ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση!

Νέες, «τολμηρότερες αλλαγές» στο Ασφαλιστικό, παράλληλα με αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων «προτείνονται» στην έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, ενώ δε λείπουν οι αξιώσεις για παράδοση των βασικών υποδομών της χώρας στα μονοπώλια

Τις αξιώσεις τους για περαιτέρω επιτάχυνση και εμβάθυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας επαναδιατυπώνει, προς την κυβέρνηση της ΝΔ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ετσι, ενώ αμέσως μετά τα «αρχικά συμπεράσματα» του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία (δόθηκαν στη δημοσιότητα το Δεκέμβρη του 2007) ακολούθησε η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου από την κυβέρνηση της ΝΔ, τώρα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός αξιώνει με την έκθεσή του νέες, «τολμηρότερες αλλαγές» στο ασφαλιστικό σύστημα - και όχι μόνο...

Οι «προτροπές» των συντακτών της έκθεσης του ΔΝΤ είναι ανάλογες με τις προτροπές του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και άλλων κέντρων της πλουτοκρατίας. Από τη μια πλευρά έρχονται να διασφαλίσουν την «ανταγωνιστικότητα» και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Από την άλλη να συρρικνώσουν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα με την αποδυνάμωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και με άλλα μέτρα που ακουμπάνε κάθε πτυχή της ζωής, σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Οι αξιώσεις του ΔΝΤ (διατυπώνονται μετά από την περυσινή επίσκεψη κλιμακίου του στη χώρα, συζητήσεις και διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και άλλους φορείς), αφορούν στα εξής:

  • «Αποφασιστικότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Συγκεκριμένα, αξιώνουν την «ελαστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις απολύσεις», επί της ουσίας δηλαδή να δοθεί το «ελεύθερο» στην εργοδοσία. Παραπέρα επιδιώκουν την «αποδυνάμωση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» σε μια εξέλιξη που έρχεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο το «εργατικό κόστος», έτσι ώστε να βελτιωθούν παραιτέρω η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • «Τολμηρότερες αλλαγές» στο Ασφαλιστικό. Η συγκεκριμένη διατύπωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία: Δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου. Κινείται στη λογική κλιμάκωσης της αντιασφαλιστικής επίθεσης σε βάθος χρόνου και χωρίς τελειωμό. Σε αυτή τη φάση το ΔΝΤ αξιώνει από την κυβέρνηση να καταθέσει προτάσεις στη βάση «πλήρους αποτίμησης των χρηματοδοτικών αναγκών» από τη λεγόμενη γήρανση του πληθυσμού. Πρόκειται για το ίδιο, μονότονα επαναλαμβανόμενο αντιλαϊκό τροπάρι.
  • «Ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων», ο οποίος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι περιορισμένος σε σχέση με άλλες χώρες. Ζητούμενο, σε αυτή τη φάση, είναι να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στις υποδομές. Κάθε άλλο παρά τυχαία η κυβέρνηση της ΝΔ, με γοργούς ρυθμούς, προωθεί την παράδοση βασικών υποδομών - ΟΤΕ, λιμανιών - σε διεθνή μονοπώλια, στα οποία και εκχωρεί περισσότερο ζωτικό χώρο.
  • Νέες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Λόγος γίνεται για «κατάργηση ορισμένων φορολογικών απαλλαγών». Αν και δε δίνονται διευκρινίσεις είναι φανερό για «ποιον χτυπά η καμπάνα». Το κλιμάκιο του ΔΝΤ που είχε επισκεφθεί την Αθήνα αξίωνε τη σταδιακή κατάργηση των «στρεβλωτικών απαλλαγών» για όλους τους σημαντικούς φόρους και την «απλοποίηση» της φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.
  • «Βελτίωση στη διαχείριση και έλεγχο των δημόσιων δαπανών». Δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση για τις αντεργατικές ανατροπές στις πρώην ΔΕΚΟ. Για τη συνέχεια «προτείνουν» βελτίωση του τρόπου καταγραφής των δαπανών του προϋπολογισμού και την αναβάθμιση των συστημάτων παρακολούθησης των δαπανών.
  • Για το τραπεζικό σύστημα σημειώνουν ότι δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη διεθνή κρίση, προσθέτοντας όμως ότι βρίσκεται «αντιμέτωπο με κινδύνους» που απορρέουν από τη συνεχιζόμενη ταχεία πιστωτική επέκταση (δάνεια), από το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και από την έκθεσή του στις περισσότερο «ασταθείς αγορές της ΝΑ Ευρώπης». Για το ΔΝΤ ζητούμενο είναι η διασφάλιση των συμφερόντων για τις τράπεζες και τους μεγαλομετόχους τους είτε από ενδεχόμενη αδυναμία των καταχρεωμένων νοικοκυριών να αποπληρώσουν τις δόσεις τους είτε από άλλους λόγους.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στο προσκήνιο τα βαρέα και ανθυγιεινά

Στην προγραμματισμένη - από τη Συντονιστική - σύσκεψη της 7ης Μάη, για την ένταξη της βιομηχανίας στα ΒΑΕ, καλεί και η ΟΒΣΑ

Στην ανάληψη πρωτοβουλιών για το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών (ΒΑΕ) προσανατολίζεται η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό, θεωρώντας ότι είναι καιρός για να τεθεί το θέμα ακόμη πιο αποφασιστικά. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει σύσκεψη την Τετάρτη 7 του Μάη στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ακαδημίας 18). Οπως αναφέρεται στην πρόσκλησή της, «στόχος της σύσκεψης είναι η καλύτερη τεκμηρίωση της πρότασης του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ για τα βαρέα και ανθυγιεινά και ο σχεδιασμός των κινήσεων για την αγωνιστική διεκδίκησή της».

Στη σύσκεψη καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) - που είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής - επισημαίνοντας την ανάγκη ένταξης της Βιοτεχνίας στα βαρέα και ανθυγιεινά με παράλληλη μείωση του ορίου ηλικίας κατά 5 χρόνια. «Σε μία περίοδο όπου περικόπτονται ασφαλιστικά δικαιώματα και επιχειρείται ο αποχαρακτηρισμός πολλών επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ, δικαίωμα που μέχρι σήμερα έχουν οι εργαζόμενοι, είναι ανάγκη το συνδικαλιστικό μας κίνημα πιο αποφασιστικά και με μεγαλύτερη σταθερότητα να προβάλλει το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων του για το Αασφαλιστικό, στο οποίο ιδιαίτερη θέση έχει η ένταξη στα ΒΑΕ», σημειώνει η ΟΒΣΑ στην ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες για την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζει αυτή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση που χαράζει η ΕΕ, όπως και ότι «δεν περιμένουμε από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ να προβάλλει τα αιτήματά μας. Αυτή η πλειοψηφία με συνέπεια ακολουθεί την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική». Τονίζει ωστόσο: «είμαστε πεπεισμένοι ότι μαζί με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, μπορούμε να δημιουργήσουμε ρήγματα σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να έχουμε κατακτήσεις».

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Παράνομες οι εταιρείες είσπραξης οφειλών

Παράνομες είναι οι λεγόμενες εταιρείες είσπραξης οφειλών για λογαριασμό τραπεζών και επιχειρήσεων, από οφειλέτες τους. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα που διενήργησε σε περισσότερες από είκοσι τέτοιες εταιρείες, ενώ τα συμπεράσματα τα γνωστοποίησε πρόσφατα στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και στην Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας. Παράλληλα, διαπιστώνει ότι η είσπραξη απαιτήσεων από τέτοιες εταιρείες συνιστά αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος και θίγει τις θεσμοθετημένες από την πολιτεία και τους νόμους αποκλειστικές αρμοδιότητες δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή επισημαίνει σειρά πρακτικών που εφαρμόζουν οι συγκεκριμένες εταιρείες, άλλες από τις οποίες είναι παραπλανητικές, άλλες ασκούν ψυχολογική πίεση στους οφειλέτες από τους οποίους επιδιώκουν την είσπραξη συγκεκριμένων ποσών. Μάλιστα, κάνει λόγο για μεθόδους που στοιχειοθετούν παράβαση των αρχών της ευπρέπειας και του σεβασμού της προσωπικότητας του οφειλέτη, όταν, για παράδειγμα, φτάνουν μέχρι του σημείου να εκτοξεύουν απειλές για έκδοση δυσμενών στοιχείων από τον «Τειρεσία» με μελλοντικό αποκλεισμό των οφειλετών από πρόσβαση σε δανειακές υπηρεσίες. Ακόμη, αναφέρει ότι οι υπάλληλοι των εταιρειών αυτών υποδύονται υπαλλήλους τραπεζών ή δικηγορικών γραφείων προκειμένου να προσδώσουν υποτιθέμενο κύρος και να αντλήσουν κατ' επίφαση νόμιμη αιτιολογία της πράξης τους. Τέλος, επισημαίνει ότι γίνονται λήπτες προσωπικών δεδομένων των οφειλετών χωρίς να έχουν έννομο συμφέρον και χωρίς να φέρουν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ