ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνεχίζουμε - δυναμώνουμε την πάλη

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για τις προχτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις και την εξέλιξη των αγώνων. Τους ναυτεργάτες που συμμετείχαν στην απεργία χαιρετίζουν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Από την προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Από την προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου χαιρετίζει «την εργατική τάξη, τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ» και ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα παρακάτω ζητήματα:

«Πρώτο, οι συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στο Βόλο, συνολικά σε 70 πόλεις της χώρας ήταν μαζικές, μαχητικές, με χαρακτηριστικό στοιχείο τη συμμετοχή νέων εργαζομένων, νέων δυνάμεων που συναντιούνται με το ΠΑΜΕ μέσα στο δρόμο του Αγώνα.

Η συσπείρωση νέων δυνάμεων (εργαζομένων, συνδικάτων, συνδικαλιστών) είναι ελπιδοφόρο στοιχείο, είναι κατάκτηση που καταγράφει την αύξηση της δύναμης και του κύρους του ταξικού κινήματος.

Είναι ελπιδοφόρο στοιχείο που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον αγώνα κατά του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής, στην ανάπτυξη ισχυρού διεκδικητικού κινήματος, στην προσπάθεια αλλαγής του συσχετισμού δύναμης, ώστε να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην ανασύνταξη - αναγέννηση του εργατικού κινήματος».

Ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

«Δεύτερο - συνεχίζει η ανακοίνωση - οι συγκεντρώσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, γενικότερα οι συγκεντρώσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ήταν για άλλη μια φορά άμαζες, πάμφτωχες, αποδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι γυρίζουν τις πλάτες στις δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν διαχρονικά την αντιλαϊκή πολιτική, υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις με άθλιους όρους και είναι συνένοχες για την κατάργηση κοινωνικών, ασφαλιστικών, εργασιακών δικαιωμάτων.

Τα "καυγαδάκια" που ξεσπούν κατά καιρούς στο στρατόπεδο της συναίνεσης και της υποταγής, ανάμεσα στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση", δεν έχουν καμία σχέση με τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους. Δεν αναιρούν τη συμφωνία αυτών των δυνάμεων στον ευρωμονόδρομο, στους βασικούς άξονες της στρατηγικής του κεφαλαίου. Είναι κινήσεις καιροσκοπισμού, εντυπωσιασμού που τονίζουν την ανυποληψία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Τρίτο, οι μαζικοί, ενωτικοί αγώνες που οργανώνει το ΠΑΜΕ, η συνεχώς διευρυνόμενη επιρροή του και η συσπείρωση νέων δυνάμεων ανησυχεί πολύ τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής. Για το λόγο αυτό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που είναι στα χέρια της πλουτοκρατίας, χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη και διαστρέβλωση της αλήθειας, για τη στήριξη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, την αποσιώπηση της δράσης, των μαζικών κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ».

Ισχυροποιούμε τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει αυτή τη σχεδιασμένη προσπάθεια και καλεί την εργατική τάξη, τους εργατοϋπαλλήλους «να στηρίξουν πιο αποφασιστικά τη δράση των ταξικών δυνάμεων σε κάθε σωματείο, σε κάθε Ομοσπονδία, σε κάθε Εργατικό Κέντρο.

Να κάνουν μαζικά το βήμα του απεγκλωβισμού από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και να συμπαραταχτούν στην προσπάθεια για την ανάπτυξη νέων μαζικών, ταξικών αγώνων.

Συνεχίζουμε την πάλη:

  • Για να καταργηθούν οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης που προβλέπουν απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση της αποζημίωσης, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, η κατάργηση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Για να καταδικάσουμε την πολιτική της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας και να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας.
  • Για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων, για την ακύρωση των απαράδεκτων όρων που σημαδεύουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ.
  • Για να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, ώστε να εκφράσει ο λαός μας την αντίθεσή του στην Ευρωσυνθήκη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε αυτή την κατεύθυνση το ταξικό κίνημα συνεχίζει το πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλειάς και στους τόπους κατοικίας, συνεχίζει τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα».

Σε Θεσσαλονίκη - Πειραιά

Τους εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά στη μεγάλη ταξική ενωτική πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Ενώ αγωνιστικό ταξικό χαιρετισμό απευθύνουν και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων για καθολική επιτυχία της 24ωρης πρωτομαγιάτικης απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά, τονίζοντας ότι οι ναυτεργάτες, οι συνταξιούχοι μαζί με την αλληλεγγύη των εργαζομένων, των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ «έστειλαν ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης και αγώνα». Ενώ ταυτόχρονα απομόνωσαν τις δυνάμεις του «κοινωνικού εταιρισμού» ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΑΠ που αποτελούν την πλειοψηφία στην ΠΝΟ, που πρότεινε 4ωρη στάση για την ημέρα της Πρωτομαγιάς και στο ΕΚ Πειραιά.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΜΜΕ
Γύμνια ίδια μ' αυτή της ΓΣΕΕ

Εξαφάνισαν για μια ακόμη φορά τους χιλιάδες εργάτες που διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ, συκοφαντώντας - όπου έγινε αναφορά - τις μεγάλες συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος

Για μια ακόμη φορά, τα ΜΜΕ των μεγαλοεργοδοτών δεν είδαν και δεν άκουσαν για τους χιλιάδες που διαδήλωσαν με τις σημαίες του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα
Για μια ακόμη φορά, τα ΜΜΕ των μεγαλοεργοδοτών δεν είδαν και δεν άκουσαν για τους χιλιάδες που διαδήλωσαν με τις σημαίες του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα
Το απαραίτητο υλικό ακόμα και για ολοσέλιδα αφιερώματα στα χτεσινά φύλλα των εφημερίδων έδωσαν τα ενδοοικογενειακά «καυγαδάκια» μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων που συγκροτούν την πλειοψηφία της συναίνεσης στη ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ). Μια γυμνή στην κυριολεξία συγκέντρωση και μια πορεία που μόνο η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε «μαζική» (!) μονοπώλησαν τα ρεπορτάζ στα φύλλα των συγκροτημάτων.

Στον αντίποδα, για ακόμα μια φορά οι χτεσινές εφημερίδες δεν «είδαν» τους χιλιάδες εργάτες οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά στις δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις σε 70 πόλεις όλης της χώρας.

Το «Εθνος» με τίτλο «Συστράτευση για αγώνες» δεν αφιερώνει περισσότερες από 100 λέξεις για την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα, ενώ σε άλλα σημεία γίνεται αναφορά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά.

Η «Αυγή» έχει μόλις 100 λέξεις για την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ. Στην ίδια κατεύθυνση η εφημερίδα «Το Βήμα» κάνει μια αναφορά μέσα στο θέμα για τη ΓΣΕΕ για την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Ο «Ελεύθερος», με τον υπότιτλο «Ανοιχτά μέτωπα» και μέσα στο θέμα που αναφέρεται στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αποδίδει στους διοργανωτές τα αρνητικά σχόλια της εφημερίδας για το μέγεθος της συγκέντρωσης των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα! Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «κατώτερη των προσδοκιών των διοργανωτών (!) ήταν και η ξεχωριστή συγκέντρωση του, προσκείμενου στο ΚΚΕ, ΠΑΜΕ».

Η «Απογευματινή» επέλεξε να αναφερθεί στην κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων και στη συμμετοχή των χιλιάδων εργατών στην Αθήνα μέσα σε θέμα με γενικότερο τίτλο «Προτίμησαν τις... διακοπές από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση». Ούτε λέξη δεν αναφέρουν για τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ο «Ελεύθερος Τύπος» και τα «Νέα».

Η «Ελευθεροτυπία», κατά την προσφιλή τακτική της αντιΠΑΜΕ προπαγάνδας, στην πολύ μικρή αναφορά της στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, αναφέρει ότι το ΠΑΜΕ «δεν κατάφερε να συνεγείρει τις μάζες, ήταν από τις μικρότερες Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις...».

Τέλος, η εφημερίδα «Καθημερινή», υπό τον τίτλο «Χωρίς επεισόδια η πορεία στην Πρεσβεία», έχει αναλυτικό και πλήρες ρεπορτάζ, παραθέτοντας αρκετά στιγμιότυπα τόσο από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ όσο και από την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Εκδηλώσεις για την 1η Μάη
  • Πολιτιστικό εννιαήμερο μέχρι και τις 9 του Μάη διοργανώνει η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, στο Αχίλλειο, στην παραλία του Βόλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, εκθέσεις έργων τέχνης και φωτογραφίας, συναυλίες και θέατρο σκιών.
  • Εκδήλωση διοργανώνει την Κυριακή 4 Μάη στις 6 μ.μ. η Επιτροπή Νέων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στα γραφεία του συλλόγου (πλατεία Μητροπόλεως 10, Μοναστηράκι). Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο», με τραγούδι, απαγγελία και το ιστορικό των γεγονότων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ