ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Στο πλευρό των λαών που αντιστέκονται

Μιλάει στο «Ρ» η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, Μάρη Λαυρεντιάδου

Η ΕΕΔΔΑ σε πρόσφατη διαδήλωση
Η ΕΕΔΔΑ σε πρόσφατη διαδήλωση
Για πολλά χρόνια η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους λαούς και κινήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, στηρίζοντάς τους στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και για μια καλύτερη ζωή. Με την ευκαιρία της πολύμορφης δράσης της, μιλήσαμε με την πρόεδρο της ΕΕΔΔΑ, Μάρη Λαυρεντιάδου.

-- Γνωρίζουμε ότι η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης είναι μια οργάνωση που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι σκοποί της συνολικά;

-- Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης ιδρύθηκε πριν 27 χρόνια και είναι «μη κυβερνητικό, μη επιχορηγούμενο από την εκάστοτε κυβέρνηση, μη κερδοσκοπικό - κοινωφελές Σωματείο». Μέλη της είναι νομικά και φυσικά πρόσωπα, ανάμεσά τους τα μεγαλύτερα συνδικαλιστικά σωματεία της χώρας (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΒΣΑ, ΠΟΛ, Συνδικάτο Οικοδόμων) και άλλες οργανώσεις του μαζικού κινήματος (ΕΕΔΥΕ, ΟΓΕ, ΕΓΕ).

Η Επιτροπή έχει ως κύριο στόχο την έκφραση αλληλεγγύης προς όλους στους αγωνιζόμενους λαούς, προς όλα τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής. Στηρίζει τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και διεκδικούν μια καλύτερη ζωή σε μια χώρα με εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία.

Κομμάτι του μαζικού λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Από πρόγραμμα αλληλεγγύης που συμμετείχε η οργάνωση
Από πρόγραμμα αλληλεγγύης που συμμετείχε η οργάνωση
Στέκεται δίπλα στους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες ενημερώνοντάς τους για τα δικαιώματά τους, στηλιτεύοντας την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διεκδικεί την υλοποίηση πολιτικών που θα συμβάλλουν στην ένταξη των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην ελληνική κοινωνία.

Η ΕΕΔΔΑ είναι συστατικό κομμάτι του μαζικού κινήματος, αφού από την ίδρυσή της είναι πρωτοπόρα στην έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Σε αυτήν την κατεύθυνση υλοποιούμε και τα αναπτυξιακά προγράμματα σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Με την οικονομική βοήθεια, αλλά κύρια με την έκφραση της αλληλεγγύης μας, δίνουμε δύναμη σε οργανώσεις και πολίτες που αμφισβητούν τη δύναμη των οικονομικά ισχυρών και αγωνίζονται ενάντια στη φτώχεια και τον ιμπεριαλισμό. Ετσι, βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής των οικογενειών που συμμετέχουν στα προγράμματα και διεκδικούν από καλύτερες θέσεις τα δικαιώματά τους σε τοπικό και κρατικό επίπεδο.

Το τρίμηνο περιοδικό μας «Διεθνής Αλληλεγγύη» ενημερώνει και διαδίδει το έργο της ΕΕΔΔΑ στον ελληνικό λαό. Θέλουμε να το εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο και να απευθυνθούμε σε περισσότερους αναγνώστες.

Δίπλα στους οικονομικούς μετανάστες

-- Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείστε ιδιαίτερα αυτό το διάστημα;

-- Αυτό το διάστημα η δράση μας εστιάζεται κυρίως στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική, αλλά και στην ανάδειξη - καταγγελία των υφιστάμενων πολιτικών για τη μετανάστευση και το άσυλο, μεταφέροντας την εμπειρία μια σειράς οργανώσεων που δρουν στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, κύρια περιοχή μετάβασης χιλιάδων μεταναστών προς την Ευρώπη.

Η ΕΕΔΔΑ δραστηριοποιείται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και συζητήσεις για τα παραπάνω θέματα, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και διεθνείς συναντήσεις.

Η πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική δείχνει τη δύναμη και την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για όσους λαούς σηκώνουν το ανάστημά τους και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.

Η ΕΕΔΔΑ έχει ενεργητική συμμετοχή στο κίνημα στήριξης και αλληλεγγύης των λαών της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής από τη στιγμή της ίδρυσής της. Στο Λίβανο, στην Παλαιστίνη, στην Ιορδανία, στην Κολομβία, στο Σαλβαδόρ εκπονούμε προγράμματα ανάπτυξης, αλλά και επείγουσας βοήθειας. Για το Ιράκ, την Κούβα, τη Βενεζουέλα οργανώνουμε εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ενημέρωσης και στήριξης του αγώνα του λαού τους.

Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, προσπαθούμε να αναδεικνύουμε τα νέα επιθετικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συμμάχων τους στις δυο αυτές γεωγραφικές περιοχές, που είναι στο στόχαστρό τους εδώ και δεκαετίες. Συμμετέχουμε στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας.

Πολύμορφες εκδηλώσεις

-- Ποιες εκδηλώσεις προγραμματίζετε για το άμεσο διάστημα;

-- Προγραμματίζουμε δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις.

Η πρώτη είναι η διοργάνωση ημερίδας για τις ευρωπαϊκές και ελληνικές πολιτικές μετανάστευσης, στις 21 Μάη στη Νίκαια. Η δεύτερη αφορά τηνΚούβα και την «κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιούνη στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και συνδιοργανώνεται με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο.

Ο ηρωικός αγώνας του κουβανικού λαού που στηρίζει μέσα σε αντίξοες συνθήκες το σοσιαλισμό απαιτεί ένταση των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης μας. Το ίδιο και η απελευθέρωση των 5 Κουβανών που κρατούνται παράνομα στις φυλακές των ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να το χωνέψουν πως μια μικρή χώρα τόσο κοντά στα αμερικανικά σύνορα έχει ξεφύγει από το ζυγό τους. Με πρόσχημα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικουρούμενοι από κυβερνήσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (για παράδειγμα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα) εντείνουν τις πιέσεις τους για νέες οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.

Εκατοντάδες πρόσφυγες φτάνουν κάθε μέρα στην Ελλάδα, κύρια στο νησιωτικό χώρο, και αφήνονται στη μοίρα τους ή εντάσσονται -στοιβάζονται σε κάποια υποτιθέμενα Κέντρα Υποδοχής. Αναδεικνύουμε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως αυτά ορίζονται από τη Σύμβαση της Γενεύης και το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ψηφίσει και κυρώσει τις παραπάνω συνθήκες, αλλά εφαρμόζει πλημμελώς όλες τις αποφάσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου, για τη μη επαναπροώθηση μεταναστών, για την κράτησή τους σε καλές συνθήκες και για τη μη ενίσχυση των διακρίσεων απέναντί τους και της κακομεταχείρισής τους. Οι εικόνες από το Κέντρο Υποδοχής στην Πάτρα και στη Χαλκίδα φωτίζουν μια πλευρά των άθλιων συνθηκών μέσα στις οποίες ζουν χιλιάδες συνανθρώπων μας που αναζητούν καλύτερες συνθήκες και κύρια, ασφαλή διαβίωση γι' αυτούς και τα παιδιά τους.

Επιπλέον, λίγο διάστημα μετά από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε για την Παλαιστίνη και την Κολομβία, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στην Πλατεία Κολιάτσου, θα οργανώσουμε στις 23 Μάη συζήτηση για τις εξελίξεις στο Λίβανο θέλοντας να έχουμε μια σταθερή παρουσία στην ανάλυση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ