «κιτρίνων» Μάσεϊ και Ράιτ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ