ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Εντολή» για ιδιωτικά και «ιδιωτικοποιημένα» ΑΕΙ

«Χρειάζεται ένα σοκ» για να ανατραπεί «η προβληματική κατάσταση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου», κατά τον υπουργό Παιδείας και αυτό το σοκ δεν είναι άλλο από την αναθεώρηση του άρθρου 16!

Στη χτεσινή του ομιλία σε εκδήλωση - δεξίωση προς τιμήν του προέδρου του Πανεπιστημίου του Γέιλ, ο Ευ. Στυλιανίδης «ύψωσε τους τόνους» για την αναθεώρηση του άρθρου 16, προκειμένου να μπει το «κερασάκι» στην τούρτα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων («αξιολόγηση», νόμος - πλαίσιο, πιστωτικές μονάδες κλπ.). Οπως σημείωσε στην ομιλία του, με την αναθεώρηση του άρθρου 16, θα «σπάσει το κρατικό μονοπώλιο» στην ανώτατη εκπαίδευση και μια τέτοια εξέλιξη, «λόγω ανταγωνισμού», «θα απελευθέρωνε το υγιές και ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου πανεπιστημίου», «θα επέτρεπε σε σημαντικά ελληνικά και ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα» και «θα άνοιγε την πόρτα της επιστροφής σε χιλιάδες διακεκριμένους Ελληνες και ξένους επιστήμονες του εξωτερικού, που με τον ερχομό και την τεχνογνωσία τους θα έδιναν μια νέα ώθηση όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και την έρευνα και την ελληνική οικονομία». Πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές της Λισαβόνας και της Μπολόνια η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως σημείωσε και ο υπουργός Παιδείας στην ομιλία του. Και, βέβαια, στόχος είναι ο ανταγωνισμός των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικά ιδρύματα, που όμως μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο, την επιστήμη, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους δε συμφέρει. Γιατί ένας τέτοιος ανταγωνισμός, με όρους αγοράς, θα οδηγήσει τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν σαν ιδιωτικά, θα τα ωθήσει να ρίξουν το επίπεδο των σπουδών, να κάνουν εκπτώσεις από την επιστήμη προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά στο κεφάλαιο.

Εφτασε στο σημείο να πει ότι τα πανεπιστήμια, αν δεν περάσουν οι αναδιαρθρώσεις, θα ...βγάζουν αποφοίτους τρομοκράτες και εγκληματίες(!): «Προβληματίζομαι ποιοι δάσκαλοι και ποια πανεπιστήμια ήταν αυτά που εκπαίδευσαν τους τρομοκράτες των Διδύμων Πύργων στη Νέα Υόρκη, τους εγκληματίες του Λονδίνου και της Μαδρίτης. Τι δεν πήγε καλά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα που παρήγαγε ικανούς μορφωμένους πολίτες χωρίς όμως σεβασμό»...

Ο υπουργός Παιδείας ήταν ξεκάθαρος απέναντι στα ιδρύματα και τους καθηγητές για το ρόλο που η κυβέρνηση τους καλεί να αναλάβουν: «Οποιες πανεπιστημιακές ηγεσίες προτιμήσουν τη σιωπή φοβούμενες αντιδράσεις, υπονομεύουν το ρόλο και την προοπτική των ιδρυμάτων τους». Εκβιασμοί δηλαδή απέναντι στους πανεπιστημιακούς, να κοιτάξουν να ...συμμορφωθούν με τις μεταρρυθμίσεις και να τις εφαρμόσουν. Χρειάζεται συμμάχους η κυβέρνηση.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Συνάντηση μαθητών με την Ιστορία

Επειδή όταν έφτασε η ώρα να διδάξουν για την ΕΑΜική Αντίσταση συνάντησαν μόλις μερικές αράδες στο σχολικό βιβλίο της Ιστορίας, εκπαιδευτικοί του 10ου Γυμνασίου Περιστερίου πήραν την πρωτοβουλία να γίνει ένα διαφορετικό μάθημα. Ενα ζωντανό μάθημα αντίστασης και αλήθειας, γνωριμίας με τους λαϊκούς ήρωες της Αντίστασης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Με την πραγματική Ιστορία της περιόδου εκείνης που συνειδητά και μεθοδικά αλλοιώνεται, στρεβλώνεται, παραχαράσσεται και αποσιωπάται.

Ετσι χτες, το μάθημα - για δυο Τμήματα της Γ΄ Γυμνασίου - έγινε στο Μουσείο Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης στο Περιστέρι, από τον Θοδωρή Αυγέρο, πρόεδρο του παραρτήματος Περιστερίου του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και τον Αχιλλέα Ντούσια, γραμματέα του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ. «Μη φύγει κανείς διακοπές αν δεν πάρει ένα βιβλίο από τη δανειστική βιβλιοθήκη», προέτρεψε τους μαθητές ο Θ. Αυγέρος, χαρίζοντάς τους τον Ορκο του ΕΛΑΣίτη, το Δωδεκάλογο της ΕΠΟΝ, βιβλία και λευκώματα που αναφέρονται στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου '40-'49. Και οι μαθητές έγραψαν τις εντυπώσεις τους στο βιβλίο επισκεπτών: «Ευχαριστώ για τις γνώσεις που πήρα». «Εμαθα πράγματα που δεν αναφέρονται στα σχολικά βιβλία».

Στοχευμένα δημοσιεύματα

Δεν είναι «σκηνικό πολέμου» είναι στημένο σκηνικό αποπροσανατολισμού. Ο λόγος για την προσπάθεια που γίνεται να εμφανιστούν οι φοιτητές, ούτε λίγο ούτε πολύ ως φορείς δημιουργίας χάους στις σχολές, με «εχθρικές ενέργειες» ενάντια σε πανεπιστημιακούς και πρυτάνεις και το αντίστροφο. Προσοχή: Οχι το φοιτητικό κίνημα με όρους μαζικής πάλης ενάντια στις αναδιαρθρώσεις, ενάντια στην όλο και στενότερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με επιχειρήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά... με «πράξεις βίας» ενάντια σε πανεπιστημιακούς, πρυτάνεις, συγκλήτους.

Στοχευμένα δημοσιεύματα σε εφημερίδες τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα (που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μέσα στα ΑΕΙ) «χάους» και «ομηρίας» πανεπιστημιακών, που προφητεύουν ότι θα ενταθεί μπροστά σε εκλογές για πρυτάνεις και άλλα διοικητικά όργανα, βαφτίζοντας αυτές τις «ανακαλύψεις» τους (που υπερπροβάλλουν) ως νέο γύρο κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο - πλαίσιο. «Βούτυρο στο ψωμί» όσων σπεύδουν να προβοκάρουν την όποια κινητοποίηση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος πριν καν ακόμα εκφραστεί, αποτελεί και η τυχοδιωκτική τακτική ορισμένων φοιτητικών παρατάξεων που επιλέγουν κινήσεις εντυπωσιασμού για να «παίξουν» σε δελτία ειδήσεων και τηλεπαράθυρα, μακριά κι έξω από τις συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος.

Η ανατροπή του νόμου - πλαισίου όμως, είναι υπόθεση συνολικά του λαϊκού κινήματος, υπόθεση που επιτυγχάνεται με όρους μαζικούς, πολιτικούς κι όχι με τυχοδιωκτισμούς και δήθεν «ακτιβισμούς». Οι αναγκαίες για το κεφάλαιο καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που εκφράζει ο νόμος - πλαίσιο, δεν αφορούν μόνο τους φοιτητές, και φυσικά η ανατροπή τους είναι πολιτικό ζήτημα που αφορά συνολικά το εργατικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, στο δρόμο της σύγκρουσης και της ρήξης με την πλουτοκρατία και την πολιτική της. Συνεπής αγώνας σ' αυτή τη ρότα, που βάλλει και κατά του νόμου - πλαισίου, είναι η διεκδίκηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα υπηρετεί το λαό και όχι τα μονοπώλια. Που απαιτεί επίσης οργανωμένη μαζική πολιτική πάλη λαού και νεολαίας για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία. Η άρχουσα τάξη προσπαθεί να χτυπήσει τέτοιους αγώνες στην Ανώτατη εκπαίδευση, την οργάνωση ενός τέτοιου κινήματος από τα σπάργανά του ακόμα, με οποιαδήποτε αφορμή. Γι' αυτό και τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστούν άκρως ύποπτα για τους σκοπούς τους.


Γ. Σ.


ΣΥΝαίνεση στο θάνατο

Υπέρ της ελεύθερης και ανεμπόδιστης χρήσης όλων των ναρκωτικών, τάχθηκε ανοιχτά και χωρίς περιστροφές ο ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ με τοποθέτηση που έκανε σε δημόσια εκδήλωση (παρουσίαση βιβλίου) ο βουλευτής του Γρ. Ψαριανός. Η έκφραση που χρησιμοποίησε είναι αυτή: «Αρση της απαγόρευσης: Φούντα στα περίπτερα. Ηρωίνη στα νοσοκομεία. Να κερνάει το κράτος»!

Και για να το μαζέψει λίγο άρχισε τους ισχυρισμούς ότι η ελεύθερη διακίνηση ισοδυναμεί με «τσάκισμα των εμπόρων».

Υποκρισία; Οχι, Ανοιχτό πλασάρισμα των ναρκωτικών είναι ντυμένο με ολίγο από «αντικαπιταλισμό». Νόμιμη είναι η μεθαδόνη, θησαυρίζουν οι έμποροι και ο ΣΥΝ το γνωρίζει.

Για να μην αφήσει περιθώριο για παρερμηνείες ως προς τη ναρκοκουλτούρα που πλασάρει, είπε ευθέως: «Η ηρωίνη δε σκοτώνει»!

Βέβαια, από την εκδήλωση δε θα μπορούσε να λείπει η επανειλημμένη προσπάθεια παραποίησης της θέσης του ΚΚΕ για το νομικό πλαίσιο. «Σε χώρες της Ασίας υπάρχει η θανατική ποινή για την κατοχή ουσιών. Κάτι τέτοιο ζητάει και το ΚΚΕ, ακόμη πιο αυστηρή νομοθεσία» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γνώριζε την πραγματική θέση του ΚΚΕ.

Η απάντηση στη λάσπη είναι γνωστή, σταθερή και ξεκάθαρη: Η αυστηρότερη «ποινή» που πρέπει να επιβάλλεται στους χρήστες είναι η... απεξάρτηση, η ζωή. («Είμαστε αντίθετοι να γίνει ο Κορυδαλλός χώρος υποδοχής των χρηστών. Πρέπει να πηγαίνουν σε θεραπευτικές κοινότητες και να δέχονται την ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη και όχι στις φυλακές που τους κάνουν και χειρότερα», Αλ. Παπαρήγα, συνέντευξη στο ρ/σ «ΣΚΑΪ» 12.12.1997).

Ψιλά γράμματα η απεξάρτηση για όσους επιμένουν πως «δεν κάνεις κακό σε κανέναν άμα είσαι πρεζόνι, πας στο νοσοκομείο, παίρνεις τη δόση σου και είσαι θεός» (η δήλωση ανήκει επίσης στον Ψαριανό, στην ίδια πάντα εκδήλωση).

Δραστηριότητες της ΚΝΕ

Για την Κολωνία της Γερμανίας αναχώρησε χτες ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για να εκπροσωπήσει την Οργάνωση στο «Φεστιβάλ της Νεολαίας» που διοργανώνει η Γερμανική Εργατική Σοσιαλιστική Νεολαία και είναι αφιερωμένο στα 40 χρόνια ζωής και δράσης της.

Στο «Συρμό»

Σήμερα Παρασκευή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο «Συρμό», γίνεται γλέντι για τους νέους στρατευμένους, στις 10 μ.μ., με τίτλο ...«του 'παν θα βάλεις το χακί».

Χωρίς να αγγίζουν τα προβλήματα

Χωρίς να λύνονται ουσιαστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές στη διάρκεια της πρακτικής άσκησής τους, η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για «θέματα ειδικών επιδοτήσεων ανεργίας και άλλες διατάξεις», εμφανίζεται να μεριμνά για το ζήτημα. Η τροπολογία ορίζει ότι στο εξής θα «ρυθμίζονται» με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Απασχόλησης οι όροι και οι προϋποθέσεις πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις, οι λεπτομέρειες υλοποίησής της, οι φορείς που πραγματοποιούν την τακτική καταγραφή αναγκών των επιχειρήσεων και των ασκούμενων ανά περιφέρεια και το ποσοστό ασκούμενων σε σχέση με το τακτικό προσωπικό της επιχείρησης.

Με δεδομένη και την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους της πρακτικής άσκησης, με την εκμετάλλευση ουσιαστικά των σπουδαστών, προβάλλει αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι αυτή θα γίνεται με ευθύνη του ιδρύματος, του οργανισμού και του υπουργείου που ανήκει η σχολή, οι ώρες της πρακτικής να πληρώνονται και να ασφαλίζονται κανονικά, να μην αξιοποιούνται οι σπουδαστές σε δουλειές άσχετες με την πρακτική τους, ζητήματα που δεν αγγίζει η τροπολογία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ