ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στεντόρειο ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό

Την Κυριακή, 11 Μάη, από τον Τύμβο του Μαραθώνα

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Την ερχόμενη Κυριακή, 11 Μάη, πραγματοποιείται η 29η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, με κεντρικό σύνθημα: «Οχι στον ιμπεριαλισμό - έξω οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τα Βαλκάνια». Η εκκίνηση της πορείας θα γίνει από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. και θα τερματίσει στο Σύνταγμα στις 7.30 μ.μ.

Την παραμονή της πορείας, το Σάββατο 10 Μάη, θα γίνουν στις 6.30 μ.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, βουλευτή, επιστήμονα και βαλκανιονίκη, που φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από τη δολοφονία του, στις 22 του Μάη του 1963 στη Θεσσαλονίκη.

Φέτος η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης συνδέεται με τις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, με σύνθημα «Για να φύγει το NATO από τα Βαλκάνια, ενάντια στα πυρηνικά, ενάντια στις ξένες βάσεις του θανάτου». Οσοι αγωνιστές δεν μπορούν να βαδίσουν από το Μαραθώνα (Τύμβος), μπορούν να συναντηθούν με τους ειρηνοδρόμους στους ενδιάμεσους σταθμούς (Παλλήνη, Αγ. Παρασκευή, Εθνική Αμυνα, Αμπελόκηποι) ή να υποδεχτούν τη Μαραθώνια Πορεία στο Σύνταγμα, όπου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 6.30 μ.μ.

Πούλμαν για το Μαραθώνα

Για τη διευκόλυνση της μετάβασης των μελών και φίλων της ΕΕΔΥΕ στον Τύμβο του Μαραθώνα, προκειμένου να παρευρεθούν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γρηγόρη Λαμπράκη το απόγευμα του Σαββάτου 10 Μάη 2008 θα αναχωρούν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος στις 17.15 το απόγευμα. Τα πούλμαν θα επιστρέψουν στην πλατεία Κάνιγγος μετά το πέρας της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.3844.853, 210.3844.854.

Για τη διευκόλυνση της μετάβασης των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στην 29η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ, την Κυριακή 11 Μάη το πρωί, θα αναχωρούν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 το πρωί, καθώς και από πολλές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά με ευθύνη των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ειρηνοδρόμοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.3844.853, 210.3844.854.

Οδηγίες προς ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν την Κυριακή 11 Μάη στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

  • Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.
  • Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.
  • Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
  • Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.
  • Κατά την έναρξη της Πορείας θα πωλούνται καπέλα και μπλουζάκια με το σήμα της ΕΕΔΥΕ και της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008 από την Οργανωτική Επιτροπή.
  • Επίσης, με ευθύνη της ΠΕΔΥΕ θα υπάρχει κινητή καντίνα, από την οποία οι ειρηνοδρόμοι θα μπορούν να προμηθεύονται νερά, αναψυκτικά και σάντουιτς.
Το πρόγραμμα της πορείας

-- 8.00 ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

-- 8.30 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

-- 9.30 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 12.00 ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 13.30 ΠΙΚΕΡΜΙ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 14.30 ΠΑΛΛΗΝΗ. ΣΤΑΣΗ - ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

-- 15.30 ΠΑΛΛΗΝΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 17.00 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 19.30 ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ (μέσω Β. Σοφίας στο Σύνταγμα). Εκδήλωση Υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Θα συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα της Βαγγελιώς Λύτρα και θα ακολουθήσει συναυλία με τον τραγουδιστή Γιάννη Θωμόπουλο.

Σε όλη την Ελλάδα

Οι Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ μαζί με συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και μαζικούς φορείς θα πραγματοποιήσουν ανάλογες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008 σε πολλές πόλεις της χώρας.

Συγκεκριμένα:

-- Την Κυριακή 11 του Μάη στο Βόλο, η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης πραγματοποιεί πορεία ειρήνης από την Πλατεία Ανακασιάς στην παραλία του Βόλου.

-- Την Κυριακή 11 του Μάη σε Τύρναβο - Λάρισα εκδήλωση ειρήνης από την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας και το Δήμο Τυρνάβου. Επίσης, πορεία ειρήνης από τη Γιάννουλη στην Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας.

-- Την Κυριακή 11 του Μάη στα Τρίκαλα, πορεία ειρήνης από την Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων.

-- Την Κυριακή 11 του Μάη στην Κρήτη, οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης πραγματοποιούν πορεία ειρήνης από τα Χανιά στη βάση της Σούδας με αίτημα το κλείσιμο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης.

-- Την Κυριακή 18 του Μάη η ΕΔΥΕΘ πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη.

-- Την Κυριακή 18 του Μάη στην Κερασίτσα οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου πραγματοποιούν πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη από τη γενέτειρά του Κερασίτσα με τερματισμό στην Τρίπολη.

-- Την Κυριακή 18 του Μάη η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης πραγματοποιεί πορεία ειρήνης στην Κατερίνη.

-- Την Κυριακή 18 του Μάη στη Λέσβο πορεία ειρήνης στη Μυτιλήνη.

-- Το Σάββατο 24 του Μάη στην Πρέβεζα οι Επιτροπές Ειρήνης Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν πορεία ειρήνης από τη ΝΑΤΟική βάση των «ΑΒΑΚΣ» στο Ακτιο έως την Πρέβεζα.

-- Τη Δευτέρα 2 του Ιούνη στην Ξάνθη πραγματοποιείται εκδήλωση ειρήνης από τις Επιτροπές Ειρήνης της Ανατολικής Θράκης.

Ανάλογες εκδηλώσεις προετοιμάζουν πολλές ακόμη Επιτροπές Ειρήνης σε ολόκληρη τη χώρα.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Εκδήλωση στα Προπύλαια την ερχόμενη Παρασκευή

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) οργανώνει, την Παρασκευή 9/5/2008 και ώρα 6 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της ΠΟΑΟ θα επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης για να στηρίξει τις πολύμορφες δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Volkswagen FOX» 1.200 κυβικών. Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 25 Ιούνη (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα τηλ. 210.3844.853-4). Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη

Η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, σε συνέχεια της εκδήλωσης μνήμης και τιμής για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή, στον τόπο της θυσίας τους στην Καισαριανή, την Παρασκευή 9/5/08, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, πραγματοποιεί στην πλατεία Καισαριανής εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ στην αντιφασιστική πάλη και η στάση των άλλων δυνάμεων». Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση στη Χαλκίδα

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας διοργανώνει το Σάββατο 10 Μάη στις 8.30 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ενεργειακοί δρόμοι, εξοπλισμοί, εξελίξεις στα Βαλκάνια», που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Χαλκίδας (Στρογγυλό). Θα συμμετέχουν ο Δ. Καλτσώνης, λέκτορας Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και ο Ν. Τζοβλάς, πλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αννα Μπαλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ