ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Να ενταχθεί η βιοτεχνία στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Πρωτοβουλίες προώθησης του αιτήματος και συζήτησης στα συνδικάτα των ΕΒΕ σχεδιάζει η Συντονιστική

Από την πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΕΒΕ που οργάνωσε η ΟΒΣΑ στο υπουργείο Απασχόλησης
Από την πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΕΒΕ που οργάνωσε η ΟΒΣΑ στο υπουργείο Απασχόλησης
«Στον κλάδο μας είναι σπάνιο να έχει ξεπεράσει κάποιος τα 75 χρόνια»... «χρησιμοποιούμε χημικά προϊόντα σε καθημερινή βάση, αντιμετωπίζουμε πνευμονοπάθειες στα 50 χρόνια μας, θρομβώσεις, τενοντίτιδες»... «δεν έχουμε ούτε ασφάλιση ατυχήματος»... «ο διαλύτης PER δρα ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος ενώ η παρατεταμένη επαφή του με το δέρμα οδηγεί σε διάλυση του λίπους του»... «θυμάμαι τώρα όλους τους συναδέλφους που είτε μετά από ατύχημα, είτε μετά από θάνατο στη δουλειά, δεν τους βοήθησε κανείς, τους ίδιους ή τις οικογένειες εκείνων που έφυγαν»...

Οι παραπάνω φράσεις αποτελούν ένα μικρό μέρος από την «κατάθεση» των θλιβερών εμπειριών που διακρίνουν την πραγματικότητα της εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών και βιοτεχνών. Τις διατύπωσαν όσοι μίλησαν στη σύσκεψη που πραγματοποίησε την Τρίτη το βράδυ η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό με θέμα την ένταξη των ΕΒΕ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στην προσπάθεια της Συντονιστικής να θέσει το θέμα στα συνδικάτα του χώρου και να το αναδείξει σε στόχο πάλης, κάτι στο οποίο συμφώνησαν με έμφαση όλοι οι ομιλητές.

Στη σύσκεψη είχαν κληθεί και συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστές από Σωματεία και Ομοσπονδίες που συμφωνούν ότι είναι καιρός να προωθηθεί το αίτημα. Απέρριψαν την πρόσκληση και δε μετείχαν στη σύσκεψη εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (σε αίθουσα του οποίου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη) και αρκετές Ομοσπονδίες, θεωρώντας - προφανώς - ότι τα μέλη τους δε χρειάζονται τα ΒΑΕ. Στη σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά στα ΒΑΕ, στην εφαρμογή τους και στην επιβάρυνση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, από το γιατρό εργασίας Σ. Δρίβα, ο οποίος τόνισε ότι ο θεσμός των ΒΑΕ θα πρέπει να επεκταθεί και στους ΕΒΕ και στους αγρότες.

Εισηγητικά, ο πρόεδρος της Συντονιστικής, Μπ. Μαυροθαλασσίτης, επισήμανε ότι το αίτημα έχει διατυπωθεί εδώ και πολλά χρόνια, για να προσθέσει: «Είναι ένα αίτημα δίκαιο και αναγκαίο. Είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία και αμφισβήτηση, γεγονός ότι μεγάλο τμήμα συναδέλφων ΕΒΕ εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες υγιεινής, οι ίδιοι όμως δεν είναι ασφαλισμένοι με το καθεστώς των ΒΑΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κλάδοι της οικοδομής, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, συντηρητές ανελκυστήρων, όπου οι εργαζόμενοι, υπάλληλοι των συναδέλφων ΕΒΕ, ασφαλίζονται με ένσημα ΒΑΕ. Εμείς όμως που κάνουμε την ίδια δουλειά δεν είμαστε ενταγμένοι σ' αντίστοιχο ασφαλιστικό καθεστώς. Υπάρχουν χιλιάδες βιοτεχνίες στο χώρο του μετάλλου με την ίδια αναντιστοιχία ασφαλισμένων υπαλλήλων και ΕΒΕ και τα παραδείγματα μπορούν να μην έχουν τελειωμό».

Ο εισηγητής επισήμανε τις αρνητικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής γενικά για τα ασφαλιστικά δικαιώματα και ειδικά για το θεσμό των ΒΑΕ και τόνισε: «Εμείς, κόντρα στην κυβερνητική πολιτική, ζητάμε όχι μόνο να μην περιοριστούν τα ΒΑΕ στους εργαζόμενους αλλά να επεκταθούν και στους βιοτέχνες». Εξέφρασε αλληλεγγύη στον αγώνα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για διεύρυνση των ΒΑΕ και ζήτησε επίσης τη στήριξή του.

Η Συντονιστική διεκδικεί:

  • Δημιουργία κλάδου ΒΑΕ στους ΕΒΕ.
  • Ενταξη σ' αυτόν όλων όσοι έχουν ΒΑΕ στους αντίστοιχους κλάδους των εργαζομένων.
  • Μείωση κατά 5 έτη του χρόνου συνταξιοδότησης.
  • Το αυξημένο ασφάλιστρο να πληρωθεί κατά το 1/3 από τον ΕΒΕ και κατά 2/3 από το κράτος.
  • Να ενταχθούν στα ΒΑΕ και αυτοί οι κλάδοι που θα το ζητήσουν γιατί πράγματι το επάγγελμα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη στάση της ΓΣΕΒΕΕ, μίλησε για διγλωσσία και ναρκοθέτηση του αιτήματος των ΕΒΕ, καθώς ο εκπρόσωπός της στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου «πρωτοστατεί στην κατάργηση του θεσμού για τους εργαζόμενους».

Μιλώντας στη σύσκεψη εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Δ. Αγκαβανάκης, τόνισε ότι όλα τα επαγγέλματα πρέπει να ενταχθούν στα ΒΑΕ καθώς οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και η αβεβαιότητα στην εργασία θίγουν την υγεία των εργαζομένων, όπως και των ΕΒΕ. Πρόσθεσε ότι τα ΒΑΕ είναι δικαίωμα και κατέληξε στην ανάγκη για κοινό, δυναμικό αγώνα και ενότητα των λαϊκών στρωμάτων, στην προοπτική γενικότερων, ριζικών αλλαγών.


«ΕΠ.ΑΝ. ΙΙ»
Λόγια για τους «μικρούς», χρήμα για τους «μεγάλους»

Την επανάληψη ενός κακού έργου σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων προετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ή Δ΄ ΚΠΣ, αποφασισμένη να απορροφήσει όσο γίνεται περισσότερους πόρους υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες ευνοήθηκαν ιδιαίτερα και από το Γ΄ ΚΠΣ. Ολοκληρώνοντας χτες τις παρουσιάσεις του προγράμματος στις Περιφέρειες της χώρας με μια εκδήλωση στην Αθήνα, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας τόνισε ότι δεν επιλέχτηκε τυχαία η «Ημέρα της Ευρώπης» γι' αυτή την εκδήλωση. Πράγματι, εάν αναφερόταν στην «Ημέρα της αντιφασιστικής νίκης» όπως είναι πρώτα και κύρια η 9η του Μάη, προφανώς θα είχε πολύ διαφορετικό χαρακτήρα η τοποθέτησή του. Αντ' αυτού, επισήμανε αυθαίρετα και ανακριβώς ότι «οι Ελληνες αναγνωρίζουμε σήμερα ότι η ΕΕ είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η πρόοδος της χώρας μας».

Πιστός στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ, ο υπουργός έκανε σαφές ότι για την κυβέρνηση «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί αδιαπραγμάτευτο στόχο υψηλής προτεραιότητας» και πρόσθεσε: «Η ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή που είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής μας». Στην ουσία, η «ανταγωνιστικότητα» στην οποία αναφέρεται ο κύριος υπουργός, δεν είναι άλλη από αυτή στο όνομα της οποίας θεριεύει η ακρίβεια, ιδιωτικοποιούνται τα πάντα, συμπιέζονται οι μισθοί των εργαζομένων και πετσοκόβονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οσον αφορά στους «κοινοτικούς πόρους», οι μεγαλοεπιχειρηματίες τρώνε τους αστακούς και πετάνε πού και πού καμιά μαρίδα στους μικρούς ΕΒΕ.

Οπως είπε ο Χ. Φώλιας, «βασικό μας εργαλείο είναι το Πρόγραμμα "Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα", το ΕΠΑΝ ΙΙ». Παρουσιάζοντάς το σε όλη την Ελλάδα, καθώς έχει δηλωθεί ότι η Περιφέρεια θα... «ευνοηθεί», η κυβέρνηση επιχείρησε να δρέψει πολιτικούς καρπούς υποσχόμενη επιδοτήσεις σε όλους, ενώ στην πράξη θα είναι για λίγους, αφού οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν ουσιαστική πρόσβαση σ' αυτό και οι περισσότερες θεωρούνται «μη βιώσιμες» σύμφωνα με τα κριτήρια ΕΕ και κυβέρνησης. «Με το σύνολο των πολιτικών μας στοχεύουμε στην ενίσχυση της ποιοτικής και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, ειδικά των ΜΜΕ επιχειρήσεων, για την παραγωγή προϊόντων ή υπηρεσιών ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας επίτηδες για «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», την κατηγορία που «τσουβαλιάζονται» οι μεροκαματιάρηδες ΕΒΕ και οι εκατομμυριούχοι «μεσαίοι».

Είναι ενδεικτικό ότι στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ Ι, επιδοτήθηκαν μόλις 12.300 μεταποιητικές, τουριστικές, εμπορικές και παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεις, όπως είπε απολογιστικά ο υπουργός. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τον δανεισμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενέκρινε 3.392 αιτήσεις από τις μόλις 6.598 (προφανώς οι υπόλοιπες μικρές επιχειρήσεις δεν είχαν... ανάγκη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ