ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Ποτάμι η λαϊκή αντεπίθεση

Ηταν γεμάτα περηφάνια τα πρόσωπα των παραγωγών όλου του πλούτου. Σαν αυτόφωτοι αστέρες, σκόρπιζαν τα σκοτάδια της εκμετάλλευσης, φώτισαν την προοπτική, τη μόνη συμφέρουσα για το λαό: Την πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία.

Ηταν στεντόρεια η φωνή της αυριανής στρατιάς της επανάστασης. Οι νιοι και οι νιες - όμορφες αγωνιστικές φιγούρες - να δίνουν το χρώμα της συγκέντρωσης, αυτό το κατακόκκινο χρώμα του ταξικού αγώνα, της λαϊκής νίκης. Διέλυσαν τη σιωπή της συντήρησης, έστειλαν ως τα πέρατα της Αθήνας το ελπιδοφόρο μαντάτο:

«Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη».

Στην Πλατεία Συντάγματος, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, στη συγκέντρωση του Κάπα - Κάπα - Εψιλον.

Αντάμωμα, ωραίο, συντροφικό, πλημμυρισμένο από πανέμορφες εικόνες για τις μάχες του μέλλοντος για τη νεολαία, από αγωνιστικές θύμησες για την πιο ώριμη νεολαία. Γιατί το 'βλεπες, το 'νιωθες, σ' αυτό το αντάμωμα, κάτω από τον «ίσκιο» των κόκκινων λάβαρων, όλοι ήταν νέοι.

Αντάμωσαν εκεί, στο «σταθμό» των 90 χρόνων του τιμημένου ΚΚΕ. Ηταν όλες οι αγωνιστικές γενιές. Γιόρταζαν και διαδήλωναν μαζί. Και μ' αυτό το χαμόγελο της σιγουριάς, μ' αυτό το βλέμμα της πίστης στο δίκιο τους, διακήρυτταν την υπόσχεση - όρκο: Θ' ανταμώσουμε πάλι. Στους αυριανούς αγώνες. Θα 'μαστε ακόμα περισσότεροι. Θα τραβήξουμε, όλοι μαζί, με βήματα αποφασιστικά, σταθερά για εκεί όπου μας καλεί η Ιστορία.

«Δύο Κ κι ένα Ε - Τιμημένο ΚΚΕ»,

Ροζιασμένες απ' το μόχθο παλάμες, σφιγμένες σε γροθιές υψωμένες, διαχρονικό σύμβολο της πανίσχυρης δύναμης της εργατικής τάξης και του Κόμματός της. Της δύναμης, που όσο κι αν πασχίζουν, θα τη «γευτούν» οι αντίπαλοί της.

Το Κόμμα είναι η δική τους δύναμη. Το ξέρουν, το νιώθουν. Αλλά και η δύναμη του Κόμματος είναι οι ίδιοι. Το ένιωσαν όλοι όσοι βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη το βράδυ σ' αυτήν τη συγκέντρωση. Που δε σταμάτησε λεπτό να «αναβλύζει» αγωνιστική αισιοδοξία και πίστη πως το μέλλον που αξίζει και δικαιούται να απολαύσει ο λαός θα έρθει. Οση δουλειά κι αν χρειαστεί.

«Εννιά δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»

Ηταν το σύνθημα με το οποίο υποδέχτηκαν οι χιλιάδες και χιλιάδες συγκεντρωμένοι στο βήμα την Αλέκα Παπαρήγα. «Είστε η δύναμη του Κόμματος», ανταπέδωσε, καλωσορίζοντάς τους, η ΓΓ της ΚΕ. Ηταν η στιγμή που ο αττικός ουρανός υποκλίθηκε στα λάβρα σύννεφα από κόκκινα λάβαρα.

«ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ»
Κυκλοφορεί το 3ο τεύχος, Μάης - Ιούνης 2008

Σύντομη παρουσίαση του περιεχόμενου του συγκεκριμένου τεύχους του θεωρητικού και πολιτικού οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα σενάρια που προωθούνται με στόχο την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος με αναβάθμιση των ρεφορμιστικών οπορτουνιστικών δυνάμεων σε αυτά, καθώς και οι συζητήσεις - προβληματισμοί για «νέα μείγματα» στη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, με στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενης γενικευμένης οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, αποτέλεσαν αφορμές για τη θεματολογία των άρθρων στην ενότητα «Ιδεολογία - Πολιτική» του 3ου τεύχους, Μάη - Ιούνη 2008, της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΚΟΜΕΠ).

Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύεται άρθρο κριτικής των θέσεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως κυρίως αυτές εκφράστηκαν στο 5ο Συνέδριό του, αλλά και της δράσης του μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων.

Επίσης δημοσιεύεται το πρώτο μέρος άρθρου με τίτλο «Σοσιαλδημοκρατία: Από τον αστικό ρεφορμισμό στην κρίση», που αναφέρεται στην ιστορική πορεία διαμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας ως σύγχρονο αστικό κόμμα, καθώς και στη σημερινή της κρίση. Στο πρώτο μέρος του άρθρου αναδεικνύεται μέσα από σημαντικούς σταθμούς στην Ιστορία το πώς τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αποκόπηκαν από το μαρξισμό και συγκροτήθηκαν ως το οπορτουνιστικό ρεύμα των αρχών του 20ού αιώνα και πώς στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε κόμματα του αστικού ρεφορμισμού, σε βασικά αστικά κόμματα διακυβέρνησης. Το άρθρο έχει ειδική αναφορά στη διαμόρφωση αυτού του ρεύματος στην Ελλάδα.

Εχουν περάσει 40 χρόνια από τα γεγονότα του Μάη του 1968 στη Γαλλία. Αμέτρητα είναι τα αστικά και οπορτουνιστικά αφιερώματα που στοχεύουν στη διαστρέβλωση των γεγονότων, την παρουσίασή τους ως ένα νεανικό αυθόρμητο ξέσπασμα, ως μια φοιτητική εξέγερση. Τα πολιτικά συμπεράσματα αυτών των αφιερωμάτων οδηγούν στην αμφισβήτηση του ιστορικού ρόλου της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της, του ΚΚ, την αναζήτηση «νέων κινημάτων» και «ιστορικών υποκειμένων». Το άρθρο που δημοσιεύουμε στην ενότητα «Ιστορία» με τίτλο: «Μάης 1968: Προσέγγιση της κοινωνικo-οικονομικής βάσης του» προσπαθεί να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με τον καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο της εργατικής τάξης στα γεγονότα του Γαλλικού Μάη, να προσεγγίσει τις βαθύτερες οικονομικές και πολιτικές αιτίες που τα γέννησαν, να διατυπώσει προβληματισμούς σε σχέση με το ρόλο του Γαλλικού ΚΚ στην εξέλιξη των γεγονότων με βάση την ευρωκομμουνιστική στρατηγική του.

Η ΚΟΜΕΠ στο προηγούμενο τεύχος της ξεκίνησε τη δημοσίευση σειράς διαλέξεων γύρω από ζητήματα θεωρίας για τη στρατηγική, την επαναστατική πολιτική του ΚΚ. Συνεχίζοντας αυτή την προσπάθεια στο τρίτο τεύχος του 2008 δημοσιεύεται, στην ενότητα «Διαλέξεις», κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ με τίτλο: «Η θεωρητική θεμελίωση της σοσιαλιστικής επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου».

Στην ενότητα «Σοσιαλισμός» συνεχίζεται η δημοσίευση εισηγήσεων από το διήμερο θεωρητικό συμπόσιο που φιλοξενήθηκε από την ΚΟΜΕΠ το Δεκέμβρη του 2007. Σε αυτό το τεύχος δημοσιεύεται η παρέμβαση της συντρόφισσας Ταμίλας Γιαμπρόβα, Προέδρου της «Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας», επικεφαλής της Συντακτικής Επιτροπής του ρωσόφωνου περιοδικού «Μαρξισμός στη σύγχρονη εποχή», με τίτλο: «Βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής οικονομίας του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ στις δεκαετίες 1950-1980 και η επιρροή τους στην κατάσταση της σοβιετικής οικονομίας».


H Συντακτική Επιτροπή της ΚΟΜΕΠ

Ανάμεσα σε κείνα που έκαναν τη συγκέντρωση ξεχωριστή, ήταν η μαζική παρουσία της νεολαίας. Νέοι ανυπότακτοι, από τα πανεπιστήμια και τους τόπους δουλειάς. Ζωντανή εικόνα σε κάθε γωνιά της συγκέντρωσης, με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια ν' ανεμίζουν

Κάθε προσυγκέντρωση ήταν και ένα μαζικό ρυάκι. Από κείνα που λίγο πριν τις 8 άρχισαν το ένα μετά το άλλο να συγκλίνουν στην πλατεία Συντάγματος, απ' όλους τους γύρω δρόμους. Μέσα σε λίγη ώρα, μια μεγάλη, κόκκινη λαοθάλασσα είχε σχηματιστεί

Οπου και να 'πεφτε το μάτι, μπροστά, δεξιά κι αριστερά από την εξέδρα, πάνω και κάτω από την πλατεία, δύσκολα έβρισκε τρόπο να διαπεράσει τον κόσμο και τις σημαίες. Κάθε φορά που ο φακός εστίαζε στη συγκέντρωση, δημιουργούσε και ένα καινούριο στιγμιότυπο.

Το σημείο όπου η πλατεία Συντάγματος συναντούσε το δρόμο της εξέδρας, ήταν αδύνατο να το διασχίσεις κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Τα πανό των Οργανώσεων απ' όλο το Λεκανοπέδιο «χάθηκαν» στην κυριολεξία, μέσα στο πλήθος με τις ολοκόκκινες σημαίες.

Η πλατεία με το δικό μας δίκιο!

Μια πλατεία γεμάτη κόσμο. Γεμάτη παλμό και νιάτα. Μια πλατεία ντυμένη στα κόκκινα, από το ξημέρωμα μέχρι αργά το βράδυ. Κάθε πανό, κάθε σκαλωσιά φτιάχτηκε με το μεράκι των ίδιων εκείνων ανθρώπων, που όλες τις προηγούμενες μέρες «όργωσαν» εργοστάσια και γειτονιές, πανεπιστήμια και αγορές, μεταφέροντας το κάλεσμα στη συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης. Για όλους αυτούς, η καλύτερη ανταμοιβή ήταν η εικόνα της πλατείας, που δεν έλεγε να αδειάσει πολλή ώρα μετά τη συγκέντρωση. Η εικόνα μιας πλατείας κατάμεστης, που το 'λεγε από μόνη της: Στο δρόμο θα κριθεί το δίκιο!

Ο όγκος της συγκέντρωσης δε θα μπορούσε να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Κόσμος που κατευθυνόταν προς την Ερμού ή έβγαινε από το Μετρό του Συντάγματος κοντοστεκόταν, κοίταζε, χαμογελούσε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ