ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2008
Σελ. /32
Ενδιαφέροντα θεατρικά βράδια

Σκηνή από την παράσταση του Π. Μπρουκ «Varum Varum» («Γιατί Γιατί»)
Σκηνή από την παράσταση του Π. Μπρουκ «Varum Varum» («Γιατί Γιατί»)

Ως «ιερή», βέβαια, «δόση στρυχνίνης», χαρακτηρίζει τη θεατρική τέχνη ο διάσημος, καινοτόμος σκηνοθέτης του μεταπολεμικού θεάτρου Πίτερ Μπρουκ. Δουλεύοντας, πάντα σαν «μαθητευόμενος μάγος», θα παρουσιάσει (19, 20/5, 9μ.μ.), στα πλαίσια της διοργάνωσης «Θέατρο πέρα από τα όρια» (θέατρο «Δημήτρης Χορν»), την πρόσφατη (γερμανόφωνη, με ελληνικούς υποτίτλους) παράστασή του «Varum Varum» («Γιατί Γιατί»). Μια παράσταση - ανίχνευση των καταβολών της γλώσσας, αλλά και των μέσων του σύγχρονου θεάτρου. Ερμηνεύτρια η παλιά του συνεργάτρια, αφρικανικής καταγωγής, Μίριαμ Γκόλντσμιντ. Μουσική Φραντσέσκο Ανιέλο (παίζεται με ένα παράξενο όργανο), φωτισμοί Φιλίπ Βιαλάτ, σκηνικό Π. Μπρουκ - Μαρλέν Μπαλντό, κοστούμια Βερένα Λανχεμάιερ.

Ο Μπρουκ πιστεύει ότι η θεατρική δημιουργία αποτελεί δυναμικό διάλογο ηθοποιών - θεατών. Δεν υποδεικνύει, δε θεωρητικολογεί. Τονίζει μόνο ότι «Το σημαντικό είναι να γίνονται ορατά τα γεγονότα της ζωής». Η πραγματικότητα. «Κίνητρο» όλων των παραστάσεών του ήταν το ερευνητικό ερώτημα του: «γιατί;» Αυτό το ερώτημα θέτουν και τα κείμενα που επέλεξε, κείμενα «επαναστατών» δημιουργών του θεάτρου, που προσπάθησαν να δουν την αθέατη πλευρά των προβλημάτων του ανθρώπου και της κοινωνίας στην εποχή τους.

  • Ο θίασος «Οι όπερες των ζητιάνων» θα παρουσιάσει (18, 21, 23, 25/5) στο «Bios» (Πειραιώς 84, 210-3425.335), την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Τροβατόρε», σε μουσική διεύθυνση - διδασκαλία του συνθέτη Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου. Η μουσική διδασκαλία διερευνά τη λεπτότητα και ευαισθησία της γραφής του Βέρντι, που χάνονται συχνά στα «παραδοσιακά» ανεβάσματα. Η αντισυμβατική σκηνοθεσία αντιμετωπίζει το έργο ως ζουμερό, σύγχρονο θέατρο, εστιάζοντας στην αμεσότητά του. Οι δημιουργοί του θιάσου (Χαράλαμπος Γωγιός, Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Γαβριέλλα Τριανταφύλλη), θεωρούν λαϊκό θεατρικό είδος το λυρικό θέατρο, αν το έργο παρουσιάζεται πλήρες, σε νέα ενορχήστρωση, με ζωντανή μουσική εκτέλεση. Ο «Τροβατόρε» παρουσιάζεται με σκηνικά - κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Τραγουδούν: Γιάννης Χριστόπουλος, Μαρίνα Κολυβά, Μανώλης Παπαδάκης, Ιωάννα Φόρτη, Μιχάλης Κατσούλης. Συμμετέχει 25μελής χορωδία.
Λαμπερές «ψηφίδες» της καρδιάς

Αληθινές ιστορίες, όπου η πραγματικότητα ελεύθερα ζυμώνεται με τ' όνειρο, περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του σημαντικού γλύπτη Κυριάκου Ρόκου «Η πεταλούδα του Ινσενμπορν και άλλες ιστορίες». Ο Κ. Ρόκος, «απλός ανιχνευτής δρόμων συνάντησης "ήλιου και ύλης"», ξεδιπλώνει σκέψεις και συναισθήματα, με μικρές εξιστορήσεις. «Η πεταλούδα του Ινσενμπορν», «Οδός Φειδίου», «Το παραμύθι του ηλιοφέγγαρου», «Το πετραδάκι της οδού Ελπίδος», «Το παραμύθι της Βολισσού», «Ο αποχαιρετισμός», «Η συνάντηση με τον Γιαννούλη Χαλεπά», «Ταξιδεύοντας στον Μίκη Θεοδωράκη», «Η ποθητή συνάντηση με τον Rodin»... λαμπερές «ψηφίδες» της καρδιάς, γεμάτες «μνήμες που στεριώνουν και δίνουν ελπίδες στην ύπαρξή μας».

Κάθε εξιστόρηση, «με στολή παραλλαγής και παραπλανητικές κινήσεις, πλησιάζει την ουσία. Την ακουμπάει» και «σαν πυροτέχνημα σκάει, αφήνοντας να φανούν όλα όσα κουβαλάμε μέσα μας, καρφιτσωμένα, σε άχρονους χρόνους πια. Ενα ανακάτεμα συναισθημάτων και εικόνων, όπου η κάθε λέξη παίζει, μονάχα, τον φανοστάτη στον ατέλειωτο δρόμο του απερίγραπτου "νιώθω"».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Ρόκος αφήνει την ψυχή της πέτρας και ακουμπά τη δική του στο χαρτί. Προηγήθηκαν τα βιβλία: «Σχέδια» (1972), «Αποτυπώματα 1967 - 1975», «Ταξίδια με στυλό διαρκείας», «Ενας επικίνδυνος γλύπτης», «Γλυπτική σε κοινή θέα», «31 σχέδια και 1 γλυπτό ζητούν ποιητή». «Η πεταλούδα του Ινσενμπορν και άλλες ιστορίες» αποτελεί «διαβατήριο», «για να ταξιδέψεις στην απέναντι όχθη» και ν' ακούσεις τον Μίλτο Σαχτούρη να λέει: "είδα τον εαυτό μου να περνάει έξω από τη βιτρίνα, ήταν απέραντα θλιμμένος και σκεφτικός"».


Η.Μ.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Νέα Γενιά (Φύλλα 39 έως 56, Νοέμβρης 1944 - Σεπτέμβρης 1946)».
  • «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ»- Αναστάσης Γκίκας.
  • «Συνοπτική κριτική προσέγγιση σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων και γενικότερων θεωρητικών ζητημάτων»- Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Ο Βασίλης Ρώτας και το έργο του για παιδιά και εφήβους»- Θανάσης Καραγιάννης.
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Συνεχίζεται (έως 25/5) το 11ο Δεκαήμερο Προβολής και Διάδοσης του Βιβλίου (πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη, 6.30-10.30μμ) που διοργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν (19/5, 7.30μμ), από τον δήμαρχο Νίκαιας, Στέλιο Μπενετάτο. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Μούσα πολύτροπος» του Ηλία Καπετανάκη και θα παίξει η Λαϊκή Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας. Στις 20/5 (9μμ) θα γίνει συναυλία του Σωτήρη Μπαλά. Ακολουθούν κι άλλες εκδηλώσεις. Στη διάρκεια του δεκαημέρου θα γίνουν κι άλλες εκδηλώσεις.

Στις 20/5 (7μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Ο αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Π. Βαλεντής (1908-1982) και το έργο του». Θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Φατούρος, Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, Δημήτρης Αντωνακάκης, Νικόλαος Καλογήρου, Αγνή Παπαϊωάννου, Χρύσα Σαχανά, Αιμιλία Στεφανίδου.

μια ΕΚΘΕΣΗ

«Εικαστικό χειροποίητο κόσμημα», τιτλοφορείται η έκθεση της Νέλλης Παππά - Αλεξάκη (19-21/5) στην γκαλερί «Ερση» (Κλεομένους 4). Παρουσιάζονται χειροποίητα έργα. Η Νέλλη Παππά - Αλεξάκη δημιουργεί μοναδικά κοσμήματα, βασισμένα στη μεταμόρφωση του μετάλλου (ασήμι 925ο) από την οξείδωση, ή από το σχήμα που δίνει η δημιουργός, με ημιπολύτιμες πέτρες και αποξηραμένα λουλούδια. Η ισορροπία του κοσμήματος αποτυπώνεται σε λιτές γραμμές. Η Ν. Παππά - Αλεξάκη σπούδασε την κοσμηματοτεχνία στην Αθήνα, στην Κωνσταντινούπολη και στο Παρίσι. Δημιουργίες της έχει παρουσιάσει στα Μουσεία Μπενάκη και της Πόλεως των Αθηνών.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Το Δρακούδι»
«Το Δρακούδι»
Η «Μικρή Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου παρουσιάζει (έως τα μέσα Ιουνίου) ένα «μαγευτικό» και πολύ διδακτικό έργο για παιδιά. Το «Δρακούδι» της πολυβραβευμένης και πολυπαιγμένης Καναδής δραματουργού έργων για παιδιά Σουζάν Λεμπώ, σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Αργύρη Ξάφη. Παίζουν: Βίκυ Χατζοπούλου, Παναγιώτης Κατσώλης. Το Δρακούδι θέλει πολύ να πάψει να είναι δράκος, φορέας δηλαδή του «κακού». Να γίνει φορέας του «καλού». Και τα καταφέρνει. Καταφέρνει - χάρη στη βοήθεια της μάνας του, στη γνώση (από το σχολείο) και την αγάπη (μια συμμαθήτριά του) - να μην καταντήσει σαν τους ανθρωπόμορφους «δράκους» που τρώνε τα παιδιά τους.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
  • Σήμερα και αύριο, στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213310) εμφανίζεται το σεπτέτο του κορυφαίου μπασίστα Γιώτη Κιουρτσόγλου. Μαζί του οι: David Lynch, Δημ. Γιαννόπουλος κ.ά.
  • Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας, με συναυλία μουσικής δωματίου για φλάουτο και κιθάρα στη Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς (Θειρών και Κιλικίας), τη Δευτέρα (9 μ.μ.). Συμμετέχουν οι μουσικοί Αντώνης Μυτακίδης, Νίκος Νικολόπουλος.
  • Τα «Μακρινά Ξαδέρφια» παρουσιάζουν κομμάτια του νέου δίσκου τους «Καλό ταξίδι» και άλλα τραγούδια, στο «Κύτταρο» (Αχαρνών και Ηπείρου). Μαζί τους οι: Γλυκερία, Μελίνα Κανά, Σοφία Παπάζογλου.
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Χαρά Κεφαλά
Χαρά Κεφαλά
  • Το «Αγγέλων Βήμα» ολοκληρώνει την Τρίτη τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μια Χαρά στο Φουαγιέ» με την Χαρά Κεφαλά σε ένα παιχνίδι μουσικών μεταμορφώσεων. Μαζί με την Ευγενία Καρλαύτη (πιάνο), ερμηνεύουν τραγούδια των Κόουλ Πόρτερ, Κώστα Γιαννίδη, Κουρτ Βάιλ, Σουγιούλ, Ζακ Πρεβέρ, κ.ά, σ' ένα ταξίδι ασυνήθιστης ποιότητας. Σκηνοθεσία - φωτισμοί Κοραής Δαμάτης. Κείμενα - στίχοι τραγουδιών Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Πρωτότυπη μουσική Θέμης Καραμουρατίδης. Κοστούμια Ντίνος Πετράτος.
  • Το γλέντι συνεχίζουν στα «9/8» (Λ. Αλεξάνδρας 40), οι: Θεοδοσία Στίγκα, Μάκης Νίκας, Κατερίνα Πέτσα, Γιώργος Καρής, με έντεχνο, λαϊκό, ρεμπέτικο και νησιώτικο τραγούδι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ