ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντίσταση στο φούντωμα της ακρίβειας
  • Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος
  • Ανακοίνωση - αγωνιστικό κάλεσμα της ΚΟΑ

Εως και 100% ακριβότερα κοστίζουν από χτες οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά τις αυξήσεις - «φωτιά» που επέβαλε η κυβέρνηση στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Από τις 19 Μάη στο κύμα των αυξήσεων σε μεταφορές και συγκοινωνίες θα προστεθούν και αυξήσεις 5% στα κόμιστρα των ταξί, των φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ και των βυτιοφόρων υγρών καυσίμων, καθώς και στα εισιτήρια των υπεραστικών και αστικών ΚΤΕΛ, ενώ από την 1η Γενάρη 2009 τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών θα υπερδιπλασιαστούν και θα φτάσουν στο 1 ευρώ!

Με αφορμή τις αυξήσεις στα εισιτήρια και την ακρίβεια, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνεται:

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική που αυξάνει τις τιμές των εισιτηρίων και στηρίζει το φούντωμα της ακρίβειας. Να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, καταγγέλλοντας τις αυξήσεις - παρωδία του ενός ευρώ που στήριξαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη ΓΣΕΕ.

Σπέρνουν συνειδητά αυταπάτες όσα κόμματα και φορείς ισχυρίζονται ότι μπορούν να υπάρχουν τα κέρδη των μονοπωλίων και ταυτόχρονα να ρυθμίζεται η αγορά υπέρ των εργαζομένων.

Η πάλη κατά της ακρίβειας, για να έχει αποτέλεσμα προϋποθέτει ανυπακοή και αντιπαράθεση με τον "ευρωμονόδρομο", τις επιλογές και την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Η Κομματική Οργάνωση της Αθήνας

Τις ανατιμήσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Κομματική Οργάνωση της Αθήνας του Κόμματος, στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, τονίζεται:

«Οι προκλητικές αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, Προαστιακός) που αποφάσισε η κυβέρνηση με ισχύ την 1η Μάη, καθώς και στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ αστικών και υπεραστικών που θα ισχύσουν από τη 19η Μάη, επιβαρύνουν περισσότερο το λαϊκό εισόδημα. Εχουν ήδη προηγηθεί οι αυξήσεις στα διόδια, στα εισιτήρια των πλοίων, ενώ συνεχίζονται οι αυξήσεις στα καύσιμα, στα τρόφιμα και σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».

«Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης - συνεχίζει η ανακοίνωση - είναι διάτρητα και πρέπει οι εργαζόμενοι να τα απορρίψουν. Θέλει να δώσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στις εταιρείες συγκοινωνιών. Αυτή η πολιτική είναι δεμένη με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Γίνονται θρύψαλα τα επιχειρήματα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανταγωνιστικότητα θα υπάρχουν καλύτερες και φθηνότερες συγκοινωνίες. Με αυτά τα μέτρα φορτώνουν με νέα βάρη το λαό που χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτά».

Και παρακάτω υπογραμμίζεται: «Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν τώρα απάντηση. Να γίνει υπόθεση πάλης όλων των σωματείων και των μαζικών φορέων το πρόβλημα της αύξησης των εισιτηρίων και της ακρίβειας. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπέγραψαν αυξήσεις 1 ευρώ στο μεροκάματο, στην κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο για να μπλοκάρουμε τα αντιλαϊκά μέτρα.

Να δώσουμε πνοή και προοπτική στην πάλη. Καμία αύξηση στα εισιτήρια. Δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους εργαζόμενους το πρωί και το απόγευμα. Δωρεάν μετακίνηση για μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχους, ανέργους και ΑΜΕΑ. Ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας μεταφορών, ενταγμένος σε μια κρατικά σχεδιασμένη οικονομία κίνητρο της οποίας θα είναι η διευρυμένη ανάπτυξη της λαϊκής ευημερίας και όχι το καπιταλιστικό κέρδος».

Καταλήγοντας η ΚΟΑ του ΚΚΕ επισημαίνει πως υπάρχει διέξοδος υπέρ του λαού και της νεολαίας και συμπληρώνει: «Το ΚΚΕ σάς καλεί να δράσουμε, να οργανώσουμε την πάλη. Την επικίνδυνη πορεία σε βάρος των εργαζόμενων μόνο ένας τρόπος υπάρχει να την ανακόψουμε και να την ανατρέψουμε: Να χειραφετηθεί ο λαός από τις επιλογές και τα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Να οργανωθεί και να παλέψει στα σωματεία, στους μαζικούς φορείς, στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στους τόπους κατοικίας για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. Να απαντήσουμε μαχητικά ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική που καταργεί δικαιώματα και καταδυναστεύει το λαό.

Γι' αυτούς τους λόγους σάς καλούμε να πάρετε μέρος στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, στις 15 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα».

ΑΓΟΡΑ
Πάνω οι τιμές κάτω η κατανάλωση

Στα σκαριά και νέο κύμα ανατιμήσεων από τους βιομήχανους. Το Μάρτη οι βιομηχανικές τιμές αυξήθηκαν 9,9%, έναντι αύξησης 0,7% πέρσι, ενώ η λαϊκή κατανάλωση εμφάνισε το Φλεβάρη πτώση 4,3%

Πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) σε μια εξέλιξη που συνδέεται άρρηκτα με τις απανωτές ανατιμήσεις, γενικότερα με την εφαρμοζόμενη πολιτική που περνά και μέσα από τις κατάπτυστες συλλογικές συμβάσεις μεγαλοεργοδοσίας και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Είναι ολοφάνερο ότι πλέον τα λαϊκά στρώματα εξαναγκάζονται να ξοδεύουν ολοένα και περισσότερα για να αγοράσουν ολοένα και λιγότερα εμπορεύματα. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι (βιομήχανοι, μεγάλα σούπερ μάρκετ κ.ά.). Σε αυτό το φόντο στο επόμενο διάστημα θα περάσουν στη λαϊκή κατανάλωση και νέες μεγάλες ανατιμήσεις. Την εξέλιξη αυτή προαναγγέλλουν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για το «δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» δηλαδή για το ύψος του πληθωρισμού όπως διαμορφώνεται στη φάση παραγωγής από τα εργοστάσια μεταποίησης και πριν από τη διακίνηση στο λιανεμπόριο.

Για το Μάρτη του 2008 ο τιμάριθμος στη βιομηχανία εκτινάχτηκε σε ποσοστό 9,9% (έναντι αύξησης 0,7% πέρσι). Οι μεγαλοβιομήχανοι συνεχίζουν να τιμολογούν τα παραγόμενα εμπορεύματα κατά τα καλά και συμφέροντά τους - ανάλογα με το εάν τα προορίζουν για εξαγωγή σε άλλα κράτη ή για την ντόπια κατανάλωση, στην οποία και φορτώνουν τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ (στοιχεία Μάρτη 2008), ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» αυξήθηκε:

  • Στην εγχώρια αγορά: 10,9%.
  • Στην εξωτερική αγορά: 7%.

Είναι δηλαδή φανερό ότι η ντόπια λαϊκή κατανάλωση επιδοτεί και την «ανταγωνιστικότητα» των βιομηχάνων στις αγορές του εξωτερικού. Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση «κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις εμφανίζουν τα «ενεργειακά αγαθά» (19,1%) και τα «ενδιάμεσα αγαθά» (11,9%). Τα «αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά» ανατιμήθηκαν σε ποσοστό 4,7%, στο οποίο έχει πρωτοστατήσει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών (αύξηση 6,8%).

Αντίστροφη, με την έξαρση της ακρίβειας, είναι η πορεία της λαϊκής κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο όγκος (σταθερές - αποπληθωρισμένες τιμές) των εμπορευμάτων που πουλήθηκαν από τα καταστήματα της λιανικής μέσα στο Φλεβάρη του 2008 - συγκριτικά με το Φλεβάρη 2007 - παρουσίασε πτώση 4,3%.

Αποκαλυπτικά για τη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί το γεγονός ότι η καταγραφόμενη μείωση στον όγκο λιανικών πωλήσεων επιμερίζεται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Καταστήματα τροφίμων, ποτών, καπνού: Μείωση 8,3%.
  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): Μείωση 1,8%.
  • Πολυκαταστήματα: Μείωση 3,9%.
  • Καταστήματα ένδυσης - υπόδησης: Μείωση 11,7%.
  • Καταστήματα φαρμακευτικών - καλλυντικών: Μείωση 4,6%.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δε γνωρίζει για την κερδοσκοπία στο ρύζι!

Χρειάστηκαν οι καταγγελίες ότι κύκλωμα εκβιάζει τους παραγωγούς ρυζιού, για να ζητηθεί η εισαγγελική παρέμβαση

Οι πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Θεσσαλονίκης ότι οι παραγωγοί ρυζιού της περιοχής εκβιάζονται από τους εμπόρους να πωλούν το προϊόν τους στην τιμή του ενός ευρώ/κιλό, αλλά να εκδίδουν τιμολόγια για δύο ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα να ζητήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός την παρέμβαση εισαγγελέα, για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λ. Κουιμτζής πρόσφατα είχε δημοσίως καταγγείλει τους εκβιασμούς που δέχονται οι παραγωγοί ρυζιού από τους εμπόρους να εκδίδουν τιμολόγια πώλησης σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που στην πραγματικότητα πουλούσαν, ειδάλλως το προϊόν τους θα έμενε αδιάθετο, με συνέπεια την οικονομική καταστροφή για τους ίδιους. Η παραπάνω καταγγελία φυσικά και για τους παραγωγούς δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αφού είναι «κοινό μυστικό» η παραπάνω πρακτική από τους εμπόρους. Σε αντίθεση φυσικά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία φαίνεται πως ανακάλυψε την ...Αμερική, ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Χωρίς να θέλουμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας, δε θα ήταν καθόλου παράδοξο γι' αυτήν την υπόθεση, αν κατέληγε στο ...αρχείο ή αν στο τέλος προκαλούσε δικαστικούς (ή και άλλους) μπελάδες στον ίδιο τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού...

ΠΑΜΕ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, αντιδρώντας άμεσα στο νέο χαράτσι σε βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας, καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών στο Χολαργό, οδός Εθνικής Αντίστασης 2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ