ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Εποικοδομητική η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Το μετάλλιο που παραδόθηκε στην Αλ. Παπαρήγα
Το μετάλλιο που παραδόθηκε στην Αλ. Παπαρήγα
Επέστρεψε η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, στην οποία συμμετείχαν ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και η Δέσποινα Μάρκου, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Σημαντικές στιγμές, η βράβευση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος με το Μετάλλιο της Φιλίας, καθώς και η συνάντησή της με τον Ραούλ Κάστρο, Πρόεδρο της χώρας και Β΄ Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, την Πρωτομαγιά. Η βράβευση έγινε την Παρασκευή 2 Μάη, στο μνημείο του Χοσέ Μαρτί. Στο ντοκουμέντο της βράβευσης σημειώνεται:

«Το Κρατικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Κούβας, ασκώντας τις αρμοδιότητές του και αποδεχόμενο την πρόταση του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), κατέληξε στη Συμφωνία - Πρόταση, Νο 4288:

ΠΡΩΤΟΝ: Να αποδώσει το Μετάλλιο "ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ" στη φίλη Ελληνίδα ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, αναγνωρίζοντας ότι ως Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και μέλος του Πολιτικού του Γραφείου, ξεχώρισε για τις αρετές της στην πάλη για την ειρήνη και για την αμέριστη φιλία στο λαό της χώρας μας. Εχει επισκεφτεί με διάφορες ευκαιρίες την Κούβα, περιλαμβανομένων και των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του Φιντέλ, έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φόρα, απαιτώντας την άρση του αποκλεισμού και την απελευθέρωση των 5 Κουβανών ηρώων.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών, είναι το αρμόδιο για ό,τι σχετίζεται με την παράδοση του Μεταλλίου όπως προβλέπει η παρούσα πρόταση.

Υπογεγραμμένο στο Παλάτι της Επανάστασης, στην πόλη της Αβάνας την 14 Απρίλη του 2008, "Χρόνο συμπλήρωσης των 50 χρόνων της Επανάστασης", από τον ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΡΟΥΣ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

Με την επιβεβαίωση του Χοσέ Μ. Μπαρουέκο, Γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κούβας».

Το ντοκουμέντο της βράβευσης
Το ντοκουμέντο της βράβευσης
Την 1η Μάη η Αλέκα Παπαρήγα είχε συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο, στην εξέδρα των προσκεκλημένων στην Πλατεία της Επανάστασης όπου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον κουβανικό λαό, που κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μάχεται για το δίκιο του και το σοσιαλισμό, σημειώνοντας παράλληλα ότι αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους Ελληνες κομμουνιστές, τους προοδευτικούς ανθρώπους και τους λαούς γενικότερα.

Ρεπορτάζ στην «Γκράνμα»

Η εφημερίδα «Γκράνμα», επίσημο όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, το Σάββατο 3 Μάη, φιλοξενεί σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, μέλος του ΠΓ και Πρώτο Αντιπρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας. Στη συνάντηση αυτή επισημάνθηκε από τον Κουβανό αντιπρόεδρο, η μακριά παράδοση προσφοράς του ΚΚΕ στην Κούβα ενώ η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε την υψηλή εκτίμηση που έχει η Κούβα στη νεολαία και στο λαό της Ελλάδας. Στο ρεπορτάζ γίνεται επίσης αναφορά στα λόγια του πρώτου αντιπροέδρου του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, Ενρίκε Ρομάν, κατά τη διάρκεια της βράβευσης της Αλ. Παπαρήγα, ο οποίος σημείωσε: «Η Αλ. Παπαρήγα, δεν έχει λυπηθεί χρόνο και δυνάμεις για να εκφράσει την αλληλεγγύη της με τον λαό μας, με το κόμμα μας και τον ηγέτη μας». Ακόμα αναφέρεται ότι τη βράβευση έκανε ο Φερνάντο Ρεμίρες ντε Εστενός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος. Στην ανταπόδοσή της η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζεται ότι σημείωσε: «Αν σήμερα υπάρχει μια ενδυνάμωση του λαϊκού και εργατικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η Κούβα κατάφερε να σταθεί όρθια».

Πολύμορφη δραστηριότητα

Το πρωτοσέλιδο της «Γκράνμα» της 3/5
Το πρωτοσέλιδο της «Γκράνμα» της 3/5
Συναντήσεις είχε επίσης η αντιπροσωπεία με τον Ρικάρντο Αλαρκόν, πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κούβας, τον υπουργό Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε, με τον Φερνάντο Ρεμίρες ντε Εστενός, καθώς επίσης και με τον πρώτο Γραμματέα της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Κούβας, Χούλιο Μαρτίνες Ραμίρες. Ακόμα πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρώτο αντιπρόεδρο του ICAP, όπως επίσης και επίσκεψη στην εφημερίδα «Γκράνμα» όπου είχε συνάντηση με τη Διεύθυνση και συντάκτες, στους οποίους παραχώρησε και συνέντευξη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πρωτομαγιά δόθηκε δεξίωση προς τιμή της, από τη Συνομοσπονδία Εργατών Κούβας και το ΚΚ Κούβας, όπου βραβεύτηκαν με το Μετάλλιο του Ηρωα της Εργασίας, 38 πρωτοπόροι εργάτες και 2 κολεκτίβες.

Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο της Πληροφορικής στην Αβάνα όπου φοιτούν 11.000 φοιτητές και εργάζονται 1.500 καθηγητές. Ολοι διαμένουν στις εγκαταστάσεις της τεράστιας πανεπιστημιούπολης. Γνώρισε την εμπειρία της πραγματικής δημόσιας δωρεάν φροντίδας σε παιδιά και νέους με προβλήματα όρασης, σε ειδικό σχολείο στην Αβάνα, που φιλοξενεί 120 παιδιά από το νηπιαγωγείο έως το γυμνάσιο, και στη συνέχεια σε ανώτερο επίπεδο, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να προσφέρουν σε διάφορες ειδικότητες στην κοινωνία. Τα παιδιά αυτά παρουσίασαν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Επίσης η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το «Παλάτι της Πληροφορικής», ένα τεράστιο κέντρο για νέους όπου γνωρίζονται και αξιοποιούν το διαδύκτιο και τις νέες τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην περιοχή του Πινάρ ντελ Ρίο όπου συναντήθηκε με την Επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης και με μια Επιτροπή Στήριξης της Επανάστασης σε συνοικία της πόλης, όπου μίλησε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα στη συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο
Η Αλ. Παπαρήγα στη συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο
Η αντιπροσωπεία πήγε στο Συγκρότημα Λας Τεράσας, που μετά την Επανάσταση έγινε μια κοινότητα που παράγει αγροτικά προϊόντα και στο πασίγνωστο Τείχος της Προϊστορίας, στον φυσικό παράδεισο του Βινιάλες. Ακόμα στην ίδια περιοχή επισκέφτηκε τον πρώτο αγροτικό συνεταιρισμό που ιδρύθηκε το 1973 από τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Το όνομα του, «Δημοκρατία της Χιλής», δόθηκε προς τιμήν του αγώνα του λαού της, την περίοδο του πραξικοπήματος του Πινοτσέτ, άλλο ένα δείγμα της διεθνιστικής στάσης που ανέκαθεν ακολούθησε η σοσιαλιστική Κούβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ