ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2008
Σελ. /32
«Το μαύρο άσπρο... »

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εν τω μεταξύ ο "Ριζοσπάστης", προσπαθώντας να εκφράσει την απομονωτική πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ, συνεχίζει τη γνωστή τακτική διαστρέβλωσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωσυνθήκη. Σε "ρεπορτάζ" από τη συνέντευξη Τύπου, με τον εύγλωττο τίτλο "ΣΥΡΙΖΑ: Ναι μεν αλλά και για την ευρωσυνθήκη", επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο». Αυτός είναι ο πρόλογος ρεπορτάζ στην προχτεσινή «ΕΠΟΧΗ». Δικαίωμά τους να διαφωνούν με τον τρόπο που ο «Ρ» σχολίασε θέσεις που εκφράστηκαν στη συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωσυνθήκη. Αλλά το μαύρο - άσπρο κάνουν αυτοί που σκορπάνε αυταπάτες στο λαό, πως η ΕΕ των μονοπωλίων μπορεί να αποκτήσει κοινωνικό και φιλολαϊκό χαρακτήρα, πως μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκό ευρωσύνταγμα, πως η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας μπορεί να υπάρξει χωρίς ευρωστρατό κ.ο.κ..

Το μαύρο άσπρο κάνουν αυτοί που ο ένας τάσσεται ευθαρσώς υπέρ του ευρωστρατού (Δ. Χατζησωκράτης στη ΝΕΤ), βγαίνουν οι μισοί να τον διαψεύσουν και οι άλλοι μισοί να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη διάψευση.

Το μαύρο άσπρο κάνουν αυτοί που χαρακτηρίζουν «αιχμηρή, προωθημένη, ριζοσπαστική» την πρόταση για «αποδέσμευση των πολιτικών στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ» (Αλ. Αλαβάνος στη συνέντευξη Τύπου) τασσόμενος υπέρ του ευρωενωσιακού ιμπεριαλιστικού κέντρου.

Το μαύρο άσπρο κάνουν όσοι γράφουν «η ενοποίηση της Ευρώπης είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε προηγούμενη περίοδο» (...) «διεκδικούμε τον μετασχηματισμό της ΕΕ σε μια ισχυρή, πολιτική, οικονομική, κοινωνική και οικολογική ένωση» (...) «η ΕΕ χρειάζεται Σύνταγμα» (Μ. Σαμπατακάκης, ΠΓ και υπεύθυνος του ΣΥΝ για την ευρωπαϊκή πολιτική, στην κυριακάτικη «Αυγή»).

Τι καταλαβαίνει άραγε όποιος διαβάσει απ' τη συνέντευξη Τύπου την πρόταση του Γ. Μπανιά για την ΚΕΠΠΑ: «Κάνει σημαντικό βήμα η Συνθήκη. Και στους δύο αυτούς τομείς η πολιτική ασκείται υπέρ των θεμελιωδών αρχών και συμφερόντων της Ενωσης» (...) «Είναι φανερό ότι η Κοινή Εξωτερική Πολιτική, και Πολιτική Αμυνας, αποσκοπεί σε αναβάθμιση του ρόλου της Ενωσης στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ».

Τι συμπεράσματα βγάζει όποιος ακούει ένα ηχηρό ΝΑΙ στην ΕΕ και το Σύνταγμά της, έστω και με την «ουρά» επιθέτων όπως «φιλειρηνικό, οικολογικό, κοινωνικό, δημοκρατικό»;

Μαζί και αχώριστα

Ενα μάτσο συκοφαντίες σε βάρος του ΚΚΕ και του «Ρ» έγραψε ο αρθρογράφος της εφημερίδας «ΑΛΦΑ ΕΝΑ» και μέλος της ΕΓ της ΚΕ του ΛΑ.Ο.Σ. (αριστερός πατριώτης - Αλέξης Οικονόμου υπογράφει, άλλη λαθροχειρία, αν και η αριστεροσύνη, όπως φαίνεται, έγινε στις μέρες μας του «συρμού»), επειδή χαρακτηρίσαμε πολιτική απατεωνιά τη λαθροχειρία που ίδιος έκανε γράφοντας σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας του περί ομοιοτήτων ανάμεσα σε θέσεις του ΚΚΕ και του ΛΑ.Ο.Σ. (πονηρός θέλει να το παίζει ο τύπος και οι συν αυτώ για να δημιουργούν συνειρμούς προοδευτικότητας της πολιτικής ενός αντιδραστικού κόμματος), αλλά και από την κριτική που ασκήσαμε στις θέσεις που εξέφρασε ο Γ. Καρατζαφέρης στη Βουλή σχετικά με το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Και λέμε του «συρμού» γιατί με το να επιχειρεί ένας εθνικιστής να ταυτιστεί με τις θέσεις του ΚΚΕ θα χρησιμοποιήσει αναγκαστικά μεθόδους τόσο σκουριασμένες όσο και οι θέσεις και οι ιδέες που πρεσβεύει ο χώρος στον οποίο επέλεξε να ανήκει. Δικαίωμά του. Αλλά όσο κάνει λαθροχειρίες, θα κάνει απατεωνιές. Σαν τους κουτοπόνηρους, αν και άλλος είναι ο ρόλος τους, γι' αυτό το «παίζουν» λαϊκίζοντας. Πάντως, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως εθνικισμός και αντικομμουνισμός πάνε πάντα μαζί και αχώριστα.

«Πόλεμος συμμοριών»

«Πόλεμος συμμοριών» είναι ο τίτλος άρθρου που φιλοξενεί η κυριακάτικη «Αυγή» γύρω από τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και τις δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού. Μετά από αυτό τον τίτλο, το να κάνουμε κριτική στο περιεχόμενο του άρθρου και τις ίσες αποστάσεις που διατηρεί ανάμεσα σε θύτες και θύματα είναι μάλλον περιττό...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
1η του Μάη

Η αυριανή 1η του Μάη είναι μέρα κόκκινη, βαμμένη με το αίμα χιλιάδων εργατών. Μέρα διεκδίκησης, αναμέτρησης με το κεφάλαιο και τους εκφραστές του. Η εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της. Προετοιμάζεται για τους αυριανούς αγώνες. Με τη βεβαιότητα ότι η ριζοσπαστικοποίηση της πάλης της, το δυνάμωμα της σύγκρουσης με τον ανειρήνευτο εχθρό της, θα τη φέρει πιο κοντά στο να εκπληρώσει τον ιστορικό της ρόλο: Να κατακτήσει την εξουσία από τους δυνάστες της. Να πάρουν οι εργάτες στα χέρια τους τον πλούτο που αυτοί παράγουν με τα χέρια και το μυαλό τους.

Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς. Αυτό είναι το αόρατο νήμα που συνδέει τους εξεγερμένους εργάτες του Σικάγου, τους καπνεργάτες του Μάη του '36, τους εκτελεσμένους κομμουνιστές και άλλους πατριώτες στην Καισαριανή το '44, κάθε μικρή και μεγάλη αναμέτρηση στο πεδίο της ταξικής πάλης. Αυτό το περιεχόμενο προσπάθησαν με λύσσα και χωρίς επιτυχία να αλλοιώσουν στο πέρασμα του χρόνου το κεφάλαιο και τα κόμματά του, οι συνδικαλιστικοί και άλλοι εκπρόσωποί του. Αυτό που τους τρομάζει είναι τα ιδανικά με τα οποία θωρακίζει τους εργάτες η Πρωτομαγιά. Είναι το μήνυμα της ρήξης και της ανατροπής που διαχρονικά φέρει μαζί της η κορυφαία εργατική επέτειος.

Αυτό το μήνυμα είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Η επιθετικότητα του κεφαλαίου μεγαλώνει. Ο,τι κέρδισαν με αγώνες και αίμα οι εργάτες σήμερα παίρνεται πίσω. Η πλουτοκρατία ζητάει να κερδίσει νέο έδαφος στην πάλη που κάνει για να αγοράζει ακόμη πιο φτηνά την εργατική δύναμη, να βαθύνει την εκμετάλλευση. Το μαρτυράνε οι μετανάστες κολίγοι της Ηλείας. Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η κατάργηση του οκτάωρου, της σταθερής και μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα. Οι μεροκαματιάρηδες των 500 και 600 ευρώ το μήνα, οι χιλιάδες ωρομίσθιοι και «μερικώς απασχολούμενοι». Το μαρτυράει ακόμα η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στα Βαλκάνια και αλλού. Η κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι απειλές των Αμερικανών και Ευρωπαίων μακελάρηδων σε βάρος της Κούβας και όποιου λαού διεκδικεί το αυτονόητο, να ορίζει δηλαδή ο ίδιος την τύχη του, να αποφασίζει για το μέλλον του.

Η Πρωτομαγιά θυμίζει πως οι εργάτες και οι εργάτριες έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Ιστορία. Πως δεν αρκεί να διεκδικούν τη βελτίωση της θέσης τους σ' ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Πως δεν αρκεί να υπερασπίζονται κεκτημένα ή να χαράσσουν γραμμές άμυνας. Αλλά ότι έχουν καθήκον να αντεπιτεθούν. Να διεκδικήσουν τα πάντα γιατί τα πάντα τους ανήκουν. Σ' αυτόν τον αγώνα καλεί τους εργαζόμενους του ΠΑΜΕ. Αυτό το αναλλοίωτο μήνυμα φέρει μαζί του ο αυριανός ταξικός γιορτασμός στην Αθήνα και σε 69 ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ