ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2008
Σελ. /32
Να φύγουν τα παράσιτα από την ακτοπλοΐα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ο ελληνικός ακτοπλοϊκός στόλος είναι ίσως ο πλέον σύγχρονος στην Ευρώπη και προσφέρονται αξιόπιστες υπηρεσίες και μεγάλη συχνότητα δρομολογίων (...) Οι αυξήσεις των ναύλων στην Ακτοπλοΐα σαφώς υπολείπονται από τις αυξήσεις των άλλων υπηρεσιών μεταφοράς και των αυξήσεων που καθημερινά παρατηρούμε σ' όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης (...) Οι Ακτοπλοϊκές μας υπηρεσίες θα ήταν ακόμα καλύτερες και σε επίπεδο εξαιρετικό, εάν είχαν γίνει έγκαιρα τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης και της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/92»... που προβλέπει την κατάργηση της 10μηνης απασχόλησης των ναυτεργατών, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη ναυτολόγηση χαμηλόμισθων ανασφάλιστων.

Αυτά είναι ορισμένα από τα όσα αναφέρονται σε χτεσινό δελτίο Τύπου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας. Θα ήταν για γέλια, αν η υπόθεση δεν αφορούσε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, νησιώτες, ναυτεργάτες. Ολον αυτό τον κόσμο που βασανίζεται με τον αποκλεισμό νησιών, τις αυξήσεις στα εισιτήρια που ξεπερνούν από το 2001 - οπότε εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο κανονισμός 3577 και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα σήμερα από τη ΝΔ - μέχρι και τον περασμένο Απρίλη ακόμα και το 300%. Κι αυτό παράλληλα με τις συνθήκες γαλέρας στα πλοία, τα οποία είναι τόσο «σύγχρονα», ώστε η ηλικία για το 44% από αυτά να ξεπερνάει τα 20 έτη. Με άλλα λόγια, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι εφοπλιστές δε «χωράνε» στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Είναι κοινωνικό αγαθό και για να λειτουργήσει έτσι πρέπει τα «παράσιτα» να φύγουν από τη μέση.

Για την αγορά της ΕΕ

Πάνω από τρία χρόνια πέρασαν από τότε που το αμαρτωλό ΔΙΚΑΤΣΑ μετονομάστηκε σε ΔΟΑΤΑΠ (κι άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος νόμος για την αναγνώριση των πτυχίων της αλλοδαπής) και όπως είχε προβλέψει από τότε το ΚΚΕ, τίποτα δεν έχει βελτιωθεί στην ταλαιπωρία των πτυχιούχων εξωτερικού (κυρίως των χωρών εκτός ΕΕ ή των χωρών που εντάχθηκαν πρόσφατα στην ιμπεριαλιστική ένωση).

Σύμφωνα με καταγγελίες, δέκα περίπου απόφοιτοι κτηνιατρικής από τη Ρουμανία έχουν γίνει μπαλάκι εδώ και δυο χρόνια ανάμεσα σε υπουργεία, γραμματείς και φαρισαίους, προκειμένου να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους.

Αντί άλλου σχολιασμού επαναφέρουμε απόσπασμα από άρθρο του «Ρ» (8/12/2004) την περίοδο που συζητιόταν το νομοσχέδιο για το ΔΟΑΤΑΠ: «Ο νέος οργανισμός (ΔΟΑΤΑΠ) διατηρεί όλα τα αρνητικά του προκατόχου του (ΔΙΚΑΤΣΑ) ως προς την αντιμετώπιση των πτυχιούχων των εκτός της ΕΕ ανώτατων ιδρυμάτων (...) Η τακτική αυτή δεν έχει σχέση με την προστασία της εγχώριας αγοράς από τους αποφοίτους των βαλκανικών ιδρυμάτων που κάποιοι συνηθίζουν στο σύνολό τους να τα θεωρούν ανυπόληπτα, καθώς ανυπόληπτα κι αμφιβόλου ποιότητας ιδρύματα υπάρχουν σε χώρες τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Στην πραγματικότητα τα συγκεκριμένα μέτρα στοχεύουν στην ανακοπή της φοιτητικής μετανάστευσης προς τις χώρες εκτός ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωενωσιακής "αγοράς" ανώτατης εκπαίδευσης».

Αυταπάτες

«

Συγκεκριμένα, στο ζήτημα της ακρίβειας, ο ΣΥΝ εκτιμάει ότι συμπυκνώνεται η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής»! Απέτυχε λοιπόν η κυβέρνηση, αυτό κατάλαβε ο Συνασπισμός. Και η αποτυχία της συνίσταται κατά τη γνώμη του: «Πρώτον, στην εισοδηματική πολιτική με τις απαράδεκτα χαμηλές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ο ΣΥΝ προτείνει την άμεση καταβολή διορθωτικού ποσού. Δεύτερον, στην τιμολογιακή πολιτική όπου υποτίθεται ότι η απελευθέρωση των τιμών, μέσω του "ελεύθερου" ανταγωνισμού θα έριχνε τις τιμές, ενώ βλέπουμε ότι έχουμε σκανδαλώδεις αυξήσεις. Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η κρατική παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών και του ποσοστού κέρδους είναι πλέον επιτακτική για να αποκρουστεί η ακατάσχετη κερδοσκοπία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Τρίτον, στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων κοινωνικών αγαθών, όπως η Παιδεία και η Υγεία, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους. Ο ΣΥΝ προτείνει την αύξηση των κρατικών δαπανών σε αυτούς τους τομείς και την αντιστροφή της πορείας απαξίωσης που ακολουθεί η κυβέρνηση, με στόχο την προώθηση της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Τέταρτον, στην ασυδοσία των τραπεζών, οι οποίες, με την αμέριστη υποστήριξη της κυβέρνησης, λεηλατούν τα πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων με τα υψηλά επιτόκια και την υπερχρέωση των νοικοκυριών».

Κι όμως είναι απολύτως επιτυχημένη η πολιτική της κυβέρνησης. Επιτυχημένη για τα συμφέροντα τα οποία εκφράζει, του μεγάλου κεφαλαίου. Λογικές αποτυχημένης διαχείρισης, εισάγουν από το παράθυρο συμπεράσματα περί της δυνατότητας ύπαρξης μιας επιτυχούς υπέρ του λαού διαχείρισης. Μόνο που τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει. Ο λαός, αν θέλει να δει άσπρη μέρα, πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από το να παλέψει για λιγότερο ασύδοτες τράπεζες, για έλεγχο του ποσοστού κέρδους κι άλλες τέτοιες αυταπάτες.


«Περιβαλλοντικές ευαισθησίες»του κεφαλαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΛΕΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ; Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και ο επίτροπος Στ. Δήμας διαφωνούν για τη... φύση της πυρηνικής ενέργειας;

Ο ένας λέει πως είναι φιλική για το περιβάλλον και ο άλλος ότι είναι εχθρική;

Τέτοια περιβαλλοντική ευαισθησία σε αυτή την κυβέρνηση ώστε να ...τρώγονται μεταξύ τους; Πραγματικά μας εντυπωσίασαν.

Μόνο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς γίνεται και οι δύο να βρίσκονται σε οργανισμούς που μόνο φιλική προς το περιβάλλον πολιτική δεν ακολουθούν.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ παραδίδει με όποιο τρόπο μπορεί τα δάση και το πράσινο στους κατασκευαστές και τους εργολάβους

Οσο για την ΕΕ του Στ. Δήμα εκεί πια έχουμε... όργια υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων με τις «ανταλλαγές» ρύπων και όλα τα σχετικά.

Ας αρκεστούμε - από ευγένεια - να πούμε ότι απλά μας δουλεύουν και οι δύο με τις «περιβαλλοντικές ευαισθησίες» τους.

Για να μην πάει αλλού το μυαλό μας. Μια και όπως ξέρουμε, γύρω από τα θέματα της ενέργειας παίζονται πολλά, μα πάρα πολλά συμφέροντα.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΟΥΝ όταν λένε ότι συζήτησαν τη «μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων» στη χτεσινή κυβερνητική επιτροπή;

Συνήθως με αυτή τη λέξη εννοούμε πως κάτι θα μετατραπεί σε κάτι άλλο. Ομως πολύ ανησυχητικό ακούγεται όταν αυτό το «κάτι» είναι ο ελληνικός στρατός...

Βλέπετε, οι κυβερνώντες μάς έχουν αποδείξει εμπράκτως πώς εννοούν τη «μετεξέλιξη».

Και κάθε «μετεξέλιξη» την πληρώνουν οι πληβείοι...

Οι Ενοπλες Δυνάμεις (για την ώρα τουλάχιστον) δεν έχει ακουστεί ότι θα μπουν στο Χρηματιστήριο...

Ομως έγιναν απολύτως ένα παρακλάδι του ΝΑΤΟ. Ο,τι δηλαδή σιγά σιγά κάνουν επί τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Γρηγοριάδης Κώστας

Υποκριτές...

Πηχυαίοι τίτλοι, επεξεργασμένοι έτσι ώστε να ερεθίσουν τον... πατριωτισμό των αναγνωστών τους, τίτλοι όπως «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» και άλλα βαρύγδουπα, συνοδεύουν το τελευταίο διάστημα αναφορές σχετικές με το πέρασμα πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, όπως και του μάνατζμεντ στα χέρια της γερμανικής «Ντόιτσε Τέλεκομ». Από τη δημόσια συζήτηση σκόπιμα απουσιάζει κάθε αναφορά σε μια σημαντική παράμετρο του ζητήματος, ο ΟΤΕ δεν ήταν λαϊκή περιουσία, καπιταλιστική επιχείρηση ήταν, ήδη ιδιωτικοποιημένη και ως τέτοια λειτουργούσε.

Διαβάσαμε χτες στην «Αυριανή» άρθρο του Δ. Στρατούλη, στελέχους του ΣΥΝ, με τον τίτλο που προαναφέρουμε, όπου ισχυρίζεται: «Πρώτο βήμα για την επανεθνικοποίηση του ΟΤΕ θα μπορούσε να είναι η κατάργηση της παραγράφου 26 του νόμου 2843/2000 του ΠΑΣΟΚ, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα εκχώρησης του 51% σε ιδιώτες». Διαβάσαμε στην «Αυγή» δήλωση του Αλ. Αλαβάνου: «Στόχος μας είναι να έχει η χώρα μας στη διάθεσή της έναν οργανισμό που θα ελέγχεται από το δημόσιο, δηλαδή 50+1 μετοχή στα χέρια του δημοσίου». Διαβάσαμε ακόμα στον Τύπο υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ πως όταν επανέλθει στην εξουσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος του ΟΤΕ.

Το «δούλεμα» πάει σύννεφο. Από δυνάμεις που όχι μόνο ψήφισαν υπέρ της ιδιωτικοποίησης των πάντων, ψηφίζοντας το Μάαστριχτ και στηρίζοντας ως σήμερα την ΕΕ, που άνοιγε το δρόμο για την «απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών και την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, δηλαδή που άνοιγε το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και υπηρετούσε αντικειμενικές ανάγκες του κεφαλαίου συμβάλλοντας στις εξαγορές επιχειρήσεων και στη συγκεντροποίηση κεφαλαίου και σε διεθνικό επίπεδο, αλλά και που με τη μετέπειτα πολιτική τους τίμησαν δεόντως την υπογραφή τους ιδιωτικοποιώντας τα πάντα. Που αποκρύπτουν από το λαό ότι σε μια καπιταλιστική επιχείρηση, γιατί τέτοια ήταν και είναι ο ΟΤΕ, με εξαγωγές κεφαλαίων στα Βαλκάνια, με εργασιακές σχέσεις επισφαλείς κλπ., μικρή σημασία για το λαϊκό συμφέρον έχει αν ο καπιταλιστής που τον ελέγχει είναι Γερμανός ή Ελληνας. Που αποκρύπτουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αντικειμενική διαδικασία στον καπιταλισμό, καθώς το κεφάλαιο θέλει να βάλει «χέρι» σε τομείς όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσε να επενδύσει και γι' αυτό ανέθετε την ανάπτυξή τους, τον έλεγχο και τη διαχείρισή τους στο (καπιταλιστικό) κράτος.

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ υποκρίνονται. Δεν υπάρχει καλή και κακή ιδιωτικοποίηση, καλό και κακό μονοπώλιο. Το κεφάλαιο, ελληνικό, γερμανικό, αραβικό ή ό,τι άλλο, κάνει χρυσές δουλειές στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Μήπως δεν είναι στα χέρια Γερμανών το αεροδρόμιο;

Φυσικά και το ΚΚΕ αντιτάσσεται στις ιδιωτικοποιήσεις, πολύ περισσότερο όταν αφορούν σε στρατηγικής σημασίας τομείς, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες κ.ά. Τις αντιπαλεύει μαζί όμως και την πηγή από την οποία πηγάζουν. Σε αντίθεση όμως με τα υπόλοιπα κόμματα, δεν καλεί το λαό να διαλέξει... καπιταλιστή. Τον καλεί να παλέψει για να γίνουν και οι τηλεπικοινωνίες λαϊκή περιουσία. Οι υλικές συνθήκες έχουν ωριμάσει για κάτι τέτοιο και μένει να «ανταμώσουν» με την ωρίμανση του λαϊκού παράγοντα, τη συνειδητοποίηση ότι το συμφέρον του βρίσκεται στη λαϊκή εξουσία με λαϊκή οικονομία και την πάλη του για να την επιβάλει.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ