ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2008
Σελ. /32
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιπαλεύουμε το σύνολο των αναδιαρθρώσεων

Ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές σε ορισμένα ΑΕΙ και τις εκλογές προέδρων σε αρκετά ΤΕΙ μεθοδεύεται από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα συγκροτήματα του Τύπου ένα αποπροσανατολιστικό παιχνίδι εντυπώσεων, πατώντας σε μεμονωμένες τυχοδιωκτικές ενέργειες (παρακράτηση εξοπλισμού γραφείου Πρύτανη ΑΣΟΕΕ) και ακατάσχετους βερμπαλισμούς κυρίως από την παράταξη των ΕΑΑΚ στα Πανεπιστήμια. Επιχειρείται η δημιουργία κλίματος φόβου και κινδύνου γύρω από τη διαδικασία εκλογής, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη συνολικότερη προώθηση των διατάξεων του νόμου που προχωρούν αυτήν την περίοδο. Ταυτόχρονα, αποσιωπάται η προθυμία όλων των υποψηφίων συνδυασμών σ' αυτές τις εκλογές για την απρόσκοπτη υλοποίηση του νέου νόμου - πλαίσιου, που ψήφισε πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση με τη συμφωνία στα ουσιώδη που έδωσε το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό της συναίνεσης στα κομβικά σημεία του νέου νόμου είναι και το γεγονός ότι ο ΣΥΝ με τις τροπολογίες, που τότε κατέθεσε, στεκόταν σε επιμέρους τροποποιήσεις, μην αμφισβητώντας την κεντρική κατεύθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

Το Κόμμα και η ΚΝΕ, αντιπαλεύοντας με συνέπεια τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, έγκαιρα προειδοποίησαν, προετοίμασαν και συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη σημαντικών αγώνων που είχαμε όλη την προηγούμενη περίοδο. Ανοιξαν μέτωπο στα πλαίσια αυτού του αγώνα και με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, που την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση ψήφιζε το νόμο περνώντας την επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου, αυτές πανηγύριζαν για τους ελιγμούς του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο 16.

Εμείς παλεύουμε για την κατάργηση του νέου νόμου. Παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε στις αντιδραστικές τομές που επιχειρούν από κοινού κυβέρνηση και όργανα διοίκησης στη διαδικασία εφαρμογής του.

Τι φέρνει ο νόμος - πλαίσιο

Το νέο καθεστώς λειτουργίας των ΑΕΙ - ΤΕΙ εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, όπως διατυπώθηκαν στη Λισαβόνα και την Μπολόνια για την εκπαίδευση στην ΕΕ, υπαγορεύει στα πανεπιστήμια ένα μοντέλο λειτουργίας που προσομοιάζει περισσότερο σε επιχείρηση, όπου οι φοιτητές αντιμετωπίζονται ως πελάτες που πληρώνουν όλο και περισσότερο για το κάθε τι, ενώ πελατειακές σχέσεις αναπτύσσονται και μεταξύ των ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων (οι οποίες θα παραγγέλνουν έρευνες και απόφοιτους ...στα μέτρα τους).

Μέσα σ' αυτό το γενικό πλαίσιο, ο νόμος φέρνει και μια σειρά μέτρα και ρυθμίσεις που αν και δε φαίνεται με την πρώτη ματιά, υπηρετούν την ίδια ακριβώς κατεύθυνση. Η διαγραφή των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» γίνεται ακριβώς για να φτιάξει τη «βιτρίνα» των ιδρυμάτων - επιχειρήσεων, για να λειτουργούν καλύτερα οι «αξιολογήσεις», για να υπάρχει δικαιολογία μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Αντίστοιχα, η περιστολή και η αλλαγή του χαρακτήρα του ακαδημαϊκού ασύλου, προωθείται ακριβώς επειδή δεν μπορεί σε ένα «ιδιωτικοποιημένο» ίδρυμα να υπάρχει άσυλο, δεν μπορεί οι έρευνες και συνολικότερα οι δραστηριότητες π.χ. των πανεπιστημιακών να έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων - χρηματοδοτών!

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλα τα άρθρα του νόμου, από τα Τετραετή Επιχειρησιακά Προγράμματα και την επιβολή μάνατζερ στα ιδρύματα, μέχρι τα προαπαιτούμενα μαθήματα, την περικοπή στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και... τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης των φοιτητών, όλα υπηρετούν το μοντέλο του πανεπιστημίου που θα υποτάσσεται πλήρως στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Σ' αυτή τη λογική είναι ενταγμένη και η ρύθμιση του νέου νόμου για τις εκλογές των διοικητικών οργάνων των Ιδρυμάτων.

Ο αγώνας για την κατάργησή του δεν αφορά μόνο τους φοιτητές - σπουδαστές. Η ανατροπή του είναι στόχος που αφορά συνολικά το εργατικό - λαϊκό - νεολαιίστικο κίνημα.

Αντιπαλεύουμε την κυρίαρχη πολιτική σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όχι από θέση υπεράσπισης των σημερινών ιδρυμάτων, των υποβαθμισμένων προπτυχιακών σπουδών, των πανάκριβων μεταπτυχιακών, των πτυχίων ανεργίας, της πλειάδας των πανεπιστημιακών που συνδέονται άμεσα με τις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο. Παλεύουμε στόχους πάλης και αιτήματα που συγκρούονται σήμερα με την κυρίαρχη πολιτική, που δυσκολεύουν, εμποδίζουν ή καθυστερούν αντιδραστικά μέτρα. Είναι στόχοι πάλης που ριζοσπαστικοποιούν συνειδήσεις σε πορεία ρήξης και ανατροπής στα ιδρύματα και στην κοινωνία.

Από την άμυνα στην επίθεση

Καλούμε τους σπουδαστές και τους φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους στα ιδρύματα και το τμήμα εκείνο των διδασκόντων που αντιστέκεται ή εκφράζει διαθέσεις αντίστασης, να περάσουν από την άμυνα στην επίθεση.

Ο αγώνας ενάντια στα μέτρα και τις κατευθύνσεις υποταγής των ιδρυμάτων στην κερδοφορία του κεφαλαίου είναι αναπόσπαστα δεμένος με τον αγώνα για Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Απαιτείται ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, χρειάζεται λαϊκή - κοινωνική ιδιοκτησία στην οικονομία και κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής, εξάλειψη της καπιταλιστικής αναρχίας και του ανταγωνισμού της αγοράς. Το Πανεπιστήμιο μόνο έτσι ενταγμένο στη λαϊκή οικονομία, θα υπηρετεί την ευημερία της πλειοψηφίας της κοινωνίας κάνοντας την επιστήμη δημιουργικό μοχλό απελευθέρωσης των παραγωγικών και πνευματικών δυνατοτήτων του λαού, εξαφανίζοντας την ανεργία, εξασφαλίζοντας στους φοιτητές εργασία δημιουργική στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Η στάση των δυνάμεών μας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, πάνω σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει από τις καθημερινές εξελίξεις στα ιδρύματα, χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να ιεραρχούν τα προβλήματα, απευθυνόμενες στην πλατιά μάζα των φοιτητών - σπουδαστών χωρίς να αποσπώνται από τον ενιαίο χαρακτήρα των μέτρων και την ενιαία απάντηση που πρέπει να δίνεται. Στη βάση αυτή, καθορίζουμε και τη στάση μας μπροστά στην εκλογική διαδικασία για νέα όργανα διοίκησης στα ιδρύματα.

Μπροστά στις πρυτανικές εκλογές

Το ποιοτικό στοιχείο που διαφοροποιεί αυτές τις εκλογές δεν είναι η διαδικασία με την οποία θα γίνουν, ο αριθμός των φοιτητών που θα προσέλθει στις κάλπες και οι συντελεστές βαρύτητας με τους οποίους θα υπολογιστούν οι φοιτητικές ψήφοι.

Το κύριο είναι ότι τα όργανα διοίκησης που θα προκύψουν από τις εκλογές θα είναι αυτά που θα αναλάβουν το έργο εφαρμογής του νόμου - πλαίσιου και συνολικότερα των αναδιαρθρώσεων («αξιολόγηση», ΙΔΒΕ, πιστωτικές μονάδες, αναμόρφωση μεταπτυχιακών, κ.ά.). Οι πρυτανικές αρχές που θα προκύψουν θα είναι αυτές που θα «χτίσουν» τη νέα στενότατη σχέση των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, που θα διευκολύνουν και θα ενθαρρύνουν την πλήρη υποταγή των ιδρυμάτων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Σ' αυτή τη βάση, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια δεν πρόκειται να στηρίξουν πρυτανικές αρχές που θα εκλεγούν για να υλοποιήσουν την κυρίαρχη πολιτική. Οι δυνάμεις μας δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία, θα παλέψουν για να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και συνολικά της κοινωνίας.

Απέχοντας από τις πρυτανικές εκλογές καλούμε τους φοιτητές, τους εργαζόμενους αλλά και τμήματα του ΔΕΠ που είναι διατεθειμένα να παλέψουν για συνολικότερες αλλαγές στα πανεπιστήμια και την κοινωνία, να μη νομιμοποιήσουν μέσα από τις εκλογές τη συνολική εφαρμογή του νόμου.

Η στάση των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εδράζεται στη συνολική πολιτική μας τοποθέτηση, δράση και στάση ενάντια στις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση που κορυφώνονται σ' αυτή τη φάση με το νόμο - πλαίσιο. Αφορά τα όργανα διοίκησης, αλλά και τα πρόσωπα των υποψηφίων στις πρυτανικές και τις άλλες εκλογές για τις διοικήσεις. Είναι στάση καθολικής εναντίωσης απέναντι στο μοντέλο του πανεπιστημίου που προωθεί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

Θεωρούμε αποπροσανατολιστική τη συζήτηση που ανοίγει σε κάποιες περιπτώσεις, για το αν θα είναι καλύτερο οι εκλογές να γίνουν με το σύστημα που προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο ή με το παλιό σύστημα. Οπως κι αν γίνουν, τον ίδιο σκοπό και το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουν.

Σαφώς η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνουν οι εκλογές με το νέο σύστημα, που ανοίγει και το δρόμο για μελλοντικό χτύπημα της αντιπροσώπευσης των φοιτητών, το δρόμο της αμφισβήτησης των συλλογικών τους οργάνων. Αξιοποιεί μεμονωμένες αποπροσανατολιστικές ενέργειες, προκειμένου να εμφανίσει μια εικόνα «αναρχίας», «χάους», διαρκούς «ομηρίας» των πανεπιστημιακών και των ιδρυμάτων από φοιτητικές «μειοψηφίες». Οι στοχεύσεις της κυβέρνησης θα επιτευχθούν με όποιον τρόπο κι αν εκλεγούν οι νέες διοικήσεις, εφόσον αυτές θα είναι ταγμένες στην εφαρμογή της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ΑΕΙ.

Με όρους μαζικού κινήματος

Η στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια είναι στάση πολιτική, είναι αγώνας με όρους κινήματος κι όχι με τυχοδιωκτισμούς και «ψευτοτσαμπουκά» για την τηλεόραση και τα παράθυρα, που προσφέρονται αντίστοιχα για αξιοποίηση από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι στάση που υπηρετεί το στόχο αλλαγής των αρνητικών συσχετισμών, εντείνοντας τις προσπάθειες των δυνάμεών μας σ' όλη τη γραμμή της πάλης μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που έδειξαν χιλιάδες φοιτητές - σπουδαστές με την άνοδο της Πανσπουδαστικής στα Ιδρύματα.


Του
Νίκου ΣΟΦΙΑΝΟΥ*
*Ο Νίκος Σοφιανός είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ