ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Πρακτική άσκηση» φοιτητών στο ΝΑΤΟ!

Με έγγραφο του ΝΑΤΟ, που κοινοποιείται σε σχολές του ΑΠΘ, καλούνται φοιτητές να συμμετέχουν σε πρόγραμμα «πρακτικής άσκησης» του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αγνοια δηλώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ

Να χρησιμοποιήσει και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια για τους πολεμοκάπηλους σκοπούς του - και να διαπαιδαγωγήσει ταυτόχρονα υποτακτικούς του, όπως φαίνεται - επιχειρεί το ΝΑΤΟ με προγράμματα που απευθύνονται σε φοιτητές ή νέους επιστήμονες. Και στο στόχο αυτό φαίνεται να ανταποκρίνεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από την αποδοχή ενός τέτοιου προγράμματος «πρακτικής άσκησης» του ΝΑΤΟ, το οποίο κοινοποιείται στους φοιτητές του για να συμμετέχουν!

Βεβαίως, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αν. Μάνθος, σε επικοινωνία που είχε ο «Ρ» μαζί του, δήλωσε άγνοια για το θέμα, λέγοντας και πως δεν μπορεί να γίνει «πρακτική άσκηση» μεταξύ του πανεπιστημίου και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε στη Νομική Σχολή (ΝΟΠΕ), την Πολυτεχνική Σχολή, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, στο Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και ανακοινώνεται σε αυτό η δυνατότητα συμμετοχής φοιτητών σε εξάμηνη πρακτική άσκηση, που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ...

Σύμφωνα με το κείμενο που διαβιβάστηκε στα τμήματα του ΑΠΘ, το πρόγραμμα λέγεται «NATO Intership Program», και σε αυτό αναφέρεται: «Το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ καθιέρωσε το Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης το 2004. Στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει τη δυνατότητα σε ένα μικρό αριθμό φοιτητών ή πρόσφατων αποφοίτων να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση κοντά στο Διεθνές Προσωπικό που εργάζεται στοΑρχηγείο του NATO στις Βρυξέλλες».

Στόχος του Προγράμματος Πρακτικής Ασκησης του NATO είναι η στρατολόγηση νέων που θα δώσουν τις γνώσεις τους στο ΝΑΤΟ και θα χρησιμοποιηθούν ως «κήρυκες» των «ευαγών», «κοινωφελών» σκοπών του ΝΑΤΟ στις χώρες - μέλη, όπως καταγράφεται στους στόχους της πρακτικής άσκησης και είναι οι εξής τέσσερις:

«1. Να παράσχει στον Οργανισμό πρόσβαση στις πλέον πρόσφατες θεωρητικές και τεχνολογικές γνώσεις, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο συμμετέχων στο Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης μέσα από την ανάθεση πρακτικών καθηκόντων σε αυτόν, καθώς και με επιπλέον προσωπικό.

2. Να παράσχει στους συμμετέχοντες του Προγράμματος Πρακτικής Ασκησης τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την κοινότητα του NATO και να αποκτήσουν μια πιο ενδελεχή και ισορροπημένη άποψη για τον Οργανισμό.

3. Να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πιο διαφοροποιημένου εργατικού δυναμικού.

4. Να διευρύνει την κατανόηση του NATO στις χώρες - μέλη της Συμμαχίας».

Στη συνέχεια του κειμένου αναφέρονται ως «οφέλη» των συμμετεχόντων ...«η εμπειρία που θα αποκτήσουν ως εσωτερικοί εργαζόμενοι σε ένα διεθνή οργανισμό, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το Βιογραφικό τους Σημείωμα. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης προσφέρεται στους εξής τομείς: Πολιτική Αμυνας και Αμυντικός Σχεδιασμός, Εκτελεστική Διαχείριση, Γραφείο Ασφαλείας του NATO, Επιχειρήσεις, Πολιτικά Θέματα και Πολιτική Ασφαλείας, Δημόσια Διπλωματία».

Τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών είναι «φοιτητές και πρόσφατοι απόφοιτοι (1 έτους) με: Ηλικία: μεγαλύτερη των 21 ετών κατά το χρόνο της πρακτικής άσκησης (για λόγους ασφάλισης). Εθνικότητα: υπήκοοι κράτους - μέλους του NATO. Σπουδές: τουλάχιστον 2 έτη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ή αντίστοιχες σπουδές. Γλώσσες: άριστη γνώση μίας επίσημης γλώσσας του NATO (Αγγλικά / Γαλλικά). Επιθυμητή η καλή γνώση και της άλλης επίσημης γλώσσας».

Και, φυσικά, δε θα μπορούσε να πάει ο ...οποιοσδήποτε, αφού οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν την άδεια των αρμόδιων αρχών ασφαλείας. Συγκεκριμένα: «Ολοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης θα πρέπει να έχουν λάβει έγκριση των αρμοδίων εθνικών αρχών ασφαλείας της χώρας τους πριν από την έναρξη της εργασίας τους στο NATO. Η διαδικασία αυτή ξεκινά αμέσως μετά την επιλογή του υποψηφίου. Για πλήρη περιγραφή του προγράμματος παρακαλώ ανατρέξτε στην Πολιτική του Προγράμματος Πρακτικής Ασκησης του ΝΑΤΟ», σημειώνεται.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...

Και οι χτεσινές εξελίξεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) έδωσαν συνέχεια στην προσπάθεια φίμωσης του φοιτητικού συνδικαλισμού από τη μια και στις αντιδράσεις που στρώνουν το έδαφος για συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και περιορισμό του ακαδημαϊκού ασύλου από την άλλη.

Συγκεκριμένα, πριν τη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης προσπαθούσε να ρίξει τους τόνους και αντί για ξήλωμα των ταμπλό των παρατάξεων από την είσοδο του ιδρύματος, να φέρει τη «λύση» της περιορισμένης ύπαρξης ταμπλό που θα είναι υπό την επίβλεψη μιας επιτροπής καθηγητών. Ομάδες φοιτητών (ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ κ.ά.) κινητοποιήθηκαν στη Σύγκλητο (η συνεδρίαση της οποίας τελικά διαλύθηκε) και σχεδιάζουν καταλήψεις στην πρυτανεία και τον ειδικό λογαριασμό, μέχρι να ανακληθεί η απόφαση για τα ταμπλό (και μόνο), αφήνοντας στο απυρόβλητο άλλα μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζονται ήδη στην ΑΣΟΕΕ.

Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση, η Πανσπουδαστική Κ.Σ. σχολιάζει σε ανακοίνωσή της: «Η ενέργεια του Πρύτανη κ. Πραστάκου να απομακρύνει, με απόφαση της Συγκλήτου, τα ταμπλό των φοιτητικών παρατάξεων από τους χώρους του πανεπιστημίου αποτελεί στην ουσία χτύπημα της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης μέσα στο πανεπιστήμιο και προσπάθεια φίμωσης των φοιτητών. Απορρέει από το νόμο πλαίσιο και αποτελεί πλευρά της υλοποίησής του. Η ενέργεια των ΕΑΑΚ (σ.σ. να αφαιρέσει τον υπολογιστή και το τηλέφωνο του πρύτανη μέχρι να ανακληθεί η απόφαση της συγκλήτου) δίνει επιχειρήματα στην κυβέρνηση, "ρίχνει νερό στο μύλο" της. Δημιουργεί τουλάχιστον ερωτηματικά ότι οι ενέργειες - και της μιας πλευράς και της άλλης - συμβαίνουν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προωθεί αποφασιστικά το νόμο πλαίσιο και το χτύπημα στο άσυλο.

Σε καμία περίπτωση μάλιστα οι ενέργειες αυτές, παρά τα όποια προσχήματα, δεν είναι άσχετες με την προσπάθεια προώθησης από την κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στις σχολές των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕ και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ».

Βαρύτατες οι ευθύνες

Ανακοίνωση Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Αναφερόμενη στη συμμετοχή του ΑΠΘ στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα, η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, τονίζει, μεταξύ άλλων:

«

Είναι βαρύτατες οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, για την πρόσδεση της χώρας στο ΝΑΤΟικό άρμα αλλά και τη συνεχή προσπάθεια εμπλοκής σ' αυτό και του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

Η Αχτιδική Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτη τη σύνδεση των ΑΕΙ της χώρας μας με τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Αποτελεί πρόκληση η μεσολάβηση του ΑΠΘ για προώθηση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ σήμερα, του Στρατού των ΗΠΑ παλαιότερα, και έπεται συνέχεια.

Είναι καθαρό ότι όσο η χώρα μας θα βρίσκεται εγκλωβισμένη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ κ.ά.), η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και η έρευνα δε θα έχουν στο επίκεντρό τους τις ανάγκες των εργαζομένων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων, αλλά θα ενισχύουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα της πόλης μπορεί και πρέπει να σταθεί φραγμός στις επιλογές των ιμπεριαλιστών, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πόλο αντίστασης στις προσπάθειες παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το πανεπιστημιακό κίνημα (φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι) μαζί με το λαϊκό κίνημα πρέπει να βάλουν φραγμό στις προσπάθειες εμπλοκής των ΑΕΙ στους ιδεολογικούς και στρατιωτικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ. Να συνεχίσουν να διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές μέσα από την ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, έρευνα προς όφελος του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας», επισημαίνεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ