ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2008
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Χρυσωρυχείο η λιτότητα για τους τραπεζίτες

Αν και το 2007, τα καθαρά κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 34,9% ο φόρος εισοδήματος ...μειώθηκε κατά 1,1%, με το μέσο κέρδος των τραπεζών ανά εργαζόμενο να εκτοξεύεται στα 56.084 ευρώ από 46.201 ευρώ το 2006

Για πολλοστή χρονιά, οι τραπεζίτες βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό. Βέβαια, δε λείπουν και οι περιπτώσεις που το ποσοστό αύξησης των κερδών είναι τριψήφιος ή και τετραψήφιος αριθμός! Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν και οι ισολογισμοί των τραπεζών που βλέπουν κατά διαστήματα το φως της δημοσιότητας, παρά τις προσπάθειες των κυβερνώντων να υποβαθμίσουν τη συμβολή της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν στη μεγιστοποίηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, με πρωταθλητές τις τράπεζες. Κι όμως, ο Ν. Γκαργκάνας - τηρώντας την παράδοση που θέλει τον εκάστοτε διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας θεματοφύλακα των αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων - χαρακτήρισε... «μύθο» τα αναφερόμενα για υψηλή κερδοφορία των τραπεζών. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να κάνει και συστάσεις στους εργαζόμενους - που διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις και αγωνίζονται για την ανατροπή των πολιτικών που μεγιστοποιούν τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου - να μη «δαιμονοποιούν την κερδοφορία»! Κι αυτό, όταν το μέσο κέρδος των τραπεζιτών, από κάθε εργαζόμενο, αυξήθηκε το 2007 κατά περίπου 10.000 ευρώ...

Οι ισχυρισμοί του κυρίου Γκαργκάνα και όλων εκείνων που υποστηρίζουν πως για όλα τα δεινά της ελληνικής οικονομίας «φταίνε», τάχα, οι μεγάλοι μισθοί και οι παχυλές συντάξεις, καταρρέουν από τα επίσημα στοιχεία του κράτους και τους ισολογισμούς με τη φανερή κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αποκαλυπτικά, από αυτήν την άποψη, είναι και τα στοιχεία με τους ισολογισμούς των 14 ελληνικών τραπεζικών ομίλων και του Χρηματιστηρίου που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ» (βλέπε σχετικό πίνακα), από τους οποίους προκύπτει πως το 2007 τα καθαρά προ φόρων κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 34,9% ή κατά 1,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2006! Είναι ολοφάνερο, πως το ποσοστό αύξησης των τραπεζικών κερδών τη χρονιά που πέρασε ήταν υπερδεκαπλάσιο του πληθωρισμού και ακόμη μεγαλύτερο από το ποσοστό της ισχνής ονομαστικής αύξησης των μισθών και συντάξεων.

Σημαντικό μερίδιο στην αυξανόμενη - με προκλητικούς ρυθμούς - κερδοφορία των τραπεζών, έχουν και οι αντιλαϊκές εισοδηματικές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τις ευλογίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που συμφωνούν ή ανέχονται τις αυξήσεις «φιλοδωρήματα» στους μισθούς και τις συντάξεις. Η υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων, αναγκάζουν πολλές οικογένειες εργαζομένων να αμυνθούν στην υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, με την προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό. Αξιοποιώντας, λοιπόν, δεόντως την πολύμορφη και πολύπλευρη πίεση που δέχονται τα λαϊκά εισοδήματα, οι τραπεζίτες εμφανίζονται σαν «άγγελοι προστάτες» των λαϊκών νοικοκυριών, προσφέρουν αφειδώς δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, για λόγους υγείας, για σπουδές των παιδιών, για τις γιορτές κλπ.), με όρους που είναι στην κυριολεξία τοκογλυφικοί.

Ετσι, φτάσαμε στο σημείο ο κύριος Γκαργκάνας, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του υπερδανεισμού των νοικοκυριών, παραθέτοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στο εντεκάμηνο 2007, οι πλειστηριασμοί ακινήτων σε τράπεζες έφθασαν τις 3.229 περιπτώσεις έναντι 1.014 πλειστηριασμών το 2006 (επειδή οι δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου). Ξεχνώντας πως ο ίδιος μέχρι πρόσφατα υποστήριζε - μαζί με τους κυβερνώντες - πως ο δανεισμός των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ!, ο Ν. Γκαργκάνας παραδέχεται τώρα και δημόσια πως «η μεγάλη κερδοφορία των τραπεζών προέρχεται από την τρομακτική επέκταση του όγκου του δανεισμού» και καλεί τα νοικοκυριά να κάνουν με «πολύ μεγάλη προσοχή τις εκτιμήσεις τους, όταν πρόκειται να πάρουν ένα δάνειο»...

Κέρδη - πρόκληση

Του λόγου το αληθές, για τα ευεργετικά αποτελέσματα των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών (εισοδηματική, δημοσιονομική κλπ.) στην ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των ίδιων των ισολογισμών που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ». Πλευρές της συμβολής των εφαρμοζόμενων πολιτικών στη μεγιστοποίηση των κερδών, εμφανίζονται και στον πίνακα με την εξέλιξη της κερδοφορίας για τις 14 τράπεζες και του Χρηματιστηρίου, από τον οποίο προκύπτει μεταξύ άλλων ότι μέσα στο 2007:

  • Το ποσοστό αύξησης των καθαρών κερδών, μετά από τη φορολογία, ήταν μεγαλύτερα από το ποσοστό αύξησης των κερδών πριν τη φορολογία, τόσο για το σύνολο των τραπεζών όσο και για κάθε τράπεζα χωριστά. Συγκεκριμένα, για το σύνολο των τραπεζών του πίνακα, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν το 2007 σε 6,8 δισ. ευρώ (5,04 δισ. ευρώ το 2006) καταγράφοντας αύξηση 34,9%. Μετά τη φορολογία, όμως, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,7 δισ. ευρώ (3,9 δισ. ευρώ το 2006) καταγράφοντας αύξηση 45,5%. Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των καθαρών κερδών εμφανίζει η τράπεζα Αττικής (655,3% πριν τη φορολογία και 2.285,8% μετά τη φορολογία), με δεύτερη τη «Μαρφίν» (229,9% πριν τη φορολογία και 237,4% μετά τη φορολογία).
  • Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών (σύγκριση φόρου εισοδήματος προς καθαρά προ φόρων κέρδη), μειώθηκε κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Ετσι, από 22,6% που ήταν ο μέσος συντελεστής φορολογίας των κερδών για το σύνολο των τραπεζών το 2006, μειώθηκε το 2007 σε 16,6%.
  • Τα κέρδη ανά εργαζόμενο πριν τη φορολογία, για το σύνολο των τραπεζών, ανήλθαν το 2007 σε 56.084 ευρώ (46.201 ευρώ 2006), καταγράφοντας αύξηση περίπου 10.000 ευρώ ή 21,4%. Ομως, μετά τη φορολογία, τα κέρδη ανά εργαζόμενο, εμφανίζουν αύξηση 11.000 ευρώ ή 31%!
Οι προοπτικές κερδοφορίας μέχρι το 2010

Θεωρώντας «ένα το κρατούμενο» τη συνέχιση και σκλήρυνση των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών, οι τραπεζίτες προβλέπουν συνέχιση της προκλητικής κερδοφορίας και την ερχόμενη τριετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διοικήσεις των 3 - από τις 4 - μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις που κάνουν με τα επιχειρηματικά τους σχέδια, για τα αποτελέσματα της κερδοφορίας τους μέχρι το έτος 2010. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα επιχειρηματικά σχέδια των Αλφα, Πειραιώς και Γιούρομπανκ (η Εθνική δεν αναθεώρησε το πλάνο της), εκτιμάται ότι τα καθαρά τους κέρδη το 2010 θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ. από 4,7 δισ. ευρώ το 2007!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επιχειρηματικά σχέδια των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα και Πειραιώς (για τις 3 πρώτες αναθεωρήθηκαν και έχουν ορίζοντα μέχρι το 2010, ενώ η Εθνική έχει ορίζοντα μέχρι και το 2009), προβλέπεται ότι:

  • Για την Εθνική Τράπεζα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των εσόδων θα είναι της τάξης 20% και των κερδών της τάξης του 30%. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις το 2010 τα καθαρά κέρδη της Εθνικής θα ξεπεράσουν τα 2,9 δισ. ευρώ.
  • Για την Alpha Bank, εκτιμάται ότι το 2010 τα καθαρά κέρδη θα ξεπεράσουν το 1,4 δισ. ευρώ, με την κερδοφορία να αυξάνεται στην εξεταζόμενη τριετία με ρυθμό 23% το χρόνο.
  • Για τη Eurobank, προβλέπεται ότι τα καθαρά κέρδη το 2010 θα ξεπεράσουν τα 1,55 δισ. ευρώ.
  • Για την Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμάται ότι τα καθαρά κέρδη θα αυξάνονται την ερχόμενη τριετία με μέσο ετήσιο ρυθμό 29% και θα ξεπεράσουν το 2010 το 1,2 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία, που βεβαιώνουν πως η οικονομία αντέχει για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν από τους εργαζόμενους και τα ταξικά συνδικάτα - ενόψει της υπογραφής των νέων κλαδικών συμβάσεων - στον αγώνα τους για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις και όχι αυξήσεις - ψίχουλα σαν κι αυτές που συμφώνησε η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης 2008 - 2009.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ