ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2008
Σελ. /32
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση

Αρχισε χτες στην ολομέλεια της Βουλής η αναθεωρητική διαδικασία

Με το ΚΚΕ να καταγγέλλει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της προωθούμενης αναθεώρησης του Συντάγματος και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να καλεί το ΠΑΣΟΚ να σταθεί ...αντάξιο των πολιτικών του θέσεων και να επιστρέψει στην αναθεωρητική διαδικασία, ξεκίνησε χτες η σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Για την αναθεωρητική διαδικασία αναμένεται να διατεθούν συνολικά 6 συνεδριάσεις της ολομέλειας του κοινοβουλίου.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος που προωθείται, κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση - στην οποία άλλωστε ταυτίστηκαν με τις προτάσεις τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας αναθεώρησης στη λογική της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων καθώς και της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αναφερόμενος στα προηγούμενα συνταγματικά κείμενα, επισήμανε ότι το Σύνταγμα του 1975 χρειάζεται φυσικά αναθεώρηση γιατί «έρχεται να κατοχυρώσει την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου» αφού «η διακήρυξη της τυπικής ισότητας δεν μπόρεσε να φέρει και την ουσιαστική ισότητα», ενώ «αποτελεί τη βάση της κοινωνικής ανισότητας όσο δε λύνεται το ζήτημα της κατοχής των μέσων παραγωγής». Πρόσθεσε πως «οι όποιες θετικές διακηρύξεις του, είτε έμειναν γράμμα κενό είτε έγινε προσπάθεια να υποσκαφθούν» καθώς και ότι «η ευρεία αναθεώρηση που έκανε το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε για να μας οδηγήσει μπροστά» αφού «έγινε μια προσπάθεια να νομιμοποιηθούν μια σειρά αντιδημοκρατικές αποφάσεις - που προωθήθηκαν στην ΕΕ - και στη χώρα μας».

Οσον αφορά την ανάγκη αναθεώρησης, ο Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε: «εμείς λέμε ναι, χρειάζεται αλλαγή αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που κινούνται οι προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». «Το κύριο χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι να φύγουν από τη μέση όποια εμπόδια είχαν απομείνει από την προηγούμενη αναθεώρηση έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, η μεγαλύτερη συσσώρευση του κεφαλαίου στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων, η πορεία ενσωμάτωσης της χώρας μας στις διαδικασίες της καπιταλιστικής ενοποίησης».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ επισήμανε την ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις προτάσεις τους για συγκεκριμένα άρθρα θυμίζοντας την περίπτωση του άρθρου 16 για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας καθώς και το άρθρο που αφορά τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικά για το άρθρο 16 επισήμανε ότι δεν αφορά μόνον την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά ανοίγει τον δρόμο ώστε «να λειτουργεί η ανώτατη εκπαίδευση με κάνονες της αγοράς».

Αναφερόμενος σε άλλα άρθρα ο Αχ. Κανταρτζής σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί στην αναθεώρηση του άρθρου 24 (σ.σ. για τα δάση) γιατί «θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην προστασία του περιβάλλοντος» και «ανοίγει τον δρόμο και την όρεξη στα κερδοσκοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα». Διευκρίνισε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ δε συμφώνησε στην αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου επειδή θεωρεί ότι οι ίδιες επιδιώξεις μπορούν να εφαρμοστούν με την τελευταία αναθεώρηση που έγινε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ για την αναθεώρηση του άρθρου 29 για τα οικονομικά των κομμάτων επισημαίνοντας ότι με δεδομένο ότι ο έλεγχος των οικονομικών θα πραγματοποιείται από μια χειραγωγημένη δικαιοσύνη «μπορεί να οδηγηθούμε σε διώξεις μη αρεστών κομμάτων». Ο Αχ. Κανταρτζής σημείωσε πως «η δική μας πρόταση αναθεώρησης κινείται σε κατεύθυνση διεύρυνσης της λαϊκής κυριαρχίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην κατάργηση των συμφωνιών και συμβάσεων που επιτρέπουν τον περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας», «στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο Αχιλλέας Κανταρτζής διευκρίνισε τέλος ότι σε δευτερεύοντα ζητήματα, όπου «υπάρχουν προτάσσεις που δε λύνουν κρίσιμα ζητήματα όμως διευκολύνουν» το ΚΚΕ θα τα υπερψηφίσει «εφόσον διατυπωθούν σωστά». Τα άρθρα που το ΚΚΕ στην επιτροπή αναθεώρησης δεν είχε καταψηφίσει, αφορούσαν την άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών, τη νησιωτική πολιτική και την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο.

Η ώρα της αναθεώρησης «είναι τώρα», επισήμανε στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να συμβάλλει ώστε να επιτευχθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «υπάρχει σε πολλά σημεία σύγκλιση απόψεων» και «η σύνθεση των δυο απόψεων είναι απόλυτα εφικτή» θυμίζοντας ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «υπέγραψαν προτάσεις, ανάμεσά τους και την αναθεώρηση του άρθρου 16», στη συνέχεια «ζήτησαν 3 φορές να αλλάξουμε τη σειρά συζήτησης του συγκεκριμένου άρθρου» και τελικά «η αποχώρηση προκλήθηκε από εσωκομματικά και μόνο αίτια». Επίσης έθεσε το ερώτημα του «γιατί να συντηρείται στον χώρο της παιδείας μια κατάσταση που στέλνει τα παιδιά μας για σπουδές στο εξωτερικό και ενισχύει την παραπαιδεία;». Συνολικά ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «εφήμερες κομματικές σκοπιμότητες καθόρισαν κρίσιμες πολιτικές επιλογές» τη στιγμή που υπάρχουν «αυξημένες απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος» στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί το αναθεωρημένο Σύνταγμα. Τέλος ως ...απειλή προς την αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμήθηκε η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία η στάση του ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει προβλήματα συναίνεσης σε μελλοντικές συνταγματικές αναθεωρήσεις.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του Αλέκος Αλαβάνος χαρακτήρισε «θετική πολιτική επίδραση των φοιτητικών κινητοποιήσεων του 2007 που καθόρισε την πορεία της συνταγματικής αναθεώρησης» αφού υποστήριξε ότι οδήγησε στα «άδεια έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» μιλώντας συνολικά για «το τέλος εποχής του δικομματισμού».

Τέλος, υπέρ της άμεσης αναθεώρησης του άρθρου 16 τάχθηκε ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Αθ. Πλεύρης.


Κυρώθηκε η αντιδραστική συμφωνία θέσπισης της EUROJUST

Κ. Αλυσανδράκης: Ο πραγματικός στόχος είναι η ενίσχυση του συνόλου των διωκτικών και κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ απέναντι στις αντιδράσεις των λαών

Ενας ακόμα κρίκος στο αντιδραστικό οπλοστάσιο της ΕΕ προστίθεται με τη συμφωνία θέσπισης της «Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας» (EUROJUST), η οποία κυρώθηκε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα με πανομοιότυπα επιχειρήματα υπερασπίστηκαν τη συμφωνία αυτή, που στο όνομα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας στρέφεται κατά των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ισχυρίστηκαν ότι με τη δημιουργία της Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας θα ενισχυθεί η δικαστική συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και θα καταπολεμηθεί η σοβαρή και οργανωμένη εγκληματικότητα. Μάλιστα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστερημένη κύρωση της σύμβασης.

Εμάς δε μας ενοχλεί καθόλου η καθυστέρηση και θα προτιμούσαμε να μην είχε έρθει καθόλου για κύρωση, τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση όρισε ήδη εκπρόσωπο στην EUROJUST, πριν ακόμα κυρωθεί η σχετική σύμβαση από την Ελληνική Βουλή.

Είναι αφέλεια, είπε, να νομίζει κάποιος ότι η σύμβαση αυτή γίνεται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αφού για το θέμα αυτό υπάρχουν ήδη διεθνείς συμφωνίες δικαστικής συνδρομής. Ο πραγματικός στόχος, τόνισε, είναι η ενίσχυση του συνόλου των διωκτικών και κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ απέναντι στις αντιδράσεις των λαών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολομέτωπη επίθεση σε όλα τα δικαιώματά τους.

Η συμφωνία αυτή, είπε ο Κ. Αλυσανδράκης, έρχεται να προστεθεί στα άλλα αντιδραστικά όργανα και συμφωνίες της ΕΕ, όπως είναι η Ευρωπόλ, η συμφωνία του Σένγκεν, οι διάφοροι «τρομονόμοι» και οι υπηρεσίες συνόρων. Συμφωνίες που καθιστούν ιδιώνυμο αδίκημα διάφορες μορφές πάλης του λαϊκού κινήματος και χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, ενώ επιδιώκουν να θέσουν υπό διωγμό τις κομμουνιστικές ιδέες. Ενδεικτικό του κλίματος που καλλιεργείται, κατέληξε ο εισηγητής του ΚΚΕ, είναι ότι ήδη υπάρχει συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα έχουν και αντιπρόσωπό τους στην EUROJUST. Για όλους αυτούς τους λόγους, είπε, ο ελληνικός λαός και οι λαοί των χωρών της ΕΕ πρέπει να επαγρυπνούν και να οργανώσουν τους αγώνες τους για την υπεράσπιση των στοιχειωδών δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Υπερασπιζόμενος τη σύμβαση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης ισχυρίστηκε ότι κύρια αποστολή της είναι η βελτίωση της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, με ταυτόχρονη όπως ισχυρίστηκε υπεράσπιση των «θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ευρωπαίων πολιτών».

Κατά της σύμβασης τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣYΡIZA, χωρίς όμως να αμφισβητήσει τον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ που γεννά τέτοιες αντιδραστικές ρυθμίσεις, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. διαφώνησε όχι - όπως είπε - από τη σκοπιά της υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά γιατί υποβαθμίζεται το «εθνικό κράτος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ