ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητούν δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη

Μέρα με τη μέρα απλώνει ο κύκλος των ανθρώπων που υιοθετούν το αίτημα για δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος των συνεπειών που θα επιφέρει η επικύρωση και εφαρμογή της στα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου. Εκατοντάδες προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου συνυπογράφουν την έκκληση για δημοψήφισμα και συμβάλλουν στην προσπάθεια ενημέρωσης του λαού για το αντιδραστικό αντιλαϊκό περιεχόμενό της.

Πρόκειται για το «ευρωσύνταγμα», που, αφού απορρίφθηκε από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας σε δημοψηφίσματα, επανήλθε με νέα ονομασία, αλλά με ατόφιο το αντιλαϊκό περιεχόμενο. Η εν κρυπτώ προώθηση της Ευρωσυνθήκης αποκαλύπτει το φόβο των κυβερνώντων και του μεγάλου κεφαλαίου, του οποίου τα συμφέροντα υπερασπίζει και θωρακίζει, για την αντίδραση των λαών που γι' αυτό σκόπιμα κρατούνται στο σκοτάδι για μια συνθήκη που θα επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή τους.

Το ΚΚΕ απ' την πρώτη στιγμή πρόταξε, μόνο αυτό, την ανάγκη, ο ελληνικός λαός να διατυπώσει ένα στεντόρειο, διπλό, ενιαίο «ΟΧΙ» στην Ευρωσυνθήκη, αλλά και στη μήτρα που τη γέννησε, την ΕΕ των μονοπωλίων. Κι απ' αυτήν την άποψη διαφοροποιείται ριζικά από δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που απορρίπτουν μεν την Ευρωσυνθήκη όχι όμως την ΕΕ, στην οποία υποκλίνονται, σκορπώντας αυταπάτες πως απ' αυτό το οικοδόμημα του μεγάλου κεφαλαίου μπορεί να προκύψει μια άλλη φιλολαϊκή συνθήκη. Από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να προκύψει καμία συνθήκη, που να μην είναι αντιδραστική και αντιλαϊκή.

Με την Ευρωσυνθήκη επιχειρείται ένα συντριπτικό πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που θα διογκώσει τα ήδη οξυμένα προβλήματα που βιώνουν. Αποδεικνύοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει «πακέτο» με τη διόγκωση του αυταρχισμού και της καταστολής, η Ευρωσυνθήκη προβλέπει δυνάμωμα των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, δημιουργία ευρωστρατού και ευρωαστυνομίας, ενώ θεσμοθετεί το φακέλωμα ακόμα και στη βάση των ιδεολογικών πεποιθήσεων, προαναγγέλλοντας απηνή διωγμό των «ριζοσπαστικών» ιδεολογιών.

Νέες υπογραφές

Με απόφαση του Συνεδρίου της, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ανατολικής Αττικής.

Τη σχετική έκκληση υπογράφουν, επίσης:

-- ΔΕΡΕΜΠΕΗ ΔΙΑΛΕΚΤΗ ΔΣ ΕΔΟΠ/ΔΕΗ

-- ΖΑΡΜΑΚΟΥΠΗ ΜΑΡΙΑ αντιπρόεδρος ΕΔΟΠ/ΔΕΗ

-- ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΔΕ/ ΕΤΕ-ΔΕΗ

-- ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ ΑΡΗΣ πρόεδρος ΤΔΕ/ ΕΤΕ-ΔΕΗ

-- ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΣ Συλλόγου Οδηγών ΔΕΗ

-- ΜΑΣΤΡΟΛΕΩΝ ΗΛΙΑΣ ΔΣ ΕΤΕ-ΔΕΗ

-- ΜΠΑΡΔΑΒΙΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΣ αντιπρόεδρος ΕΤΕ-ΔΕΗ

-- ΠΑΛΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

-- ΠΑΠΑΔΕΔΕ ΦΛΩΡΑ ΔΣ ΣΕΠ/ΔΕΗ

-- ΠΕΤΡΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ ΠΜΤΕ/ΔΕΗ

-- ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

-- ΣΤΑΜΕΛΟΣ ΗΛΙΑΣ αντιπρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Στη Λάρισα

Διευρύνεται συνεχώς ο αριθμός των συνδικάτων στο Νομό Λάρισας, που υπογράφουν το υπόμνημα του ΠΑΜΕ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη, γεγονός που αποδεικνύει ότι το αίτημα αυτό, που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, βρίσκει απήχηση στους εργαζόμενους της περιοχής. Η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια ανοίγοντας παραπέρα τη συζήτηση για την Ευρωσυνθήκη, ώστε να εκφραστεί πιο μαζικά η καταδίκη αυτού του αντιλαϊκού εκτρώματος και συνολικά της πολιτικής της ΕΕ, καλώντας τα συνδικάτα να προχωρήσουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και, ταυτόχρονα, να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων.

Μέχρι στιγμής, το υπόμνημα για το δημοψήφισμα έχουν υπογράψει:

-- ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΧΩΡΩΝ.

-- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΩΝ - ΠΛΙΝΘΟΠΟΙΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΚΑΡΑΤΖΗ» Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗΧΑΝΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΡΦΟΥΡ - DIA - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ.

-- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

-- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Δύσκολη κατάσταση» στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας

ΛΑΡΝΑΚΑ.--

Εκτίμηση ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά» στις Τεχνικές Επιτροπές και τις Ομάδες Εργασίας, που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, διατύπωσε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «δυσχέρειες και σημαντικές διαφορές απόψεων και θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η βάση των συζητήσεων», τονίζοντας ότι γι' αυτό έκρινε σκόπιμο να ζητήσει συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να συνεκτιμήσουν την κατάσταση, στις 23 Μάη.

Ωστόσο ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «είναι νωρίς να μιλήσουμε για αδιέξοδο, δε θα ήταν δεοντολογικά σωστό».

Αναφερόμενος στο θέμα και σε συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρίς» ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε τη θέση του ότι σε περίπτωση λύσης οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες θα πρέπει να δικαιούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, έστω και υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ενώ θα μπορούσαν να ανεγερθούν νέα σπίτια για τους Τουρκοκύπριους και ξεκαθάρισε «κανείς να μην περιμένει από μένα να πω "ό,τι πήρατε, χαλάλι σας"», καθώς και ότι δε θα αποδεχτεί την παραμονή όλων των εποίκων στο νησί, δεδομένου ότι αν εφαρμοστούν πιστά οι πρόνοιες της συμφωνίας της Γενεύης, δε θα πρέπει να παραμείνει στο νησί ούτε ένας έποικος, αφού η παρουσία τους αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση του Δ. Χριστόφια με τον νέο ειδικό αντιπρόσωπο στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, που, όπως δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, είναι ένας πεπειραμένος διπλωμάτης, γεμάτος εμπειρίες και «έχουμε μια καλή συνεργασία».

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρίς» στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο υπό τον τίτλο «Χριστόφιας - Αρχίσαμε καλά αλλά υπάρχει πρόβλημα», αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην εφημερίδα. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τα μέλη των Τεχνικών Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας δεν ομιλούν την ίδια γλώσσα και ότι ανησυχεί μήπως δεν οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα, επειδή δε συνεννοούμαστε.

Στιγμιότυπο από την μπριγάδα του 2004 στην Κούβα: Εργασίες στην πανεπιστημιούπολη «Καμίλο Σιενφουέγος» του Ματάνσας
Στιγμιότυπο από την μπριγάδα του 2004 στην Κούβα: Εργασίες στην πανεπιστημιούπολη «Καμίλο Σιενφουέγος» του Ματάνσας
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για την μπριγάδα στην Κούβα

Στο πλαίσιο των πολύμορφων εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΚΝΕ στο «Συρμό», αύριο Παρασκευή στις 9 μ.μ., προγραμματίζεται εκδήλωση με θέμα: «Διεθνιστική αλληλεγγύη και πάλη», όπου θα παρουσιαστεί η πείρα από τις μπριγάδες της ΚΝΕ στην Κούβα και το πρόσφατο καραβάνι αλληλεγγύης στα Βαλκάνια.

Στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί η μπριγάδα που διοργανώνει η ΚΝΕ φέτος στην Κούβα, προς τιμήν των 40 χρόνων της Οργάνωσης.

Η ΚΝΕ απευθύνει ειδικό κάλεσμα σε όλους τους παλιούς μπριγαδίστες, να συμμετέχουν στην εκδήλωση και να συμβάλλουν στην ανταλλαγή εμπειρίας, καθώς και στη συλλογή φωτογραφικού και άλλου υλικού που μπορεί να αξιοποιηθεί και μπροστά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο «Συρμό», σήμερα διοργανώνεται λαϊκό γλέντι στις 10.30 μ.μ.
Συνέντευξη «Συσπείρωσης»

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη - νέο ισχυρό πλήγμα στις λαϊκές ελευθερίες» διοργανώνει σήμερα η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», στις 12 το μεσημέρι, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Η συνέλευση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η Δημοκρατική Μέριμνα» καλεί τα μέλη της σε τακτική γενική συνέλευση, την Τετάρτη 28 Μάη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με τα παρακάτω θέματα: Λογοδοσία ΔΣ - Απολογισμός οικονομικής διαχείρισης - Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής - Συζήτηση - Εγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμού οικονομικής διαχείρισης - Ψήφιση προϋπολογισμού - Εκθεση προγράμματος δουλειάς και έγκρισή του - Εκλογή νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Αν δεν επιτευχθεί απαρτία η γενική συνέλευση θα επαναληφθεί χωρίς άλλη πρόσκληση την Τετάρτη 4 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στην ίδια αίθουσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ